22 Ιανουαρίου 2020

Στην αγκαλιά της Κίνας εξωθείται το Ιράν

President Putin with the President of Iran Hassan Rouhani (center) and the President of the Turkey Recep Tayyip Erdogan. Photo via Kremlin 

Του ΚΩΣΤΑ ΜΕΛΑ 

Ο τρόπος που η Κίνα αντέδρασε στην αμερικανική επίθεση εναντίον του Σουλεϊμανί αντανακλά τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τα συμφέροντά της. Κάλεσε τις ΗΠΑ και το Ιράν σε αυτοσυγκράτηση. Αναμενόμενη κίνηση, αφού στην τρέχουσα χρονική περίοδο αυτό που κυρίως ενδιαφέρει το Πεκίνο είναι η οικονομική εξάπλωση, μέσω της κατασκευής του νέου “Δρόμου του Μεταξιού”.

Αυτό σημαίνει ότι έχει ανάγκη σταθερότητας στην Μέση Ανατολή και κυρίως στον Κόλπο του Ομάν. Ενέργειες που λειτουργούν αποσταθεροποιητικά και θέτουν σε κίνδυνο τον κινεζικό σχεδιασμό, αυξάνοντας την αβεβαιότητα, αποτελούν πρόβλημα και αντιμετωπίζονται αρνητικά από την κινεζική ηγεσία. Αυτό ισχύει και για δυνάμεις που βρίσκονται στο νέο “Δρόμο του Μεταξιού” και για δυνάμεις που δρουν στον περίγυρο.

Στο πλαίσιο αυτό, η Κίνα επιδιώκει την καθεστωτική σταθερότητα στο Ιράν, αφού από εκεί προμηθεύεται πετρέλαιο (στην Κίνα διοχετεύεται περίπου το ένα τρίτο του παραγόμενου ιρανικού πετρελαίου). Επίσης, το Ιράν αποτελεί τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Κίνας στην περιοχή. Εκτός όμως από αυτά, λόγω της γεωγραφικής θέσης του, το Ιράν αποτελεί το κλειδί για την ολοκλήρωση του Δρόμου του Μεταξιού.

Ο Κόλπος του Ομάν αποτελεί το σημείο-κλειδί για την πρόσβαση της Κίνας σε περιοχές πλούσιες σε ενεργειακούς πόρους μέσω του Ινδικού Ωκεανού, αλλά και για τη σύνδεσή της με τις εσωτερικές περιοχές της Ευρασίας. Αυτός είναι ο λόγος που το Πεκίνο προσπαθεί να διατηρήσει ισορροπημένη σχέση μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας, υψώνοντας έναν τοίχο προστασίας μεταξύ των δύο κρατών.

Το Ιράν, όμως, καταλαμβάνει σημαντικότερη θέση στην κινέζικη στρατηγική, δεδομένου ότι η Σαουδική Αραβία και τα υπόλοιπα μικρότερα κράτη του Κόλπου βρίσκονται κάτω από την αμυντική ομπρέλα των ΗΠΑ και φιλοξενούν στο έδαφός τους αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις. Ως εκ τούτου, αντιμετωπίζονται διαφορετικά από τους Κινέζους στρατηγιστές.

Η Κίνα έχει ανάγκη το Ιράν

Εάν το ισλαμικό καθεστώς του Ιράν εισερχόταν σε τροχιά αποσταθεροποίησης θα αποτελούσε μεγάλο πλήγμα για τα κινέζικα συμφέροντα. Θα ήταν οπισθοδρομούσε την προσπάθεια που καταβάλλει του Πεκίνου για τη δημιουργία ενός πολυπολικού κόσμου. Επομένως, η σύγκρουση ΗΠΑ-Ιράν είναι στην πραγματικότητα κάτι ευρύτερο και αφορά πρωτίστως την Κίνα. Όπως έγραψε ο Robert Kaplan “This isn’t about Iran. It’s about China” (New York Times, 26.06.2019).

Όπως είναι γνωστό, η κινέζικη οικονομία έχει ζωτική ανάγκη από μεγάλες ποσότητες ενέργειας και ως εκ τούτου η Κίνα είναι καθαρός εισαγωγέας πετρελαίου. Οι μισές ποσότητες προέρχονται από την περιοχή του Περσικού Κόλπου. Το αμερικανικό ναυτικό διατηρεί τον έλεγχο των θαλασσίων οδών του εμπορίου. Επίσης, οι ΗΠΑ ελέγχουν τη δυτική πλευρά του Περσικού Κόλπου, μέσω της Σαουδικής Αραβίας και των εμιράτων.

Ως εκ τούτου, η Κίνα χρειάζεται οπωσδήποτε να ελέγχει ή τουλάχιστον να μην εχθρική η ανατολική πλευρά του Περσικού Κόλπου, δηλαδή το Ιράν, για να αποφύγει δυνάμει τον αποκλεισμός της από τα ενεργειακά αποθέματα του Περσικού. Ο Κόλπος του Ομάν δεν χωρίζει μόνο το Ομάν από το Ιράν, αλλά επίσης το Ομάν από το Πακιστάν. Στη νοτιοδυτική γωνία του Πακιστάν, κοντά στα σύνορα με το Ιράν, η Κίνα έχει κατασκευάσει στο λιμάνι του Gwadar, υποδομές για αποθήκευση και μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων.

Από εκείνη την εμπορική βάση της και από τη ναυτική βάση που επίσης διαθέτει, είναι σε θέση να “ελέγχει” τις θαλάσσιες μεταφορές μέσω των Στενών του Ορμούζ. Στην ουσία η Κίνα βρίσκεται στην περιοχή. Το λιμάνι του Gwadar αποτελεί σημείο-κλειδί για το θαλάσσιο “Δρόμο του Μεταξιού”. Με την τροπή που έχουν πάρει οι αμερικανοϊρανικές σχέσεις, το πιθανότερο είναι ότι οι δεσμοί Κίνας-Ιράν θα γίνονται ολοένα και στενότεροι.

ΠΗΓΗ: https://slpress.gr



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.