Τελευταίες αναρτήσεις

20 Απριλίου 2017

Η πολιτική ηγεσία σε… Συμπληγάδες

Tου Δημήτρη Γκίκα*

Θέμα συζήτησης και ειρωνικών σχολίων αποτέλεσαν, για άλλη μία φορά, οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού κ. Τσίπρα. Ο λόγος; Μπέρδεψε τον Οδυσσέα με τις… Συμπληγάδες Πέτρες. Άγνοια; Εκούσια και μελετημένη «γκάφα» για να στρέψουμε την προσοχή του λαού σε ζητήματα λιγότερο σοβαρά; Αδιάφορο. Η «γκάφα» έγινε… viral, κατά την τεχνολογική ορολογία.

Πόση σημασία, όμως, έχει μια τέτοια γκάφα; Γιατί, δηλαδή πρέπει ένας πολιτικός, πολύ περισσότερο κάποιος που κατέχει το ύψιστο πολιτικό αξίωμα, να γνωρίζει τα πάντα από Ιστορία, Μυθολογία, Γεωγραφία κ.ο.κ.; Είναι τόσο σημαντικές αυτές οι εγκυκλοπαιδικές γνώσεις; Δηλώνουν κάτι; Αποδεικνύουν κάτι; Πρωθυπουργός είναι, δεν είναι παίχτης σε παιχνίδι γνώσεων!

Στην πραγματικότητα, αυτές οι «γκάφες» δηλώνουν και αποδεικνύουν πολλά, γι’ αυτό και έχουν ιδιαίτερη αξία. Ο λαός περιμένει από τον ανώτατο πολιτικό ηγέτη να διαθέτει, κατ’ αρχήν, σοβαρότητα. Τέτοια τραγικά λάθη, αποδεικνύουν την έλλειψή της. Η άγνοια βασικών γνώσεων κατώτερου «σχολικού» επιπέδου δείχνει άνθρωπο αδιάφορο, ανοργάνωτο, ανίκανο να αντιληφθεί τη σοβαρότητα της θέσης του. Συμβούλους δεν έχει;
Ας στέλνει σ’ αυτούς τις δηλώσεις του ή τα όποια κείμενά του πριν τα εκφωνήσει ή τα δημοσιεύσει. 


Για τις ανύπαρκτες ιστορικές γνώσεις του Πρωθυπουργού μας έχουν γράψει πολλοί. Υπάρχει μια ρήση που λέει ότι ο πολιτικός που δεν γνωρίζει την ιστορία, είναι καταδικασμένος να την επαναλαμβάνει. Την προσυπογράφω. Υποστηρίζω, μάλιστα ότι αυτή η άγνοια της Ιστορίας, που συνοδεύεται από την απόλυτη αδιαφορία για τη σημασία της ως μαθήματος και ως φορέα Παιδείας, είναι που έχει καταστήσει τους περισσότερους πολιτικούς ηγέτες της χώρας μας τόσο ανίκανους να συνάγουν, με τη βοήθεια της Ιστορικής γνώσης, στοιχειώδη συμπεράσματα και πορίσματα της σύγχρονης εποχής.

Επιπλέον, η πολιτική ηγεσία λειτουργεί πάντα ως βασικός παράγοντας διαπαιδαγώγησης του λαού μιας χώρας. Τι παράδειγμα για τους νέους αποτελεί ένας πολιτικός ηγέτης που δεν παίρνει στα σοβαρά την Ιστορία του λαού, επί του οποίου προΐσταται, που δεν γνωρίζει τη Γεωγραφία της χώρας του, που δεν κατέχει βασικές γνώσεις που κατέχει κι ένα παιδί δημοτικού; Απαξιώνει την αξία της μάθησης. Καθυβρίζει την αξία της γνώσης.

Προωθεί την ανικανότητα, την τεμπελιά, την αδιαφορία ως τα κυρίαρχα στοιχεία μιας «επιτυχημένης» πολιτικής κοινωνίας. «Γιατί να διαβάζω», αναρωτιόταν με περισσή ειρωνεία ένας συμμαθητής του δεκάχρονου γιου μου, «για το σχολείο; Αφού ο Τσίπρας δεν ξέρει τίποτε, κι έγινε Πρωθυπουργός!». Δεν έχει σημασία αν το εννοεί αυτό. Σημασία έχει ότι αυτή η «ιδεολογία» αναπαράγεται, ως στοιχείο της πολιτικής και κοινωνικής μας κουλτούρας, ως συνοδευτικό μιας κοινωνικής σήψης και, το χειρότερο για μένα που είμαι εκπαιδευτικός, ως «επιχείρημα» υπέρ της απαξίας της Εκπαίδευσης.

Μέσα σ’ όλα τα υπόλοιπα, τα οποία χαρακτηρίζουν την πολιτική ηγεσία αυτού του τόπου, μετρήστε και την απαιδευσιά, την αμορφωσιά, τον κακώς εννοούμενο επαρχιωτισμό, τις ιδεολογικές αγκυλώσεις – που αποδεδειγμένα διαθέτει – και την ανικανότητα ως προς την άσκηση της εξουσίας. Η πολιτική ηγεσία σε… Συπληγάδες, ο λαός μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης, η Παιδεία στα Τάρταρα… 

*Ο Δημήτρης Γκίκας είναι Φιλόλογος, Διδάκτωρ Πολιτικής Φιλοσοφίας και Φιλοσοφίας της Τέχνης, Καθηγητής και Υπεύθυνος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Δράσεων στο ΙΙΕΚ American Education του Εκπαιδευτικού Ομίλου New York College. 

GeopoliticsShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.