5 Ιουνίου 2019

Οι πλούσιες χώρες δεν πιστεύουν πια στην παγκοσμιοποίηση

Έρευνα του ινστιτούτου Ifo δείχνει ότι, ενώ οι απόψεις των ειδικών παγκοσμίως για την παγκοσμιοποίηση διίστανται, οι πλούσιες χώρες αισθάνονται ότι δεν έχουν πια να αποκομίσουν οφέλη από τη διαδικασία. 

«Η αποδοχή της παγκοσμιοποίησης στη χώρα μου έχει φθάσει στα όριά της», πιστεύει το 70% των ειδικών σε οικονομικά ζητήματα στις ΗΠΑ και το 56% των ειδικών στην ΕΕ, οι οποίοι συμμετείχαν στην τελευταία Παγκόσμια Οικονομική Έρευνα του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου Ifo. Στην κορυφή της κατάταξης των συνολικά 120 χωρών που βλέπουν επικριτικά την παγκοσμιοποίηση βρίσκεται η Γαλλία με 85%, ενώ ακολουθούν η Τσεχία με 70%, η Αυστρία με 69%, η Βρετανία με 68% και η Γερμανία με 64%. 

Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Οικονομικής Έρευνας, που λαμβάνει χώρα τέσσερεις φορές το χρόνο το οικονομικό ινστιτούτο Ifo, ρωτά περίπου 1.200 οικονομολόγους και ειδικούς σε οικονομικά ζητήματα σε 120 χώρες για το κλίμα που επικρατεί στη χώρα τους σχετικά με την οικονομική ανάπτυξη και τη διαδικασία της παγκοσμιοποίησης. 

Από την έρευνα προκύπτει ένα ενδιαφέρον συμπέρασμα: οι χώρες που ωφελήθηκαν περισσότερο από την παγκοσμιοποίηση είναι εκείνες που την επικρίνουν περισσότερο. Μερικά παραδείγματα: Η Βρετανία με το δημοψήφισμα υπέρ του Brexit, οι ΗΠΑ με τον πρόεδρο Τραμπ και το σύνθημα «Make America great again», καθώς και το κίνημα των κίτρινων γιλέκων στην Γαλλία. Σε αυτές τις χώρες ο πληθυσμός θεωρεί ότι η παγκοσμιοποίηση έχει φθάσει στα όριά της, ως εδώ και μη παρέκει, λέει η Γιοχάνα Γκάρνιτς μια από τις συντάκτριες της έρευνας του οικονομικού ινστιτούτο του Μονάχου.

Μοιρασμένες οι απόψεις για την παγκοσμιοποίηση 

Μιλώντας στην DW η Γιοχάνα Γκάρνιτς δηλώνει ότι οι εύρωστες οικονομίες είναι πολύ πιο επικριτικές με την παγκοσμιοποίηση από ότι οι αναδυόμενες ή η υπό ανάπτυξη οικονομίες. Προσθέτει ωστόσο ότι σε παγκόσμιο επίπεδο οι εκτιμήσεις υπέρ και κατά της παγκοσμιοποίησης είναι 50-50. 

Στην Κίνα το 77% θεωρεί θετική την παγκοσμιοποίηση για τη χώρα, όπως και οι Φιλιππίνες, η Μαλαισία και πολλές άλλες αναδυόμενες οικονομίες ή υπό ανάπτυξη χώρες. Η Γιοχάνα Γκάρνιτς εκτιμά ότι οι χώρες αυτές συνδέουν την παγκοσμιοποίηση με υψηλές προσδοκίες, ενώ αντίθετα στις πλούσιες χώρες οι άνθρωποι θεωρούν ότι δεν έχουν πια τίποτα να κερδίσουν από την εν λόγω διαδικασία. 

Υπάρχουν ωστόσο και εξαιρέσεις. Σε Ινδία, Μπαγκλαντές, Ινδονησία και Ταϊλάνδη λιγότερο από το 40% πιστεύει σε οφέλη από την παγκοσμιοποίηση. Μεταξύ των βιομηχανοποιημένων χωρών η θετικότερη στάση καταγράφεται στην Νότια Κορέα με 83%. Και στην Ευρώπη όμως η έρευνα του Ifo δείχνει ότι υπάρχουν χώρες που αποτιμούν θετικά τη διαδικασία της παγκοσμιοποίησης σε ποσοστό 60-70%, όπως η Πορτογαλία, η Σουηδία, το Λουξεμβούργο, η Δανία και η Φινλανδία. 

Αντρέας Μπέκερ 
Επιμέλεια Στέφανος Γεωργακόπουλος 

Πηγή: Deutsche Welle
το είδαμε ΕΔΩ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.