Τελευταίες αναρτήσεις

10 Απριλίου 2017

Παρουσίαση του βιβλίου της Φωτεινής Μαστρογιάννη Take the Money and Run 2

Η παρουσίαση έγινε στον Πολυχώρο Αίτιον και υπήρξε ιδιαίτερα επιτυχημένη. Όπως και στο πρώτο βιβλίο Take the Money and Run, μετά την παρουσίαση ακολούθησε συζήτηση με το κοινό. Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από θέματα πολιτικής, οικονομίας, κοινωνίας αλλά και παιδείας.

Φωτεινή Μαστρογιάννη – οικονομολόγος, καθ. ΜΒΑ, συγγραφέας: 

"Η προσπάθεια του Take the money and run είναι μία πράξη μη συμμόρφωσης στο δόγμα του σοκ και ανάπτυξης της κριτικής σκέψης. Τόσο εγώ όσο κυρίως οι προσκεκλημένοι μου είναι άτομα που στον καιρό αυτής της πολυεπίπεδης κρίσης, θέτουν σημαντικά ερωτήματα. 

Το Take the Money and Run No2 αποτελείται κυρίως από συνεντεύξεις και σε μικρότερο βαθμό από δικά μου κείμενα γιατί  όλο το διαθέσιμο υλικό θα το έκανε απαγορευτικό στον όγκο του και στην τιμή του και συνεπώς δεν θα μπορούσαν να το διαβάσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι.  

Το δεύτερο μέρος αποτελείται από μερικά από τα σύντομα κείμενά μου τα οποία πλέον υπερβαίνουν τα 150. Ο λόγος που συνέχισα να γράφω δικά μου άρθρα είναι κυρίως γιατί μου ζητήθηκε από φίλους που παρακολουθούσαν τη διαδικτυακή μου εκπομπή και ήθελαν να γνωρίζουν και τη δική μου οπτική στα πράγματα. 

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να τιμήσω όλους τους φίλους δημοσιογράφους και κυρίως μπλόγκερς που τα αναδημοσιεύουν σε τακτική βάση όπως είναι η Τρικλοποδιά, ο Πρωταγόρας, το Hellenic Media Group, το Περί Τέχνης ο Λόγος, Αττικά Νέα, η Εφημερίδα Κοζάνης, ο Τύπος Πειραιώς, το Secret Real Truth, το Pentapostagma, η  Ελεύθερη Ζώνη, ο Θάνος Εύη Κουκ Φάμιλυ, το McNews, το Ploumistos, ο Ακτιβιστής, ο Γερομοριάς, Kivotosblog, Sahiel, το μπλογκ του Βύρωνα, DerKamerad  καπ – είναι τόσο πολλοί, που πραγματικά τους ευχαριστώ όλους για την τιμή που μου κάνουν από τα βάθη της καρδιάς μου. 

Στα πλαίσια αυτά λοιπόν, τα άρθρα μου συνδυάζουν τα συμπεριφοριστικά οικονομικά και τη γνώση μου στην επικοινωνία και στο μάρκετινγκ αλλά και τις σύγχρονες εξελίξεις της τεχνολογίας προκειμένου να δώσω μία απάντηση σε ερωτήματα που ταλανίζουν τόσο εμένα αλλά και μεγάλο μέρος του κόσμου. Έτσι προσπάθησα να εξηγήσω φαινόμενα όπως είναι η χειραγώγηση, η απάθεια, το σύνδρομο του μεσσία, ο φόβος, η συμπεριφορά των μαζών αλλά και η φτώχεια κτλ. μέσα από το πρίσμα του σύγχρονου οικονομολόγου που παρατηρεί και αντιλαμβάνεται τις τάσεις της εποχής του.

Τα συμπεράσματα πολλά και η πολύωρη μελέτη που συνοδεύει το κάθε άρθρο με βοήθησαν να κατανοήσω την κατάσταση της σύγχρονης ελληνικής αλλά και παγκόσμιας κοινωνίας. Σε μεγάλο μέρος, αυτά τα συμπεράσματα δεν είναι αισιόδοξα αλλά όπως τραγούδησε και ο Διονύσης Σαββόπουλος "η Ελλάδα που αντιστέκεται η Ελλάδα που επιμένει κι όποιος δεν καταλαβαίνει δεν ξέρει που πατά και που πηγαίνει" πλέον θεωρώ ότι  έχουμε καταλάβει και που πηγαίνουμε και που πατάμε και έτσι  ο μοναδικός μονόδρομος που έχουμε είναι αυτός της αντίστασης στον αφανισμό. 

Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη, πρ. πρύτανης Πανεπιστημίου Μακεδονίας:  

Όταν πριν 2 περίπου χρόνια με βρήκε, ή μάλλον με ξαναβρήκε, η Φωτεινή μέσα από το Διαδίκτυο, έδωσα την πρώτη μου, ας πούμε, μια και  έτσι είθισται να λέγεται, συνέντευξη, έχοντας την εντύπωση ότι η όλη διαδικασία της εκπομπής, έχει περιορισμένη εμβέλεια. Ωστόσο, οι πολύπλευρες ικανότητες της Φωτεινής καθιέρωσαν την αρχικά, χαμηλής πλεύσης αυτή εκπομπή, σε κάτι σημαντικότερο.  Στη δεύτερη, λοιπόν, συνέντευξή μου στη Φωτεινή μπόρεσα να  διαπιστώσω την   ανερχόμενη,  σε λίγους μόνο μήνες,   σημασία αυτής της αρχικής  δραστηριότητας . Στην εξέλιξη αυτή συνέβαλαν αρκετοί παράγοντες: 

Πρώτα από όλα πιστεύω ότι στην ανοδική αυτή πορεία τον πρώτο ρόλο έπαιξαν οι επιτυχημένες επιλογές, από τη Φωτεινή,  των ανθρώπων, που μιλούσαν. Παρότι, οικονομολόγος η ίδια, εμπλούτισε  τον κύκλο των συζητητών της, εκτός από οικονομολόγους και με νομικούς, δημοσιογράφους, ιστορικούς, πολιτικολόγους κ.ά. έτσι που η εκπομπή της προσείλκυε σταδιακά όλο και μεγαλύτερο και πιο πολυσχιδές ακροατήριο. 

Κατά δεύτερο λόγο, η επιτυχία της εκπομπής  οφείλεται και στην ανθρώπινη φύση, που αρέσκεται και που επιζητεί κάποιες μορφές δημοσιότητας, έτσι που στις  προσκλήσεις της Φωτεινής, όπως προκύπτει από τη λίστα των όσων έλαβαν μέρος στην εκπομπή της, ανταποκρίνονται ολοένα περισσότεροι και πιο ενδιαφέροντες άνθρωποι, μεταφέροντας τους  ποικίλους προβληματισμούς τους  στη μικρή  οθόνη. 

Είναι, εξάλλου, εμφανές ότι με την καθιέρωση της εκπομπής, έγινε  γνωστότερη και η Φωτεινή, έτσι που περισσότεροι άνθρωποι διαβάζουν τα άρθρα της, και περισσότεροι άνθρωποι εκφράζουν τη γνώμη τους για αυτά. 

Τέλος, κατά τρίτο λόγο, στην επιτυχία της εκπομπής πρέπει να μέτρησαν και  κάποιες τεχνικές βελτιώσεις, με μουσική, σποτάκια, το σπότερ του εκδότη της κ. Αρναούτη κλπ 

Μαρία Μαντουβάλου- πρ.αν.καθηγήτρια Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών:  

Είναι γεγονός ότι δεν υπάρχει σήμερα έγκυρη και αξιόπιστη πληροφόρηση από τα ΜΜΕ τα οποία εμφανίζονται ως δήθεν πλουραλιστικά αλλά στην πραγματικότητα είναι στοχευμένης σκοπιμότητας εξαρτώμενης από εντολοδόχους ελληνικών και ξένων κέντρων ή από τις θέσεις των εκάστοτε κυβερνήσεων στα κρατικά μέσα ή και από τα συμφέροντα των ιδιοκτητών τους προκειμένου να αποδομηθεί οτιδήποτε συνδέει τον Έλληνα με τις αξίες του: της παιδείας, εθνικής συνείδησης, πίστης και πατρίδας.

Συνεπώς, η παρουσία ενός εναλλακτικού μέσου του Διαδικτύου όπως η εκπομπή Take the money and run που έρχεται με τη δυναμική να αποδομήσει τα σκοτεινά κέντρα προπαγάνδας για ολοσχερή διάλυση του εθνικού ιστού και στη θέση τους να οικοδομήσει προπύργια με τις ελληνορθόδοξες αξίες μέσα από συνεντεύξεις με πρόσωπα που έχουν κάνει δημόσια γνωστό τον ιδεολογικό οπλισμό τους, αυτό κάνει η πολύγλωσση και πολύγραφος οικονομολόγος και συγγραφέας Φωτεινή Μαστρογιάννη που όπως προκύπτει από το βιογραφικό της διαθέτει και μεγάλη εμπειρία ώστε να υποπτεύεται το φθαρτό, το κάλπικο και χαλκευμένο από το άφθαρτο και ατόφιο σε ανθρώπους, ιδέες και συμπεριφορές. 

Ιωάννα Μουτσοπούλου, νομικός και συγγραφέας:  

Το έργο που κάνει η Φωτεινή Μαστρογιάννη είναι δύσκολο, γιατί δεν διαθέτει ούτε τα αναγκαία τεχνικά μέσα ούτε βοήθεια. Το δυσκολότερο όμως σε αυτή την προσπάθειά της είναι η ανίχνευση ανθρώπων που ενδιαφέρονται πραγματικά για τα προβλήματα της εποχής μας. Και ακόμη πιο αξιομνημόνευτο είναι το γεγονός ότι επιχειρεί να αναδείξει άλλους ανθρώπους – πράγμα εξαιρετικά σπάνιο. Το ήθος πρέπει να είναι μέρος της αποτίμησης μιας προσπάθειας και όχι μόνον η γνώση και η διαδικασία. 

Στα άρθρα της Φωτεινής Μαστρογιάννη υπάρχει ένα μέτρο, μια αποτίμηση της κατάστασης χωρίς ανταγωνιστικό πάθος. Δεν έχει διχαστικό λόγο και αυτό είναι το ζητούμενο, γιατί αποτρέπει τη σκοτισμένη και άρα παραπλανητική κρίση. 

Όλοι όσοι έδωσαν συνέντευξη συμφωνούν στο ότι η χώρα μας καταστρέφεται τόσο υλικά όσο και πνευματικά, με προεξάρχοντα τον τομέα της παιδείας. Γι’ αυτό είναι αναγκαίος ο προσδιορισμός των αρχών που χάθηκαν και των αρχών που πρέπει να έλθουν σε αυτή τη σημαντική εποχή. Μέσα σε όλο αυτό πρέπει να αναδείξουμε την παγκοσμιότητα ή καθολικότητα των μεγάλων Ιδεών ή Αρχών και από αυτήν να αντλήσουμε προσδιορισμούς τόσο για τα άτομα όσο και για τα έθνη, τέτοιες είναι η ανθρώπινη αξία, η δικαιοσύνη και άλλες. Και είναι καθήκον μας να τις επανερμηνεύσουμε με υπευθυνότητα. 

Πρέπει να αναγνωρίσουμε την ανάγκη για ηθική στην οικονομία και το ότι η ιστορία δεν μπορεί να είναι μόνον μνήμη και αναπαραγωγή του παρελθόντος αλλά και οι δυνατότητες του μέλλοντος. Στο δε ζήτημα του εθνικού νομίσματος θα έπρεπε ήδη να έχει υπάρξει δημόσια συζήτηση και ο λαός να είναι ενημερωμένος και συνειδητοποιημένος.

Το βιβλίο Take the Money and Run 2 της Φωτεινής Μαστρογιάννη μπορείτε να βρείτε σε όλα τα βιβλιοπωλεία και στις εκδόσεις Αρναούτη, τηλ. 210 3630271.

πηγή 

Δείτε όλα τα βίντεο της παρουσίασης ΕΔΩShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.