8 Ιουλίου 2022

Οι Τούρκοι τρίβουν τα χέρια τους από… «αστοχίες» δικές μας

Γράφει η Κρινιώ Καλογερίδου
 
Μια απ’ τις πιο σημαντικές αποφάσεις για συνεργασία και αυτονομία των κρατών-μελών της σε θέματα Άμυνας και Ασφάλειας πήρε το 2007 η Ε.Ε δημιουργώντας την PESCO (”Ευρωπαϊκή Διαρθρωμένη Αμυντική Συνεργασία”), που άρχισε να εφαρμόζεται το ’17 και σήμερα αριθμεί 25 μέλη, καθώς απέχουν από αυτήν τα υπόλοιπα δύο (Δανία και Μάλτα) στο σύνολο των 27.
 
Θυμάμαι ακόμα το κλίμα αισιοδοξίας που είχε δημιουργηθεί στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή για την μείωση της εξάρτησης από τις ΗΠΑ της Ενωμένης Ευρώπης (σε επίπεδο αμυντικής βιομηχανίας και τεχνολογίας), καθώς θα αποκτούσε επιτέλους αυτή στρατηγική αυτονομία. 
 
Κάτι που ήταν επιδιωκόμενος στόχος απ’ τον τότε πρωθυπουργό και για την Ελλάδα με βάση την πολυεπίπεδη Εξωτερική πολιτική την οποία επεδίωκε και θα άνοιγε δρόμους στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας -Ρωσίας. 
 
Φευ!.. Ο Κώστας Καραμανλής πόνταρε στη Μόσχα και απέτυχε, γιατί ”άλλαι μεν οι βουλαί των ανθρώπων, άλλα δε ο Θεός κελεύει” και τη θέση του ”Θεού” στα της Εξωτερικής πολιτικής μας έχει αναλάβει για λογαριασμό μας ο ”Θείος Σαμ” εργολαβικά από… συστάσεως του ελληνικού κράτους. 
 
Η ίδια ”οσμή αποτυχίας” όμως διαφαίνεται χρόνια μετά και στην προσπάθεια της Ευρώπης για στρατηγική αυτονομία και μείωση της εξάρτησής της από τις ΗΠΑ σε στρατιωτικό και όχι μόνο επίπεδο, έστω κι αν αποτύπωσε στο κείμενο της ”Στρατηγικής πυξίδας” (21 Μάρτιου του ’22) την θεμελίωση της στρατηγικής αυτονομίας της. 
 
Αυτονομίας που υπογράμμιζε — μεταξύ άλλων — την ανάγκη για ετοιμότητα, αποφασιστικότητα και αμοιβαία συνδρομή των κρατών-μελών της Ε.Ε σε περίπτωση επίθεσης από τρίτο μέρος (άρθρο 42.7 Συνθήκης Ευρωπαϊκής Ένωσης). 
 
Μιλώ για ”οσμή αποτυχίας” και κίνδυνο να τιναχθούν όλα τα θετικά της προσπάθειας της Ευρώπης για απεξάρτηση απ’ την αμερικανική μέγγενη ποδηγεσίας όχι τυχαία, αφού — μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία (24/2/’22) — η ”εμβάθυνση και σύγκλιση σε θέματα ευρωπαϊκής άμυνας” μεταξύ ΝΑΤΟ–ΗΠΑ και Ε.Ε έφτασαν στο απόγειό τους. 
 
Αποτέλεσμα αυτού είναι, αντί να εφαρμοστεί σταδιακά στρατηγική απεξάρτηση της Ευρώπης απ’ την Αμερική όπως ζητούσε η PESCO, η πρώτη (Ε.Ε) να υποκαθιστά ενεργειακά την εξάρτησή της απ’ το ρωσικό φυσικό αέριο με την εξάρτησή της από το αμερικανικό LNG, κάτι που είχε δημοσιοποιηθεί μισό μήνα πριν την έναρξη της ρωσο-ουκρανικής σύγκρουσης, όπως αποδεικνύει το κοινό ανακοινωθέν Μπάιντεν-Φον Ντερ Λάιεν για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, 28/1/’22)… 
 
Έτσι τα περί ”στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε που θέλουν να συμμετάσχουν στην Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας” (την οποία οραματιζόταν η PESCO), έγιναν έπεα πτερόεντα κάτω από την ομπρέλα των Αμερικανών και της ποδηγετούμενης απ’ αυτούς Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. 
 
Στην πρώτη σειρά πολλαπλής εξάρτησης και ποδηγέτησης από τις ΗΠΑ φιγουράρει, φυσικά, η Ελλάδα. Η Ελλάδα που πασχίζει να αναδειχθεί ο πιο καλός μαθητής του ΝΑΤΟ, αν και έχει πάρει δείγματα γραφής ότι θα έρχεται πάντα δεύτερη στην ”καρδιά συμφερόντων” των ΗΠΑ οι οποίες έχουν ιστορικά την πρωτοκαθεδρία σ’ αυτό. 
 
Έχει πάρει δείγματα γραφής για το ότι — σε περίπτωση σύγκρουσης με την Τουρκία — η πλάστιγγα ”δικαιοσύνης” της Αμερικής θα γείρει υπέρ της δεύτερης (αφού περάσει πρώτα την ποντιοπιλατική φάση της), με αποτέλεσμα να έχουμε ενδεχομένως οι Έλληνες την τύχη των Κούρδων. Κι αυτό το συνειδητοποιήσαμε προ καιρού και δε χρειαζόμασταν το RIA Novosti της Μόσχας για να μας πείσει. 
 
Παρ’ όλα αυτά, έχουμε σφιχταγκαλιάσει με ζέση την πολιτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών της Δύσης, μέχρι σημείου να φτάσουμε να καταδικάζουμε (και δικαίως) στα διεθνή forum τον Ρώσο εισβολέα, χωρίς όμως να αφήνουμε παράλληλα αιχμή κατηγορίας για τον Τούρκο κατακτητή που έκανε κάτι ανάλογο στην Κύπρο προ 48 ετών και διατηρεί τη δύναμη κατοχής του στο βόρειο τμήμα της απ’ το 1974. 
 
Η Ελλάδα ηράσθη, προφανώς, την πολιτική της Δυτική Συμμαχίας λόγω του σφιχτού εναγκαλισμού της με τις ΗΠΑ και γι’ αυτό εκπέμπει ”θολά” μηνύματα τελευταία στο ζήτημα της… ”μείωσης στρατιωτικού αποτυπώματος στα νησιά του Αιγαίου”, που ήταν διακαής πόθος των ΗΠΑ και της Γερμανίας απ’ το 2020 τουλάχιστον και εντεύθεν, για να αποφύγω τις ιστορικές αναδρομές). 
 
Η Ελλάδα κινείται εθνικά ριψοκίνδυνα στο ζήτημα της εξοπλιστικής επάρκειας των νησιών μας, όσο — στο όνομα της αλληλεγγύης της προς την Ουκρανία — τα αφοπλίζει σταδιακά αποστέλλοντας ύψιστης σημασίας στρατιωτικό υλικό (ρωσικά ΤΟΜΑ BMP-1) πριν την αντικατάστασή του (από ΤΟΜΑ MARDER). 
 
Όσο κουνάμε μαντίλι όμως στα… ”κακά” ρωσικά οπλικά συστήματα (1.100 αντιαρματικά RPG — 17.000 βλήματα πυροβολικού 155 χιλιοστών — 60 πυραύλους STINGER [φορητά όπλα αεράμυνας MANPAD Αμερικανικής και Ευρωπαϊκής κατασκευής] — 2100 ρουκέτες RM 70 και 3.200 φυσίγγια 762), μένουν ορθάνοιχτες οι κερκόπορτες των ελληνικών νησιών του Αιγαίου σε στιγμή κορύφωσης της ελληνοτουρκικής κρίσης. 
 
Κι αυτό τη στιγμή που οι κακοί γείτονες εξ Ανατολών έχουν φρυάξει απαιτώντας εδώ και τώρα να αποστρατιωτικοποιήσουμε τα νησιά μας, για να διευκολύνουμε το υποβολιμαίο τους σχέδιο για απόβαση σε ένα ή περισσότερα, κάτι που έχουν αποπειραθεί ήδη να κάνουν (ανεπιτυχώς) το βράδυ της 22ας Ιουνίου (11 μμ) στην Κανδελιούσσα Νισύρου (νησίδα όπου λειτουργεί φάρος από το 1890, ύψους 10 μέτρων, 55 μέτρα πάνω από την θάλασσα). 
 
Με δεδομένα αυτά, αναρωτιέμαι δικαιολογημένα για το κατά πόσο ισχύει το κείμενο της PESCO, αφ’ ης στιγμής δεν μετουσιώνονται σε έμπρακτη ευρωπαϊκή στήριξη-παρέμβαση υπέρ της Ελλάδας οι παραδοχές της. 
 
Παραδοχές για ”κινδύνους που προκαλούνται από την αυξανόμενη αμφισβήτηση θαλασσίων ζωνών και υφαλοκρηπίδας, την αυξανόμενη επιθετική στάση σε εναέριους χώρους, τη σημασία προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και την ανάγκη για ευθυγράμμιση των εταίρων της Ε.Ε με τις αποφάσεις της στα θέματα Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας”, οι οποίες ωστόσο αποτελούν κενό γράμμα για μας, αφού η Τουρκία που μας απειλεί δεν είναι εταίρος μας στην Ε.Ε, αλλά στο ΝΑΤΟ. 
 
Κι εδώ ακριβώς είναι το πρόβλημα, γιατί υπάρχουν πληροφορίες ότι η Άγκυρα προσπαθεί να πετύχει την ένταξή της στην PESCO απ’ την ”πίσω πόρτα” μέσω του ΝΑΤΟ, έστω κι αν δεν τηρεί τα βασικά κριτήρια συμμετοχής της σ’ αυτήν [σ.σ Δεν έχει αναγνωρίσει ακόμα την Κυπριακή Δημοκρατία ως ανεξάρτητο κράτος και δε σέβεται τις αρχές καλής γειτονίας (βλ. επιθετικές ενέργειες Τουρκίας σε βάρος Ελλάδας και Κύπρου)]. 
 
Το ”πίσω έχει η αχλάδα την ουρά” είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της Τουρκίας. Κι αυτό, αν επιβεβαιωθεί τελικά, θα κάνει διπλά και τριπλά ύποπτη την Βορειοατλαντική Συμμαχία και τον Γ.Γ της Γιενς Στόλτενμπεργκ, εφόσον αποδειχθεί εν τοις πράγμασι ότι έχει μετατρέψει το ΝΑΤΟ σε προσβάσιμο χώρο προώθησης των παράνομων ”διευκολύνσεων” της Τουρκίας. 
 
Θα κάνει διπλά και τριπλά ύποπτους και τους ”Μεγάλους” του ΝΑΤΟ οι οποίοι έσπρωξαν την Ελλάδα να διώξει τα ”κακά ρωσικά όπλα” από τα νησιά κάνοντας τον ”Γκρίζο Λύκο” απέναντι να τρίβει τα χέρια του, γιατί μένουν ευάλωτα μέχρι να ολοκληρωθεί η αμυντική αποκατάστασή τους. 
 
Αυτό το τελευταίο ωστόσο φαίνεται να αφήνει αδιάφορους τους Αμερικανούς, γιατί — την ίδια στιγμή που τα αδειάζουμε εξοπλιστικά για να ενισχύσουμε την Ουκρανία — το περιοδικό Forbes αναρωτιέται αν χρειάζεται η Ελλάδα τους S-300 στην Κρήτη, κι ας έχει μπει αυτή προ πολλού στο στόχαστρο διεκδίκησης της ”Γαλάζιας Πατρίδας” … 
 
Όλα τα παραπάνω φυσικά είναι βούτυρο στο ψωμί της Άγκυρας, η οποία — επωφελούμενη των συγκυριών — φτιάχνει κλίμα προώθησης των παράνομων επιδιώξεών της. Επιδιώξεων που πλαισιώνονται από επιθετικές δηλώσεις Αξιωματούχων της οι οποίοι καλούν τον Ερντογάν να κάνει απόβαση — αλά Ίμια — σε νησί μας, ενώ τρέχουν παράλληλα νέες προκλήσεις (έκδοση Νotam για δέσμευση της περιοχής μεταξύ Σκύρου και Ψαρών στο κεντρικό Αιγαίο από 4-31 Αυγούστου), πέραν των υπερπτήσεων τουρκικών μαχητικών πάνω από τα νησιά μας. 
 
Μ’ αυτά και μ’ αυτά τα χαμόγελα κόπηκαν μαχαίρι, γιατί — πριν προλάβουμε να χαρούμε τα κέρδη απ’ την επιτυχημένη ομιλία του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο (17-5-’22) — ήρθε η διπλή κατραπακιά της αναβάθμισης των τουρκικών F-16 από τις ΗΠΑ και της κατοχύρωσης στην ΕΕ του όρου ”Turkaegean” από τους Τούρκους. 
 
Κι αυτό όχι λόγω της… υπαλληλικής ”αστοχίας” μας (όπως δικαιολογήθηκε ο Άδωνις Γεωργιάδης), αλλά λόγω του εθισμού μας στον εφησυχασμό και την ραστώνη, που μας κάνουν να καθεύδουμε υπό μανδραγόρα διυπουργικά σε κρίσιμες φάσεις για τα εθνικά μας θέματα. Με άλλα λόγια να κοιμόμαστε όρθιοι — σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας — και να τρέχουμε ως Επιμηθείς πίσω απ’ τα γεγονότα, όπως κάναμε και με το τουρκολιβυκό μνημόνιο…
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.