Τελευταίες αναρτήσεις

15 Απριλίου 2017

Δύο άρθρα του Ν. Λυγερού για την Αφρική

Γράφει ο Νίκος Λυγερός
Μετάφραση από τα γαλλικά Βίκυ Τσατσαμπά 

Οι παρατηρήσεις και οι συστάσεις του Guterres
Με τη νέα έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για τη Δυτική Σαχάρα, είναι φανερό ότι υπάρχει δυναμική θέληση επίλυσης του προβλήματος. Η αλλαγή του Γενικού Γραμματέα δεν είναι άσχετη με αυτή τη νέα οπτική και είναι η ίδια με την νέα κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών. Κι η αναφορά της επανένταξης του Μαρόκο στην Αφρικανική Ένωση ακόμα κι αν αυτή είναι τυπική, αντιπροσωπεύει ένα θετικό στοιχείο. Στις ίδιες τις παρατηρήσεις αναφέρεται ότι ο σκοπός είναι να βρεθεί μία αμοιβαία αποδεκτή πολιτική λύση στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς να λησμονείται ο ρόλος της Αλγερίας και της Μαυριτανίας. 

Αυτό σημαίνει ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται μόνο για μια προβληματική αυστηρά μαροκινή στην οποία τα άλλα κράτη είναι ουδέτερα. Η μαροκινή απόφαση να επανενταχθούν τα μέλη της αποστολής του Minurso χαιρετίστηκε ως ένα θετικό σημείο. Είναι το ίδιο για την μονομερή αποχώρηση από την ζώνη ουδετερότητας της Guerguerat. Είναι για αυτόν τον λόγο που τα Ηνωμένα Έθνη απαιτούν από το Polisario να εγκαταλείψει αυτή την περιοχή.

Βλέπουμε έτσι ότι ακόμα κι αν πρόκειται για μια περίοδο μεταβατική, η θέληση του πρώτου Γενικού Γραμματέα είναι ήδη παρούσα στην αναφορά και αφήνει στην άκρη άλλες μη παραγωγικές προσπάθειες που ήταν παντελώς ανεπιτυχείς. Το πιο αμερόληπτο και ρεαλιστικό πλαίσιο αυτής της προσέγγισης δείχνει με τον πιο σαφή τρόπο ότι το Μαρόκο έχει έναν χάρτη να παίξει και οφείλει να αξιοποιήσει αυτή τη νέα δυναμική για να ξεπεράσει ορισμένα σημεία τριβής, όπως ήταν σε θέση να κάνει για την επανένταξή του στην Αφρικανική Ένωση.


Από την επίλυση στη σταθερότητα της Δυτικής Σαχάρας

Ένα ουσιαστικό στοιχείο που πρέπει να θυμόμαστε μέσα στο πλαίσιο της επίλυσης της σύγκρουσης στη Δυτική Σαχάρα είναι η εκμετάλλευση αυτής της τελευταίας για να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα επάνδρωσης τρομοκρατικών στοιχείων μέσα στα στρατόπεδα προσφύγων. Αυτό σημαίνει συγκεκριμένα ότι είναι απαραίτητο να επιλυθεί αυτή η σύγκρουση αν θέλουμε πραγματικά τη σταθερότητα στην περιοχή. Αυτό είναι άλλωστε ένα από τα στοιχεία που αναφέρονται στη νέα αναφορά των Ηνωμένων Εθνών.

Γιατί είναι φανερό ότι οι αδύναμοι τρόποι ελέγχου μέσα στα στρατόπεδα προσφύγων έχει ως αποτέλεσμα κάποιες πρακτικές προσηλυτισμού με σκοπό την επάνδρωση στοιχείων που αγνοούν ουσιαστικά την πραγματικότητα των καταστάσεων εξαιτίας του περιορισμού τους αλλά και της περιθωριοποιημένης πολιτικής. Έτσι τα στρατόπεδα γίνονται μια εστία για πράξεις που ξεφεύγουν από το νόμιμο πλαίσιο σίγουρα, αλλά επίσης κι αυτό των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Αυτό που επισημάνθηκε από την πλευρά του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών δεν είναι μία λεπτομέρεια που πρέπει να παραβλεφθεί αλλά έχει να κάνει σχέση με το διεθνές πλαίσιο της μάχης ενάντια στην τρομοκρατία αλλά επίσης στη θέληση της νέας αμερικάνικης κυβέρνησης να ενεργήσει με τρόπο πιο άμεσα στις ζώνες επάνδρωσης έτσι ώστε να αποφύγει να ασχοληθεί με το θέμα όταν αυτό θα έχει ήδη πάρει άλλες διαστάσεις. 

Έτσι η Δυτική Σαχάρα δεν εκλαμβάνεται πια ως μια σύγκρουση τοπική μόνο αλλά επίσης ως μια γενικευμένη διένεξη που ενέχει επιπτώσεις από τις οποίες υπάρχει η ανάγκη επίλυσης με τρόπο αποτελεσματικό. 

πηγή

Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής ΓεωστρατηγικήςShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.