7 Απριλίου 2017

Τρία άρθρα του Ν. Λυγερού για τις υπογραφές των θαλασσίων οικοπέδων της Κύπρου.

Γράφει ο Νίκος Λυγερός

Επίσημες υπογραφές για τα θαλάσσια οικόπεδα της Κύπρου

Οι υπογραφές για τα θαλάσσια οικόπεδα 6, 8 και 10 είναι πλέον επίσημες και αποτελούν μια ακόμα πιο σημαντική επιτυχία της Κύπρου χάρη στην ΑΟΖ της. Όσα και να έλεγαν μερικοί ειδικοί της ηττοπάθειας, η Κύπρος τα κατάφερε κι όχι μόνο να κρατήσει τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες που είχε ήδη στα θαλάσσια οικόπεδα 2, 3, 9 και 11, αλλά να εξασφαλίσει και την παρουσία μιας ακόμα πιο μεγάλης εταιρείας. Έτσι υπέγραψε συμβόλαια με την κοινοπραξία Total-Eni στο θαλάσσιο οικόπεδο 6, με την Eni στο 8 και με την κοινοπραξία ExxonMobil- Qatar Petroleum στο 10. 

Τώρα η Κύπρος έχει συμβόλαια στα θαλάσσια οικόπεδα 2, 3, 6, 8, 9, 10, 11 και 12 με την παρουσία των επόμενων χωρών Αγγλία, Αμερική, Γαλλία, Ιταλία, Κατάρ και Κορέα. Ποιος θα πίστευε το 2004 όταν πολλοί έλεγαν ότι το θέμα του φυσικού αερίου ήταν μια εκλογική φούσκα; Κι όμως το όραμα της ΑΟΖ που έγινε πραγματικότητα με τη θέσπισή της εκείνη την εποχή, τώρα έχει αλλάξει όλα τα ενεργειακά δεδομένα, αλλά και τα γεωπολιτικά. 

Οι τρεις γύροι αδειοδότησης, που ήταν ο ένας καλύτερος από τον άλλον, επέτρεψαν και την αξιοποίηση της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ, η οποία προωθεί δυναμικά τον τομέα της ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο. Έτσι η παρουσία της Υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδια για την ενέργεια, στην υπογραφή με την ExxonMobil δεν είναι μόνο ενδεικτική, αλλά αποδεικτική, αφού ο νυν Υπουργός Εξωτερικών ήταν προηγουμένως ο Πρόεδρος της ExxonMobil. Τα κοινά συμφέροντα είναι αυτά που δημιουργούν συμμαχίες στη γεωπολιτική κι όχι βέβαια τα λεγόμενα Σύμφωνα φιλίας.

πηγή

Συμβόλαια και Bonus υπογραφής της Κύπρου

Κάθε υπογραφή για ένα συμβόλαιο έρευνας υδρογονανθράκων συνοδεύεται απαραίτητα από ένα Bonus υπογραφής. Είναι το ποσόν που πληρώνει η πετρελαϊκή εταιρεία ως ανάδοχος στο κράτος που έχει εκδώσει τον διαγωνισμό αδειοδότησης. Στο Δεύτερο Γύρο αδειοδότησης η Κύπρος κέρδισε με το Bonus υπογραφής 150 εκατομμύρια Ευρώ για τα οικόπεδα 2,3 και 9 από την κοινοπραξία Eni-Kogas και 48 εκατομμύρια Ευρώ για τα θαλάσσια οικόπεδα 10 και 11 από την εταιρεία Total. 

Ο Τρίτος Γύρος αδειοδότησης αφορά στα θαλάσσια οικόπεδα 6,8 και 10 και παράλληλα την εταιρεία Eni, μόνη της και τις κοινοπραξίες Eni-Total και ExxonMobil- Qatar Petroleum. Αυτό σημαίνει ότι θα μάθουμε άμεσα και το άμεσο οικονομικό όφελος του αποτελέσματος της διαπραγμάτευσης σ’ αυτό το επίπεδο. Διότι όσο σημαντικές και να είναι αυτές οι συμφωνίες σε γεωπολιτικό επίπεδο, έχει ήδη οικονομικές επιπτώσεις από τώρα. Κι αυτό θέλουμε δεν θέλουμε αλλάζει όχι μόνο τους βαθμούς αξιολόγησης σε κρατικό επίπεδο, αλλά και το ηθικό των πολιτών που ζουν σ’ αυτήν την πατρίδα. 

Είναι, λοιπόν, σημαντικό να αναδείξουμε το γεγονός ότι τα συμβόλαια και η επιτυχία του τρίτου γύρου αδειοδότησης φέρνουν άμεσα οφέλη και δεν έχουν μόνο και μόνο γεωπολιτικές επιπτώσεις. Η Κύπρος ζει, λοιπόν, μια αλλαγή φάσης που πρέπει να συνειδητοποιήσει για να συνεχίσει τον αγώνα της απελευθέρωσης κι όχι μόνο της ανάκαμψης.

πηγή

Η υπογραφή της Total με την Κύπρο

Η υπογραφή της Total με την Κύπρο για το θαλάσσιο οικόπεδο 6 έρχεται να ενισχύσει την παρουσία της Γαλλίας στην κυπριακή ΑΟΖ, αφού έχει ήδη μια ισχυρή μελέτη στο θαλάσσιο οικόπεδο 11. Επίσης αυτή η νέα υπογραφή δυναμώνει την συμμαχία της Total με την Eni, αφού τώρα έχουν δύο θαλάσσια οικόπεδα από κοινού. Και η Eni βρίσκεται συνολικά στα θαλάσσια οικόπεδα, 2, 3, 6, 8 και 9. Έτσι η γαλλοιταλική συμμαχία έχει την πιο δυναμική παρουσία στην Κύπρο, ενώ πολλοί έλεγαν ότι οι δύο εταιρείες θα φύγουν λόγω έλλειψης σοβαρών δεδομένων σε τεχνικό και επιστημονικό επίπεδο. Τώρα αυτές οι άστοχες απόψεις απορρίφθηκαν εξ ολοκλήρου. Και ως συνέχεια της υπογραφής με την Exxon Mobil, η υπογραφή με την Total αποδεικνύει ότι η κυπριακή ΑΟΖ είναι όντως πόλος έλξης για τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες στον κόσμο.

Συνολικά η Κύπρος έχει συμβόλαια στα θαλάσσια οικόπεδα 2, 3, 6, 8, 9, 10, 11 και 12. Και αυτό το γεγονός είναι από μόνο του ένα κατόρθωμα, αφού έπρεπε ν’ αντισταθούμε και στα άτομα που έλεγαν ότι δεν υπάρχει ούτε φυσικό αέριο ούτε πετρέλαιο στην κυπριακή ΑΟΖ. Η σκακιέρα της Κύπρου γεμίζει με δυναμικά κομμάτια που έχουν κοινά συμφέροντα μαζί της κι επειδή υπογράφουν πάντα με την Κυπριακή Δημοκρατία κι όχι μόνο με την ελληνοκυπριακή κοινότητα ενισχύουν δυναμικά τη θέση μας σε εθνικό επίπεδο.

πηγή 

Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής Γεωστρατηγικής

Δείτε επίσης:

Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στο Ράδιο Πρώτο με την Κατερίνα Χριστοφίδου, 5/4/2017 ΕΔΩ

Συνέντευξη του Ν.Λυγερού  ΕΔΩ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.