Τελευταίες αναρτήσεις

13 Απριλίου 2017

Το 70% των καρκίνων θεραπεύεται ή μετατρέπεται σε χρόνια νόσο!

Ένα πέρα για πέρα "εορταστικό" μήνυμα που αφαιρεί μια και καλή το δικαίωμα σε όλους μας να αποκαλούμε τον καρκίνο "επάρατη νόσο", έστειλε ο αναπληρωτής καθηγητής Ογκολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Γεώργιος Πενθερουδάκης, μιλώντας στο Iatropedia στο περιθώριο εκδήλωσης για την σύσταση του Συλλόγου Ογκολογικών Ασθενών "Είμαστε Μαζί". 

Με αφορμή την πρόσφατη διοργάνωση του 11ου Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου Μοριακής Ογκολογίας και Στοχεύουσας Θεραπείας στα Ιωάννινα αλλά και επ’ ευκαιρία της παρουσίασης του νέου Συλλόγου το Σάββατο που πέρασε, ο κ. Γεώργιος Πενθερουδάκης ο οποίος είναι και διευθυντή Ογκολογικής Κλινικής Π.Γ.Μ Ιωαννίνων, μίλησε με ψυχραιμία και αισιοδοξία για τις νέες θεραπείες κατά των διαφόρων ειδών καρκίνου αλλά και για την δυνατότητα "υγρής βιοψίας" που θα έχει σύντομα η κλινική του.

Πλαισιωμένος από τους συνεργάτες του παθολόγους- ογκολόγους κ.κ. Λήδα Κωσταδήμα και Δημήτριος Πετράκης καθώς και εκπροσώπους του νεοσύστατου Συλλόγου, είπε ότι ο καθένας ασθενής είναι μια μοναδική περίπτωση που χρειάζεται την δική του, εξατομικευμένη θεραπεία με συνεχή παρακολούθηση των μεταλλάξεων του καρκίνου του. 

Όπως είπε, στο 11ο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο Μοριακής Ογκολογίας και Στοχεύουσας Θεραπείας που πραγματοποιήθηκε για 11η συνεχόμενη χρονιά, με διοργάνωση από την Ογκολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε συνεργασία με την Εταιρεία Μελέτης Κλωνικής Ετερογένειας της Νεοπλασίας και υπό την αιγίδα της Εταιρείας Ογκολόγων-Παθολόγων Ελλάδος (ΕΟΠΕ) και του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας του Καρκίνου, τα μηνύματα ήταν πολύ αισιόδοξα.

Σκοπός της διοργάνωσης ήταν η εκπαίδευση και ενημέρωση ογκολόγων, μοριακών βιολόγων, παθολογοανατόμων, εκπαιδευόμενων ιατρών αλλά και φοιτητών για σύγχρονα θέματα μοριακής στόχευσης των νεοπλασμάτων και καινοτόμες θεραπευτικές προσεγγίσεις για ασθενείς με νεοπλασίες.

Κατά τη διάρκεια των διήμερων εργασιών, παρουσιάστηκαν οι νέες εξελίξεις θεραπευτικής στόχευσης κινασών, διαμεμβρανικών υποδοχέων, αγγειογένεσης και κυτταρικού κύκλου του καρκίνου από τα «έξυπνα» φάρμακα καθώς και η επαγωγή της ανοσολογικής απάντησης του οργανισμού εναντίον του καρκίνου. Παράλληλα, υπήρξε μια γόνιμη αλληλεπίδραση και ανταλλαγή απόψεων σχετικά με ενδιαφέροντα περιστατικά ενώ ιδιαίτερα θετική εντύπωση δημιούργησε η παρουσίαση ερευνητικών δραστηριοτήτων ελληνικών επιστημονικών ομάδων, απτή απόδειξη της δυναμικής της επιστημονικής κοινότητας της χώρας μας, παρά την κρίση που διέρχεται η οικονομία τα τελευταία χρόνια.

Το εκπαιδευτικό σεμινάριο τίμησαν με την παρουσία τους, κατόπιν πρόσκλησης από την Οργανωτική Επιτροπή, διακεκριμένοι ξένοι ομιλητές κ.κ. Stefan Altug, Sylvie Lorenzen, Emmanuelle Dochy και Stefan Rauh.

Οι δραστηριότητες της Πανεπιστημιακής Ογκολογικής Κλινικής του Π.Γ.Ν Ιωαννίνων
Η Πανεπιστημιακή Ογκολογική Κλινική του Π.Γ.Ν Ιωαννίνων (ΠΟΚ) δραστηριοποιείται στην κλινική έρευνα καθώς σε αυτήν διεξάγονται επιστημονικά άρτιες κλινικές δοκιμές, διεθνών και ελληνικών ερευνητικών ομάδων, στο πλαίσιο των οποίων καινοτόμες και πρωτοποριακές θεραπευτικές προσεγγίσεις παρέχονται στους ασθενείς μετά από ενδελεχή έγγραφο ενημέρωση τους. Αξίζει, μάλιστα, να σημειώσουμε ότι η παροχή των καινοτόμων αυτών θεραπειών στους συμμετέχοντες γίνεται δωρεάν, χωρίς καμία επιβάρυνση για το σύστημα υγείας ή τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η ΠΟΚ, επίσης, φιλοδοξεί να αναπτύξει στα Ιωάννινα την πρωτοποριακή τεχνολογία των Υγρών Βιοψιών, που αφορά τη μελέτη μεταλλάξεων και μοριακών βλαβών των νεοπλασματικών κυττάρων με εξαιρετικά ευαίσθητες πλατφόρμες PCR στο αίμα των ασθενών με απλή αιμοληψία, εν αντιθέσει με τη  βιοψία του όγκου, η οποία είναι επώδυνη και με κόστος. Η κλινική εφαρμογή των Υγρών Βιοψιών απαιτεί γνώση και προσοχή και καθοδηγείται από τον θεράποντα ιατρό, αλλά έχει ελπιδοφόρο μελλοντικό ορίζοντα χρήσεων.  Η ΠΟΚ έχει ήδη εγκαταστήσει τον πρώτο εξοπλισμό στο Παθολογοανατομικό τμήμα με τη βοήθεια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και φιλοδοξεί σύντομα να εγκαταστήσει ψηφιακή PCR στο Τμήμα Κλινικής Χημείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων.

Στις δύσκολες κοινωνικοοικονομικές συγκυρίες της εποχής μας, η ΠΟΚ στοχεύει στην αριστεία, εργασία και υγειονομική και κοινωνική προσφορά. Η ενίσχυση της στελέχωσης της κλινικής με επιμελητές, μέλη ΔΕΠ και ειδικευόμενους είναι επιτακτική, ιδιαίτερα  λαμβάνοντας υπόψη το ευαίσθητο και δύσκολο κλινικό έργο της. Χαρακτηριστικά, στην ετήσια απογραφή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, η Ογκολογική Κλινική ήταν με μεγάλη διαφορά η πρώτη σε αριθμό επισκέψεων στα εξωτερικά ιατρεία (14.000 ετησίως), ενώ απέσπασε το πρώτο και δεύτερο βραβείο ερευνητικών εργασιών στο 3ο Ελληνικό Συνέδριο Ογκολογίας. Επιπλέον, ο διευθυντής της ΠΟΚ, Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Γ. Πενθερουδάκης είναι πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κατευθυντήριων Οδηγιών στην Ογκολογία.

Κατά τους τελευταίους μήνες, μάλιστα, ενθαρρυντικά βήματα γίνονται με την αρωγή της ελληνικής πολιτείας για την κάλυψη των κενών με εξειδικευμένα ιατρικά στελέχη. Απώτερος στόχος της ΠΟΚ είναι, με τη βοήθεια του πανεπιστημίου και του νοσοκομείου καθώς και της 6ης ΥΠΕ και των θεσμικών υπουργείων, να καταστεί κοιτίδα αριστείας και έρευνας και να προσελκύσει παλινόστηση εκλεκτών Ελλήνων επιστημόνων του εξωτερικού (αναστροφή του braindrain).

Πηγή: iatropedia.grShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.