8 Μαρτίου 2013

Φαντάζομαι τις ώρες μοναξιάς που θα περνάει ο Στουρνάρας.

Γράφει ο Δημήτρης Κωνσταντάρας

Είναι μάλλον κοινά αποδεκτό  πλέον ότι ο  Υπουργός Οικονομικών  Γιάννης Στουρνάρας δεν είναι και ο πλέον συμπαθής Έλληνας. Στους Έλληνες βέβαια. Γιατί  στο εξωτερικό, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχει κι αυτός τις συμπάθειές του. Τόσα χρόνια δούλευε “για πάρτη τους” άλλωστε.

Αναρωτιέμαι τι σκέψεις περνούν από τον  εγκέφαλό του τώρα, ύστερα από τις  κωμικοτραγικές εξελίξεις στην Ιταλία όπου οι “αδελφοί” μας Ιταλοί ( ούνα φάτσα...ούνα ράτσα δεν λέμε;) κάπου “για πλάκα”, κάπου από αγανάκτηση, κάπου από οργή για όσα τούς συνέβαιναν καθημερινά και τα οποία δεν πίστευαν ποτέ ότι θα τους συμβούν – έτσι τους είχαν διαβεβαιώσει άλλωστε- επανέφεραν τον Μπερλουσκόνι στο προσκήνιο και έδωσαν μια γερή “σπρωξιά προς τα εμπρός” στον αξιότιμο κύριο Μπέπε Γκρίλλο. Τον κύριο με τα μούσια που οι πολιτικοί του αντίπαλοι τον κατηγορούσαν ότι θα έκανε την Ιταλία ..."Ελλάδα" αν εκλεγόταν, ωστόσο ο κόσμος τον αποθέωνε στις πλατείες.

Ο 64χρονος κωμικός του οποίου το πραγματικό όνομα είναι Τζιουζέπε Πιέρο Γκρίλο ξεκίνησε την καριέρα του από την τηλεόραση τη δεκαετία του 80 συμμετέχοντας σε σόου και αποκτώντας την δική του εκπομπή με το όνομα "Grillometro". Και από την επομένη των εκλογών, κάποια  ελληνικά blogs ξεκίνησαν να τον παρομοιάζουν με τον ...Λαζόπουλο. Ποιός ξέρει...στην Ελλάδα όλα είναι πιθανά.

Ε, αυτά βλέπει, αυτά ακούει ο Στουρνάρας και σκέπτεται, δεν μπορεί να μη σκέπτεται, ότι αν η Ιταλική πολιτική σκηνή μεταφερόταν  στην Ελλάδα, ο ίδιος αυτή τη στιγμή θα βρισκόταν στη θέση του Μόντι. Περιφρονημένος και καταφρονεμένος που έλεγε και η παλιά ελληνική ταινία. Και θα ήταν ο Στουρνάρας στη θέση του Μόντι ΑΝ ΔΕΝ έπαιρνε μέρος στις εκλογές – όπως κάποιοι τον έσπρψχναν να το κάνει- ο Λουκάς Παπαδήμος.  Οπότε, τη θέση αυτή θα την είχε καπαρώσει εκείνος.

Τι λέει λοιπόν ο κ. Στουρνάρας σήμερα; 
Ότι η κυβέρνηση  δεν θα χρειαστεί να πάρει πρόσθετα μέτρα εάν εφαρμοστεί το πρόγραμμα  δημοσιονομικής προσαρμογής. Τα είπε, σε συνέντευξή του στο Mega. Μια από τις όχι και καλύτερές του συνεντεύξεις, στην οποία μάλιστα ήταν συνεχώς εκνευριστικά ιδρωμένος και ...γυαλιστερός και τα καρφάκια που έχει για μαλλιά, ήταν “τσιτωμένα” σε επικίνδυνο σημείο. Σαν τα νεύρα του φαντάζομαι. Μόνο που όταν άνθρωποι της κυηβέρνησης λένε αυτά τα πράγματα – που τάχουν πει πόλλοί και αρκετές φορές, πέφτει “το γέλιο της αρκούδας”. Ούτε παρουσιαστές της εκπομπής του Γκρίλλο να ήταν δεν θα έβγαζαν τέτοιο γέλιο.

Είπε κι άλλα: 
- Για τον κατώτατο μισθό, υπογράμμισε  πως η κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωσή του ενώ χαρακτήρισε «ανοιχτό» το ζήτημα των απολύσεων στο δημόσιο, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα ήθελε να προχωρήσει σε αυτό το μέτρο.
  • Για τη φορολογία των ακινήτων,  είπε πως ο νέος φόρος θα είναι δικαιοτερος καθώς θα περιλαμβάνει περισσότερους πολίτες, οι οποίοι θα πληρώνουν λιγότερα στο κράτος. Ωστόσο για το 2013, απάντησε πως οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν σχεδόν τα ίδια με πέρυσι.
  • Τέλος σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, η πάταξη της φοροδιαφυγής δεν έχει να κάνει με τους νόμους αλλά με τους ελέγχους ενώ υποσχέθηκε ότι οι φόροι θα μειωθούν «με την πρώτη ευκαιρία». ( εδώ είναι το σημείο που αρχίζει το ...τρελό γέλιο. «Μακάρι να μην είχαμε ανάγκη να βάλουμε φόρους», είπε για να συμπληρώσει πως το 2013 θα είναι η πιο δύσκολη χρονιά του προγράμματος. 
Το σημαντικότερο;  Δεν μπόρεσε  – ή δεν θέλησε-  να δώσει  μια ακριβή απάντηση για το πότε η χώρα θα ξαναβγεί στις αγορές. Προφανώς για να μη διαψεύσει πρωθυπουργούς  και προκατόχους του  και μάλιστα  από τη συχνότητα του MEGA. 

Είπε και κάτι έξυπνο : “ Η Ελλάδα, δήλωσε, έφτασε στο χείλος του γκρεμού ωστόσο δεν χρεοκοπήσαμε”. Για να συμπληρώσει, με αφορμή ερώτηση γύρω από τις αντιδράσεις που  αντιμετωπίζει ο ίδιος:  “ Ο  υπουργός Οικονομικών είναι ο βράχος που σκάει πάνω του το τσουνάμι” είπε. Και γέλασε μόνος του. Το ίδιο βράδυ, μόνος στο σπίτι, παρέα με τις σκέψεις και τις τύψεις του, θα απολάμβανε αυτό που πολλοί έχουν περιγράψει ως “μοναξιά της πρωτοπορείας”. 

Περίπου την ίδια ώρα, ένας από τους αστέρες της νέας διακυβέρνησης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και όλα τα υπόλοιπα κύριος Μηταράκης, δήλωνε ότι «Το 2013 θα είναι μια δύσκολη χρονιά, αλλά ευελπιστώ ότι θα είναι η μεταβατική χρονιά, τελευταία χρονιά μεγάλης δυσκολίας». Καλά δασκαλεμένος ο νέος. 

Αλλά για να ελαφρώσουμε λίγο την ατμόσφαιρα, θα ήθελα να παραθέσω και ένα  σχόλιο που επεφύλαξε για την παρουσίαση του βιβλίου του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και το παρασκήνιο της εκδήλωσης ο Δημήτρης Παπαδημούλης:

«Θαύμασα χθες τους Σαμαρικούς να αποθεώνουν όρθιοι τον Μητσοτάκη για όσα θα έκανε, αν δεν τον έριχνε ο...Σαμαράς! Όσκαρ κυνισμού της εξουσίας», έγραψε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ στο twitter.



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.