31 Ιανουαρίου 2020

Ο Ν. Λυγερός για την Συνθήκη των Σεβρών, την Συνθήκη της Λωζάννης και τα ελληνικά σύνορα.

Γράφει ο Νίκος Λυγερός 

Με τα Άρθρα 62, 63, και 64
 
Με τα Άρθρα 62, 63, και 64 της Συνθήκης Σεβρών
που αναφέρονται στη δημιουργία του Κουρδιστάν,
μπορείς να δεις τα επίσημα θέματα
αυτού του στρατηγικού οράματος
που η υλοποίησή του
θα αποτελέσει δικαίωση.
Γι’ αυτό να μην ξεχνάς ότι αυτά τα Άρθρα
βασίζονται πάνω στα 14 σημεία του Wilson
που δίνουν έμφαση στην ανάγκη
της αυτοδιάθεσης των λαών.
Έτσι τα θεμέλια της όλης προσπάθειας
είναι όχι μόνο ανθρώπινα
αλλά αγγίζουν και τα μελλοντικά
Δικαιώματα των Αυτόχθονων Λαών.
Γι’ αυτό τα είχαμε υπόψη μας
και την ώρα της συγγραφής
των Δικαιωμάτων της Ανθρωπότητας. 


πηγή 

Αναβαθμισμένη Ιστορία περί επιθέσεων κατά της Συνθήκης Σεβρών

Ακόμα και αυτοί που βλέπουν ότι η Συνθήκη της Λωζάννης του 1923 κατασκευάστηκε εξ αρχής για να ανατρέψει τη Συνθήκη Σεβρών του 1920, δεν εξετάζουν παρά μόνο τη συμβολή της Τουρκίας για να ανατρέψει τα δεδομένα της Συνθήκης Βερσαλλιών του 1919, απομονώνοντας την Συνθήκη που αφορά άμεσα την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Στην πραγματικότητα αυτή η προσέγγιση είναι εκφυλισμένη και δεν εξηγεί τη στρατηγική που ακολούθησαν οι ριζοσπάστες εκείνης της εποχής. Κι είναι σαν να ξεχνούμε τη συμβολή της κρίσης του 1929 για να συνδεθεί ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος (1914-1918) με τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (1939-1945). 

Η Συνθήκη της Λωζάννης δεν είναι η επόμενη της Συνθήκης Σεβρών. Η σχέση μεταξύ αυτών των Συνθηκών κατασκευάστηκε με τρόπο τεχνητό μέσω μιας ιδεολογικής προσέγγισης που ένωσε την Τουρκία με την Σοβιετική Ένωση. Το πρώτο πλήγμα κατά της Συνθήκης Σεβρών δεν προέρχεται από τη Συνθήκη Λωζάννης όπως πολλοί πιστεύουν αλλά από τη Συνθήκη Μόσχας του 1921, που έρχεται να αντικαταστήσει επίσημα τη Συνθήκη Αλεξανδρούπολης του 1920 που αντικατέστησε τη Συνθήκη Βατούμ του 1918. Άλλοι μελετούν αυτές τις Συνθήκες μέσα σ’ ένα πλαίσιο περιορισμένο ανάμεσα στις δύο χώρες. Όμως αν εξετάσουμε τη διεθνή σκακιέρα, είναι δύσκολο να μην υπολογίσουμε την αλλαγή κύκλου που προκαλεί η επανάσταση των Μπολσεβίκων το 1917, δηλαδή πριν καν τελειώσει ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. 

Η σοβιετική προσέγγιση εκ φύσης ριζοσπαστική δεν ήθελε να υπάρχει καμία συνέχεια με το παρελθόν. Αρχικά αυτό φαίνεται στη Ρωσία αλλά γρήγορα βλέπουμε επιπτώσεις και πέρα από αυτή. Οι Μπολσεβίκοι δεν υπέγραψαν ούτε τη Συνθήκη Σεβρών ούτε τη Συνθήκη Λωζάννης, όμως θα υπογράψουν τρεις Συνθήκες με την Τουρκία κι όχι οποιαδήποτε Τουρκία αλλά αυτή που είναι ιδεολογικά συμβατή με την λεγόμενη επανάσταση. Από την αρχή η Συνθήκη της Μόσχας είναι ανατρεπτική αφού δηλώνει το κείμενό της ότι διαγράφονται όλες οι Συνθήκες που έχουν υπογράψει οι δύο χώρες. Με άλλα λόγια υπάρχει το πλαίσιο του μηδενισμού αφού για αυτή την προσέγγιση δεν έχει πια σημασία η ιστορία. Το ίδιο κάνει και η Συνθήκη Καρς. Δεν είναι όμως τοπικά δεδομένα. Η μια Συνθήκη ακολουθεί την άλλη για να δυσκολέψει όσο πιο πολύ γίνεται την όποια εφαρμογή της Συνθήκης Σεβρών. 

Βλέπουμε λοιπόν μια συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και της Σοβιετικής Ένωσης του τύπου win-win, αφού η κάθε χώρα πετυχαίνει θετικά αποτελέσματα. Η Τουρκία ξαναβρίσκει εδάφη που είχε χάσει από τη Ρωσία. Και η Σοβιετική Ένωση έρχεται όλο και πιο δυναμικά στο προσκήνιο, αμφισβητώντας αποφάσεις που ερμήνευε ως ιμπεριαλιστικές κινήσεις. Έτσι το αποτέλεσμα της Συνθήκης Λωζάννης προέρχεται άμεσα από τις Συνθήκη Αλεξανδρούπολης 1920, Συνθήκη Μόσχας 1921 και Συνθήκη Καρς 1921 και δεν είναι μόνο μια επίπτωση για τις κινήσεις στο πεδίο μάχης. Στην πραγματικότητα αυτές οι ριζοσπαστικές Συνθήκες αποτέλεσαν το υπόβαθρο που οδήγησε στη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923. 

πηγή 

Τα ελληνικά σύνορα

Ό,τι και να κάνει ο πρόεδρος της Τουρκίας για να κερδίσει εντυπώσεις στη χώρα του, δεν αλλάζει απολύτως τίποτα από την εθνική μας στρατηγική και την διαχείριση των συνόρων μας. Αυτό υπενθύμισε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας στο πλαίσιο της αποστολής του στη Γαλλία. Με αυτόν τον τρόπο δήλωσε επίσης ότι τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα και ότι κάθε παράβαση του ελληνικού θεσμικού πλαισίου από τις τουρκικές προκλήσεις είναι και παραβίαση του ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου. Φαίνεται ότι η Ελληνογαλλική Συμμαχία λειτουργεί καταλυτικά. Είναι παρούσα στους τομείς της πολιτικής, της διπλωματίας, της ενέργειας και του στρατού. 

Έτσι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας εκφράζεται πιο ελεύθερα στον γαλλικό τύπο γιατί ξέρει πως τον βλέπουν θετικά με τις κινήσεις που κάνει τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο, πάντα σε συνδυασμό με την Κύπρο, την Αίγυπτο και το Ισραήλ. Δείχνει με αυτόν τον τρόπο ότι δεν έχει καμία φοβία με τις τουρκικές προκλήσεις διότι ξέρει ακριβώς τι έχει κάνει η εξωτερική ελληνική διπλωματία με όλους τους συμμάχους της περιοχής και όχι μόνο. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που αμέσως μετά το Παρίσι θα βρεθεί στις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και θα δει σε ειδική συνάντηση την Καγκελάριο της Γερμανίας. Είναι μία απόδειξη ότι η Ελλάδα δεν στέκεται μόνο σε αμυντική φάση σε σχέση με τους παράλογους ισχυρισμούς της Τουρκίας αλλά στην ουσία πέρασε σε μια φάση αντεπίθεσης όπου εξηγεί σε όλους τους συμμάχους τι γίνεται στην Ανατολική Μεσόγειο. 

πηγή 

Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής Γεωστρατηγικής

Δείτε επίσης:

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στην εκπομπή "Παρέμβαση" με τον Κ. Παπαζαφειρίου. Metropolis 95.5, 02/02/2020 ΕΔΩ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.