21 Μαρτίου 2013

Ελληνική ΑΟΖ και ελληνικός Ζεόλιθος.


Αν και τα μεγέθη είναι ριζικά διαφορετικά, η προσφορά που παρέχουν η ελληνική ΑΟΖ και ο ελληνικός ζεόλιθος στην πατρίδα μας είναι εξίσου σημαντικές, διότι και στις δύο περιπτώσεις ο ελληνικός λαός αντιλαμβάνεται ότι μπορεί να τα βγάλει πέρα μόνος του δίχως να έχει ανάγκη να ζητιανέψει από κανένα. Η ΑΟΖ και ο ζεόλιθος είναι δυνατότητες που έχει η Ελλάδα να αξιοποιήσει δίχως να καταστρέψει οριστικά τα πάντα. Η ΑΟΖ αλλάζει όλα τα δεδομένα όσον αφορά στο θαλάσσιο χώρο και ο ζεόλιθος ως πέτρωμα είναι το μάρμαρο της ζωής για πολλούς τομείς. Και στις δύο περιπτώσεις είναι απαράδεκτο ότι δεν έχουμε περάσει στη φάση της υλοποίησης, αλλά τώρα έχει σημασία ν' αρχίσουμε τις διαδικασίες για να δει επί του πρακτέου ο λαός μας ότι υπάρχουν όντως προοπτικές για το μέλλον και δεν υπάρχει πια λόγος να βρισκόμαστε σε αναμονή. Περνάμε δυναμικά σε φάση ετοιμότητας, διότι γνωρίζουμε όλα τα δεδομένα και τα επιστημονικά και τα τεχνικά και ξέρουμε ότι το μόνο που λείπει είναι η πολιτική απόφαση που τώρα ετοιμάζεται χάρη στην υψηλή στρατηγική αλλά και στον στρατηγικό σχεδιασμό. Η Ελλάδα έχει ειδικούς στον τομέα των υδρογονανθράκων και στον τομέα του ζεόλιθου. Δεν υπάρχει λόγος λοιπόν να καθυστερούμε άλλο αυτές τις δύο προοπτικές για την πατρίδα μας. Το πλαίσιο είναι ξεκάθαρο, το πεδίο είναι στρατηγικό και το πεδίο δράσης είναι πολιτικό. Ας προχωρήσουμε λοιπόν αποφασιστικά σε αυτές τις κινήσεις που θα αλλάξουν την ελληνική πραγματικότητα, διότι έχουν ένα όραμα που προήλθε από μια ουτοπία που γεννήθηκε μέσα στο αδιανόητο. Γνωρίζουμε για την ΑΟΖ και για το ζεόλιθο και ξέρουμε πόσο μπορούν να προσφέρουν, ενώ βλέπουμε ότι άλλες δραστηριότητες όχι μόνο δεν έχουν τις ίδιες ικανότητες, αλλά ούτε και τα ίδια οφέλη και βέβαια δεν έχουν τις ίδιες παρενέργειες. Διότι η ουσία είναι πρώτα από όλα ο σεβασμός των ανθρώπων και του περιβάλλοντος, αλλιώς δεν έχει κανένα νόημα. Κανείς μας δεν θέλει να βάλει αυτά τα δεδομένα στην ίδια ζυγαριά, διότι δεν είναι της ίδιας τάξης. Και όταν έχουμε αυτές τις δυνατότητες είναι απαράδεκτο να προσμένουμε κάτι από αλλού, δίχως να τις αξιοποιούμε. Και η ΑΟΖ και ο ζεόλιθος έχουν στοιχεία τα οποία είναι ανανεώσιμα κατά συνέπεια μπορούμε να επενδύσουμε και σε αυτά για να παράγουμε θέσεις εργασίας και μάλιστα άμεσα με το ζεόλιθο και σύντομα με την ΑΟΖ. Η Ελλάδα μας μπορεί και πρέπει να κάνει αυτά τα βήματα για να αποδείξει στον εαυτό της και στο λαό της ότι ακολουθεί μια ανθρώπινη στρατηγική, η οποία είναι σεβαστή από όλους και δεν καταπατά κανένα. Γι' αυτό το λόγο διεκδικούμε αυτά τα δικαιώματα, διότι είναι εθνικά και δεν παραβιάζουν τίποτα. Γι' αυτό το λόγο θα αγωνιστούμε για την πατρίδα μας σε αυτά τα μέτωπα με αξιοπρέπεια.


* Ο Νίκος Λυγερός είναι Στρατηγικός Σύμβουλος και καθηγητής γεωστρατηγικής. 

Δείτε επίσης συνέντευξη του Ν.Λυγερού στο ραδιόφωνο της Καρπάθου ΕΔΩ

Συνέντευξη του Ν.Λυγερού στο ράδιο 98.4fm στις 21/03/2013 με τον Γιώργο Σαχίνη ΕΔΩ

O Νίκος Λυγερός στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 στις 21/03/2013. ΕΔΩ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.