Τελευταίες αναρτήσεις

13 Απριλίου 2017

Το πρώτο BREXIT. Οταν η Βρετανία έγινε νησί....

Ένας γιγάντιος καταρράκτης φαίνεται πως γκρέμισε τη γέφυρα ξηράς και έσκαψε το βυθό της Μάγχης (Πηγή: Chase Stone / Imperial College London)

Μέχρι πριν από μισό εκατομμύριο χρόνια, η Βρετανία ήταν ενωμένη με την ηπειρωτική Ευρώπη με μια λωρίδα ξηράς που εκτεινόταν μέχρι τη Γαλλία. Όταν άλλαξε όταν μια γιγάντια λίμνη ξεχείλισε, δημιούργησε έναν τεράστιο καταρράκτη και έσκαψε το κανάλι της Μάγχης. Ήταν η πρώτη φορά που η Βρετανία έγινε νησί.

Τα απομεινάρια αυτής της λωρίδας ξηράς διακρίνονται ακόμα και σήμερα στους εντυπωσιακούς άσπρους γκρεμούς του Ντόβερ στις ακτές της Βρετανίας και του Καλέ απέναντι στη Γαλλία. Το ίδιο ασβεστολιθικό πέτρωμα ένωνε κάποτε τις δύο χώρες.

Η εξαφάνιση αυτής της λωρίδας «η Βρετανία θα ήταν ακόμα μέρος της Ευρώπης. Ήταν το Brexit 1.0, το Brexit για το οποίο δεν ψήφισε κανείς» σχολιάζει Σαντζίβ Γκούπτα του Imperial College στο Λονδίνο, πρώτος συγγραφέας της δημοσίευσης στο Nature Communications.

Οι περίφημοι λευκοί βράχοι του Ντόβερ είναι απομεινάρι μιας γέφυρας ξηράς που ένωνε τη Βρετανία με τη Γαλλία μέχρι πριν από 450.000 χρόνια (Πηγή: Immanuel Giel / CC BY-SA 3.0)

Η αρχή του διαζυγίου ήρθε πριν από 450.000 χρόνια, όταν η Γη βρισκόταν στη μέση μιας εποχής των παγετώνων, και μια γιγάντια πλάκα πάγου κάλυπτε την Ευρώπη από τη Σκανδιναβία μέχρι τη Βρετανία. Οι πάγοι στην ξηρά διατηρούσαν αποθηκευμένες τόσο μεγάλες ποσότητες νερού ώστε η στάθμη της θάλασσας βρισκόταν 120 μέτρα πιο χαμηλά από ό,τι σήμερα.

Με τη στάθμη τόσο χαμηλά, η περιοχή στην οποία βρίσκεται σήμερα η θάλασσα της Μάγχης ήταν ξηρά -μια τούνδρα που πρέπει να θύμιζε τη σημερινή Σιβηρία. Μαμούθ, ιπποπόταμοι και Νεάντερταλ μπορούσαν να μετακινούνται ελεύθερα προς βορρά και νότο.

Η κατάσταση άλλαξε δραματικά και απότομα λόγω μιας τεράστιας λίμνης που είχε σχηματιστεί στη μέση του πάγου στην περιοχή της Βόρειας Θάλασσας. Τροφοδοτούμενη από ποτάμια, η λίμνη φούσκωνε και φούσκωνε μέχρι που υπερχείλισε και άρχισε να αδειάζει το νερό της πάνω από τη λωρίδα ξηράς που ένωνε το Ντόβερ και το Καλέ.

Οι καταρράκτες που σχηματίστηκαν πρέπει να ήταν ασύλληπτο θέαμα, καθώς είχαν πλάτος γύρω στα 30 χιλιόμετρα και ύψος 50 με 100 μέτρα. Η ροή του νερού ήταν τόσο μεγάλη που κατεδάφισε τη λωρίδα ξηράς και έσκαψε βαθιά την κοιλάδα όπου βρίσκεται σήμερα η Μάγχη.

Όταν η στάθμη της θάλασσας ανέβηκε με το τέλος της εποχής των παγετώνων, το κανάλι της Μάγχης πλημμύρισε και η Βρετανία έμεινε απομονωμένη ως νησί.

Η θεωρία της μεγάλης πλημμύρας είχε διατυπωθεί για πρώτη φορά το 1985 από τον γεωλόγο Άλεκ Σμιθ, ο οποίος απεβίωσε το 2015 χωρίς να έχει πείσει τους συναδέλφους του.

Η νέα μελέτη βασίστηκε σε γεωλογικές μετρήσεις γιγάντιων λάκκων που βρέθηκαν στο βυθό της Μάγχης τις δεκαετίες του 1960 και 1970, όταν ξεκίνησαν οι μελέτες για την κατασκευή της Σήραγγας της Μάγχης.

Οι λάκκοι αυτοί, γεμάτοι με βράχια και ιζήματα, βρίσκονται ακριβώς δίπλα στην εξαφανισμένη λωρίδα ξηράς, και σύμφωνα με τους ερευνητές σχηματίστηκαν από τα νερά του καταρράκτη που έσκαψαν το βυθό.

Η Βρετανία παρέμεινε νησί για δεκάδες χιλιάδες χρόνια, ξαναενώθηκε όμως με την Ευρώπη σε μεταγενέστερες φάσεις, όταν η Γη πέρασε σε νέες παγετώδεις περιόδους που έκαναν το βυθό της Μάγχης να αναδυθεί.

Η τελευταία φορά που η Βρετανία ξανάγινε νησί ήταν πριν από 9.000 χρόνια.

Και τώρα που η Βρετανία ετοιμάζεται να οριστικοποιήσει το διαζύγιο με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η γεωλογική απομόνωση γίνεται και πολιτική. 

Βαγγέλης Πρατικάκης

GeopoliticsShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.