25 Ιανουαρίου 2020

Μητροπολίτης Τριπόλεως Θεοφύλακτος: «Μακάρι να επιστρέψω στην Λιβύη και ας πεθάνω εκεί»

Kαθηλωμένος μπροστά από την τηλεόραση ο Μητροπολίτης Τριπόλεως, Θεοφύλακτος, παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις για τη Λιβύη. Ελπίζει να ακούσει κάποιο ευχάριστο νέο, κάποια ελπιδοφόρα είδηση που θα δημιουργήσει προσδοκία επιστροφής στα χώματα που αγάπησε.

Εδώ και 5,5 χρόνια βρίσκεται στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κατερίνη Πιερίας, από όπου και παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στη Λιβύη να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο.

Ο Θεοφύλακτος είναι ο τελευταίος Μητροπολίτης της Τρίπολης και κάθε μέρα ζει με την ελπίδα πως θα γυρίσει στη δεύτερη πατρίδα του. Εφυγε από την πρωτεύουσα της Λιβύης στις 4 Ιουλίου 2014, ουσιαστικά διωγμένος από τις απειλές των φανατικών ισλαμιστών, οι οποίοι μετά την κατάρρευση του Μουαμάρ Καντάφι ξέφυγαν από κάθε έλεγχο.

«Έφυγα στις 4 Ιουλίου 2014 ελπίζοντας πως μόλις ηρεμούσαν τα πράγματα θα ξαναγυρνούσα. Μία εβδομάδα αργότερα έκλεισαν τα σύνορα, έκλεισαν τα αεροδρόμια και η πρόσβαση ήταν αδύνατη. Από τότε κάθε μέρα ζω με την ελπίδα της επιστροφής», λέει στο ethnos.gr o Μητροπολίτης Θεοφύλακτος.

Ο σεβασμιότατος θυμάται με νοσταλγία τα δύσκολα όσο και ωραία χρόνια που πέρασε στη Λιβύη, τονίζοντας πως όσο κυβερνούσε ο Συνταγματάρχης Καντάφι δεν υπήρχε το παραμικρό πρόβλημα με τους Ορθοδόξους και τους Ελληνες γενικά.

«Ετσι σώσαμε τον Άγιο Γεώργιο»

Στη Λιβύη την πρώτη φορά πήγε το 1990 και έμεινε μέχρι το 1999 ως εφημέριος και διευθυντής του ελληνικού σχολείου. Στη συνέχεια, πήγε στο Κάιρο της Αιγύπτου, όπου παρέμεινε για έξι χρόνια (1999-2005) και ακολούθησε η θητεία του ως Μητροπολιτης Τριπόλεως από το 2005 έως το 2014, οπότε και ουσιαστικά εκδιώχθηκε από τους φανατικούς μουσουλμάνους:

«Πήγα για δεύτερη φορά στην Τρίπολη το Μάιο του 2005 και έμεινα για 9 χρόνια. Προηγουμένως ήμουν εκεί μία δεκαετία ως εφημέριος και από το 1999 έως το 2005 ήμουν στο Κάιρο. Μπορώ να σας πω με βεβαιότητα πως παρά τις δυσκολίες ήταν τα πιο ωραία χρόνια της ζωής μου. Βέβαια, μετά την πτώση του Καντάφι η κατάσταση γίνονταν κάθε μέρα όλο και πιο δύσκολη. 

Η παλιά πόλη, όπου βρίσκεται ο ναός του Αγίου Γεωργίου, έχει γίνει γκέτο των εξτρεμιστών. Όλη νύχτα ομάδες ανταρτών πυροβολούσαν. Βρίσκαμε κάλυκες στη στέγη της εκκλησίας και στην αυλή του σπιτιού. 

Δεν μπορούσα να κυκλοφορώ στο δρόμο, ακόμη και τη μέρα. Από το μπαλκόνι του σπιτιού μου έβλεπα ο ένας να σκοτώνει τον άλλον. Έβλεπα παιδιά να πηγαίνουν στο σχολείο με το Καλάσνικοφ στην πλάτη. Σώσαμε την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, επειδή είχαμε παραχωρήσει κάποια δωμάτια πίσω από το ναό σε κάποιες οικογένειες και έτσι οι εξτρεμιστές δίσταζαν να κάνουν ζημιές».

Εμεινε μόνο ο πρόεδρος...

Σχετικά με την ελληνική παροικία στην Τρίπολη και στη Βεγγάζη, ο ίδιος ανέφερε: «Υπήρχαν αρκετοί Έλληνες στο παρελθόν στη Λιβύη και μάλιστα με πολύ μεγάλη δραστηριότητα.

Είχαμε το δικό μας σχολείο. Τα χρόνια που ήμουν εγώ υπήρχαν πολλές Ελληνίδες που έκαναν οικογένειες στη Λιβύη και έμεναν μόνιμα. Από την Τρίπολη εκδιώχθηκαν όλοι. Μόνο ο πρόεδρος της κοινότητας των Ελλήνων έχει μείνει.

Πρόκειται για τον Δημήτρη Αναστασίου που ήταν επιλογή του να μείνει μέχρι τέλους στην Τρίπολη. Μαθαίνω νέα του αλλά δεν υπάρχουν τηλέφωνα για να τον καλέσω. Και να μπορούσε να επικοινωνήσει δεν θα μπορούσε να πει και πολλά καθώς, όπως ξέρετε, η Τρίπολη βρίσκεται στο επίκεντρο των συγκρούσεων. Προσεύχομαι νύχτα μέρα να είναι καλά».

«Οσο κυβερνούσε ο Καντάφι υπήρχε ησυχία»

Για την ενορία του και την παλιά εκκλησία του Αγίου Γεωργίου που λειτουργούσε στην Τρίπολη ο Μητροπολίτης Θεοφύλακτος είπε:

«Οσο κυβερνούσε ο Καντάφι, υπήρχε ησυχία και σεβασμός στους Ορθοδόξους. Φανταστείτε πως τον επιτάφιο τον έβγαζα στην κεντρική πλατεία της Τρίπολης και όλοι σέβονταν. 

Οι Λίβυοι είναι ευγενείς άνθρωποι. Τρέφουν σεβασμό για τους Έλληνες. Η ζημιά έχει γίνει από τα συμφέροντα των πετρελαίων και τη διείσδυση των ακραίων στοιχείων».

Εξτρεμιστές μουσουλμάνοι ανατίναξαν τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου

Ο Μητροπολίτης Θεοφύλακτος φοβάται μήπως η Ορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην Τρίπολη έχει την ίδια τύχη με τη μεγάλη εκκλησία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου που ανατίναξαν οι τζιχαντιστές στη Βεγγάζη:

«Ανησυχώ πολύ. Κάθε μέρα γίνονται συγκρούσεις στην Τρίπολη. Εχουν πλέον μεταφερθεί και ακραία στοιχεία και πολεμούν εκεί. Δεν ξέρω καν τι γίνεται με τον Άγιο Γεώργιο. Δεν ξέρω αν λεηλατήθηκε, αν ακόμα φυλάγεται και από ποιους. 

Το σίγουρο είναι πως τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου στη Βεγγάζη τον ανατίναξαν οι τζιχαντιστές το 2016 κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Ενας μεγαλοπρεπής ναός 120 ετών έγινε χαλάσματα. Λυπάμαι πολύ και πονάω».

«Πυροβόλησαν τον ιερέα»

«Η παλιά πόλη, όπου βρίσκεται ο ναός, έχει γίνει γκέτο των εξτρεμιστών. Όλη νύχτα εξτρεμιστές πυροβολούσαν. Κάθε πρωί έβρισκα κάλυκες στη στέγη της εκκλησίας και στην αυλή του σπιτιού. Δεν μπορούσα να κυκλοφορώ στο δρόμο, ακόμη και τη μέρα. Από το μπαλκόνι του σπιτιού μου έβλεπα ο ένας να σκοτώνει τον άλλον. Έβλεπα παιδιά να πηγαίνουν στο σχολείο με το Καλάσνικοφ στα χέρια. Ένα πρωινό πυροβόλησαν τον ιερέα του ναού, όταν πήγε να ανοίξει την εκκλησία. Ευτυχώς, αστόχησαν».

«Ο Χαφτάρ ήταν με τον Καντάφι»

Για τον δίαυλο επικοινωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με τον Χαλίφα Χαφτάρ και για το εάν είναι αισιόδοξος για το άμεσο μέλλον είπε:

«Γνωρίζαμε τον Χαφτάρ από την δεκαετία του ΄90. Είχε συνεργασία με τον Καντάφι, είχε επαφές με τους Τούρκους αλλά για μεγάλο διάστημα έφυγε στις ΗΠΑ. Απ΄ότι ξέρω ήταν και στη Ρωσία. 

Το σίγουρο είναι πως έχει δεσμευτεί να διώξει όλους τους φανατικούς και τα ακραία στοιχεία. Δεν ξέρω εάν θα τα καταφέρει, θα είναι πολύ δύσκολο. Δεν βλέπω να έρχεται εύκολα η λύση για το λαό και τη χώρα. 

Πάντως, η Τρίπολη είναι μία πόλη που είναι απλωμένη γεωγραφικά και έχει τεράστια έκταση και έτσι δεν θα είναι εύκολες οι καταστάσεις».

«Τούρκοι, Ελληνες και Ιταλοί έχασαν πολλά»

Ρωτήσαμε, επίσης, τον Μητροπολίτη Θεοφύλακτο εάν στα χρόνια που βρίσκονταν στη Λιβύη, ποιες χώρες είχαν επιρροή και έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα:

«Οι Ιταλοί, οι Τούρκοι αλλά και οι Ελληνες είχαν μεγάλες δραστηριότητες και σίγουρα έχασαν περιουσίες με τα γεγονότα των τελευταίων ετών. Οι Ιταλοί είχαν ανοίγματα στα πετρέλαια, οι Τούρκοι και οι Έλληνες στις κατασκευές. 

Οι Τούρκοι έχασαν πολλά και επί Καντάφι αλλά και μετά την κατάρρευση του Καντάφι. Κατασκεύαζαν μεγάλα έργα υποδομής και επένδυσαν και στον τουρισμό. Μάλιστα, είχαν εγκαινιάσει ένα επτάστερο ξενοδοχείο, το Rexus το οποίο λεηλατήθηκε. 

Θυμάμαι πως η επένδυση των Τούρκων ξεπερνούσε τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια. Το ίδιο ισχύει και για ορισμένες ελληνικές επιχειρήσεις. Ειδικά, η ελληνοκυπριακή J&P έχασε δισεκατομμύρια από τις επενδύσεις που είχε κάνει και καταστράφηκαν όλα σε μία νύχτα. Είναι πολύ κρίμα»

«Σέβονται τους Έλληνες»

Οσο για τους Λίβυους, ο Μητροπολιτης Θεοφύλακτος σημείωσε:


«Οι Λίβυιοι είναι ένας φιλήσυχος λαός, πολύ ευγενής. Δεν είναι καν Άραβες στην πλειοψηφία τους. Είναι μία μίξη φυλών που έχουν επιβιώσει στο πέρασμα των αιώνων με αυστηρές αρχές και σεβασμό. 

Είναι λαός που σέβεται την ιστορία και τις παραδόσεις και τρέφει μεγάλο σεβασμό για την Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο πως πολλές παραδόσεις τους συνδέονται με τους αρχαίους Έλληνες, ενώ τιμούν όλα τα αρχαία ελληνικά μνημεία που υπάρχουν στη χώρα. Βέβαια, σήμερα τα πράγματα έχουν ξεφύγει. Εχει κυριαρχήσει το μίσος, το χάος και η απελπισία».

«Βγάλτε μου βίζα και έφυγα»

Από την Κατερίνη όπου βρίσκεται ο Μητροπολίτης Θεοφύλακτος έκανε τη δική του έκκληση και εξέφρασε την επιθυμία να επιστρέψει: «Μακάρι να βρεθεί η καταλληλότερη και η πιο βιώσιμη λύση για το λαό και τη Λιβύη.

Πρέπει να σταματήσει αυτό το δράμα. Εγώ κάθε μέρα προσεύχομαι και κάθε μέρα εύχομαι να με αξιώσει ο Θεός να γυρίσω πίσω. Ακόμα και τώρα εάν μου έβγαζαν βίζα θα έφευγα. Ας πάω και πάλι στην Τρίπολη, ας δω και πάλι το ναό του Αγίου Γεωργίου κι αν είναι θέλημα Θεού ας πεθάνω εκεί».

Πηγή: ethnos.gr 
το είδαμε ΕΔΩ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.