13 Ιουλίου 2023

ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ: ΕΦΕΥΡΕΤΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης Αμφικτύων
 
Στην Ελληνική Μυθολογία ο Προμηθέας είναι ένας εκ των Τιτάνων, ο ευρετής της φωτιάς, το όνομα του σημαίνει «προνοητικός» Συνέβαλε στη διαμόρφωση του ανθρώπινου γένους. Αψήφησε τους θεούς κλέβοντας τη φωτιά από το Δία και δίνοντάς την στην ανθρωπότητα για να δημιουργήσει Πολιτισμό. Έλαβε μέρος στην Τιτανομαχία. Είναι γνωστός για την ευφυΐα του και για τις ευεργετικές του πράξεις για το ανθρώπινο είδος και γενικά θεωρείται ως ο εμπνευστής των ανθρώπινων τεχνών και επιστημών. Είναι ο πατέρας του Δευκαλίωνα, του ήρωα, ο οποίος μετά τον Κατακλυσμό δημιούργησε το Ελληνικό γένος. Ο Δίας καταδίκασε τον Προμηθέα σε αιώνια βασανιστήρια για την παράβασή του. Ο Προμηθέας ήταν δεμένος σε έναν βράχο και ένας γυπαετός - το έμβλημα του Δία - έτρωγε το συκώτι του μια φορά την ημέρα ( το συκώτι θεωρούνταν συχνά η έδρα των ανθρώπινων συναισθημάτων). Το συκώτι του μεγάλωνε τη νύχτα και ο γυπαετός συνέχιζε το έργο του. Ο Ηρακλής φονεύει τον γυπαετό και ελευθερώνει τον Προμηθέα. Τα βάσανα του Προμηθέα-Δεσμώτη αποτελούν δημοφιλές θέμα τέχνης του αρχαίου και του σύγχρονου πολιτισμού.
 
Ας αφήσουμε να μιλήσει ο ίδιος ο Προμηθεύς:
 
«Ακούστε τα παθήματα των θνητών ,μάθετε τι έκανα για να τους φέρω από τα νήπια που ήταν, στον κόσμου του Λόγου, στη δύναμη της Σκέψης…. Τί κι’ αν είχαν άλλοτε μάτια οι άνθρωποι αφού δεν έβλεπαν, αυτιά αφού δεν άκουγαν, τη φωνή των πραγμάτων και σαν ονείρων μορφές, παράδερναν σ’ όλο το μάκρος της ζήσης μέσα στου κόσμου την παραζάλη.
 
Δεν έχτιζαν προσήλια σπίτια, και ούτε τα τούβλα, τα δοκάρια, τις σανίδες ήξεραν. Σαν τα μυρμήγκια φώλιαζαν μέσα στη γη, τρύπωναν στις σκοτεινές σπηλιές.
 
Δεν πρόβλεπαν των εποχών τον κύκλο, μη μπορώντας να διαβάσουν στον ουρανό σημάδια του Χειμώνα, της ανθοφόρας Ανοιξης, του καρπερού του Θέρου.
 
Κι’ όλα τά ‘καναν άμοιροι από γνώση.
 
Ως τη στιγμή που που θέσπισα γι΄αυτούς τη δύσκολη επιστήμη της ανατολής των άστρων , και της δύσης. Κι’ ύστερα των αριθμών τη γνώση, την τρανότερη. Και των γραμμάτων την πλοκή, μνήμη του Σύμπαντος, εργάτη του μόχθου του ανθρώπινου και των Μουσών μητέρα.
 
Πρώτος εγώ, για να γλυκάνω τους βαριούς καμάτους, τους έμαθα να ζευουν στο ζυγό άγρια ζώα. Το βόδι έγειρε το σβέρκο. Το άλογο πειθάκουσε στον καβαλάρη. Εσυρε το άρμα. Εγινε των πιο τρανών καμάρι. Και στα πελάγη για ν’ ανοίγονται μακριά τους έδωσα τη λινοφτέρα βάρκα.
 
Και νά ‘ταν μόνο αυτά; Σαν έπεφτε αρρώστια οι άνθρωποι δεν είχαν πως να την πολεμήσουν. Ο θάνατος εσφράγιζε τον άνισο αγώνα. Εσμιξα φίλτρα, βάλσαμα ετοίμασα κι’ εκεί που τους απόλειπε η ζωή, στερώθηκαν και ζήσανε…Τέλος τα σπλάχνα της γης για κείνους άνοιξα. Πιάσαν ασήμι και χρυσάφι κι’ απέ χαλκό και σίδερο… τους έκανα ευμήχανους και τεχνουργούς σινάμα».
 
Σχολίαση:
 
Ο Προμηθεύς αλληγορεί τον Ελληνα στην διαχρονία του Δεν είναι ένας αλλά το πλήθος του Έθνους που αρχικά λέγονταν Πελασγοί, μετέπειτα Αχαιοί και Αιολείς και Ίωνες και Δωριείς, όλα Ελληνικά φύλα της Χερσονήσου του Αίμου και των πέριξ της Μεσογείου, καθώς έμπαιναν στην πολιτιστική διαδικασία και τελικώς όλοι υιοθέτησαν από την εποχή του Ομήρου και μετά το κοινό όνομα «Έλληνες» Ο Προμηθεύς αλληγορεί τον Έλληνα στην διαχρονία του. Δεν άφησε κάτι που να μην το ανακαλύψει και να μη το κάνει πράξη για μια καλύτερη ζωή. Αυτός είναι και ο λόγος που παραπονούνται οι λοιποί λαοί γιατί όλα μα όλα τα ανακάλυψαν οι Έλληνες!!!
 
Πόλη και Πολιτισμός Πρώτα έβαλε στο ακόνι τη σκέψη του για να τη βελτιώσει, απορρίπτοντας τις παρωπίδες της θρησκοληψίας, των προλήψεων, της δουλείας στο αφέντη, δηλαδή έμαθε να σκέπτεται σαν ελεύθερος άνθρωπος. Έκτισε τις πρώτες πόλεις . Η Λυκόσουρα στην Αρκαδία είναι η αρχαιότερη πόλη του κόσμου (10.000 - 8.000 Π.Χ.)-και εντός της πόλεως άρχισε να αναπτύσσεται ο πολιτισμός.
 
Γνώριζαν την αξία της Ενέργειας Ενώ ακόμη και σήμερα ο κόσμος δεν έχει αναπτύξει ενεργειακή συνείδηση, εκείνοι οι «πρωτόγονοι» Έλληνες είχαν πλήρη γνώση της ενέργειας και είχαν αναπτύξει περιβαλλοντική αντίληψη, θερμαίνοντας τα σπίτια τους από τον ήλιο, όταν οι άλλοι λαοί ζούσαν σε σπηλιές. Δεν είναι τυχαίο ότι τον πρώτο θεό τους Δία τον έκαναν κυρίαρχο του κεραυνού(της συμπαντικής ενέργειας) και μίλησαν για δύο συμπαντικές γενεσιουργούς Ουσίες (Ενέργεια-Υλη). 
 
Η Αστρονομία πρώτη Επιστήμη. Για να προβλέπουν τον καιρό και να καθορίζουν τις ημερομηνίες των γεωργικών τους εργασιών, αλλά και για λόγους προβλέψεως του καιρού για την ναυσιπλοΐα. Και δεν είναι τυχαίον ότι αρκετοί αστερισμοί φέρουν Ελληνικά ονόματα.
 
Η Ιατρική η δεύτερη Επιστήμη 
 
Ενώ οι άλλοι λαοί είχαν αναπτύξει « γιατροσόφια των τριόδων» (εξέθεταν τους ασθενείς στο δρόμο και ο καθένας έδινε τη συμβουλή του και φυσικά οι ιερείς τους εξορκισμούς τους), οι Έλληνες προχώρησαν στην επιστημονική ιατρική για να βρουν τα αίτια της κάθε νόσου και τα φάρμακα να την αντιμετωπίσουν. Δεν είναι τυχαίο ότι οι όροι της Ιατρικής έχουν Ελληνικά ονόματα.
 
Οι Έλληνες έβαλαν τις βάσεις στις Επιστήμες-Γράμματα-Τέχνες, Προς τούτο παραπέμπω στα έργα πέντε(5) μεγάλων Γερμανών φιλοσόφων (1. Ιμμάνουελ Καντ: 2. Γκέοργκ Βίλχελμ Φρίντριχ Χέγκελ 3. Φρειδερίκος Νίτσε: 4. Άρθουρ Σοπενχάουερ: 5. Μάρτιν Χάιντεγκερ ) και είκοσι πέντε (25) σύγχρονων συγγραφέων και πεζογράφων, οι οποίοι μίλησαν για τον ρόλο των Ελλήνων σαν δημιουργών του Πολιτισμού, των Επιστημών και των Τεχνών.
 
Οι Έλληνες έβαλαν τις βάσεις στην Μηχανική-Τεχνουργία-Μεταλλουργία-Οικονομία. Σε προιστορικούς χρόνους ταξίδευαν στην Αμερική, στις Βρετανικές Νήσους, στις Σκανδιναυικές χώρες και στην Ιβηρική Χερσόνησο και μετέφεραν χαλκό και άλλα μεταλλεύματα για την κατασκευή χρηστικών αντικειμένων και όπλων. Ο λαός αυτός προήγαγε το εμπόριο και την Οικονομία.
 
Το μεγαλύτερο όμως μεράκι τους ήταν η Θάλασσα και Ναυσιπλοία
 
Έγιναν δεινοί «Αργοναύτες» θαλασσοπόροι ναυτικοί από τα πανάρχαια χρόνια και το τρόπαιο αυτό διατηρούν ως σήμερα με το ένδοξο Π.Ν και την Εμπορική μας Ναυτιλία. Είναι οι πρωτοπόροι που διέπλευσαν τους ωκεανούς και τους πόλους και έδωσαν ονόματα Ελληνικά. Αυτοί είναι οι πρώτοι που ανακάλυψαν την Αμερική πριν από τον Ελληνα Κολόμβο 
 
Διαψεύδουν τους δόλιους και ψευδολόγους που ομιλούν για:
 
1/ Κάθοδο Ινδοευρωπαίων οι οποίοι έφεραν τον πολιτισμό τους. Από που; Από το πουθενά; Οι Έλληνες διέδωσαν ως τις Ινδίες, Νότια και Βόρεια Ευρώπη ως τα Βρετανικά Νησιά, την Σκανδιναβία και στους Υπερβορείους ακόμα τον πολιτισμό . Έκανε την Μεσόγειο με τις παροικίες των Ελληνική λίμνη.
 
2/ Τις ψευδολογίες ότι οι Αιγύπτιοι, Ασσύριοι, Βαβυλώνιοι, Χιττίτες και Φοίνικες προηγήθηκαν των Ελλήνων σε πολιτισμό ενώ αυτοί είναι μεταγενέστεροι και δημιουργήματα του Ελληνικού πολιτισμού.
 
3/ Ότι δανειστήκαμε τα γράμματα από τους Φοίνικες γεγονός ψευδέστατο και αστήρικτο, διότι οι Έλληνες είναι αυτοί που ανακάλυψαν την πρώτη Γραφή και το μαρτυρεί η τελειότητα της Ελληνικής γλώσσας της μόνης κατάλληλης για τους κβαντικούς Η/Υ.
 
4/ Όντως οι Φοίνικες ήταν πανάρχαιοι Έλληνες οι οποίοι συν τω χρόνω αναμείχθηκαν με τους Σημίτες. Παρά τους διωγμούς η περιοχή της Εγγύς Ανατολής διατήρησε ως πρόσφατα τον Ελληνικό της χαρακτήρα.
 
5/ Με την μέθοδο της διαιρέσεως προσπαθούν να μας εξουθενώσουν
 
Με διαιρέσεις, αμφισβητήσεις (ιστορίας και προϊστορίας), παραχαράξεις και ψευδολογίες, αμφισβήτηση των πανάρχαιων λαών και πατρίδων του, των συνόρων του, της γλώσσας του (αρχαία, καθαρεύουσα και μαλιαρή) της συνέχειας του (αρχαίοι, βυζαντινοί και νεοέλληνες) της διάσπασης της εθνολογικής του ταυτότητας (Έλληνες και Μακεδόνες) έφθασαν στο κατάπτυστο κατάντημα να δώσουν το όνομα, την γλώσσα και την εθνότητα του ενδοξότατου και πανάρχαιου φύλου των Ελλήνων Μακεδόνων σε ένα Σλαβικό κρατίδιο που ήρθε στην περιοχή τον 7ον αιώνα. Τούτο συνιστά Γενοκτονία και παραχάραξη. Αίσχος και η Αιδώς της Ιστορίας.
 
Πότισαν τον Ελληνα χολή και όξος με τη λόγχη. Αντί για εκδήλωση αιώνιας ευγνωμοσύνης-η οποίαν θα έπρεπε να ορισθεί από τον ΟΗΕ με ομόφωνη απόφαση όλων των κρατών εθνών- για να τιμηθεί ο λαός-ευεργέτης τους για την προσφορά του στον Πολιτισμό, του έκαναν τις φοβερότερες και αγριότερες σφαγές, γενοκτονίες, διωγμούς, προπηλακισμούς και ταπεινώσεις από όλους σχεδόν τους καθυστερημένους, δεσποτικούς και θεοκρατικούς λαούς, ακόμη και λίαν προσφάτως (Μικρασιατική Καταστροφή, Ποντιακή Γενοκτονία, Κυπριακή Τραγωδία, εξοντωτικά Μνημόνια μαρτύρια τα οποία συνεχίζονται) και απειλείται με νέους διωγμούς και καταστροφές από τον άξεστο και απολυταρχικό ανατολίτη γείτονα ο οποίος ονειρεύεται να δημιουργήσει την νέα Οθωμανική Αυτοκρατορία. 
 
Δεν αρκεί ένα άγαλμα του Προμηθέως στη Νέα Υόρκη και κανένα στην Ελλάδα. Χρειάζεται η φυσική σωτηρία του «Προμηθεικού» λαού. Αλλά ποιος να τη ζητήσει; Η Ελληνική πολιτική και πνευματική ηγεσία είναι επιλήσμων Αλλά έχουν οι καιροί γυρίσματα. Και ήδη έχει σημάνει το Προμηθεικό Πνεύμα για να προλάβει την παγκόσμια καταστροφή 
 
(10/7/23)
Αμφικτύων
 
* Αμφικτύων είναι ο Υποστράτηγος ε.α Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης
Συγγραφεύς, Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών
amphiktyon@gmail.com



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.