19 Ιουλίου 2022

Εγκλωβισμένοι: Απομένουν 345 να φυλάνε τις Θερμοπύλες- 3 στην Καρπασία

Είναι χωρίς υπερβολή ήρωες οι εγκλωβισμένοι μας, που σε δύσκολα χρόνια έμειναν στην γη τους κάτω από αντίξοες συνθήκες και παλεύουν καθημερινά για την επιβίωση τους μέχρι την ημέρα που το νησί μας θα απελευθερωθεί και θα επανενωθεί.
 
Σαράντα οχτώ χρόνια από τις μαύρες ημέρες της εισβολής, είναι εκεί στα πατρώα εδάφη, μαχητές στην γη που γεννήθηκαν δίνοντας παράδειγμα αντίστασης στην κατοχή και στον χρόνο που περνά.
 
Ζουν καθημερινά την κατοχή αλλά αντιστέκονται στις επιπτώσεις που αυτή έχει στις ζωές τους. Ευχή και ελπίδα τους, σύντομα η πατρίδα μας να επανενωθεί, να επικρατήσει η ελευθερία στον τόπο.  
 
Οι εγκλωβισμένοι μας αριθμούν σήμερα γύρω στους 345 από τους οποίους οι περισσότεροι είναι ηλικιωμένοι. Ανάσα ζωής και ελπίδα συνέχισης έδωσαν νεαρά ζευγάρια από τις ελεύθερες περιοχές που αποφάσισαν να επαναγκατασταθούν στα κατεχόμενα. Ο αριθμός των επαναγκατασταθέντων ανέρχεται στους 335.  
 
Ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου μιλώντας στο ΚΥΠΕ, λέει ότι στόχος του Γραφείου του είναι η παροχή διευκολύνσεων αλλά και κινήτρων για την όσο το δυνατό πιο ομαλή διαβίωση των εγκλωβισμένων στα κατεχόμενα χωριά τους και συνέχιση της εκεί ενασχόλησης και βίου τους, ενώ παράλληλά επιδιώκεται η παροχή κινήτρων προς νεαρά ζευγάρια για επανεγκατάστασή τους στα κατεχόμενα χωριά τους.  
 
Στο Ριζοκάρπασο διαβιούν 245 εγκλωβισμένοι, στην Αγία Τριάδα 50, στον Άγιο Ανδρόνικο ένα ζευγάρι ηλικιωμένων, στον Κορμακίτη 45 και 3 στην Καρπασία. Οι επαναγκατασταθέντες στο Ριζοκάρπασο είναι γύρω στους 50, στην Αγία Τριάδα 10, στον Κορμακίτη 260 και στην Καρπάσια 25.  
 
Δυστυχώς, αναφέρει ο κ. Φωτίου, «οι περισσότεροι από τους εγκλωβισμένους είναι ηλικιωμένοι - ιδιαίτερα στα μαρωνίτικα χωριά, Κορμακίτη και Καρπάσια. Στο Ριζοκάρπασο αν και υπάρχουν ηλικιωμένοι εντούτοις υπάρχουν και νεαρότεροι που είναι τα παιδιά των εγκλωβισμένων της πρώτης γενιάς και τα παιδιά των παιδιών τους, που αυτό δίνει ελπίδα για τη συνέχιση στα κατεχόμενα μέρη μας».  
 
Η στήριξη των εγκλωβισμένων από την κυπριακή κυβέρνηση γίνεται με διάφορους τρόπους, σημειώνει ο κ. Φωτίου.  
 
Εδώ και χρόνια μέσω των Ηνωμένων Εθνών, συνεχίζεται η παράδοση τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης μια φορά την εβδομάδα για την Καρπασία και μια φορά κάθε δύο εβδομάδες στα μαρωνίτικα χωριά.  
 
Παρέχεται επίσης, δωρεάν φαρμακευτική κάλυψη μέσω του ΓεΣΥ.  
Στην Καρπασία υπάρχει διαθέσιμος ένας νοσηλευτής καθώς και μια νοσηλεύτρια στον Κορμακίτη. «Είναι δύο νοσηλευτές, ένας Ε/κ και μια Κύπρια Μαρωνίτισα, οι οποίοι είναι μόνιμα εγκατεστημένοι εκεί και η βοήθεια τους είναι καθοριστικής σημασίας. Επισκέπτονται ασθενείς στα σπίτια, και παρέχουν τις υπηρεσίες τους. Η σημασία και η βοήθεια τους διαφάνηκε έντονα όταν κατά την διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, έπρεπε να γίνουν εμβολιασμοί», προσθέτει ο Επίτροπος.  
 
Η Κυπριακή Δημοκρατία αποστέλλει τα φάρμακα στα κατεχόμενα ύστερα από τις παραγγελίες των εγκλωβισμένων στον Ερυθρό Σταυρό και τα Ηνωμένα Έθνη τα παραλαμβάνουν και τα κατανέμουν. Γίνονται επίσης ειδικές διευθετήσεις για ασθενείς που χρειάζονται νοσηλεία στις ελεύθερες περιοχές.  
 
Μεγάλης σημασίας, αναφέρει ο κ. Φωτίου, είναι τα στεγαστικά σχέδια που υπάρχουν για τους εγκλωβισμένους.  
 
«Το πρώτο είχε μια διάρκεια τριών χρόνων και ολοκληρώθηκε το 2020. Ήταν για παροχή οικονομικής βοήθειας για επιδιόρθωση και συντήρηση των κατοικιών των εγκλωβισμένων. Το δεύτερο απευθύνεται σε νεαρές οικογένειες, το οποίο ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη και υπάρχει ζήτηση. Υπάρχει και το σχέδιο ανακαίνισης κατοικιών για κάποια σπίτια που κινδύνευαν να πέσουν στα χέρια των Τούρκων», προσθέτει.  
 
Επίσης, μεγάλη οικονομική στήριξη παρέχεται στους γεωργοκτηνοτρόφους , ένα σχέδιο 950 χιλιάδων ευρώ που εκπονεί το Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Γεωργίας. Στους γεωργοκτηνοτρόφους καταβάλλεται οικονομική βοήθεια ύστερα από την αξιολόγηση σχετικών αιτήσεων τους.  
 
Φάρος γνώσης και αντίστασης είναι τα τρία σχολεία στο Ριζοκάρπασο, το νηπιαγωγείο, δημοτικό και γυμνάσιο/λύκειο. «Εκεί προσπαθούμε να καλύψουμε ανάγκες όσον αφορά επιδιορθώσεις, συντηρήσεις των κτηρίων καθώς και να παράσχουμε τον απαραίτητο εξοπλισμό. Παραμένουν πάντα τα προβλήματα που έχουμε με τις κατοχικές αρχές που δεν επιτρέπουν κάποια βιβλία να διδάσκονται όπως και ο αποκλεισμός καθηγητών που εγκρίνονται από την Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας», σημειώνει.  
 
«Αυτά σίγουρα δημιουργούν προβλήματα στην ομαλή λειτουργία των σχολείων. Στην βάση της Συμφωνίας της Τρίτης Βιέννης καταπατούνται ανθρώπινα δικαιώματα που έχουν να κάνουν με την εκπαίδευση», λέει ο Επίτροπος.  
 
Ο στόχος, συνέχισε, είναι το 2023-24 να ξεκινήσει η επαναλειτουργία του νηπιαγωγείου και του δημοτικού σχολείου στον Κορμακίτη. «Είναι γι αυτό που ενθαρρύναμε μέσω σχεδίων την επανεγκατάσταση νεαρών ζευγαριών στον Κορμακίτη κι αυτή την στιγμή σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, τον εκπρόσωπο των Μαρωνιτών και τον κοινοτάρχη γίνονται όλες οι διευθετήσεις που χρειάζονται για να λειτουργήσουν ξανά τα σχολεία», σημείωσε.  
 
Όπως αναφέρει ο κ. Φωτίου, ένα μεγάλο έργο που γίνεται στον Κορμακίτη και θα αποπερατωθεί μέχρι τον Οκτώβριο, είναι οι αθλητικές εγκαταστάσεις και το γήπεδο που υλοποιείται με δαπάνες 450 χιλιάδων ευρώ της Κυπριακής Δημοκρατίας.  
 
Με την βοήθεια του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού είναι και η δημιουργία ενός γηπέδου φούτσαλ στο σχολείο στο Ριζοκάρπασο, δαπάνης 80 χιλιάδων ευρώ.  
 
Ανακαίνιση έχει γίνει επίσης, στις εκκλησίες στο Ριζοκάρπασο, Αγία Τριάδα και στον Κορμακίτη.  
 
Διαπίστωση είναι ότι όσα κι αν παρασχεθούν από το κράτος, αυτά είναι λίγα για τους εγκλωβισμένους μας που αγωνίζονται καθημερινά για την επιβίωση τους κάτω από το κατοχικό καθεστώς.  
 
Ζωντανοί ήρωες στην ημικατεχόμενη πατρίδα μας, δείχνουν με την καρτερικότητα τους, τον δρόμο σε όλους εμάς να τον ακολουθήσουμε -μέχρι εκείνη την ώρα της απελευθέρωσης και επανένωσης του τόπου μας. 
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.