12 Ιουνίου 2019

Αυξημένος κίνδυνος οστεοπόρωσης σε ασθενείς με φλεγμονώδη νόσο εντέρου

Γράφει ο Γαστρεντερολόγος Δρ. Χρήστος Ζαβός, http://peptiko.gr 

Η οστεοπενία και η οστεοπόρωση είναι αρκετά συχνές στους ασθενείς με ιδιοπαθή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (νόσος του Crohn και ελκώδης κολίτιδα) σε σχέση με το γενικό πληθυσμό. Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα το 70% των ασθενών με νόσο του Crohn και το 64% των ασθενών με ελκώδη κολίτιδα έχουν μειωμένη οστική πυκνότητα, είτε οστεοπενία είτε οστεοπόρωση, παρόλη την έκθεση στον ήλιο. Η συχνότητα καταγμάτων στους ασθενείς με ιδιοπαθή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (ΙΦΝΕ) είναι 40% μεγαλύτερη συγκριτικά με το γενικό πληθυσμό, η δε 10ετής πιθανότητα μείζονος οστεοπορωτικού κατάγματος σε ασθενείς με ΙΦΝΕ υπολογίζεται σε 0,8-0,9% στον Ελληνικό χώρο. Πολλά από τα κατάγματα είναι σιωπηρά (χωρίς συμπτώματα) και ανευρίσκονται σε τυχαίο ακτινογραφικό έλεγχο.

Παράγοντες κινδύνου μειωμένης οστικής πυκνότητας στους ασθενείς με ΙΦΝΕ

Οι παράγοντες κινδύνου στους οποίους οφείλεται η οστεοπενία και η οστεοπόρωση στους ασθενείς με ιδιοπαθή φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου είναι οι εξής: 

- Χρόνια φλεγμονή
- Δυσαπορρόφηση (ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών, κυρίως ασβεστίου και βιταμίνης D)
- Επίδραση φαρμάκων, κυρίως κορτικοστεροειδών
- Εκτεταμένη φλεγμονή λεπτού εντέρου ή εκτομή λεπτού εντέρου
- Ηλικία
- Κάπνισμα
- Μειωμένη φυσική άσκηση

Ποιοι ασθενείς με ΙΦΝΕ πρέπει να υποβάλλονται σε έλεγχο οστικής πυκνότητας

Κάθε ασθενής με ΙΦΝΕ θα πρέπει να υποβάλλεται σε μέτρηση οστικής πυκνότητας εφόσον υπάρχουν οι εξής παράμετροι:
  1. Παρατεταμένη χορήγηση κορτικοστεροειδών (πάνω από 3 μήνες συνεχής ή κατά περιόδους χρήση) 
  2. Fragility κάταγμα (δηλαδή κάταγμα εκ πτώσεως από ύψος ίσο ή χαμηλότερο του αναστήματος) 
  3. Γυναίκες σε εμμηνόπαυση ή άνδρες άνω των 50 ετών 
  4. Υπογοναδισμός (μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης ή οιστρογόνων)
Πώς ελέγχουμε την οστική πυκνότητα

Η μέθοδος μέτρησης οστικής πυκνότητας λέγεται DXA scan (απορροφησιομετρία ακτίνων Χ διπλής ενέργειας) που υπολογίζει το T-score και το Z-score. Το T-score αντιστοιχεί στο πόσο υψηλότερη ή χαμηλότερη είναι η οστική πυκνότητα από την πυκνότητα οστού ενός υγιούς 30χρονου ενήλικα του ίδιου φύλου. Το Z-score μετράει την οστική πυκνότητα του ασθενούς συγκρινόμενη με εκείνη ενός μέσου ανθρώπου με τη δική του ηλικία και σωματότυπο. 

Ένας χρήσιμος ακόμη δείκτης είναι το FRAX score που υπολογίζει τον κίνδυνο να αναπτύξει ένας ασθενής με ΙΦΝΕ κάποιο μείζον οστεοπορωτικό κάταγμα στα επόμενα 10 χρόνια. Το FRAX score λαμβάνει υπόψη παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, το βάρος, το ύψος, προηγούμενο ιστορικό καταγμάτων, κάπνισμα, λήψη κορτικοειδών, παρουσία ρευματοειδούς αρθρίτιδας, δευτερογενής οστεοπόρωση, κατανάλωση πάνω από 3 μονάδες αλκοόλ ημερησίως, και την οστική πυκνότητα στον αυχένα του μηριαίου οστού.

Τι συνιστάται να κάνουν οι ασθενείς με ΙΦΝΕ

Στους ασθενείς με ΙΦΝΕ θα συστήσουμε:

- Ελαχιστοποίηση χορήγησης κορτικοστεροειδών (εφόσον είναι απαραίτητη η χορήγηση κορτικοστεροειδών, πιθανόν να απαιτείται συγχορήγησή τους με διφωσφονικά)
- Χρήση ταχέως μεταβολιζόμενων στεροειδών
- Βελτιστοποίηση δοσολογίας μεσαλαμίνης
- Θειοπουρίνες
- Βιολογικοί παράγοντες

Επίσης, γενικές συστάσεις αφορούν τα ακόλουθα:
  • Ενήλικες κάτω των 50 ετών χρειάζονται στη διατροφή τους 1000 mg (1 g) ασβεστίου και 400-800 IU βιταμίνης D καθημερινά, ενώ ενήλικες άνω των 50 ετών χρειάζονται αντιστοίχως, 1200 mg ασβεστίου και 1000 IU βιταμίνης D καθημερινά 
  • Σωματική άσκηση 
  • Διακοπή καπνίσματος 
  • Αποφυγή αλκοόλ
Θεραπεία υπογοναδισμού

Δείτε στη συνέχεια το βίντεο του Γαστρεντερολόγου Δρ. Χρήστου Ζαβού για την οστεοπόρωση στους ασθενείς με ΙΦΝΕ στο 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νοσημάτων του Εντέρου που έγινε στις 2 Ιουνίου 2019 στην Αργολίδα.




Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.