15 Νοεμβρίου 2015

Διπλωματία Κυπριακού

Γράφει ο Νίκος Λυγερός

Αντί ν’ ασχοληθούμε πραγματικά και στρατηγικά με την κυπριακή στρατηγική στο πλαίσιο του Ελληνισμού, βλέπουμε να αναπτύσσεται μια διπλωματία του Kυπριακού που σίγουρα δεν οδηγεί σε κανένα θετικό αποτέλεσμα, αλλά βέβαια δίνει την εντύπωση της κινητικότητας. Θυμίζει την προετοιμασία των διπλωματικών θέσεων όταν ετοιμάζεται μια διεθνής συμφωνία, όπου όλα πρέπει να φαίνονται θετικά, ακόμα κι αν δεν είναι. 

Όσον αφορά στην Κύπρο έχουμε δει με χειροπιαστό τρόπο τα αποτελέσματα των παράξενων ελιγμών στη Συνθήκη Βερολίνου το 1878, στη Συνθήκη Λωζάννης το 1923 και στη Συνθήκη Ζυρίχης - Λονδίνου το 1960, ακόμα κι αν οι ίδιοι οι Κύπριοι εξετάζουν μόνο την τελευταία, για να καθορίσουν την πολιτική τους, ενώ επί της ουσίας όλα άρχισαν το 1571. 

Αν εξετάσουμε την Κύπρο στο γενικότερο πλαίσιο των νησιών της Μεσογείου, θα αντιληφθούμε ότι υπάρχουν σχήματα που δεν ακολουθούν τη γενικότερη στρατηγική. Έτσι, ενώ όλα τα νησιά της Μεσογείου έχουν υποστεί κατοχές και μάλιστα πολλαπλές, τα νησιά της Ισπανίας δεν είναι υπό την επιρροή του Μαρόκου, τα νησιά της Γαλλίας δεν είναι υπό την επιρροή της Αλγερίας, τα νησιά της Ιταλίας, η Σαρδηνία και η Σικελία, το ίδιο και η Μάλτα, δεν είναι υπό την επιρροή της Τυνησίας, τα νησιά της Ελλάδας, η Κρήτη και η Ρόδος δεν είναι υπό την επιρροή της Λιβύης και της Αιγύπτου, γιατί λοιπόν να αποδέχονται μερικοί να είναι η Κύπρος υπό την επιρροή της Τουρκίας; 

Το ίδιο πρόβλημα εμφανίζεται και με το νοητικό σχήμα του πληθυσμού. Σε κανένα άλλο νησί της Μεσογείου, και μάλιστα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν εμφανίζεται με τέτοιο τρόπο το θέμα του περουσιακού που προέρχεται βέβαια από την μη επίλυση του θέματος του εδαφικού. Με αυτή τη χρονοστρατηγική προσέγγιση αντιλαμβανόμαστε ότι η διπλωματία του Κυπριακού δεν έχει καμιά σχέση με κυπριακή στρατηγική του Ελληνισμού. Η Ρόδος έζησε το 1522, η Κρήτη το 1669, όμως και οι δύο είναι ελεύθερες, η Κύπρος έζησε το 1571, αλλά γιατί να μην είναι και αυτή ελεύθερη;

πηγή

Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής Γεωστρατηγικής 

Δείτε επίσης:

Ν. Λυγερός - Αποφθέγματα V ΕΔΩ 
Ν. Λυγερός - Σύμβουλος Ανθρωπότητας  ΕΔΩ 
Ν. Λυγερός - Η κίνηση του πύργου  ΕΔΩ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.