2 Ιανουαρίου 2021

Εκπαίδευση: Το αλουμίνιο στα εμβόλια – Δήλωση συνδεόμενου κινδύνου (VRS)

Δείτε το άρθρο εδώ: https://physiciansforinformedconsent.org/aluminum/ [Α]
 
Αλουμίνιο στα εμβόλια: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς
 
1. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ;
 
Το αλουμίνιο είναι ένα ασημί λευκό, χυτεύσιμο και ανθεκτικό ελαφρύ μέταλλο. Αυτές οι ιδιότητες το καθιστούν χρήσιμο σε πολλές βιομηχανίες και προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων μηχανημάτων, κατασκευών, αποθήκευσης, μαγειρικών σκευών, σκευών, υφασμάτων, βαφών και καλλυντικών. Το αλουμίνιο είναι επίσης το πιο άφθονο μέταλλο στον φλοιό της Γης και σχεδόν όλο το αλουμίνιο στο περιβάλλον είναι στο έδαφος. Ωστόσο, το αλουμίνιο δεν βρίσκεται, με φυσικό τρόπο, φυσικά σε σημαντικές ποσότητες σε ζωντανούς οργανισμούς (όπως φυτά και ζώα) και το αλουμίνιο δεν έχει γνωστή βιολογική λειτουργία. Τον περασμένο αιώνα, η χρήση αλουμινίου σε ορισμένα προϊόντα οδήγησε σε υψηλότερη έκθεση του ανθρώπου. Οι μεγαλύτερες πηγές αυτής της έκθεσης είναι τρόφιμα που περιέχουν αλουμίνιο (π.χ. μπέικιν πάουντερ, μεταποιημένα τρόφιμα, βρεφικά παρασκευάσματα κ.λπ.), ιατρικά προϊόντα (π.χ. αντιιδρωτικά, αντιόξινα κ.λπ.), αλλεργικές ενέσεις και εμβόλια. [1-3] 
 
2. ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ; 
 
Ορισμένα εμβόλια χρησιμοποιούν ενώσεις αλουμινίου (π.χ. υδροξείδιο αργιλίου και φωσφορικό αργίλιο) ως επικουρικά συστατικά που ενισχύουν την ανοσοαπόκριση σε ένα αντιγόνο (ξένη ουσία). [4],[5] Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) δηλώνει ότι εάν ορισμένα εμβόλια δεν περιλαμβάνουν αλουμίνιο, η ανοσοαπόκριση που προκαλούν μπορεί να μειωθεί. [6] 
 
3. ΠΟΙΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ; 
 
Τα ακόλουθα εμβόλια περιέχουν αλουμίνιο και χορηγούνται σε βρέφη, παιδιά και εφήβους (Εικ. 1):
  • Ηπατίτιδα Β (HepB)  
  • Διφθερίτιδα, τέτανος και κοκκύτης (κοκκύτης) (DTaP και Tdap)  
  • Αιμόφιλος της γρίπης (Haemophilus influenzae) τύπου b (PedvaxHIB)  
  • Πνευμονιόκοκκος (PCV)  
  • Ηπατίτιδα Α (HepA)  
  • Ιός ανθρώπινου θηλώματος (HPV)  
  • Μηνιγγιτιδόκοκκου Β (MenB)
4. ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΗΣ Η ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ; 
 
Η FDA θεώρησε ότι το αλουμίνιο γενικά αναγνωρίστηκε ως ασφαλές (GRAS) από το 1975. [9] Ωστόσο, πριν από το 1990, δεν υπήρχε η τεχνολογία για την ακριβή ανίχνευση μικρών ποσοτήτων αλουμινίου που χορηγήθηκαν σε υποκείμενα (ανθρώπους) επιστημονικών μελετών. [10] Κατά συνέπεια, η ποσότητα του αργιλίου που θα μπορούσε να απορροφηθεί πριν από την έναρξη των αρνητικών επιπτώσεων, δεν ήταν γνωστή. 
 
Από το 1990, λόγω των εξελίξεων στην τεχνολογία, έχει παρατηρηθεί ότι μικρές ποσότητες αλουμινίου που παραμένουν στο ανθρώπινο σώμα επηρεάζουν μια ποικιλία κυτταρικών και μεταβολικών διεργασιών στο νευρικό σύστημα και σε ιστούς άλλων μερών του σώματος. [1],[10],[11] Οι μεγαλύτερες αρνητικές επιδράσεις του αλουμινίου έχουν παρατηρηθεί στο νευρικό σύστημα και κυμαίνονται από δυσκολίες στη κίνηση έως εγκεφαλοπάθεια (αλλοιωμένη ψυχική κατάσταση, αλλαγές στην προσωπικότητα, δυσκολία σκέψης, απώλεια μνήμης, επιληπτικές κρίσεις, κώμα και πολλά άλλα). [2],[12]Το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ (HHS) αναγνωρίζει το αλουμίνιο ως γνωστή νευροτοξίνη. [2] Επιπλέον, η FDA έχει προειδοποιήσει για τους κινδύνους της τοξικότητας του αλουμινίου σε βρέφη και παιδιά. [13]  
 
«Τα βρέφη με φυσιολογική νεφρική λειτουργία ενδέχεται επίσης να διατρέχουν κίνδυνο λόγω του ταχέως αναπτυσσόμενου και ανώριμου εγκεφάλου και σκελετού τους, καθώς και ενός ανώριμου φραγμού αίματος-εγκεφάλου. Μέχρι να είναι 1 έως 2 ετών, τα βρέφη έχουν χαμηλότερα ποσοστά σπειραματικής διήθησης από τους ενήλικες, γεγονός που επηρεάζει τη λειτουργία των νεφρών τους. Η Υπηρεσία ανησυχεί ότι τα μικρά παιδιά και τα παιδιά με ανώριμη νεφρική λειτουργία διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο που οφείλεται σε οποιαδήποτε έκθεση σε αλουμίνιο.»
- Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), Ιούνιος 2003 [13] 
 
5. ΠΟΣΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ ΛΗΦΘΕΙΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΦΑΛΗΣ;
 
Το 2008, ο Οργανισμός Μητρώου Τοξικών Ουσιών και Νοσημάτων (ATSDR), ένα τμήμα του HHS, χρησιμοποίησε μελέτες για τις νευροτοξικές επιδράσεις του αλουμινίου για να προσδιορίσει ότι δεν πρέπει να λαμβάνονται περισσότερα από 1 χιλιοστόγραμμα (1.000 μικρογραμμάρια) αλουμινίου ανά χιλιόγραμμο σωματικού βάρους, από του στόματος ανά ημέρα για να αποφευχθούν τα αρνητικά αποτελέσματα του αλουμινίου. [2] 
 
6. ΠΟΣΗ ΕΝΕΣΙΜΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΦΑΛΗΣ;
 
Για τον προσδιορισμό της ποσότητας αλουμινίου που μπορεί να εγχυθεί με ασφάλεια απαιτείται μετατροπή του ορίου ATSDR αλουμινίου λαμβανομένου από το στόμα. Το όριο ATSDR αλουμινίου λαμβανομένου από το στόμα (1.000 μικρογραμμάρια αλουμινίου ανά χιλιόγραμμο σωματικού βάρους ανά ημέρα) βασίζεται στο 0,1% του στοματικού αλουμινίου που απορροφάται στην κυκλοφορία του αίματος, καθώς ο πεπτικός σωλήνας εμποδίζει σχεδόν όλο το στοματικό αλουμίνιο (Εικ. 2α). [2] 
 
Σε αντίθεση, το αλουμίνιο λαμβανόμενο μέσω ένεσης ενδομυϊκά παρακάμπτει το πεπτικό σύστημα, και έτσι το 100% του αλουμινίου μπορεί να απορροφηθεί στην κυκλοφορία του αίματος συναρτήσει του χρόνου (δηλαδή, η αναλογία του απορροφημένου αλουμινίου είναι 1.000 φορές μεγαλύτερη). Για να ληφθούν υπόψη αυτές οι διαφορετικές ποσότητες απορρόφησης, το όριο αλουμινίου από το στόμα ATSDR πρέπει να διαιρεθεί με 1.000. Αυτή η μετατροπή έχει ως αποτέλεσμα ενός ATSDR – παραγόμενου ορίου αλουμινίου στη κυκλοφορία του αίματος που προέρχεται από 1 μικρογραμμάριο αλουμινίου (0,1% των 1.000 μικρογραμμάρια) ανά χιλιόγραμμο σωματικού βάρους ανά ημέρα (Εικ. 2β). 
 
Στη συνέχεια , για να αποφευχθούν οι νευροτοξικές επιδράσεις του αλουμινίου, όχι περισσότερο από 1 μικρογραμμάριο αλουμινίου ανά χιλιόγραμμο σωματικού βάρους πρέπει να εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος σε καθημερινή βάση. Το σχήμα 3 δείχνει το όριο αλουμινίου κυκλοφορίας αίματος που προέρχεται από το ATSDR για βρέφη διαφόρων ηλικιών με βάση το βάρος τους.  
 
7. ΠΟΣΟ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ ΠΕΡΙΕΧΕΤΑΙ ΣΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ; 
 
Η ποσότητα αλουμινίου στα εμβόλια ποικίλλει. [16] Το 1968, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση όρισε το όριο της ποσότητας αλουμινίου στα εμβόλια σε 850 μικρογραμμάρια ανά δόση με βάση την ποσότητα αλουμινίου που απαιτείται για την αποτελεσματικότητα ορισμένων εμβολίων. [6],[17] Κατά συνέπεια, η ποσότητα αλουμινίου σε παιδικά εμβόλια που περιέχουν αλουμίνιο κυμαίνεται από 125 έως 850 μικρογραμμάρια ανά δόση. Το σχήμα 4 δείχνει την περιεκτικότητα σε αλουμίνιο μίας δόσης διαφόρων εμβολίων που χορηγούνται σε παιδιά. 
 
8. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΕΛΕΤΕΣ ΠΟΥ ΣΥΓΚΡΙΝΟΥΝ ΤΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ ΣΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΓΟΜΕΝΟ ΟΡΙΟ ATSDR; 
 
Μια πρόσφατη μελέτη που σκόπευε να συγκρίνει την ποσότητα αλουμινίου στα εμβόλια με το όριο κυκλοφορίας αίματος που προήλθε από το ATSDR δημοσιεύθηκε το 2011. [18] Ωστόσο, αυτή η μελέτη βασίστηκε εσφαλμένα στους υπολογισμούς της στο 0,78% του στοματικού αλουμινίου που απορροφάται στην κυκλοφορία του αίματος παρά στην τιμή του 0,1% που χρησιμοποιείται από το ATSDR στους υπολογισμούς του. [19],[20] Ως αποτέλεσμα, η μελέτη του 2011 υπέθεσε ότι σχεδόν 8 (0,78% / 0,1%) φορές περισσότερο αλουμίνιο μπορεί να εισέλθει με ασφάλεια στην κυκλοφορία του αίματος και αυτό οδήγησε σε εσφαλμένο συμπέρασμα. 
 
9. ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΗΣ Η ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΕΤΑΙ ΣΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ; 
 
Τα εμβόλια εγχέονται ενδομυϊκά και δεν είναι γνωστός ο ρυθμός με τον οποίο το αλουμίνιο από τα εμβόλια μετακινείται από τον ανθρώπινο μυ στην κυκλοφορία του αίματος. Μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι μπορεί να χρειαστούν από μερικούς μήνες έως περισσότερο από ένα χρόνο για να εισέλθει το αλουμίνιο από τα εμβόλια στην κυκλοφορία του αίματος, λόγω πολλαπλών μεταβλητών. [21]-[23] Επειδή η αθροιστική έκθεση στο αλουμίνιο από τα εμβόλια σε παιδιά ηλικίας κάτω του 1 έτους υπερβαίνει το ημερήσιο όριο που προέρχεται από το ATSDR κατά αρκετές εκατοντάδες (Εικ. 3 και 4), και θα εξακολουθούσε να υπερβαίνει το όριο εάν το αλουμίνιο από εμβόλια εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος κατά την διάρκεια περίπου ενός έτους. Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι το αλουμίνιο από τα εμβόλια απορροφάται από τα ανοσοκύτταρα που ταξιδεύουν σε απομακρυσμένα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου. [24]
 
Η έκταση των αρνητικών επιπτώσεων του αργιλίου στα εμβόλια δεν είναι γνωστή, καθώς δεν έχουν διεξαχθεί μελέτες ασφάλειας που συγκρίνουν έναν πληθυσμό που εμβολιάστηκε με εμβόλια που περιέχουν αλουμίνιο με έναν πληθυσμό που δεν εμβολιάστηκε με τέτοια εμβόλια. 
 

Δικτυογραφία: 
 
[A].-- Education: Aluminum Vaccine Risk Statement (VRS) — Physicians for Informed Consent https://physiciansforinformedconsent.org/aluminum/
 
Bιβλιογραφικές Aναφορές 
 
American Academy of Pediatrics, Committee on Nutrition. Aluminum toxicity in infants and children. Pediatrics. 1996 Mar;97(3):413. 
Agency for Toxic Substances and Disease Registry (ATSDR). Toxicological profile for aluminum. Washington, D.C.: U.S. Department of Health and Human Services; 2008.3, 13-24, 145, 171-7, 208. 
Yokel RA. Aluminum in food—the nature and contribution of food additives. In: El-Samragy Y, editor. Food additive. Rijeka (Croatia): InTech; 2012. 203-28. 
Marrack P, McKee AS, Munks MW. Towards an understanding of the adjuvant action of aluminium. Nat Rev Immunol. 2009 Apr;9(4):287. 
Volk VK, Bunney WE. Diphtheria immunization with fluid toxoid and alum-precipitated toxoid. Am J Public Health Nations Health. 1942 Jul;32(7):690-9. 
Baylor NW, Egan W, Richman P. Aluminum salts in vaccines—U.S. perspective. Vaccine. 2002 May 31;20 Suppl 3:S18-22. 
U.S. Food and Drug Administration. Silver Spring (MD): U.S. Food and Drug Administration. Vaccines licensed for use in the United States; [updated 2018 Feb 14; cited 2018 Feb 27]. https://www.fda.gov/BiologicsBloodVaccines/Vaccines/ApprovedProducts/Ucm093833.htm. 
Centers for Disease Control and Prevention. Washington, D.C.: U.S. Department of Health and Human Services. Recommended immunization schedule for children and adolescents aged 18 years or younger, United States, 2018. https://www.cdc.gov/vaccines/schedules/downloads/child/0-18yrs-child-combined-schedule.pdf. 
U.S. Food and Drug Administration. Silver Spring (MD): U.S. Food and Drug Administration. SCOGS (Select Committee on GRAS Substances); [cited 2018 Aug 16]. https://www.accessdata.fda.gov/scripts/fdcc/?set=SCOGS. 
Priest ND. The biological behaviour and bioavailability of aluminium in man, with special reference to studies employing aluminium-26 as a tracer: review and study update. J Environ Monit. 2004;6:376,392. 
Poole RL, Pieroni KP, Gaskari S, Dixon TK, Park KT, Kerner JA. Aluminum in pediatric parenteral nutrition products: measured versus labeled content. J Pediatr Pharmacol Ther. 2011;16(2):92-7. 
Sedman A. Aluminum toxicity in childhood. Pediatr Nephrol. 1992 Jul;6(4):383-93. 
U.S. Food and Drug Administration, Department of Health and Human Services. Rules and regulations. Fed Regist. 2003 Jun;68(100):34286. 
Centers for Disease Control and Prevention. Washington, D.C.: U.S. Department of Health and Human Services. National Center for Health Statistics: Data table for boys length-for-age and weight-for-age charts; [cited 2019 April 2]. https://www.cdc.gov/growthcharts/who/boys_length_weight.htm. 
Centers for Disease Control and Prevention. Washington, D.C.: U.S. Department of Health and Human Services. National Center for Health Statistics: Data table for girls length-for-age and weight-for-age charts; [cited 2019 April 2]. https://www.cdc.gov/growthcharts/who/girls_length_weight.htm. 
U.S Food and Drug Administration, Department of Health and Human Services. Revision of the requirements for constituent materials. Final rule. Fed Regist. 2011 Apr 13;76(71):20513-8. 
Office of the Federal Register, National Archives and Records Service, General Services Administration. Rules and regulations. Fed Regist. 1968 Jan; 33(6):369. 
Mitkus RJ, King DB, Hess MA, Forshee RA, Walderhaug MO. Updated aluminum pharmacokinetics following infant exposures through diet and vaccination. Vaccine. 2011 Nov 28;29(51):9538-43. 
Miller S, Physicians for Informed Consent. Erratum in ‘Updated aluminum pharmacokinetics following infant exposures through diet and vaccination.’ In: ResearchGate. Berlin (Germany): ResearchGate GmbH; 2020 Mar 6 [cited 2020 Mar 6]. https://www.researchgate.net/publication/51718934_Updated_Aluminum_pharmacokinetics_following_infant_
exposures_through_diet_and_vaccines/comments. 
Physicians for Informed Consent. Newport Beach (CA): Physicians for Informed Consent. Erratum in ‘Updated aluminum pharmacokinetics following infant exposures through diet and vaccination’; [cited 2020 Mar 6]. https://physiciansforinformedconsent.org/mitkus-2011-erratum/. 
Flarend RE, Hem SL, White JL, Elmore D, Suckow MA, Rudy AC, Dandashli EA. In vivo absorption of aluminium-containing vaccine adjuvants using 26Al. Vaccine 1997 Aug-Sept;15(12-13):1314-8. 
Verdier F, Burnett R, Michelet-Habchi C, Moretto P, Fievet-Groyne F, Sauzeat E. Aluminium assay and evaluation of the local reaction at several time points after intramuscular administration of aluminium containing vaccines in the Cynomolgus monkey. Vaccine. 2005 Feb 3;23(11):1359-67. 
Weisser K, Göen T, Oduro JD, Wangorsch G, Hanschmann KO, Keller-Stanislawski B. Aluminium in plasma and tissues after intramuscular injection of adjuvanted human vaccines in rats. Arch Toxicol. 2019 Oct;93(10):2787-96. 
Masson JD, Crépeaux G, Authier FJ, Exley C, Gherardi RK. Critical analysis of reference studies on the toxicokinetics of aluminum-based adjuvants. J Inorg Biochem. 2018 Apr;181:87-95.



Share

1 σχόλιο:

ΜΠΟΥΜΕΡΑΓΚ είπε...

Από αλουμίνιο και τα σύγχρονα ρομπότ ....Τα προσεγγίζουμε ...! Καθ εικόνα και ομοίωση ...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.