24 Ιανουαρίου 2021

Σταυρός, Παναγία, Άγιοι! “Το θαύμα της Ρόδου”- Σφαγή των Τούρκων εξ ουρανού;

Το 1480 ο Μωάμεθ Β΄Πορθητής φάνταζε απόλυτος κυρίαρχος στην Ανατολική Μεσόγειο μετά τη νίκη του επί των Βενετών. Στα Δωδεκάνησα έδρευε, εκείνη την εποχή, το Τάγμα των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη. Οι ιππότες είχαν κατακτήσει τα Δωδεκάνησα δημιουργώντας ένα μικρό ναυτικό κράτος που συνέχιζε πάντα τον πόλεμο κατά των μουσουλμάνων. Ο Μωάμεθ είχε επιτεθεί κατά των ιπποτών το 1454 και το 1467 χωρίς αποτέλεσμα. Μετά τη νίκη του κατά των Βενετών όμως ο Μωάμεθ ήταν αποφασισμένος να ξεκαθαρίσει την ροδιακή “σφηκοφωλιά”. 
 
Στις 23 Μαΐου 1480 ο τουρκικός στόλος φάνηκε έξω από το λιμάνι της Ρόδου. Επικεφαλής της εκστρατείας ήταν ο εξισλαμισμένος “έλληνας” μεγάλος βεζίρης Μεζίχ Παλαιολόγος. Ο μεγάλος μάγιστρος του Τάγματος Πιέρ ντ’ Ομπουσόν μπορούσε να παρατάξει περί τους 7.000 άνδρες, εκ των οποίων οι 5.000 ήταν Έλληνες. Οι πηγές δεν συμφωνούν για την ισχύ της τουρκικής στρατιάς και αναφέρουν ότι αριθμούσε 70 -100.000 άνδρες.
 
Η μοιραία 27η Ιουλίου  
 
Ύστερα από άγριες συγκρούσεις οι Τούρκοι εξαπέλυσαν την μεγαλύτερη τους επίθεση κατά της Ρόδου στις 27 Ιουλίου, ανήμερα του Αγίου Παντελεήμονος, μετά από σφοδρό βομβαρδισμό των τειχών και αφού είχαν προετοιμάσει 8.000 παλούκια για να παλουκώσουν τους αμυνόμενους που θα αιχμαλώτιζαν μετά τη νίκη τους! Ο Μεζίχ είχε υποσχεθεί στις ορδές του ότι θα μπορούσαν να λεηλατήσουν την πόλη. Με την κραυγή “Αλλάχ” οι Τούρκοι εξόρμησαν. Οι Τούρκοι επιτέθηκαν στο ρήγμα που είχε δημιουργηθεί στο τείχος ύστερα από τις προηγούμενες επιθέσεις και τους βομβαρδισμούς.  
 
Ο Μεζίχ έριξε ως εμρπσθοφυλακή στη μάχη τους άτακτους βασιβουζούκους του, τον πολυάριθμο όχλο του στρατού του που πολεμούσε με στόχο τα λάφυρα. Πίσω από τους πολεμιστές οι αξιωματικοί περίμεναν με τα σπαθιά, έτοιμοι να “κόψουν” όποιον βασιβουζούκο δείλιαζε και επιχειρούσε να υποχωρήσει. Σε δεύτερο κλιμάκιο τάχθηκαν οι επίλεκτοι γενίτσαροι. Με τρομακτικές ιαχές οι Τούρκοι ρίχτηκαν στην επίθεση μόλις το πυροβολικό τους σταμάτησε την τελική προπαρασκευή. Ενώπιον της τρομακτικής αυτής ανθρώπινης μάζας οι αμυνόμενοι έχασαν έδαφος, οι Τούρκοι εισχώρησαν από το ρήγμα και η σημαία του “προφήτη” υψώθηκε στα τείχη.
 
Ο μεγάλος μάγιστρος ντ’ Ομπουσόν συναισθάνθηκε την κρισιμότητα της στιγμής. Αν και πληγωμένος από βέλος στο πόδι, ο έμπειρος πολεμιστής κατάλαβε ότι είχε έρθει η στιγμή που όλα θα κερδίζονταν ή θα χάνονταν, η στιγμή της μοίρας. Αμέσως λοιπόν εξόρμησε επικεφαλής 12 ιπποτών και τριών σημαιοφόρων κατά του μιαρού τουρκικού όχλου. Οι σημαιοφόροι κρατούσαν, ο ένας ένα λάβαρο με την εικόνα της Παναγίας, ο δεύτερος λάβαρο με την εικόνα του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου και ο τρίτος την σημαία του Τάγματος με τον οκτάκτινο σταυρό του Αγ. Ιωάννη.  
 
Οι 16 αυτοί άνδρες στάθηκαν μόνοι, αρχικά, απέναντι στις μάζες και άρχισαν να κατακόβουν τους εχθρούς. Οι Τούρκοι όμως ήταν πολλοί. Ο ντ’ Ομπουσόν έλαβε τέσσερα νέα τραύματα στη φάση αυτή. Ένας δε θεόρατος γενίτσαρος κατάφερε να τον πλήξει τόσο ισχυρά με το δόρυ του που τρύπησε τον θώρακά του και έφτασε ως τον πνεύμονα. Οι άνδρες του τον τράβηξαν πίσω βαριά πληγωμένο. Φαινόταν πως είχε έρθει η ώρα η Ρόδος να τουρκέψει. Ξαφνικά εκεί που όλα φαίνονταν χαμένα για τους Χριστιανούς οι Τούρκοι σταμάτησαν! Πανικός επικράτησε στις τάξεις. Οι Τούρκοι φώναζαν πως η Παναγία, ο Αγ. Ιωάννης, που εικονίζονταν στα λάβαρα και οι άγγελοι των Χριστιανών, τους πολεμούν!  
 
Πανικόβλητοι οι Τούρκοι άρχισαν να υποχωρούν! Αλλά και οι αμυνόμενοι υποστήριξαν ότι είδαν τον Τίμιο Σταυρό, με την Παναγία και τον Αγ. Ιωάννη, εκατέρωθεν, να λάμπει στον ουρανό και πίσω τους άγιοι και άγγελοι! Ήταν θαύμα ή ομαδική παράκρουση επιτιθεμένων και αμυνομένων; Το γεγονός ότι το περιστατικό μαρτυρείται και από τις δύο πλευρές ίσως δείχνει κάτι. Ότι κι αν ήταν πάντως, θαύμα, ή απλώς πανικός των Τούρκων, έσωσε τη Ρόδο. Οι ορδές του Ισλάμ πανικόβλητες τράπηκαν σε φυγή με τους ιππότες να καταδιώκουν τους πολεμίους και να τους σφάζουν ως το εχθρικό στρατόπεδο. Χιλιάδες Τούρκοι έπεσαν, εκείνη την ημέρα, ανήμερα της γιορτής του Αγίου Παντελεήμονος, αγαπημένου αγίου των Ροδίων. Λίγες ημέρες μετά, ντροπιασμένοι, οι Τούρκοι έφυγαν από το νησί...
 
(το είδαμε ΕΔΩ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.