3 Απριλίου 2017

To πολυσχιδές ανθρωπιστικό έργο της εκκλησίας στην Ελλάδα της κρίσης.

Εκτός από την κεντρική υπηρεσία της Εκκλησίας και την «Αποστολή» της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, οι σχεδόν ογδόντα ορθόδοξες μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος αναπτύσσουν πολυσχιδές ανθρωπιστικό έργο. 

Της Κάτιας Τσιμπλάκη 

Στηρίζουν τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη προσφέροντάς τους όχι μόνο φαγητό και βασικά καταναλωτικά αγαθά αλλά και ψυχολογική στήριξη. Επίσης, έχουν αναπτύξει δίκτυο κοινωνικών υπηρεσιών μέσω των οποίων παρέχουν δωρεάν φάρμακα, ιατρική βοήθεια και φροντίδα, έχουν δημιουργήσει κοινωνικά φροντιστήρια, εργαστήρια καλών τεχνών

Μεγάλο βάρος της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους πρόσφυγες/μετανάστες «σηκώνουν στις πλάτες τους» και οι νησιωτικές μητροπόλεις (όπως Μυτιλήνης και Χίου) υποστηρίζοντας παράλληλα και τη λειτουργία των hotspot.

To Newsbomb.gr σας παρουσιάζει ενδεικτικά ορισμένες από τις πολύπλευρες φιλανθρωπικές δραστηριότητες των μητροπόλεων, χωρίς όμως να προτάσσει το έργο τους έναντι των άλλων.

Τα χρήματα που έδωσε η Εκκλησία για το φιλανθρωπικό έργο 

Σύμφωνα με τα στοιχεία για το 2015, που παρουσίασε στις 12 Μαΐου 2016, η Συνοδική Επιτροπή επί της Κοινωνικής Προνοίας και Ευποιΐας στην Ιερά Σύνοδο, η Αρχιεπισκοπή Αθηνών και οι Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος διέθεσαν συνολικά 126.041.801,73 ευρώ για τις σιτιστικές ανάγκες μόνο για τα λειτουργικά έξοδα των Ιδρυμάτων της Εκκλησίας της Ελλάδος. 

Η Εκκλησία της Ελλάδος στηρίζει τις οικογένειες στη Θράκη 

Oι μητροπόλεις της ακριτικής Θράκης και πιο συγκεκριμένα (Μαρωνείας και Κομοτηνής, Ξάνθης και Περιθεωρίου καθώς και Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου) στέκονται στο πλευρό των δοκιμαζομένων κατοίκων της περιοχής. Και τις τρεις μητροπόλεις ενισχύει με 160.000 η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος προκειμένου να ενισχύουν με επίδομα 200 ευρώ κάθε δίμηνο τις οικογένειες που έχουν τρία παιδιά. Επίσης, διανέμονται τρόφιμα και συσσίτια στις άπορες οικογένειες και υπό την εποπτεία τους λειτουργεί Κοινωνικό Φροντιστήριο. Συσσίτια διανέμονται  σε απόρους και ανήμπορους να αυτοεξυπηρετηθούν κατοίκους. 

Μητρόπολη Νικαίας 

Η μητρόπολη Νίκαιας περιλαμβάνει επτά δήμους της Αττικής (Νίκαιας, Κορυδαλλού, Κερατσινίου,  Περάματος, Αγίας Βαρβάρας, Αιγάλεω και  Χαϊδαρίου), οι περισσότεροι από τους οποίους δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση.  Ο μητροπολίτης Αλέξιος βρίσκεται στο πλευρό και των φυλακισμένων στον Κορυδαλλό, υποστηρίζοντάς τους.  Στους ενοριακούς ναούς  λειτουργούν καθημερινά συσσίτια από τα οποία συντηρούνται περισσότερες από  2200 οικογένειες. Επίσης, κάθε καλοκαίρι η Μητρόπολη Νικαίας φιλοξενεί 1000 περίπου νέους  σε κατασκήνωση της Μητρόπολης στα Δερβενοχώρια της Βοιωτίας. 

Μητρόπολη Δημητριάδος 

Έχει συστήσει από το 1999 την ομάδα των «Γιατρών της Αγάπης». Επίσης υπό την ομπρέλα της Μητρόπολης λειτουργεί ορφανοτροφείο, βρεφονηπιακός σταθμός, κοινωνικό ιατρείο, συμβουλευτικός σταθμός υποστήριξης πολιτών,  προσφέρεται δωρεάν φαγητό σε κοινωνικά ασθενείς ομάδες. Επίσης, ο Μητροπολίτης Δημητριάδος επισκέπτεται τις φυλακές και προφέρει βασικά είδη προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σε φυλακισμένους που τα στερούνται. 

Μητρόπολη Μεσσηνίας 

Η Μητρόπολη Μεσσηνίας λειτουργεί το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο, το οποίο παρέχει τακτικά μηνιαία οικονομικά βοηθήματα σε αναξιοπαθούντες και έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις σε ασθενείς και απόρους για την ιατρική ή νοσοκομειακή περίθαλψη τους. Η Μητρόπολη συμπαρίσταται σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, (όπως καταστρεπτικές πυρκαγιές, σεισμούς, πλημμύρες κ.α.). Επίσης, υπό την αιγίδα της λειτουργεί Άσυλο Ανιάτων, σανατόριο – Ψυχιατρείο, γηροκομεία, βρεφοκομείο και ταμείο Αρωγής Απόρων Μεσσηνίων Φοιτητών το οποίο χορηγεί υποτροφίες σε οικονομικά ενδεείς Μεσσήνιους φοιτητές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. 

Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας 

Η Μητρόπολη αναπτύσσει πλούσιο ανθρωπιστικό έργο, εστιάζοντας στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής. Όλοι όσοι επιθυμούν να συναντήσουν το μητροπολίτη έχουν τη δυνατότητα να κλείσουν ραντεβού μέσα από την ιστοσελίδα της μητρόπολης, αρκεί να συμπληρώσουν τη σχετική φόρμα. Στη μητρόπολή του λειτουργεί, μεταξύ άλλων, επισιτιστικό πρόγραμμα, τράπεζα αγάπης, κέντρο διημέρευσης ΑΜΕΑ. 

Μητρόπολη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής 

Η μητρόπολη κάνει ευρύ ποιμαντικό έργο στους νέους. Δεν διοργανώνει μόνο συσσίτια και παρέχει φροντίδα σε γέροντες και κοινωνικούς ασθενείς αλλά και εστιάζει στον τομέα της βιοηθικής. Ο μητροπολίτης, λαμπρός επιστήμονας και ο ίδιος,  (ο οποίος μεταξύ άλλων ήταν επιστημονικός συνεργάτης της NASA και δίδαξε στα Πανεπιστήμια του Harvard και του M.I.T., στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών), διοργανώνει συνάξεις νέων και τους μιλά για την σημασία της ορθόδοξης θεολογίας αλλά και της μόρφωσης. Επίσης, ενισχύει και ενθαρρύνει τις επισκέψεις των μαθητών όχι μόνο σε αρχαιολογικούς χώρους αλλά και σε επιστημονικά κέντρα, όπως το CERN. 

Μητρόπολη Σύρου 

Η μητρόπολη εκτείνεται σε 12 νησιά. Κάθε μήνα διανέμονται 400 δέματα αγάπης σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Λειτουργεί, μεταξύ άλλων, πρότυπος παιδικός σταθμός. Ο μητροπολίτης επισκέπτεται εργασιακούς χώρους και συνομιλεί με τους εργαζομένους. Πρόσφατο είναι το παράδειγμα που ανέβηκε σε γερανό το Νεώριο και συνομίλησε με εργαζόμενους στο ναυπηγείο. Οι εργαζόμενοι τον υποδέχονται με ενθουσιασμό και πολλά εργατικά σωματεία ζητούν να τα επισκεφθεί. Επίσης η Ορθόδοξη Μητρόπολη και την Καθολική Επισκοπή επισκέπτονται νοσοκομεία και γηροκομεία και προσφέρουν υποστήριξη και  δώρα στους έχοντες ανάγκη. 

Μητρόπολη Πειραιώς 

Σε κάθε ενορία λειτουργούν τα Eνοριακά Φιλόπτωχα Tαμεία, φροντίζοντας για την ανακούφιση των ενοριτών που έχουν ανάγκη. Eιδικές ομάδες κυριών επισκέπτονται τακτικά τα νοσοκομεία και τις κλινικές της πόλης καθώς και ασθενείς και κατάκοιτους στα σπίτια τους. Η Τράπεζα Αίματος λειτουργεί στο «Τζάνειο», με την αποκλειστική ευθύνη της Ιεράς Μητροπόλης ενώ εθελοντικές αιμοδοσίες πραγματοποιούνται τακτικά, για τις ανάγκες ασθενών συνανθρώπων μας. Επίσης, ο Μητροπολίτης βρίσκεται στο πλευρό των ασθενών που νοσηλεύονται στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Μεταξά» και στο «Τζάνειο» Νοσοκομείο Πειραιώς. Επίσης, έχουν συσταθεί δύο ομάδες Συμπαραστάσεως Κρατουμένων και Αποφυλακισθέντων. Επισκέπτονται σωφρονιστικά καταστήματα σε όλη τη χώρα διανέμοντας «δέματα αγάπης» με είδη ρουχισμού και πρώτης ανάγκης. Συμπαρίστανται σε οικογένειες κρατουμένων, μεριμνούν για αποφυλακισθέντες, διενεργούν αποφυλακίσεις κρατουμένων για οικονομικές οφειλές. 

πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.