3 Νοεμβρίου 2023

Ο εγκλεισμός προκάλεσε κατάθλιψη και αυτοκτονίες στους ηλικιωμένους, λέει η Age UK

Η φιλανθρωπική οργάνωση λέει στην έρευνα για τον Covid ότι πολλοί ηλικιωμένοι αυτοτραυματίστηκαν, υπέστησαν «απώλεια αυτοπεποίθησης» και «ακόμα φοβούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους». 
 
Ο εγκλεισμός έχει οδηγήσει σε αυτοκτονίες και κατάθλιψη στους ηλικιωμένους, είπε η Age UK.
 
Το μεγαλύτερο φιλανθρωπικό ίδρυμα της χώρας για τους ηλικιωμένους είπε στην έρευνα για τον Covid, ότι η πανδημία είχε επηρεάσει την ψυχική υγεία των ηλικιωμένων, με πολλούς να φοβούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους ή να χρησιμοποιήσουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς περισσότερο από δύο χρόνια μετά τη λήξη των περιορισμών. 
 
Σε μια κατάθεση μάρτυρα που δόθηκε στη δημόσια έρευνα, η οποία άνοιξε τη δεύτερη ενότητά της αυτήν την εβδομάδα εξετάζοντας τη λήψη αποφάσεων της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η Age UK είπε ότι ο εγκλεισμός είχε προκαλέσει «πολύ υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης, αυτοτραυματισμού και αυτοκτονίας» στους ηλικιωμένους. 
 
Την Πέμπτη, η Caroline Abrahams, διευθύντρια της φιλανθρωπικής οργάνωσης, είπε στην ακρόαση: «Χρειάστηκε να παρέχουμε νέα εκπαίδευση σε ένα μέρος του προσωπικού της γραμμής βοήθειας, σχετικά με το πώς να αντιμετωπίζουν ανθρώπους που ξυπνούν νιώθοντας μεγάλη θλίψη – και αυτό συνέβη μόνο κατά τη διάρκεια και μετά την πανδημία. 
 
«Αναμφίβολα έχει επιβαρύνει πολλούς ηλικιωμένους». 
 
Είπε ότι πολλοί υπέστησαν «μεγάλη απώλεια αυτοπεποίθησης, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι αν μένεις κλεισμένος στο σπίτι, δεν κινείσαι τόσο πολύ. 
 
«Ως ηλικιωμένος σκληραίνεις, οι μύες σου τείνουν να ατροφούν και μετά είναι σωματικά πάρα πολύ δύσκολο να μπορείς να κυκλοφορήσεις». 
 
«Πιο περιορισμένες ζωές τώρα» 
 
Ο οργανισμός έχει δημιουργήσει μια υπηρεσία για να ενθαρρύνει τους ηλικιωμένους να βγαίνουν από τα σπίτια τους και να περπατούν ξανά μετά τον εγκλεισμό και να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, κάτι που η κ. Abrahams είπε ότι είναι «ιδιαίτερος φόβος» για ορισμένους. 
 
«Αλλά φυσικά για πολλούς είναι πολύ αργά», πρόσθεσε. «Ήταν ένας διαφορετικός τρόπος ζωής για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, και δεν είναι σε θέση τώρα να επιστρέψουν στο πως ζούσαν». 
 
«Οπότε, ναι, φοβάμαι ότι υπάρχουν πολλοί ηλικιωμένοι που ζουν πολύ πιο περιορισμένα τώρα από ό,τι πριν από την πανδημία». 
 
Ο αντίκτυπος της πανδημίας στην ψυχική υγεία των νέων έχει πρόσφατα ερευνηθεί σε μεγάλο βαθμό, με την The Telegraph να αποκαλύπτει ότι ο εγκλεισμός βλάπτει τη συναισθηματική ανάπτυξη σχεδόν των μισών παιδιών, σύμφωνα με μια μεγάλη μελέτη από το Institute for Fiscal Studies (IFS) και το UCL. 
 
Ωστόσο, φαίνεται να υπάρχει λίγη έρευνα μέχρι στιγμής σχετικά με τις επιπτώσεις των περιορισμών στους ηλικιωμένους – που ήταν πιο ευάλωτοι στον ιό και τους υπαγορεύτηκε από την κυβέρνηση να προστατευτούν. 
 
Η κ. Abrahams είπε ότι η Age UK ένιωσε «αρκετά αποκομμένη» από την κυβέρνηση τους πρώτους μήνες της πανδημίας και έπρεπε να κάνει τις περισσότερες ανακοινώσεις της στα εθνικά μέσα ενημέρωσης. 
 
«Πρόβλημα που συνεχίζεται» 
 
Είπε ότι υπήρχε μια «αίσθηση μοιρολατρίας» γύρω από τους ηλικιωμένους, με μια υποβόσκουσα υπόθεση ότι όσοι είχαν ανάγκη φροντίδας είναι απίθανο να επιβιώσουν από τον Covid. 
 
Η κ. Abrahams μίλησε επίσης στην έρευνα για ένα «πρόβλημα που συνεχίζεται» για τους φροντιστές ατόμων με άνοια, καθώς πολλά κέντρα ημέρας που έκλεισαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας δεν κατάφεραν να ξανανοίξουν. 
 
«Είναι δύσκολο να φροντίζεις κάποιον με άνοια ακόμα και στις καλές εποχές», είπε. «Και τα κέντρα ημέρας είναι συχνά μια εξαιρετική διέξοδος για τους ανθρώπους, καθώς προσφέρουν στους ηλικιωμένους ένα καλό και ασφαλές μέρος για να πάνε, και ο φροντιστής έχει λίγες ώρες «άδεια». 
 
«Όμως, αυτές οι ευκαιρίες συχνά εξαφανίζονταν. Αυτές οι υπηρεσίες έπρεπε να κλείσουν κατά τη διάρκεια της πανδημίας». 
 
«Και στην πραγματικότητα πολλά από αυτά δεν έχουν ξανανοίξει, επομένως υπάρχει ένα πρόβλημα που συνεχίζεται μέχρι σήμερα». 
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.