25 Ιουλίου 2023

Σπουδαία ανακάλυψη στην Κύπρο: Βρέθηκαν βασιλικοί τάφοι της Εποχής του Χαλκού, που προφανώς ανήκουν σε Ελληνες Αχαιούς.

Αρχαιολόγοι κατά τη διάρκεια ανασκαφών στη Δρομολαξιά, κοντά στην Αλυκή Λάρνακας, μπροστά από το τζαμί Χαλά Σουλτάν, ανακάλυψαν ασυνήθιστα πολυτελείς τάφους της Εποχής του Χαλκού.
 
Στους υπόγειους ταφικούς θαλάμους βρέθηκαν σκελετοί με πολυτελή διαδήματα και περιδέραια, καθώς επίσης και πληθώρα πολύτιμων ταφικών δώρων από χρυσό, πολύτιμους λίθους και ελεφαντόδοντο.
 
Οι τάφοι είναι από τους πιο πολυτελείς της Μεσογείου από την Εποχή του Χαλκού.
 
Tα λείψανα και τα κτερίσματα παραπέμπουν σε βασιλείς και μέλη της κυβερνώσας ελίτ της περιοχής, όπως αναφέρει δημοσίευμα του γερμανικού επιστημονικού περιοδικού «Wissenschaft».
 
Ήδη από το 1897, οι αρχαιολόγοι είχαν ανακαλύψει στην περιοχή, η οποία βρίσκεται κοντά στο σημερινό αεροδρόμιο της Λάρνακας, τα πρώτα ίχνη ενός πολιτισμού της Εποχής του Χαλκού και ξεκίνησαν τις ανασκαφές. Από το 1970, οι ερευνητικές ομάδες ανακαλύπτουν όλο και περισσότερα τμήματα πόλης της Εποχής του Χαλκού χρησιμοποιώντας νέες μεθόδους.
 
Τα ευρήματά τους δείχνουν ότι η περιοχή εκτεινόταν σε 50 εκτάρια από το 1630 έως το 1150 π.Χ. και περιελάμβανε συνοικίες με κατοικίες αρχόντων αλλά και εργαστήρια χαλκού. 
 
Αντικείμενα από την Αίγυπτο, τις Μυκήνες, τη μινωική Κρήτη, τη Σαρδηνία και τη Μεσοποταμία δείχνουν, επίσης, ότι οι κάτοικοί της είχαν εκτεταμένες πολιτιστικές και οικονομικές σχέσεις. Από τα αγγεία και συγκεκριμένα κοσμήματα, τα οποία βρέθηκαν, προκύπτει, επίσης, ότι πρέπει να υπήρχε ειδική σχέση με την (Ελληνική Μυκηναϊκή) Τίρυνθα.
 
Το 2016, μία ομάδα αρχαιολόγων με επικεφαλής τον Πέτερ Φίσερ, καθηγητή του πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, ανακάλυψε ένα νεκροταφείο της Εποχής του Χαλκού μπροστά στο τζαμί Χαλά Σουλτάν, με εν μέρει πλούσια διακοσμημένους τάφους. 
 
Μέλη της άρχουσας ελίτ θάφτηκαν σε υπόγειους θαλάμους, μαζί με τα κοσμήματά τους και τα εισαγόμενα είδη πολυτελείας. Με τη βοήθεια μετρήσεων μαγνητομέτρου, οι ερευνητές ανακάλυψαν τώρα εκεί άλλους, ακόμη πλουσιότερους τάφου.
 
«Συγκρίναμε τα σημεία όπου βρέθηκαν σπασμένα κεραμικά θραύσματα με τον χάρτη του μαγνητομέτρου και εμφανίστηκαν πολλές μεγάλες κοιλότητες περίπου δύο μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης», όπως αναφέρει ο Φίσερ στη σχετική επιστημονική ανακοίνωση (Södeberg Expedition 2023).
 
Όταν οι αρχαιολόγοι ανέσκαψαν αυτά τα σημεία, ανακάλυψαν τρεις ταφικούς θαλάμους, μήκους περίπου τεσσάρων έως πέντε μέτρων, στους οποίους βρήκαν αρκετούς καλοδιατηρημένους σκελετούς.
 
Περιείχαν, επίσης, έναν τεράστιο αριθμό κτερισμάτων, ο οποίος ξεπερνά κατά πολύ σε ποσότητα και ποιότητα τα ούτως ή άλλως πλούσια ευρήματα των παλαιότερα ευρεθέντων τάφων.
 
«Βρήκαμε περισσότερα από 500 άθικτα τεχνουργήματα μόνο σε δύο από αυτούς τους ταφικούς θαλάμους. Πολλά από αυτά τα αντικείμενα είναι κατασκευασμένα από πολύτιμα μέταλλα, πολύτιμους λίθους, ελεφαντόδοντο ή είναι κεραμικά υψηλής ποιότητας», σημειώνει, επίσης, ο Σουηδός επικεφαλής των ερευνών. Στους τάφους βρέθηκαν, ακόμη, πολύτιμα χάλκινα όπλα διακοσμημένα με ελεφαντόδοντο και μία σφραγίδα από αιματίτη με χρυσό πλαίσιο.
 
Μεταξύ των νεκρών ήταν μία γυναίκα που περιβάλλεται από δεκάδες κεραμικά αγγεία, κοσμήματα και έναν στρογγυλό μπρούτζινο καθρέφτη. Μαζί της στον τάφο βρίσκονταν τα οστά ενός παιδιού, περίπου ενός έτους, που είχε θαφτεί με ένα κεραμικό παιχνίδι. 
 
«Κάποιοι άλλοι, άνδρες και γυναίκες, έφεραν διαδήματα και περιδέραια με μενταγιόν εξαιρετικής ποιότητας. Η τεχνοτροπία και το υλικό των μενταγιόν υποδηλώνουν ότι κατασκευάστηκαν στην Αίγυπτο το δεύτερο μισό της 18ης δυναστείας, πιθανώς την εποχή του Ακενατόν και της συζύγου του, Νεφερτίτης, και του Τουταγχαμών», σύμφωνα με την ανακοίνωση.
 
Τα διαδήματα είναι διακοσμημένα με ανάγλυφες εικόνες ταύρων, γαζελών, λιονταριών και λουλουδιών.
 
«Δεδομένου του πλούτου αυτών των ταφικών αντικειμένων, είναι εύλογη η υπόθεση ότι επρόκειτο για βασιλικούς τάφους, παρ’ όλο που δεν γνωρίζουμε ακόμη τι μορφή διακυβέρνησης είχε η πόλη εκείνη την εποχή, αλλά όσοι θάφτηκαν εδώ ήταν αναμφίβολα μέρος της κυβερνώσας ελίτ», κατά τον Φίσερ.
 
Υπέρ αυτής της άποψης συνηγορεί, επίσης, το γεγονός ότι πολλά από τα πολύτιμα κτερίσματα προέρχονται από άλλους πολιτισμούς της περιοχής της Μεσογείου. 
 
Προφανώς ήταν εισαγόμενα πολυτελή είδη και τιμαλφή. Αυτά περιλαμβάνουν χρυσό και ελεφαντόδοντο από την Αίγυπτο, μπλε λάπις λάζουλι (λαζουρίτης) από το Αφγανιστάν, κόκκινη καρνεόλι από την Ινδία και γαλαζοπράσινο ορυκτό τιρκουάζ από το Σινά. Ανάμεσα στα ευρήματα περιλαμβάνεται και κεχριμπάρι από την περιοχή της Βαλτικής.
 
Όπως εξηγούν οι αρχαιολόγοι, αυτή η ελίτ μπορούσε να ανταποκριθεί οικονομικά σε τέτοιες πολυτελείς εισαγωγές επειδή είχε γίνει πλούσια εξάγοντας χαλκό από το γειτονικό όρος Τρόοδος: «Ο χαλκός ήταν ένα σημαντικό εμπόρευμα εκείνη την εποχή, επειδή χρησιμοποιήθηκε σε συνδυασμό με τον κασσίτερο για την παραγωγή του σκληρότερου κράματος χαλκού, ο οποίος έδωσε το όνομά του στην Εποχή του Χαλκού».
 
 
ΣΧΟΛΙΟ
 
Η πεποίθηση μου είναι ότι σαφώς πρόκειται για Ελληνες της Κύπρου και εμμέσως το ομολογούν και οι αρχαιολόγοι διαβλέποντας την ειδική σχέση που είχαν οι άνθρωποι αυτοί με την ελληνική Τίρυνθα. 



Share

4 σχόλια:

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΝΤΩΝΑΣ είπε...

Όσον αφορά το χωριό Δρομολαξιά (πρώην Βρωμολαξιά) το οποίο κρύβει στα σπλάχνα του μια ένδοξη άγνωστη ιστορία.
Σύμφωνα με μια εκδοχή, μέχρι τον 19ο αιώνα η Δρομολαξιά ονομαζόταν Βρωμολαξιά, που ερμηνευόταν ατυχώς σαν *βρωμιά. Με την πάροδο του χρόνου, οι κάτοικοι άλλαξαν το όνομα του χωριού από Βρωμολαξιά σε Δρομολαξιά, για να αποφύγουν τους δυσάρεστους συνειρμούς της αρχικής ονομασίας.

Και όμως σύμφωνα και με τις λαογραφικές αφηγήσεις της μακαριστής μητέρας μου Ανδριάνας η οποία καταγόταν από το ένδοξο χωριό, η ονομασία του, προήλθε διότι υπήρχε πολυτελής ναός αρχαίου *θεού (Του *Διόνυσου) όπου στον περίβολο του θάβονταν ένδοξοι Έλληνες βασιλείς μάλλον Αχαιοί, που πρώτοι εποίκισαν και εξελλήνισαν την Κύπρο.
*Με την προσωνυμία Βρόμιος λατρεύτηκε κυρίως ως θεός γεννημένος από το δημητριακό βρόμος (Βρώμη) και το οινοπνευματώδες ποτό που παράγεται.
Στην περιοχή "Βρωμολαξιάς" υπήρχαν απέραντες φυτείες βρώμης και σταφυλιών τα παλιά χρόνια.
Πάντως οι λαογραφικές μας παραδόσεις δεν απέχουν και πολύ από την πραγματικότητα.
Σήμερα επιβεβαιώνονται οι θρύλοι. Πριν λίγα χρόνια ανακαλύφθηκαν τα θεμέλια του ναού και σήμερα ανασκάπτονται πολυτελείς αρχαίοι βασιλικοί τάφοι, που θα αναδείξουν ακόμη ένα ξεχασμένο χωριό της Κύπρου ως αρχαιολογικό κέντρο μεγάλης ιστορικής σημασίας για τον Ελληνισμό.
Ο αρχαιολογικός χώρος του Ελληνικού χωριού δεν απέχει πολύ και από το τουρκικό τέμενος Χαλάν Σουλτάν της θείας του Μωάμεθ, το οποίοι κτίσθηκε το 1787 μ.Χ! από τους Μωαμεθανούς κατακτητές. Θα αναρωτηθείτε γιατί αναφέρω το πιο πάνω .... Αναμείνατε σύντομα οι χωρίς ιστορία βάρβαροι να ισχυριστούν, παρά τις αρχαιολληνικές επιγραφές, που βρέθηκαν ότι ... είναι Τούρκοι απόγονοι τους. (Ήδη κάποια μνεία γίνεται στα τουρκικά ΜΜΕ, ότι βρέθηκαν .... βασιλικοί τάφοι στο τζαμί Χαλάν Σουλτάν. Σύντομα θα προσθέσουν ... Τουρκικοί βασιλικοί τάφοι!) Η θρασύτητα τους δεν έχει όρια. Κατά την ελληνιστική εποχή του χαλκού οι βάρβαροι μάλλον δεν γνώριζαν ούτε να γράφουν....
Όταν επισκεφθήκαμε τον υπό ανασκαφή χώρο τα μέλη της *ξένης αποστολής, έλεγαν ότι είναι μία από τις πλέον σπάνιες ανακαλύψεις και εξέφρασαν τον θαυμασμό τους για τον αρχαίο Κυπριακό Ελληνισμό.

Συνέχεια. Α.Α.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΝΤΩΝΑΣ είπε...

Δρομολαξιά-Βυζακιά - Πανεπιστήμιο Gothenburg. 2023

(Υπεύθυνος έρευνας: Καθ. Peter M. Fischer)

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει τη λήξη των ανασκαφών του 2023 στη θέση Δρομολαξιά-Βυζακιά. Οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν τον Μάιο και Ιούνιο 2023 από διεθνή ομάδα ερευνητών, υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή Peter M. Fischer (Πανεπιστήμιο Gothenburg Σουηδίας), υποβοηθούμενο από τον Δρ. Rainer Feldbacher. Η θέση στη Δρομολαξιά-Βυζακιά υπήρξε μια Ελληνική πόλη-λιμάνι της Ύστερης Εποχής του Χαλκού, έκτασης τουλάχιστον 25 εκταρίων. Ο αρχαιολληνικός οικισμός, ο οποίος άνθισε από το 1630 μέχρι το 1150 π.Χ. περίπου, απλώνεται κατά μήκος των ακτών της Αλυκής της Λάρνακας, κοντά στο χωριό Δρομολαξιά πρώην Βρωμολαξιά.
Δυο από τους βασιλικούς τάφους στην ίδια περιοχή ευτυχώς βρέθηκαν ασύλητοι, παρόλο που η οροφή του θαλάμου τους είχε καταρρεύσει κατά την αρχαιότητα. Οι τάφοι περιείχαν μεγάλο αριθμό ιδιαίτερα εντυπωσιακών κτερισμάτων μεταξύ των οποίων και τοπικής παραγωγής κεραμική και κοσμήματα, αλλά και αντικείμενα εισηγμένα από την περιοχή του Ελληνικού Αιγαίου, την Ανατολία, την Αίγυπτο, την ανατολική Μεσόγειο αλλά και από πολιτισμούς ανατολικότερα και βορειότερα. Για παράδειγμα, βρέθηκαν αντικείμενα από ήλεκτρο (κεχριμπάρι), πιθανόν από τη Βαλτική Θάλασσα, από lapis lazuli από το Αφγανιστάν και από βαθύ ερυθρό καρνελίνη, από την Ινδία. Ανάμεσα στα κτερίσματα υπάρχουν περίτεχνα κοσμήματα από ακριβά μέταλλα, όπως για παράδειγμα, διαδήματα, εγχειρίδια (μαχαίρια), αιχμές δοράτων και ένα κάτοπτρο (καθρέφτης) από κράμα χαλκού. από ελεφαντοστό και φαγεντιανή εισήχθησαν από την Αίγυπτο κατά την περίφημη 18η Δυναστεία, την περίοδο των φαραώ Τουθμώση Γ’, Ακενατόν και της συζύγου του Νεφερτίτη.
Οι Αρχαιολόγοι ευελπιστούν ότι και άλλοι ασύλητοι τάφοι υπάρχουν στο απέραντο νεκροταφείο, όπως και στην υπόλοιπη περιοχής Κιτίου το οποίο λόγω των πολλών "Λαρνάκων" (αρχαίοι τάφοι), ονομάζεται και Λάρνακα - Κίτιον.
Α.Α.

Ανώνυμος είπε...

Και σε βάθος 100 μέτρων αν γίνουν ανασκαφές στη Ελληνική Κύπρο, μόνο αρχαιοελληνικά ερείπια και επιγραφές θα βρεθούν. 34 αιώνες Ελληνικής ιστορίας!
Κάποιο επιζητούν να διαγράψουμε την ιστορία μας. Το Ελληνικό πνεύμα δεν διαγράφεται. Είναι χαραγμένο ανεξίτηλα σε γρανιτένιες πλάκες και στην παγκόσμια ιστορία ... ΕΣΤΙΝ ΟΥΝ ΕΛΛΑΣ ΚΑΙ Η ΚΥΠΡΟΣ.

Το Ελληνικόν, εόν όμαιμόν τε και ομόγλωσσον, και θεών ιδρύματά τε κοινά και θυσίαι ήθεά τε ομότροπα.
Ηρόδοτος

Η εγκατάσταση των Αχαιών στην Κύπρο ήταν ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα στην ιστορία του νησιού και επηρέασε αποφασιστικά την μετέπειτα πορεία των κατοίκων του. Οι Αχαιοί σιγά-σιγά επέβαλαν τη δική τους παρουσία. Πήραν την πολιτική και στρατιωτική εξουσία στα δικά τους χέρια και ουσιαστικά εξελλήνισαν την Κύπρο.

Η Κύπρος εξελίχθηκε σε σημαντικό κέντρο ελληνικού πολιτισμού με την εγκατάσταση των Ελλήνων Μυκηναίων-Αχαιών, μεταξύ του 13ου και του 11ου αιώνα π.Χ. οι οποίοι έφεραν μαζί τους τη γλώσσα και τον πολιτισμό τους και καθόρισαν, από τότε, αποφασιστικά την ΕΛΛΗΝΙΚΗ πολιτιστική ταυτότητα του νησιού.

Η επίδρασή τους ήταν αποφασιστική σ' όλους τους τομείς: θρησκεία, τέχνη, πολιτισμό, αρχιτεκτονική κλπ. Αλλά και πιο γενικά, οργάνωσαν και δημιούργησαν τις πόλεις - βασίλεια σύμφωνα με τα δικά τους πρότυπα. Ταυτόχρονα οι ίδιοι οι Αχαιοί αφομοίωσαν πολλά στοιχεία του πολιτισμού των ελληνοφώνων κατοίκων του νησιού.
Π.Β.

Ανώνυμος είπε...

Τα σχολια των αναγνωστων του koukfamily ειναι και εγκυκλοπαιδικης γνωσης και τεκμηριωμενα ιστορικα.
Αυτα ειναι σχολια.
Κωνσταντινα

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.