Τελευταίες αναρτήσεις

3 Απριλίου 2017

Ο πόλεμος ΗΠΑ – Τουρκίας θα καθορίσει και το σχήμα που θα έχει ο χάρτης της μελλοντικής Τουρκίας

Του Σάββα Καλεντερίδη

Φαίνεται ότι η Τουρκία δεν είναι διατεθειμένη να πιει αδιαμαρτύρητα το «πικρόν ποτήριον» που της τείνει η ίδια η Ιστορία και αναφερόμαστε στις εξελίξεις που αφορούν το Κουρδικό στο Ιράκ και κυρίως στη Συρία, εξελίξεις που θα καθορίσουν όχι μόνο το αύριο αλλά και το σχήμα που θα έχει ο χάρτης της μελλοντικής Τουρκίας.

Η κινητήρια δύναμη της Ιστορίας, που προαναφέραμε, την περίοδο αυτή, εκτός από τη βούληση του κουρδικού λαού, που ταυτοχρόνως είναι και προϋπόθεση, είναι κυρίως οι ΗΠΑ και ακολουθεί η Ρωσία.

Άρα, η Τουρκία εδώ και μερικά χρόνια που διαρκεί η κρίση στη Συρία, δίνει στην ουσία έναν διμέτωπο αγώνα, έχοντας επιλέξει την περίοδο αυτή να συγκρούεται με τις ΗΠΑ, χρησιμοποιώντας τις απόπειρες προσέγγισης με τη Ρωσία ως αντιπερισπασμό.

Όσον αφορά τη σύγκρουση της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, έχει κορυφωθεί τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Τίλερσον στην Άγκυρα.

Λίγες ημέρες πριν την επίσκεψη προηγήθηκε μπαράζ δημοσιευμάτων που αφορούσαν κυρίως δυο ζητήματα.

Το ένα ήταν η εμπλοκή των ΗΠΑ στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου και το άλλο η υποστήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ στους Κούρδους της Συρίας. Όσον αφορά το πρώτο ζήτημα, το τουρκικό βαθύ κράτος άρχισε να διαρρέει στοιχεία για τον Αντίλ Οκσούζ, ο οποίος θεωρείται ότι ήταν ο ιμάμης της πολεμικής αεροπορίας, που ως εντεταλμένος του Γκιουλέν, που διαμένει στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ, συντόνισε τις κινήσεις του πραξικοπήματος.

Ανάμεσα στα στοιχεία ήταν φωτογραφικό υλικό με την επιστροφή του Οκσούζ από τις ΗΠΑ, δυο μέρες πριν το πραξικόπημα και μια πληροφορία σύμφωνα με την οποία κάποιος από το προξενείο των ΗΠΑ κάλεσε στο κινητό τον Οκσούζ, πέντε μέρες μετά το πραξικόπημα και ενώ ήταν καταζητούμενος.

Το ζήτημα αυτό τέθηκε ως ερώτημα από Τούρκους δημοσιογράφους και στον ίδιο τον Τίλερσον, στη διάρκεια της συνάντησής τους με τον Τσαβούσογλου, ο οποίος απλά επανέλαβε την ανακοίνωση του προξενείου, που έλεγε ότι η κλήση, που ήταν αναπάντητη, έγινε για να ενημερωθεί ο Οκσούζ ότι ακυρώθηκε η βίζα του.

Πάντως, εντύπωση προκαλούν οι δηλώσεις κορυφαίων Τούρκων υπουργών, που λένε ότι "κάποιοι κρύβουν τον Οκσούζ στην Τουρκία", για να ακολουθήσουν διαρροές από τη ΜΙΤ και από τις αρχές ασφαλείας και άρθρο του Φατίζ Τσεκιργκέ, που λέει ανοικτά ότι ο καταζητούμενος κρύβεται μέσα στο κτιριακό συγκρότημα του προξενείου των ΗΠΑ!

Όσον αφορά το δεύτερο ζήτημα, της υποστήριξης που παρέχουν οι ΗΠΑ στους Κούρδους, στον τουρκικό τύπο είδαμε μπαράζ άρθρων και φωτογραφιών που δείχνουν στρατιωτικό υλικό που έδωσαν στις Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας, να έχει περάσει στα χέρια των ανταρτών του ΡΚΚ. Επίσης, η Τουρκία δείχνει τη δυσαρέσκειά της προς τις ΗΠΑ, με σειρά άρθρων που επικρίνουν την απόφαση των Κούρδων να υψώσουν την κουρδική σημαία στο Κιρκούκ και να κηρύξουν την ανεξαρτησία τους στο βόρειο Ιράκ.

Αν αναρωτιέστε πώς αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ τις επιθέσεις της Τουρκίας, η κατάσταση έχει ως εξής:

Πρώτον, έχει διαρρεύσει ότι ο Γκιουλέν έδωσε εντολή να πουληθεί το κτήμα στο οποίο ζει στην Πενσυλβάνια και ετοιμάζεται να εγκατασταθεί στον Καναδά, στον οποίο η Τουρκία δεν έχει και πολλές δυνατότητες να ασκήσει γεωπολιτικού χαρακτήρα πιέσεις.

Δεύτερον, δυο μέρες πριν την επίσκεψη Τίλερσον στην Άγκυρα, οι αμερικανικές αρχές συνέλαβαν τον Αντιπρόεδρο της τράπεζας HALKBANK, άνθρωπο εμπιστοσύνης του Ερντογάν, με βαρύτατες κατηγορίες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος του Ιράν, παραβίαση εμπάργκο και της νομοθεσίας τραπεζικών συναλλαγών των ΗΠΑ και... άλλα πολλά.

Σημειώνεται ότι ήδη οι αμερικανικές αρχές έχουν στα χέρια τους τον ιρανοαζέρο Ρεζά Σαράφ, κεντρικό πρόσωπο στη διακίνηση περίπου 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων του Ιράν, μέσω του τραπεζικού συστήματος της Τουρκίας και κυρίως μέσω της HALKBANK, ο οποίος αντιμετωπίζει βαρύτατες κατηγορίες.

Για να έχουμε πλήρη εικόνα των τεκταινομένων και του πολέμου που είναι σε εξέλιξη, να ενημερώσουμε τους αναγνώστες μας ότι ο Σαράφ είναι εκείνος που είχε λαδώσει εκτός από τους υπουργούς ακόμα και τις γρίλιες και τα πόμολα της κυβέρνησης και της οικογένειας Ερντογάν, όπως αποκαλύφθηκε με φωτογραφικά και ηχητικά ντοκουμέντα, στη διάρκεια της επιχείρησης 17-25 Δεκεμβρίου 2013, την οποία ο Ερντογάν χρεώνει στον Γκιουλέν.

Είναι τότε που οι κοριοί της τουρκικής αστυνομίας έπιασαν τον ίδιο τον Ερντογάν, το πρωί της επιχείρησης σύλληψης των γιων δυο υπουργών του με τα πειστήρια του εγκλήματος, να ξυπνάει τον γιο του και να του λέει: «Πόσα λεφτά έχεις σπίτι; Φρόντισε να τα εξαφανίσεις, για να μη σε συλλάβουν».
Αυτά και άλλα πολλά έχει ο πόλεμος που είναι σε εξέλιξη…
Προετοιμαστείτε για νέες βόμβες, οσονούπω...

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην κυριακάτικη δημοκρατία και το Pontos-newsShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.