12 Ιουνίου 2019

Habemus breaking news

Από το Σάββατο το Ράδιο Βατικανό εκπέμπει εβδομαδιαίο δελτίο ειδήσεων στα λατινικά. Για τις ανάγκες του προγράμματος επινοεί λατινικούς όρους για σύγχρονες έννοιες, όπως το tweet ή το Ίντερνετ. 

“Dominarum et iudices, radio progressio incipit”, είναι τα πρώτα λόγια του εκφωνητή στις λατινικές ειδήσεις του Βατικανού. Δηλαδή το αυτονόητο: “Κυρίες και κύριοι, το ραδιοφωνικό μας πρόγραμμα αρχίζει”.

Αλλά πόσο αυτονόητο είναι ένα δελτίο ειδήσεων στα λατινικά εν έτει 2019; Ο αρχισυντάκτης Αντρέα Τορνιέλι λέει ότι δεν αντιμετωπίζει το δελτίο “ως νοσταλγική ματιά στο παρελθόν, αλλά ως πρόκληση για το μέλλον” και διαβεβαιώνει ότι οι ειδήσεις στη γλώσσα του Σενέκα θα ανταποκρίνονται στα ίδια κριτήρια ποιότητας όπως και οι υπόλοιπες εκπομπές του σταθμού.

Το δελτίο μεταδίδεται κάθε Σάββατο στις 14.10 το μεσημέρι, διαρκεί πέντε λεπτά, ενώ είναι διαθέσιμο και ως podcast στην ιστοσελίδα του σταθμού υπό τον τίτλο “Hebdomada Pape- Notitiae vaticanae latine redditae” (“Η εβδομάδα του Πάπα- ειδήσεις από το Βατικανό στη λατινική γλώσσα”). Είναι προφανές ότι κύριο σημείο αναφοράς είναι οι δραστηριότητες του Ποντίφηκα. Ακολουθεί εκπομπή στα ιταλικά, όπου ειδικοί του Βατικανού αναλύουν τον πλούτο και την αισθητική αρτιότητα της λατινής γλώσσας. Ποιοί ειδικοί; Οι ίδιοι που έχουν αναλάβει και την υπηρεσία Twitter του Ποντίφηκα στα λατινικά.

Στην εποχή του telephonum manuale

Πρόκειται για τεράστια μεταφραστική πρόκληση. Πώς λέγεται για παράδειγμα το tweet στα λατινικά; Οι ειδικοί του Βατικανού δεν είχαν άλλη επιλογή από το να επινοήσουν λατινικούς όρους για τα θαύματα της τεχνολογίας που ο Σενέκας δεν είχε προβλέψει στην εποχή του. Έτσι λοιπόν το tweet λέγεται breviloquia, το κινητό τηλέφωνο αποκαλείται telephonum manuale, ο φορητός υπολογιστής comptutatrum gremiale. Tο διαδίκτυο είναι απλώς interrete.

Λατινική εκπομπή από τη …Φινλανδία

Το Ράδιο Βατικανό φιλοξενούσε συχνά στην ιστοσελίδα του ειδήσεις στα λατινικά, αλλά μόνο σε γραπτό κείμενο, το οποίο είχε μεγάλη επισκεψιμότητα. Φαίνεται ότι έτσι προέκυψε η ιδέα για ένα ραδιοφωνικό δελτίο ειδήσεων στα λατινικά. Αλλά το Βατικανό δεν είναι ο πρώτος διδάξας. Ήδη από το 1989 η φινλανδική ραδιοφωνία (YLE 1) μεταδίδει την εβδομαδιαία εκπομπή Nuntii Latini. Τον Νοέμβριο του 2017 οι υπεύθυνοι του σταθμού είχαν αποφασίσει να την κόψουν, αλλά, προς μεγάλη τους έκπληξη, έλαβαν πάνω από 3.000 επιστολές διαμαρτυρίας, με αποτέλεσμα να δώσουν παράταση, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2019. 

Αντί να εκλείψει η μοναδική στην Ευρώπη ραδιοφωνική εκπομπή στα λατινικά, προέκυψε στη συνέχεια μία ακόμη και μάλιστα στη Γερμανία: από τον Ιανουάριο η Ραδιοφωνία της Βρέμης (Radiophonia Bremensis) μεταδίδει ειδήσεις στη λατινική γλώσσα. 

“Μιλάω πολύ αργά, για να αποφύγω τα σαρδάμ”, λέει με αφοπλιστική ειλικρίνεια η εκφωνήτρια Νικόλ Ρίτερσμπους. Και στη Βρέμη δεν λείπουν οι μεταφραστικές προκλήσεις. Το app, για παράδειγμα, αποδίδεται ως apparatus digitalis. Υπάρχουν όμως ενδοιασμοί, καθώς ένα app είναι απλώς μία εφαρμογή στη συσκευή και όχι η συσκευή καθεαυτή. 

Πάντως το Facebook περνάει άνετα ως “faciei libro scripsit”. Πώς λέμε άραγε “έπεσε μαύρο στον αέρα;” Δυστυχώς δεν έχει εμφανιστεί τηλεοπτικό πρόγραμμα στα λατινικά. 

Γιάννης Παπαδημητρίου 
dw 
‘Hebdomada Papae’ 

πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.