19 Ιανουαρίου 2024

Η Τεχνητή Νοημοσύνη τους επιτρέπει να κατασκευάσουν μια Παγκόσμια Φυλακή Επιτήρησης από την οποία δεν είναι δυνατή η διαφυγή

Μπορείς να προσπαθήσεις να τρέξεις και μπορείς να προσπαθήσεις να κρυφτείς, αλλά αν θέλουν πραγματικά να σε βρουν δεν θα είναι πολύ δύσκολο. Γύρω μας, μια παγκόσμια φυλακή επιτήρησης κατασκευάζεται. Ακόμα κι αν μείνετε εντελώς εκτός Διαδικτύου και αποφύγετε εντελώς όλες τις μορφές σύγχρονης τεχνολογίας, οι κάμερες και οι δορυφόροι θα σας παρακολουθούν ατελείωτα. Και μόλις αναγνωριστεί το πρόσωπό σας, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να σας εντοπίσει όπου κι αν εμφανιστείτε σε ολόκληρο τον πλανήτη. 
 
Ο Corey Jaskolski είναι Διευθύνων Σύμβουλος μιας εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης γνωστής ως Synthetaic και το σύστημα που έχει αναπτύξει η εταιρεία του είναι εξαιρετικά εντυπωσιακό.
 
Σύμφωνα με το NPR, «μπορεί πραγματικά να βρει ό,τι θέλετε οπουδήποτε στον κόσμο»… 
 
BRUMFIEL: Το AI έχει τραβήξει την προσοχή για τις δυνατότητές του να φέρει τεράστιες αλλαγές σε πολλά διαφορετικά πεδία στο εγγύς μέλλον, αλλά η επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης στην επιτήρηση συμβαίνει τώρα. Για δεκαετίες, οι κάμερες παρακολουθούν πόλεις, επιχειρήσεις, ακόμη και σπίτια. Αλλά αυτό το υλικό έχει κυρίως αποθηκευτεί τοπικά, και η αναθεώρησή του χρειάστηκε ένα ζευγάρι ανθρώπινα μάτια. Οχι πια. Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης μπορούν πλέον να κυνηγήσουν ένα φορτηγό σε μια πόλη, να σαρώσουν πινακίδες κυκλοφορίας και ακόμη και πρόσωπα σε πραγματικό χρόνο. Το σύστημα που αναπτύσσει η Synthetaic έχει πολλές πιθανές χρήσεις. Μια περιβαλλοντική ομάδα, για παράδειγμα, προσπαθεί να το χρησιμοποιήσει για να παρακολουθεί τις μεγάλες κτηνοτροφικές δραστηριότητες παγκοσμίως για την παρακολούθηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Το σύστημα της Synthetaic μπορεί πραγματικά να βρει οτιδήποτε θέλετε οπουδήποτε στον κόσμο. 
 
JASKOLSKI: Έχουμε πραγματοποιήσει αναζητήσεις, για παράδειγμα, σε ολόκληρη την ανατολική ακτή της Ρωσίας για πλοία, και μπορούμε να βρούμε κάθε πλοίο σε λίγα λεπτά. Είναι αρκετά αξιοσημείωτο. 
 
ΜΠΡΟΥΜΦΙΕΛ: Η δυνατότητα σάρωσης της αχανούς ακτογραμμής ενός έθνους όπως η Ρωσία είναι ο λόγος που αυτού του είδους η τεχνολογία έχει τραβήξει το μάτι των μεγάλων κυβερνητικών υπηρεσιών πληροφοριών. Η παρακολούθηση όλων όσων πρέπει να παρακολουθούνται ήταν πάντα μια επιχείρηση έντασης εργασίας. Ακόμη και στο διάσημο μυθιστόρημα του Τζορτζ Όργουελ «1984», η αστυνομία που έβλεπε τα πάντα προσπάθησε να συμβαδίσει. 
 
Σε λάθος χέρια, μια τέτοια τεχνολογία θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί για την επιβολή τυραννίας σε κλίμακα που δεν έχει ξαναγίνει σε όλη την ανθρώπινη ιστορία. 
 
Ήθελα να μάθω περισσότερα για τη Synthetaic και έτσι πήγα στον επίσημο ιστότοπό τους και ανακάλυψα ότι πρόσφατα ανακοίνωσαν «μια πενταετή συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας με τη Microsoft» … 
 
Η Synthetaic, κορυφαίος πάροχος προηγμένων λύσεων τεχνητής νοημοσύνης (AI) και ανακοίνωσε μια πενταετή συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας με τη Microsoft με στόχο να φέρει επανάσταση στα δεδομένα τεχνητής νοημοσύνης και στις λύσεις cloud. Ως μέρος αυτής της συμφωνίας, η Microsoft παρέχει Synthetaic πρόσβαση σε σχεδόν 1 εκατομμύριο ώρες (περίπου 114 χρόνια) πόρων υπολογιστικού νέφους. Αυτή η στρατηγική συνεργασία θα ξεκλειδώσει μια νέα εποχή δυνατοτήτων στην υπολογιστική όραση και την ανάλυση δεδομένων, με ένα ευρύ φάσμα πλεονεκτημάτων σε εφαρμογές άμυνας και πληροφοριών, εμπορικές και μη κυβερνητικές εφαρμογές. 
 
Αυτή η συνεργασία θα βοηθήσει σημαντικά στην επιτάχυνση της καινοτομίας με το βασικό προϊόν της Synthetaic, το εργαλείο Rapid Automatic Image Categorization (RAIC). Το RAIC, που βασίζεται στο Microsoft Azure, επιτρέπει απαράμιλλες δυνατότητες αναζήτησης μέσω αυτοματοποιημένης επισήμανσης δεδομένων, επιτρέποντας την εξερεύνηση τεράστιων παγκόσμιων συνόλων δεδομένων, χωρίς την ανάγκη προεκπαίδευσης ή δομής. Η RAIC έπαιξε καθοριστικό ρόλο στον εντοπισμό ύποπτων κινεζικών πτήσεων με αερόστατο μέσω εικόνων γήινης παρατήρησης 18 τρισεκατομμυρίων pixel χωρίς προεκπαιδευμένο μοντέλο χρησιμοποιώντας ένα πρόχειρο σκίτσο και δεδομένα χωρίς ετικέτα. 
 
Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν καν ότι υπάρχει αυτό το είδος τεχνολογίας επιτήρησης. 
 
Και τώρα η τεχνητή νοημοσύνη έδωσε τη δυνατότητα στους παρατηρητές να συνδέουν απρόσκοπτα ό,τι κάνουμε στο διαδίκτυο με ό,τι κάνουμε εκτός σύνδεσης… 
 
Ωστόσο, με την πρόοδο του διαδικτύου και την αυξημένη εξάρτηση από αυτό για την εκτέλεση πολλών από τις καθημερινές μας δραστηριότητες, οι κυβερνήσεις και άλλες εμπορικές εταιρείες μπορούν να παρακολουθούν ό,τι κάνουμε στο διαδίκτυο και να το συνδέσουν – χρησιμοποιώντας διαφορετικούς τρόπους – με την πραγματική μας ταυτότητα, δημιουργώντας ένα πλήρες προφίλ για κάθε χρήστη του διαδικτύου. Για παράδειγμα, οι ηλεκτρονικές αγορές μας, τα ερωτήματα αναζήτησης που υποβάλλουμε σε μηχανές αναζήτησης, οι κοινωνικές συνδέσεις, οι γεωγραφικές τοποθεσίες που επισκεπτόμαστε και οτιδήποτε κάνουμε στο διαδίκτυο μπορούν να καταγραφούν και να εντοπιστούν στην πραγματική μας ταυτότητα. 
 
Η επιτήρηση τεχνητής νοημοσύνης θα επιτρέψει στα ενδιαφερόμενα μέρη να εκμεταλλευτούν τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης για να συλλέξουν και να αναλύσουν τον τεράστιο όγκο δεδομένων που είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο και να τα συνδέσουν με κάθε άτομο. 
 
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η παρακολούθηση δεν περιορίζεται στις διαδικτυακές δραστηριότητες των ανθρώπων. εννοούμε τι κάνουν οι άνθρωποι στο διαδίκτυο. Για παράδειγμα, οι κάμερες παρακολούθησης που τροφοδοτούνται από τεχνολογία AI μπορούν να αναγνωρίζουν γρήγορα τα πρόσωπα των ατόμων και να τα παρακολουθούν σε όλη την πόλη. 
 
Όπως είπα, δεν υπάρχει που να τρέξετε και δεν υπάρχει που να κρυφθείτε. 
 
Φυσικά, οι περισσότεροι από εμάς τους δίνουμε πρόθυμα τεράστιες θήκες προσωπικών πληροφοριών για τον εαυτό μας ούτως ή άλλως. 
 
Και οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας αναζητούν πάντα νέους τρόπους για να εξάγουν ακόμη περισσότερα
 
Το Facebook κυκλοφόρησε πρόσφατα μια νέα ρύθμιση “Ιστορικό συνδέσμων” που δημιουργεί ένα ειδικό χώρο αποθήκευσης όλων των συνδέσμων στους οποίους κάνετε κλικ στην εφαρμογή Facebook για κινητά. Μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν είστε προληπτικοί, αλλά η εταιρεία προωθεί το Ιστορικό συνδέσμων στους χρήστες και τα δεδομένα χρησιμοποιούνται για στοχευμένες διαφημίσεις. Καθώς οι νομοθέτες εισάγουν κανονισμούς τεχνολογίας και η Apple και η Google ενισχύουν τους περιορισμούς απορρήτου, η Meta διπλασιάζεται και αναζητά νέους τρόπους για να διατηρήσει την αυτοκρατορία συλλογής δεδομένων της. 
 
Η εταιρεία παρουσιάζει το Ιστορικό συνδέσμων ως χρήσιμο εργαλείο για τους καταναλωτές «με τη δραστηριότητα περιήγησής σας αποθηκευμένη σε ένα μέρος», αντί για έναν άλλο τρόπο παρακολούθησης της συμπεριφοράς σας. Με τη νέα ρύθμιση «δεν θα χάσετε ποτέ ξανά έναν σύνδεσμο», λέει το Facebook σε ένα αναδυόμενο παράθυρο που ενθαρρύνει τους χρήστες να συναινέσουν στη νέα μέθοδο παρακολούθησης. Η εταιρεία συνεχίζει να αναφέρει ότι “Όταν επιτρέπετε το ιστορικό συνδέσμων, ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε τις πληροφορίες σας για να βελτιώσουμε τις διαφημίσεις σας σε τεχνολογίες Meta”. Η εφαρμογή διατηρεί το διακόπτη ενεργοποιημένο στο αναδυόμενο παράθυρο, κατευθύνοντας τους χρήστες προς την αποδοχή του Ιστορικού συνδέσμων, εκτός εάν αφιερώσουν χρόνο για να εξετάσουν προσεκτικά. 
 
Περιττό να πούμε ότι αυτό δεν συμβαίνει μόνο στο Διαδίκτυο. 
Αυτές τις μέρες, τα περισσότερα νέα οχήματα συλλέγουν συστηματικά πληροφορίες για εσάς… 
 
Εάν διαθέτετε ένα EV ή ένα «ψηφιακό αυτοκίνητο», καλύτερα να προσέχετε τι λέτε γιατί μπορεί να είστε υπό πλήρη επιτήρηση, και αυτό ισχύει και για τους επιβάτες σας. Τι? Θα πουληθούν και τα δεδομένα σας; Ναι. Πολλές φορές σε πολλές εταιρείες. Ωστόσο, υπάρχει μια εύκολη λύση εξαίρεσης: «Ποτέ μην τα αγοράζετε, μην τα οδηγείτε, μην κάθεστε σε αυτά ή μην βρίσκεστε στο δρόμο όταν περνούν». 
 
Όταν πηγαίνετε να αγοράσετε ένα νέο όχημα, να είστε πολύ προσεκτικοί για να διαβάσετε τα ψιλά γράμματα. 
Για παράδειγμα, απλώς ελέγξτε τι συμφωνεί όποιος αγοράζει ένα νέο Subaru … 
 
Εδώ είναι κάτι που μπορεί να μην συνειδητοποιήσετε. Τη στιγμή που κάθεστε στη θέση του συνοδηγού ενός Subaru που χρησιμοποιεί συνδεδεμένες υπηρεσίες, έχετε συναινέσει να του επιτρέψετε να χρησιμοποιήσει — και ίσως ακόμη και να πουλήσει — τα προσωπικά σας στοιχεία. Σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου τους, αυτό σημαίνει πράγματα όπως το όνομά σας, η τοποθεσία σας, “Ηχογραφήσεις επιβατών οχημάτων” και συμπεράσματα που μπορούν να βγάλουν σχετικά με πράγματα όπως τα “χαρακτηριστικά, οι προδιαθέσεις, η συμπεριφορά ή οι στάσεις σας”. Να μας αποκαλείτε απατεώνες, αλλά δεν πιστεύουμε ότι το να κάθεστε απλώς στη θέση του συνοδηγού του Subaru κάποιου θα πρέπει να σημαίνει ότι συναινείτε στη χρήση οποιασδήποτε προσωπικής σας πληροφορίας για σχεδόν οτιδήποτε. Πόσο μάλλον που πωλούνται σε μεσίτες δεδομένων ή κοινοποιούνται σε τρίτους εμπόρους, ώστε να μπορούν να σας στοχεύουν με διαφημίσεις σχετικά με το ποιος ξέρει τι με βάση τα συμπεράσματα που βγάζουν για εσάς επειδή καθόσαστε στο πίσω κάθισμα ενός Subaru στα βουνά του Κολοράντο. Θα καλέσουμε πραγματικά τη Subaru για αυτό, επειδή το διατυπώνουν τόσο ξεκάθαρα στην πολιτική απορρήτου τους, αλλά σας παρακαλώ να ξέρετε ότι η Subaru δεν είναι η μόνη εταιρεία αυτοκινήτων που κάνει τέτοιου είδους κακά πράγματα. 
 
Ουάου. 
 
Έχουμε φτάσει σε ένα στάδιο όπου σχεδόν οτιδήποτε κάνουμε παρακολουθείται και τοποθετείται κάπου σε μια βάση δεδομένων. 
Και κάθε μέρα που περνά, η φυλακή επιτήρησης που κατασκευάζεται παντού γύρω μας γίνεται ακόμα πιο παρεμβατική. 
 
Πού πηγαίνουν τελικά όλα αυτά; 
Ίσως να θέλουμε να το σκεφτούμε αυτό, γιατί βαδίζουμε σε μια από τις πιο χαοτικές περιόδους σε όλη την ανθρώπινη ιστορία
Υπάρχουν τόσες πολλές δυνατότητες για κατάχρηση εργαλείων επιτήρησης τεχνητής νοημοσύνης και η τυραννία αυξάνεται σε όλο τον κόσμο. 
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.