28 Σεπτεμβρίου 2019

Ο Νίκος Λυγερός για την τουρκική προπαγάνδα, την ΑΟΖ, την ψήφο της Ομογένειας και την Γενοκτονία.

Γράφει ο Νίκος Λυγερός 

Η κατάρρευση της τουρκικής προπαγάνδας 

Όσο και να θέλει η Τουρκία να έχει ενεργή την προπαγάνδα της μέσω των γεωτρύπανων της στην κυπριακή ΑΟΖ, δεν μπορεί να την υποστηρίξει έμπρακτα, διότι δεν είναι ανεξάρτητη ούτε επιστημονικά ούτε τεχνικά. Το πρώτο σκέλος φάνηκε αμέσως όταν οι ξένοι ειδικά εγκατέλειψαν τις πλατφόρμες μετά από την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και των ΗΠΑ ότι είναι απαράδεκτες και παράνομες οι τουρκικές γεωτρήσεις εντός κυπριακής ΑΟΖ. Το δεύτερο σκέλος φάνηκε στην πορεία, αφού η Τουρκία αναγκάστηκε να αποσύρει τα γεωτρύπανα Fatih και Yavuz λόγω της άρνησης των προμηθευτών τους να συνεχίσουν να τους στέλνουν τα υλικά που χρειάζονται για την συνέχεια της γεώτρησης.

Έτσι δεν πρόκειται μόνο για μία ερευνητική αποτυχία αλλά και ένα πρόβλημα δομικό που άγγιξε ακόμα και την εφοδιαστική αλυσίδα της όλης προσέγγισης. Και για αυτό κατέρρευσε η ενεργειακή προπαγάνδα της Τουρκίας. Διότι προσπαθεί να ασκήσει πιέσεις πάνω στην Κυπριακή Δημοκρατία χωρίς να υπολογίσει ότι δεν θα έχει τη στήριξη των ξένων εταιρειών και κρατών που σέβονται το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Έτσι ενώ η Τουρκία είχε υπολογίσει ότι με αυτές τις κινήσεις θα προετοίμαζε το έδαφος για τις επόμενες διαπραγματεύσεις φάνηκε τελικά ότι δεν έχει τις πραγματικές δυνάμεις για να υποστηρίξει αυτό το εγχείρημα. Με αυτόν τον τρόπο αποδεικνύεται επίσης ότι είναι καλύτερο να συνεχίσουμε την ενεργειακή μας πορεία εντός της κυπριακής ΑΟΖ τοποθετώντας νέους παίκτες και δημιουργώντας συμμαχίες ανεξάρτητα από την Τουρκία. 

πηγή

Η ψήφος των Ομογενών

Έπρεπε να περιμένουμε την άφιξη του Πρωθυπουργού στην Αστόρια της Νέας Υόρκης, για ν΄ ακούσουμε αυτό που περιμένει εδώ και δεκαετίες η Ομογένεια των Ελλήνων. Δηλαδή ότι κάθε Έλληνας πολίτης με εκλογικά δικαιώματα θα μπορεί να ψηφίζει για την Ελλάδα, ενώ βρίσκεται στον τόπο διαμονής του. Μπορεί να είναι κάτι το αυτονόητο για πολλούς από εμάς, όμως έπρεπε ν΄ακούσουμε ότι πρόκειται για πολιτική απόφαση που ακολούθησε πολιτική βούληση. Και δεν πρόκειται για μια κουτσουρεμένη ψήφο που δεν έχει τα ίδια δικαιώματα. Αλλά για μια δίκαιη ψήφο που θα επηρεάζει με τον ίδιο τρόπο την πολιτική της Ελλάδος, για να αποφύγουμε τα τοπικά τεχνάσματα που προσπαθούν πάντα να παρουσιασθούν ως στρατηγήματα. Είναι λοιπόν η πρώτη φορά που ο ίδιος ο Ελληνισμός θα είναι υπεύθυνος για όλη την Ελλάδα χωρίς εξαίρεση. 

Έτσι δεν θα είναι μόνο μερικοί Έλληνες του εξωτερικού που θα ασχολούνται τοπικιστικά με τις περιοχές τους, αλλά όλοι οι Έλληνες για όλη την Ελλάδα. Χαιρόμαστε επίσης που αυτή η απόφαση πάρθηκε επίσημα στη Νέα Υόρκη, όπου υπάρχει και το πνεύμα των Ηνωμένων Εθνών και όχι μόνο της Αμερικής, διότι απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες, όπου και να βρίσκονται πάνω στον πλανήτη μας. Δεν πρόκειται επίσης για ένα απλό lobby αλλά για ανθρώπινο και βαθύ νευρωνικό δίκτυο που θα κάνει την Ελλάδα πιο ανθεκτική στις επιθέσεις της βαρβαρότητας. Διότι οι Έλληνες του εξωτερικού δεν είναι τόσο ευάλωτοι στις ταξικές και κομματικές προσεγγίσεις, επειδή είναι ανεξάρτητοι μεν και υπερκομματικοί δε, όταν εξετάζουν τα εθνικά θέματα που αφορούν τη φύση του Έθνους.

πηγή

Συμβάσεις στην Ελληνική ΑΟΖ 

Αυτές τις ημέρες ζούμε ιστορικά γεγονότα σε σχέση με την Ελληνική ΑΟΖ, αφού είναι η πρώτη φορά που ο Ελληνισμός θα διαχειριστεί τόσο μεγάλα θαλάσσια οικόπεδα τόσο στο Ιόνιο όσο Νότια της Πελοποννήσου και Δυτικά και ΝοτιοΔυτικά της Κρήτης. Οι συμβάσεις που γίνονται με την ισπανική Repsol, με τη γαλλική Total και την αμερικανική Exxon Mobil είναι θεμελιακές για τη νέα μας ενεργειακή σκακιέρα και έχουν βέβαια στρατηγικές επιπτώσεις που αναβαθμίζουν τη γεωπολιτική της Ελλάδας και αυτό γίνεται μάλιστα σε συντονισμό με τη στρατηγική της Κύπρου αφού η Total και η Exxon Mobil βρίσκονται ήδη στα θαλάσσια οικόπεδα 2, 3, 6, 7 ,8, 9, 10, και 11. 

Η όλη προσπάθεια άρχισε από το 2014 με τον πρώτο γύρο αδειοδότησης, συνεχίστηκε ακόμα και με αλλαγή κυβέρνησης με τον δεύτερο γύρο και με νέα αλλαγή θα προχωρήσουμε στον τρίτο γύρο αδειοδότησης με τη νυν κυβέρνηση. Γι’ αυτό όσοι έχουν επιφυλάξεις ή είναι αρνητικοί είναι καθαρά για κομματικούς λόγους και όχι για εθνικούς ειδικά όταν ξέρουμε ότι προώθησαν τα ίδια θέματα προηγουμένως. Αντιθέτως είναι καλό που διαφορετικά κόμματα έχουν την ίδια εθνική προσέγγιση όσον αφορά στην αξιοποίηση της ελληνικής ΑΟΖ αφού αυτές οι συμβάσεις επιτρέπουν τη θωράκισή της και ταυτόχρονα βέβαια και την αναβάθμιση της γεωπολιτικής με τον πιο έμπρακτο τρόπο αφού φέρνουν στρατηγικούς παίκτες με κοινά συμφέροντα με εμάς που αποτελούν μια ασπίδα ενάντια στις προκλητικές επιθέσεις που δεχόμαστε από παράλογα κράτη. Μετά την κατάθεση στη Βουλή, η πρώτη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή κατέληξε σε ένα θετικό αποτέλεσμα που οδηγεί στην ψηφοφορία στην ολομέλεια.

πηγή

Οι μαχητές της ελληνικής ΑΟΖ

Όσοι παλεύουν εδώ και χρόνια για να μην πούμε δεκαετίες για τους πιο παλιούς, για την προώθηση της ελληνικής ΑΟΖ, πρέπει να χαίρονται για τις νέες συμβάσεις που έρχονται αφού αποτελούν την υλοποίηση του οράματος που είχαν. Το γεγονός ότι έρχονται εταιρείες μεγάλου βεληνεκούς στην Ελλάδα για να κάνουν έρευνες, εξορύξεις και εκμεταλλεύσεις στην ελληνική ΑΟΖ, είναι τεράστιας σημασίας γεωπολιτικά. Η Repsol, η Total και η Exxon Mobil είναι από τις σπουδαιότερες εταιρείες ανά τον κόσμο και έρχονται να κάνουν έρευνα στην ελληνική ΑΟΖ ενώ πολλοί από τους δικούς μας ήταν δογματικά κάθετοι και μας εξηγούσαν ότι δεν υπάρχει τίποτα ή ότι αν υπήρχε κάτι θα ήταν σε τόσο μεγάλο βάθος που δεν θα υπήρχε εμπορικό συμφέρον. Τώρα όμως που γίνεται αυτή η αλλαγή φάσης όλοι προσπαθούν να μας πουν ότι από την αρχή ήταν μαζί μας. Δεν πειράζει. Σημασία δεν έχει η δικαίωση αλλά η υλοποίηση για τους μαχητές. 

Δεν περιμένουν τίποτα από όσους έλεγαν ότι δεν έχει καμία αξία η ελληνική ΑΟΖ, συνεχίζουν την αγωνιστική τους πορεία για να φανούν επιτέλους τα πρακτικά οφέλη για τον Ελληνισμό. Διότι πρέπει τώρα να αγωνιστούμε ενάντια σε όσους πήραν μία θέση σ’ ένα κόμμα που για καθαρά κομματικές σκοπιμότητες δεν θέλει να παραδεχθεί την τεράστια αξία του όλου εγχειρήματος. Αλλά θα πρέπει ταυτόχρονα να λειτουργούμε και εποικοδομητικά για να προετοιμάσουμε το έδαφος για τα πράσινα λιμάνια που θα λειτουργούν με φυσικό αέριο και ειδικά LNG αντί να λειτουργούν με ναυτιλιακό πετρέλαιο που παράγει τόσους ρύπους και αγοράζουμε πολύ ακριβά από το εξωτερικό γιατί ποτέ πριν δεν είχαμε επενδύσει στον δικό μας ορυκτό πλούτο εντός ελληνικής ΑΟΖ.

πηγή

Δεν ξεχνούμε την Εκατονταετία 

Ό,τι και να γίνει, δεν ξεχνούμε τη Εκατονταετία της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Όσες εσωτερικές διαμάχες και να υπάρχουν δεν αλλάζει απολύτως τίποτα. Η εκατονταετία παραμένει μια τεράστια ευκαιρία να προτείνουμε με έμπρακτο τρόπο την αρχή των εργασιών για την ανακήρυξη των Δικαιωμάτων της Ανθρωπότητας. Με αυτή την πρόταση συνεχίζουμε το έργο του Raphael Lemkin που οδήγησε τη Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών με την ενσωμάτωση της έννοιας της γενοκτονίας που επινόησε ο ίδιος. Συνεχίζουμε και την πρωτοβουλία της Αρμενίας για την 9η Δεκεμβρίου ως ημέρα μνήμης και αξιοπρέπειας των θυμάτων των γενοκτονιών που έγινε αποδεκτή από τα Ηνωμένα Έθνη μετά από ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. 

Η πρόταση για τη διακήρυξη των Δικαιωμάτων της Ανθρωπότητας είναι η συνέχεια της διακήρυξης των Δικαιωμάτων των Αυτόχθονων Λαών στα Ηνωμένα Έθνη το 2007 διότι και οι γενοκτονημένοι λαοί ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία. Έτσι έχουμε ένα στρατηγικό μείγμα που καταλήγει στα Δικαιώματα της Ανθρωπότητας. Και φέτος λόγω της εκατονταετίας είναι η ευκαιρία να προχωρήσουμε ακόμα πιο πέρα αυτήν την ιδέα που αποτελεί τη μεγάλη ενοποίηση των προσεγγίσεων των θυμάτων και των επιζώντων που παλεύουν ενεργά κατά της βαρβαρότητας και των πράξεών της που υποστηρίζονται παθητικά από τις κοινωνίες της λήθης. Προετοιμαζόμαστε λοιπόν για την 9 Δεκεμβρίου όλο και πιο δυναμικά για να ακουστούν ακόμα περισσότερο τα Δικαιώματα της Ανθρωπότητας σε παγκόσμιο επίπεδο. 

πηγή 

Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής Γεωστρατηγικής



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.