21 Σεπτεμβρίου 2019
Αρθρα του Ν. Λυγερού για την ΑΟΖ, την Μακεδονία, την Γενοκτονία και τον Απόδημο Ελληνισμό της Αυστραλίας.
Γράφει ο Νίκος Λυγερός
Κάθε σύμβαση θωρακίζει την ΑΟΖ μας
Κάθε νέα σύμβαση που πετυχαίνουμε με τις πετρελαϊκές εταιρείες υδρογονανθράκων, θωρακίζει όλο και περισσότερο την ΑΟΖ μας και κατά συνέπεια την Ελλάδα. Διότι η ΑΟΖ δεν είναι μόνο μία οικονομική οντότητα αλλά και μία στρατηγική, πράγμα που σημαίνει ότι όσο πιο ισχυρή είναι τόσο πιο πολύ μας αναβαθμίζει τη γεωστρατηγική μας. Όλες οι συμβάσεις που πετυχαίνουμε, αν δεν βλέπουμε ακόμα την αξία τους, ας φανταστούμε ότι τις είχε πετύχει η Τουρκία και θα βλέπαμε ποιο θα ήταν το πρόβλημα. Το γεγονός ότι οι συμβάσεις που υπογράψαμε είναι όλες με χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του ΝΑΤΟ, μόνο τυχαίο δεν είναι και σημαίνει ότι εξασφαλίζουμε και κάτι περισσότερο από μία οικονομική συμφωνία. Παίζουμε με μεγάλους παίκτες εντός δύο μεγάλων υπερδομών που παίζουν ένα ρόλο καθοριστικό και καταλυτικό για τις επόμενες εξελίξεις.
Πρέπει αυτά τα στοιχεία να τα αξιοποιήσουμε για να προλάβουμε άλλες κινήσεις που ακόμα και αν είναι απεγνωσμένες από άλλη χώρα πάντα ποντάρουν στις καθυστερήσεις μας, αλλά και σε λανθασμένες πολιτικές επιλογές. Αν όμως έχουμε ένα όραμα και μία υψηλή στρατηγική, κανείς δεν μπορεί να μας εμποδίσει για να αποκτήσουμε ένα νέο στρατηγικό ρόλο εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της Ανατολικής Μεσογείου. Έτσι κάθε νέο κομμάτι μεγάλης αξίας που τοποθετούμε ενεργά πάνω στη γεωστρατηγική μας σκακιέρα, μας αναβαθμίζει και μας επιτρέπει να έχουμε άλλη διαπραγματευτική ισχύ σε υψηλό επίπεδο. Δηλαδή πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αποτελεσματικά όλα τα δεδομένα που έχουμε, για να τα ενσωματώσουμε σε μία υψηλή στρατηγική.
πηγή
Αν οι Σκοπιανοί καίνε ελληνικές σημαίες
Αν οι Σκοπιανοί καίνε Ελληνικές, Αλβανικές και Βουλγαρικές σημαίες στη Μελβούρνη ποιο είναι το θέμα που έχει λύσει το Προσύμφωνο των Πρεσπών που δεν έχει γίνει ακόμα Συμφωνία σε νατοϊκό επίπεδο; Δηλαδή ποια είναι η μεγάλη επιτυχία που κατάφερε η ομάδα διαπραγμάτευσης; Ποιος δεν βλέπει από τώρα την αποτυχία αυτής της κίνησης; Και ποιος θα προστατέψει τον Ελληνισμό από τέτοιες επιθέσεις που αποτελούν δείγματα βαρβαρότητας; Στην πραγματικότητα φαίνεται από τώρα το προβληματικό υπόβαθρο που υπάρχει και που δεν μπορεί να ανατραπεί από αυτό το Προσύμφωνο. Επίσης επειδή έχουμε εξετάσει τη δομή του, ξέρουμε πόσο θεμελιακά είναι λανθασμένη και όχι μόνο στα άρθρα 1 και 7. Σε πιο γενικό πλαίσιο βλέπουμε ότι η νέα κυβέρνηση ανατρέπει ένα ένα τα σημεία που είχε καθιερώσει η προηγούμενη: επανέρχεται ο σημαιοφόρος που δεν είναι τυχαίος πια, επανέρχεται ο Παύλος Μελάς και οι Μακεδονομάχοι.
Γιατί λοιπόν πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα της κοινής επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τα βιβλία της ιστορίας και δεν αλλάζουμε από τώρα τη σύνθεση αυτής της επιτροπής από την ελληνική πλευρά έτσι ώστε να παλέψουμε ορθολογικά και στρατηγικά ενάντια στο Άρθρο 8 και ειδικά στην παράγραφο Γ που βασίζεται στο άρθρο 20.4. Ενώ προχωράμε στα θέματα της ελληνικής ΑΟΖ με τις δύο νέες συμβάσεις με την κοινοπραξία Exxon Mobil, Total και Ελληνικά Πετρέλαια για τις θαλάσσιες περιοχές Δυτικά Κρήτης και ΝοτιοΔυτικά Κρήτης γιατί αφήνουμε το προβληματικό άρθρο 13 περί πρόσβασης στην ελληνική ΑΟΖ; Τα προβλήματα υπάρχουν, ας τα λύσουμε επιτέλους με στρατηγικό τρόπο.
πηγή
Μακεδονία και Θράκη
Μπορεί να θεωρούν μερικοί ότι τα προβλήματα της Μακεδονίας έχουν λυθεί αλλά βλέπουμε όλο και περισσότερο ότι αυτός ο ισχυρισμός δεν ισχύει. Μπορεί μερικοί να μην τα συνδυάζουν με τα προβλήματα της Θράκης αλλά υπάρχει και εκεί σχέση. Γιατί οι περισσότεροι έχουν ξεχάσει τις επιπτώσεις του Συνεδρίου του Βερολίνου το 1878 όσον αφορά στα Βαλκάνια; Γιατί μιλούμε μόνο έμμεσα για τις τριβές που υπάρχουν; Ο παράξενος τρόπος διαχείρισης του σκοπιανού προβλήματος έχει δώσει ιδέες τόσο για το βορειοηπειρωτικό όσο και για το θρακικό. Δεν μπορούμε λοιπόν να στεκόμαστε αδιάφοροι μπροστά σε εξελίξεις που αγγίζουν και τη Μακεδονία και τη Θράκη με τον ίδιο ύπουλο τρόπο.
Όταν βλέπουμε ότι υπάρχουν θεσμικοί παράγοντες που ήθελαν να ακυρώσουν το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας που δεν έχει καν υπογράψει η Ελλάδα, να δηλώσουν τμηματικά την αιγιαλίτιδα ζώνη ενώ δεν υπάρχει αυτή η διαδικασία αφού είναι ολική, πώς περιμένουμε να υπάρχει ανάδραση σε θέματα που αφορούν τη Θράκη ενώ αυτή ζει άμεσα την επιρροή της Τουρκίας επί του πρακτέου; Στην πραγματικότητα πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί με τις εξελίξεις που αφορούν στη Μακεδονία και στη Θράκη και να μην περιμένουμε να δεχτούμε πολιτικές πιέσεις ή ακόμα κι επιθέσεις για να αμυνθούμε. Ξέρουμε ακριβώς τι γινόταν για χρόνια στην Βόρειο Ήπειρο και μόνο τώρα υπάρχει μια θετική προσέγγιση των θυμάτων λόγω εμπιστοσύνης. Πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα.
πηγή
Αναφορά Αυστραλίας
Σε αυτήν την αποστολή στην Αυστραλία και Τασμανία, αρχίσαμε με μία διάλεξη στην Κυπριακή Κοινότητα για την επικαιρότητα στην Κύπρο και ειδικά στην Κυπριακή ΑΟΖ έτσι ώστε να ενημερωθούν οι δικοί μας στη Μελβούρνη για τα στρατηγικά, στρατιωτικά και πολιτικά δεδομένα που αφορούν στις αποφάσεις που θα πάρουμε για τη συνέχιση των ερευνών για υδρογονάνθρακες και την αξιοποίησή τους σε σχέση με τις πετρελαϊκές εταιρείες αλλά και με τις τουρκικές προκλήσεις, οι οποίες ενσωματώνονται εντός των δραστηριοτήτων στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτό το πλαίσιο έγιναν αναφορές στον αγωγό φυσικού αερίου East Med, στο ηλεκτρικό καλώδιο EuroAsia Interconnector και στον τερματικό σταθμό υγροποίησης φυσικού αερίου. Με αυτόν τον τρόπο συμπληρώσαμε τα πρώτα στοιχεία που αναλύθηκαν στην ραδιοφωνική εκπομπή στον σταθμό 3zzz.
Στην εταιρεία Security + σε ένα σεμινάριο μεγάλης διάρκειας παρουσιάσαμε νοητικά σχήματα που λειτουργούν στο πλαίσιο της στρατηγικής διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού και των αποφάσεων σε διαπραγμάτευση μέσω της θεωρίας παιγνίων για τον στρατηγικό σχεδιασμό. Στο πλαίσιο αυτών των σεμιναρίων συζητήσαμε και για έρευνα και ανάπτυξη. Κάναμε μια ραδιοφωνική εκπομπή στο Σταθμό Sigma της Κύπρου για να γίνει μία αναφορά στα δεδομένα της Αυστραλίας, του Απόδημου Ελληνισμού και των σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας. Στο Φαρμακείο Bell μιλήσαμε στο προσωπικό για τις ανθρώπινες σχέσεις που αναπτύσσονται με τους πελάτες ως ασθενείς και για τη χρήση των γνώσεων στο πλαίσιο μίας διδασκαλίας.
Στο Σχολείο των Αγίων Αναργύρων κάναμε μία εισαγωγή στη θεωρία γραφημάτων και στη θεωρία συνόλων μερικής διάταξης ως εργαλεία για την ανάπτυξη της σκέψης. Στον Τηλεοπτικό Σταθμό της Θεσσαλίας αναπτύξαμε το θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων υπό το πρίσμα του Δικαίου της Θάλασσας τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Κύπρο. Στο Σχολείο του Αγίου Ραφαήλ μιλήσαμε πρώτα στο νηπιαγωγείο και στο Δημοτικό για τα Έξυπνα Παιχνίδια και στο Γυμνάσιο για τη στρατηγική επίλυση προβλημάτων. Στο Πανεπιστήμιο της Τασμανίας παρουσιάσαμε στρατηγικές μεθοδολογίας για τη διδασκαλία προικισμένων μαθητών στο Τμήμα Διδακτικής έτσι ώστε οι φοιτητές που θα γίνουν δάσκαλοι να έχουν γνωστικά εργαλεία για την Έξυπνη Παιδεία με διαδραστικά παραδείγματα που επιτρέπουν την ανάδραση των φοιτητών πάνω στις επιλογές τους.
πηγή
Νέες εξελίξεις στην ΑΟΖ της Κύπρου και της Ελλάδας
Τελικά έγινεκαι η παραχώρηση του θαλάσσιου οικοπέδου 7 στην κοινοπραξία Total και Eni. Έτσι η Κύπρος έχει αδειοδοτήσει τα θαλάσσια οικόπεδα 2, 3, 6, 7, 8, 9, 10, 11 και12. Υπάρχει πια ένα ενιαίο πλαίσιο με τα θαλάσσια οικόπεδα 6, 7, 8 και 9 πουβρίσκονται πάνω από την σειρά 10, 11 και 12. Αυτό σημαίνει ότι η ενεργειακήσκακιέρα της Κύπρου μέσω της ΑΟΖ, έχει ενισχυθεί και αυτό έχει ως συνέπεια τηθωράκιση της Κύπρου. Επίσης αποδεικνύει ότι οι πετρελαϊκές εταιρείες Total καιEni όχι μόνο παραμένουν στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά έχουν μάλιστα δημιουργήσει μιαστρατηγική συμμαχία. Αυτό το γεγονός συνδυάζεται και με την κατάθεση στη Βουλήτων Ελλήνων των συμβολαίων της Ελλάδας με την κοινοπραξία Exxon Mobil, Total και Ελληνικά Πετρέλαια για τις θαλάσσιες περιοχές Δυτικά Κρήτης καιΝοτιοδυτικά Κρήτης.
Έχουμε λοιπόν εξελίξεις σε στρατηγικό επίπεδο και στις δύοχώρες και αυτό αποτελεί μια άλλη συμμαχία επί του πρακτέου, αφού κανείς δενμπορεί πια ν' αμφισβητήσει το γεγονός της ύπαρξής της σε επίσημα επίπεδα.Ταυτόχρονα βλέπουμε ότι τα γεωτρύπανα της Τουρκίας έχουν πια φύγει από τιςθέσεις τους στην κυπριακή ΑΟΖ. Έτσι βλέπουμε ότι η συνέχιση της εποικοδομητικήςστρατηγικής των δύο ελληνικών χωρών, είναι αυτό που προσφέρει την μεγαλύτερηανθεκτικότητα ακόμα και στις παράλογες επιθέσεις της Τουρκίας όταν προσπαθεί μεκάθε τρόπο να χωθεί μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ.
πηγή
Από την επέτειο της γενοκτονίας στην Πρόταση των Ηνωμένων Εθνών
Επειδή φέτος ζούμε την εκατονταετία της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και ξέρουμε ότι αυτό αποτελεί επίτευγμα από μόνο του αφού καταφέραμε να μην ξεχάσουμε μια γενοκτονία που δεν ζήσαμε οι ίδιοι, ενώ οι γενοκτόνοι θεωρούσαν ότι δεν θα μείνει κανένας για να υπερασπισθεί την μνήμη της γενοκτονίας μετά τον θάνατο των επιζώντων. Τα θύματα και οι Δίκαιοι απέδειξαν ότι ήταν λανθασμένος και απλοϊκός αυτός ο ισχυρισμός χάρη στο εποικοδομητικό τους έργο.
Έτσι η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αποτελεί πια παράδειγμα αντίστασης προς μίμηση ενάντια στη βαρβαρότητα και άλλες γενοκτονίες ή μάλλον μαχητές υπέρ της αναγνώρισής της. Είμαστε λοιπόν ικανοί με τον ανάλογο τρόπο που έκαναν οι Αρμένιοι για την 9 Δεκεμβρίου την πρόταση της ημέρας για τη μνήμη και την αξιοπρέπεια των θυμάτων των γενοκτονιών, η οποία έγινε αποδεκτή από τα Ηνωμένα Έθνη μετά την ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση, να προτείνουμε την έναρξη των εργασιών για την καθιέρωση των Δικαιωμάτων της Ανθρωπότητας. Διότι μετά τα Δικαιώματα των Αυτόχθονων Λαών το 2007, ήρθε η ώρα να περάσουμε στο επόμενο στάδιο και αυτό να προταθεί από την Ελλάδα λόγω της επετείου της εκατονταετίας της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
πηγή
Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής Γεωστρατηγικής
Δείτε επίσης:
Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στο κυπριακό πρόγραμμα του 3zzz Melbourne Radio 10/09/2019 ΕΔΩ
N. Lygeros: Introduction to Graph Theory and Order Theory. Oakleigh Grammar Melbourne, 11/09/2019 ΕΔΩ
Photos ΕΔΩ
Ν. Lygeros: Strategic Team Building. Security Plus Australia. Melbourne, 11/09/2019 ΕΔΩ
N. Lygeros: Ordered Structure of a Team. Security Plus Australia. Melbourne, 12/09/2019 ΕΔΩ
Ν. Λυγερός: Ενεργειακή και πολιτική κυπριακή επικαιρότητα. Κυπριακή Κοινότητα Μελβούρνης. ΕΔΩ
Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στους Μ. Πούλλαδο και Χρήστο Μιχάλαρο Ράδιο Πρώτο, 24/09/2019 ΕΔΩ
Ν. Λυγερός: Το άλλο βλέμμα της γης. Brighton beach. Melbourne, 13/09/2019 ΕΔΩ
N. Lygeros: Mission to Brighton beach. Melbourne, 13/09/2019 ΕΔΩ
Photos - N. Lygeros: Brainstorming and Smart Games. St. Raphael Greek Language School, 13/09/2019 ΕΔΩ
Photos - N. Lygeros: Contribution of Ancient Greek Mathematicians. St. Raphael Greek Language School ΕΔΩ
N. Lygeros: Negotiations and Game Theory. Security Plus Australia. Melbourne, 13/09/2019 ΕΔΩ
Κ. Αντωνιάδης: Υπεύθυνος Μαθητικού Διαγωνισμού. Βράβευση Εξαιρετικής Εργασίας 2019. ΕΔΩ
Ν. Λυγερός: Βράβευση Εξαιρετικής Εργασίας Μαθητικού Διαγωνισμού 2019. 13/09/2019
ΕΔΩ
Photos ΕΔΩ
Μέρος Ι - Ν. Λυγερός: Έρωτας και Αγάπη. Αθήνα, 21/09/2019 ΕΔΩ
Μέρος ΙΙ ΕΔΩ
Συνέντευξη Ν. Λυγερού στην ΕΡΤ3-Μακεδονίας με τη Λ. Κεσίδου, 22/09/2019 ΕΔΩ
Μέρος Ι - Ν. Λυγερός: Η Απελευθέρωση του Ελληνισμού. Galerie Δημιουργών, Ελαιών 1α Νέα Κηφισιά (είσοδος από Χελιδονούς 28), Κηφισιά, Αθήνα. Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019 ΕΔΩ
Μέρος ΙΙ ΕΔΩ
Κάθε σύμβαση θωρακίζει την ΑΟΖ μας
Κάθε νέα σύμβαση που πετυχαίνουμε με τις πετρελαϊκές εταιρείες υδρογονανθράκων, θωρακίζει όλο και περισσότερο την ΑΟΖ μας και κατά συνέπεια την Ελλάδα. Διότι η ΑΟΖ δεν είναι μόνο μία οικονομική οντότητα αλλά και μία στρατηγική, πράγμα που σημαίνει ότι όσο πιο ισχυρή είναι τόσο πιο πολύ μας αναβαθμίζει τη γεωστρατηγική μας. Όλες οι συμβάσεις που πετυχαίνουμε, αν δεν βλέπουμε ακόμα την αξία τους, ας φανταστούμε ότι τις είχε πετύχει η Τουρκία και θα βλέπαμε ποιο θα ήταν το πρόβλημα. Το γεγονός ότι οι συμβάσεις που υπογράψαμε είναι όλες με χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του ΝΑΤΟ, μόνο τυχαίο δεν είναι και σημαίνει ότι εξασφαλίζουμε και κάτι περισσότερο από μία οικονομική συμφωνία. Παίζουμε με μεγάλους παίκτες εντός δύο μεγάλων υπερδομών που παίζουν ένα ρόλο καθοριστικό και καταλυτικό για τις επόμενες εξελίξεις.
Πρέπει αυτά τα στοιχεία να τα αξιοποιήσουμε για να προλάβουμε άλλες κινήσεις που ακόμα και αν είναι απεγνωσμένες από άλλη χώρα πάντα ποντάρουν στις καθυστερήσεις μας, αλλά και σε λανθασμένες πολιτικές επιλογές. Αν όμως έχουμε ένα όραμα και μία υψηλή στρατηγική, κανείς δεν μπορεί να μας εμποδίσει για να αποκτήσουμε ένα νέο στρατηγικό ρόλο εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της Ανατολικής Μεσογείου. Έτσι κάθε νέο κομμάτι μεγάλης αξίας που τοποθετούμε ενεργά πάνω στη γεωστρατηγική μας σκακιέρα, μας αναβαθμίζει και μας επιτρέπει να έχουμε άλλη διαπραγματευτική ισχύ σε υψηλό επίπεδο. Δηλαδή πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αποτελεσματικά όλα τα δεδομένα που έχουμε, για να τα ενσωματώσουμε σε μία υψηλή στρατηγική.
πηγή
Αν οι Σκοπιανοί καίνε ελληνικές σημαίες
Αν οι Σκοπιανοί καίνε Ελληνικές, Αλβανικές και Βουλγαρικές σημαίες στη Μελβούρνη ποιο είναι το θέμα που έχει λύσει το Προσύμφωνο των Πρεσπών που δεν έχει γίνει ακόμα Συμφωνία σε νατοϊκό επίπεδο; Δηλαδή ποια είναι η μεγάλη επιτυχία που κατάφερε η ομάδα διαπραγμάτευσης; Ποιος δεν βλέπει από τώρα την αποτυχία αυτής της κίνησης; Και ποιος θα προστατέψει τον Ελληνισμό από τέτοιες επιθέσεις που αποτελούν δείγματα βαρβαρότητας; Στην πραγματικότητα φαίνεται από τώρα το προβληματικό υπόβαθρο που υπάρχει και που δεν μπορεί να ανατραπεί από αυτό το Προσύμφωνο. Επίσης επειδή έχουμε εξετάσει τη δομή του, ξέρουμε πόσο θεμελιακά είναι λανθασμένη και όχι μόνο στα άρθρα 1 και 7. Σε πιο γενικό πλαίσιο βλέπουμε ότι η νέα κυβέρνηση ανατρέπει ένα ένα τα σημεία που είχε καθιερώσει η προηγούμενη: επανέρχεται ο σημαιοφόρος που δεν είναι τυχαίος πια, επανέρχεται ο Παύλος Μελάς και οι Μακεδονομάχοι.
Γιατί λοιπόν πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα της κοινής επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τα βιβλία της ιστορίας και δεν αλλάζουμε από τώρα τη σύνθεση αυτής της επιτροπής από την ελληνική πλευρά έτσι ώστε να παλέψουμε ορθολογικά και στρατηγικά ενάντια στο Άρθρο 8 και ειδικά στην παράγραφο Γ που βασίζεται στο άρθρο 20.4. Ενώ προχωράμε στα θέματα της ελληνικής ΑΟΖ με τις δύο νέες συμβάσεις με την κοινοπραξία Exxon Mobil, Total και Ελληνικά Πετρέλαια για τις θαλάσσιες περιοχές Δυτικά Κρήτης και ΝοτιοΔυτικά Κρήτης γιατί αφήνουμε το προβληματικό άρθρο 13 περί πρόσβασης στην ελληνική ΑΟΖ; Τα προβλήματα υπάρχουν, ας τα λύσουμε επιτέλους με στρατηγικό τρόπο.
πηγή
Μακεδονία και Θράκη
Μπορεί να θεωρούν μερικοί ότι τα προβλήματα της Μακεδονίας έχουν λυθεί αλλά βλέπουμε όλο και περισσότερο ότι αυτός ο ισχυρισμός δεν ισχύει. Μπορεί μερικοί να μην τα συνδυάζουν με τα προβλήματα της Θράκης αλλά υπάρχει και εκεί σχέση. Γιατί οι περισσότεροι έχουν ξεχάσει τις επιπτώσεις του Συνεδρίου του Βερολίνου το 1878 όσον αφορά στα Βαλκάνια; Γιατί μιλούμε μόνο έμμεσα για τις τριβές που υπάρχουν; Ο παράξενος τρόπος διαχείρισης του σκοπιανού προβλήματος έχει δώσει ιδέες τόσο για το βορειοηπειρωτικό όσο και για το θρακικό. Δεν μπορούμε λοιπόν να στεκόμαστε αδιάφοροι μπροστά σε εξελίξεις που αγγίζουν και τη Μακεδονία και τη Θράκη με τον ίδιο ύπουλο τρόπο.
Όταν βλέπουμε ότι υπάρχουν θεσμικοί παράγοντες που ήθελαν να ακυρώσουν το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας που δεν έχει καν υπογράψει η Ελλάδα, να δηλώσουν τμηματικά την αιγιαλίτιδα ζώνη ενώ δεν υπάρχει αυτή η διαδικασία αφού είναι ολική, πώς περιμένουμε να υπάρχει ανάδραση σε θέματα που αφορούν τη Θράκη ενώ αυτή ζει άμεσα την επιρροή της Τουρκίας επί του πρακτέου; Στην πραγματικότητα πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί με τις εξελίξεις που αφορούν στη Μακεδονία και στη Θράκη και να μην περιμένουμε να δεχτούμε πολιτικές πιέσεις ή ακόμα κι επιθέσεις για να αμυνθούμε. Ξέρουμε ακριβώς τι γινόταν για χρόνια στην Βόρειο Ήπειρο και μόνο τώρα υπάρχει μια θετική προσέγγιση των θυμάτων λόγω εμπιστοσύνης. Πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα.
πηγή
Αναφορά Αυστραλίας
Σε αυτήν την αποστολή στην Αυστραλία και Τασμανία, αρχίσαμε με μία διάλεξη στην Κυπριακή Κοινότητα για την επικαιρότητα στην Κύπρο και ειδικά στην Κυπριακή ΑΟΖ έτσι ώστε να ενημερωθούν οι δικοί μας στη Μελβούρνη για τα στρατηγικά, στρατιωτικά και πολιτικά δεδομένα που αφορούν στις αποφάσεις που θα πάρουμε για τη συνέχιση των ερευνών για υδρογονάνθρακες και την αξιοποίησή τους σε σχέση με τις πετρελαϊκές εταιρείες αλλά και με τις τουρκικές προκλήσεις, οι οποίες ενσωματώνονται εντός των δραστηριοτήτων στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτό το πλαίσιο έγιναν αναφορές στον αγωγό φυσικού αερίου East Med, στο ηλεκτρικό καλώδιο EuroAsia Interconnector και στον τερματικό σταθμό υγροποίησης φυσικού αερίου. Με αυτόν τον τρόπο συμπληρώσαμε τα πρώτα στοιχεία που αναλύθηκαν στην ραδιοφωνική εκπομπή στον σταθμό 3zzz.
Στην εταιρεία Security + σε ένα σεμινάριο μεγάλης διάρκειας παρουσιάσαμε νοητικά σχήματα που λειτουργούν στο πλαίσιο της στρατηγικής διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού και των αποφάσεων σε διαπραγμάτευση μέσω της θεωρίας παιγνίων για τον στρατηγικό σχεδιασμό. Στο πλαίσιο αυτών των σεμιναρίων συζητήσαμε και για έρευνα και ανάπτυξη. Κάναμε μια ραδιοφωνική εκπομπή στο Σταθμό Sigma της Κύπρου για να γίνει μία αναφορά στα δεδομένα της Αυστραλίας, του Απόδημου Ελληνισμού και των σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας. Στο Φαρμακείο Bell μιλήσαμε στο προσωπικό για τις ανθρώπινες σχέσεις που αναπτύσσονται με τους πελάτες ως ασθενείς και για τη χρήση των γνώσεων στο πλαίσιο μίας διδασκαλίας.
Στο Σχολείο των Αγίων Αναργύρων κάναμε μία εισαγωγή στη θεωρία γραφημάτων και στη θεωρία συνόλων μερικής διάταξης ως εργαλεία για την ανάπτυξη της σκέψης. Στον Τηλεοπτικό Σταθμό της Θεσσαλίας αναπτύξαμε το θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων υπό το πρίσμα του Δικαίου της Θάλασσας τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Κύπρο. Στο Σχολείο του Αγίου Ραφαήλ μιλήσαμε πρώτα στο νηπιαγωγείο και στο Δημοτικό για τα Έξυπνα Παιχνίδια και στο Γυμνάσιο για τη στρατηγική επίλυση προβλημάτων. Στο Πανεπιστήμιο της Τασμανίας παρουσιάσαμε στρατηγικές μεθοδολογίας για τη διδασκαλία προικισμένων μαθητών στο Τμήμα Διδακτικής έτσι ώστε οι φοιτητές που θα γίνουν δάσκαλοι να έχουν γνωστικά εργαλεία για την Έξυπνη Παιδεία με διαδραστικά παραδείγματα που επιτρέπουν την ανάδραση των φοιτητών πάνω στις επιλογές τους.
πηγή
Νέες εξελίξεις στην ΑΟΖ της Κύπρου και της Ελλάδας
Τελικά έγινεκαι η παραχώρηση του θαλάσσιου οικοπέδου 7 στην κοινοπραξία Total και Eni. Έτσι η Κύπρος έχει αδειοδοτήσει τα θαλάσσια οικόπεδα 2, 3, 6, 7, 8, 9, 10, 11 και12. Υπάρχει πια ένα ενιαίο πλαίσιο με τα θαλάσσια οικόπεδα 6, 7, 8 και 9 πουβρίσκονται πάνω από την σειρά 10, 11 και 12. Αυτό σημαίνει ότι η ενεργειακήσκακιέρα της Κύπρου μέσω της ΑΟΖ, έχει ενισχυθεί και αυτό έχει ως συνέπεια τηθωράκιση της Κύπρου. Επίσης αποδεικνύει ότι οι πετρελαϊκές εταιρείες Total καιEni όχι μόνο παραμένουν στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά έχουν μάλιστα δημιουργήσει μιαστρατηγική συμμαχία. Αυτό το γεγονός συνδυάζεται και με την κατάθεση στη Βουλήτων Ελλήνων των συμβολαίων της Ελλάδας με την κοινοπραξία Exxon Mobil, Total και Ελληνικά Πετρέλαια για τις θαλάσσιες περιοχές Δυτικά Κρήτης καιΝοτιοδυτικά Κρήτης.
Έχουμε λοιπόν εξελίξεις σε στρατηγικό επίπεδο και στις δύοχώρες και αυτό αποτελεί μια άλλη συμμαχία επί του πρακτέου, αφού κανείς δενμπορεί πια ν' αμφισβητήσει το γεγονός της ύπαρξής της σε επίσημα επίπεδα.Ταυτόχρονα βλέπουμε ότι τα γεωτρύπανα της Τουρκίας έχουν πια φύγει από τιςθέσεις τους στην κυπριακή ΑΟΖ. Έτσι βλέπουμε ότι η συνέχιση της εποικοδομητικήςστρατηγικής των δύο ελληνικών χωρών, είναι αυτό που προσφέρει την μεγαλύτερηανθεκτικότητα ακόμα και στις παράλογες επιθέσεις της Τουρκίας όταν προσπαθεί μεκάθε τρόπο να χωθεί μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ.
πηγή
Από την επέτειο της γενοκτονίας στην Πρόταση των Ηνωμένων Εθνών
Επειδή φέτος ζούμε την εκατονταετία της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και ξέρουμε ότι αυτό αποτελεί επίτευγμα από μόνο του αφού καταφέραμε να μην ξεχάσουμε μια γενοκτονία που δεν ζήσαμε οι ίδιοι, ενώ οι γενοκτόνοι θεωρούσαν ότι δεν θα μείνει κανένας για να υπερασπισθεί την μνήμη της γενοκτονίας μετά τον θάνατο των επιζώντων. Τα θύματα και οι Δίκαιοι απέδειξαν ότι ήταν λανθασμένος και απλοϊκός αυτός ο ισχυρισμός χάρη στο εποικοδομητικό τους έργο.
Έτσι η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αποτελεί πια παράδειγμα αντίστασης προς μίμηση ενάντια στη βαρβαρότητα και άλλες γενοκτονίες ή μάλλον μαχητές υπέρ της αναγνώρισής της. Είμαστε λοιπόν ικανοί με τον ανάλογο τρόπο που έκαναν οι Αρμένιοι για την 9 Δεκεμβρίου την πρόταση της ημέρας για τη μνήμη και την αξιοπρέπεια των θυμάτων των γενοκτονιών, η οποία έγινε αποδεκτή από τα Ηνωμένα Έθνη μετά την ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση, να προτείνουμε την έναρξη των εργασιών για την καθιέρωση των Δικαιωμάτων της Ανθρωπότητας. Διότι μετά τα Δικαιώματα των Αυτόχθονων Λαών το 2007, ήρθε η ώρα να περάσουμε στο επόμενο στάδιο και αυτό να προταθεί από την Ελλάδα λόγω της επετείου της εκατονταετίας της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
πηγή
Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής Γεωστρατηγικής
Δείτε επίσης:
Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στο κυπριακό πρόγραμμα του 3zzz Melbourne Radio 10/09/2019 ΕΔΩ
N. Lygeros: Introduction to Graph Theory and Order Theory. Oakleigh Grammar Melbourne, 11/09/2019 ΕΔΩ
Photos ΕΔΩ
Ν. Lygeros: Strategic Team Building. Security Plus Australia. Melbourne, 11/09/2019 ΕΔΩ
N. Lygeros: Ordered Structure of a Team. Security Plus Australia. Melbourne, 12/09/2019 ΕΔΩ
Ν. Λυγερός: Ενεργειακή και πολιτική κυπριακή επικαιρότητα. Κυπριακή Κοινότητα Μελβούρνης. ΕΔΩ
Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στους Μ. Πούλλαδο και Χρήστο Μιχάλαρο Ράδιο Πρώτο, 24/09/2019 ΕΔΩ
Ν. Λυγερός: Το άλλο βλέμμα της γης. Brighton beach. Melbourne, 13/09/2019 ΕΔΩ
N. Lygeros: Mission to Brighton beach. Melbourne, 13/09/2019 ΕΔΩ
Photos - N. Lygeros: Brainstorming and Smart Games. St. Raphael Greek Language School, 13/09/2019 ΕΔΩ
Photos - N. Lygeros: Contribution of Ancient Greek Mathematicians. St. Raphael Greek Language School ΕΔΩ
N. Lygeros: Negotiations and Game Theory. Security Plus Australia. Melbourne, 13/09/2019 ΕΔΩ
Κ. Αντωνιάδης: Υπεύθυνος Μαθητικού Διαγωνισμού. Βράβευση Εξαιρετικής Εργασίας 2019. ΕΔΩ
Ν. Λυγερός: Βράβευση Εξαιρετικής Εργασίας Μαθητικού Διαγωνισμού 2019. 13/09/2019
ΕΔΩ
Photos ΕΔΩ
Μέρος Ι - Ν. Λυγερός: Έρωτας και Αγάπη. Αθήνα, 21/09/2019 ΕΔΩ
Μέρος ΙΙ ΕΔΩ
Συνέντευξη Ν. Λυγερού στην ΕΡΤ3-Μακεδονίας με τη Λ. Κεσίδου, 22/09/2019 ΕΔΩ
Μέρος Ι - Ν. Λυγερός: Η Απελευθέρωση του Ελληνισμού. Galerie Δημιουργών, Ελαιών 1α Νέα Κηφισιά (είσοδος από Χελιδονούς 28), Κηφισιά, Αθήνα. Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019 ΕΔΩ
Μέρος ΙΙ ΕΔΩ
Κατηγορία Θέματος
Αρθρα Ν. Λυγερού,
Γεωστρατηγικές Αναλύσεις,
Εθνικά Θέματα,
Ειδήσεις-Πολιτική,
ΚΥΠΡΟΣ,
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)
1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.
2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.
3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.
4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.
5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).
6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.
7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.
Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.
ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ
2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.
3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.
4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.
5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).
6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.
7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.
Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.
ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ
Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.
1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.
2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.
3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.
Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.
2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.
3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.
Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου