21 Σεπτεμβρίου 2010

Η Εγκληματικότητα των μεταναστών ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά προβλήματα της Ευρώπης.

της Θωμαϊδας Παριανού

Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΤΑΠΙΑΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Πρωτότυπος Τίτλος :

Al Jaseera 5/9/2010: GREECE GRAPPLES WITH ILLEGAL EMIGRANTS

Σε μετάφραση δική μας, σας παραθέτουμε το ανωτέρω άρθρο, με κάποια παρενθετικά (τα κόκκινα) δικά μας σχόλια και διευκρινίσεις.

......Η Ελληνική Κυβέρνηση λέει ότι σχεδιάζει νέους νόμους για να αντιμετωπίσει την τεράστια εισροή των παράνομων μεταναστών που κατευθύνονται στην χώρα. Σχεδόν 60.000 άνθρωποι συνελήφθησαν, προσπαθώντας να περάσουν μέσα στην Ελλάδα, μόνο τους πρώτους έξι μήνες αυτού του χρόνου. Ο δημοσιογράφος Barnaby Phillips μεταδίδει από την Αθήνα.

Σκηνικό Α και Β [Εβρος και Νεκροταφείο Λαθρομεταστατών]

Ανθρωποι πεθαίνουν διασχίζοντας τον ποταμό. Ο ποταμός Εβρος ορίζει τα (χερσαία) Ελληνικά σύνορα με την Τουρκία. Οι μετανάστες περνούν προς την Ελληνική πλευρά διασχίζοντάς τον και μετά βρίσκονται στην (Ελληνική) όχθη. Αλλά δεν τα καταφέρνουν όλοι. 16 άνθρωποι, οι περισσότεροι Σομαλοί, πνίγηκαν σε ένα μόνο (συνοριακό) επεισόδιο, πριν 3 εβδομάδες. Και ορίστε που οι Ελληνες θάβουν τα πτώματα (των λαθρομεταναστών), κάπου 130, σε αυτό το τραχύ έδαφος της όχθης, σε έναν μοναχικό λόφο [δείχνει το μέρος].

"Είναι θαμμένοι με αξιοπρεπείς συνθήκες", λένε οι Ελληνες αξιωματούχοι, αλλά οι μετανάστες δεν το βλέπουν έτσι. Ο Wajid Sharifi είναι Αφγανός, που τα κατάφερε να περάσει και να κάνει αίτηση ασύλου στην Ελλάδα. Αυτός ο τόπος [μάλλον εννοεί το νεκροταφείο] τον λυπεί (!) [Να και τα ‘ευχαριστώ].

Στην συνέχεια, του δίνεται ο λόγος για να πει κάτι για Χριστιανικά και Μουσουλμανικά νεκροταφεία, για τους κινδύνους που πέρασε μαζί με τους ‘συντρόφους’ του που δεν τα κατάφεραν, αλλά θα προτιμούσαν να ταφούν κάπου αλλού. «Αν το ήξεραν», είπε χαρακτηριστικά, «θα προτιμούσαν να έμεναν και να πέθαιναν στην δική τους πατρίδα». [Συμφωνούμε με τον κύριο, το ίδιο θα τους συμβουλεύαμε και μεις].

Αυτό που βλέπετε εδώ (δηλ. το Νεκροταφείο) είναι μία ακόμη απόδειξη πως η Ελληνική Κυβέρνηση αποτυγχάνει να αντιμετωπίσει την πελώρια εισροή των παράνομων μεταναστών. Είτε αρέσει στην Κυβέρνηση, είτε όχι, το γεγονός είναι ότι η Ελλάδα είναι η προτιμώμενη διαδρομή εισόδου στην τεράστια πλειοψηφία των παράνομων μεταναστών, που προσπαθούν να περάσουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

ΣΚΗΝΙΚΟ Γ [Αθήνα]

Στους δρόμους της Αθήνας υπάρχουν περισσότερες αποδείξεις για το κρίσιμο θέμα των προσφύγων. Ιρανοί εδώ είναι σε απεργία πείνας [Η εικόνα δείχνει πρόχειρες σκηνές στημένες στο πεζοδρόμιο και κάποιους ξαπλωμένους άνδρες μέσα σε αυτές, που κάνουν απεργία πείνας].. Εχασαν την εμπιστοσύνη τους στο σπασμένο σύστημα ασύλου της Ελλάδας (Greece’s broken asylum system). Ενας έραψε τα χείλη του μεταξύ τους. Πήραμε αυτές τις εικόνες την περασμένη εβδομάδα. Από τότε (μέχρι τώρα) η Κυβέρνηση τους έδωσε (τελικά) άσυλο. Ετσι, η νίκη αυτής της μικρής ομάδας παίρνει μεγάλες διαστάσεις.

Στο κέντρο της Αθήνας [η εικόνα είναι από υπαίθριο συσσίτιο] (βλέπουμε) εκατοντάδες πεινασμένους πρόσφυγες που περιμένουν να πάρουν φαγητό από τα συσσίτια που οργανώνει η Εκκλησία, [Σε σχετικό βίντεο, η κυρία που μοιράζει το φαγητό ακούγεται να λέει στα Ελληνικά «Μαλακό για τον παππού…». Επίσης μιλάει και ένας ‘έγχρωμος’ πάστορας, ονομάτι Jima Adebay, o οποίος λέει τα εξής:]

Πάστορας. «Οι συμπατριώτες μου έρχονται στην Ευρώπη για να έχουν μία καλύτερη ζωή. Όταν έρχονται στην Ευρώπη, βλέπουν ότι και η Ευρώπη έχει οικονομικά προβλήματα» [Ζητάμε συγνώμη αν τους …απογοητεύσαμε. Ισως θα έπρεπε να δείξουν και εικόνες από ΕΛΛΗΝΕΣ που ψάχνουν για τροφή στους κάδους απορριμάτων].

Οι καινούργιες "αφίξεις" (λαθρομεταναστών) αλλάζουν το πρόσωπο της κοινωνίας της Ελλάδας, κάνοντας την περισσότερο ποικίλη / διαφορετική (diverse). Ακόμα και αν αυτή η Κυβέρνηση αποφασίσει να θωρακίσει τα σύνορα [που δεν το βλέπουμε], αυτές οι αλλαγές θα μεταφερθούν στις επόμενες γενιές. « «

Β. ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Μία άλλη υπόθεση που έχει συνταράξει την Γερμανία, είναι ο ύποπτος θάνατος της ειδικής για νέους δικαστίνας Kirsten Heisig, από το Βερολίνο, η οποία χαρακτηρίστηκε από τα Γερμανικά Μ.Μ.Ε. «Ο πιο θαρραλέος δικαστής για νέους», άσχετα αν τα Ελληνικά ΜΜΕ δεν έβγαλαν τσιμουδιά.

Η δικαστίνα Kirsten Heisig που βρήκε ύποπτο τραγικό θάνατο....

Το βιβλίο της “Das Ende der Geduld” (= To Τέλος της Υπομονής) εκδόθηκε στο τέλος του περασμένου Ιουλίου και γρήγορα έγινε μακράν το ν.1 best seller σε όλη την Γερμανία. Η Κ.Η. ήταν ένα από τα λίγα άτομα, τα οποία, αντίθετα από το "πολιτικώς ορθόν", ασχολήθηκε συστηματικά με τα προβλήματα που προέρχονται από την μαζική μετανάστευση. Οι πράξεις της βασίστηκαν σε μία υγιή ανθρώπινη αίσθηση, ότι ο Νόμος πρέπει να εφαρμόζεται εξίσου και προς όφελος των παραβατών, αλλά και των θυμάτων. Βρέθηκε νεκρή στις 3/7/2010 και, σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις, αυτοκτόνησε, όμως πολλοί πιστεύουν ότι δολοφονήθηκε.

Αξίζει τον κόπο να αναφερθούμε σε ένα "YOU TUBE" της Γερμανικής τηλεόρασης, μεταγλωττισμένο στα Αγγλικά και αφιερωμένο στην Κ.Η.

Εισάγοντας το θέμα, η παρουσιάστρια λέει «Η νεανική εγκληματικότητα είναι ένα λεπτό θέμα, μιλώντας με πολιτικούς όρους. Γρήγορα οδηγεί σε κατηγορίες για ρατσισμό, επειδή οι εγκληματικοί νέοι που μας δημιουργούν μπελάδες είναι συχνά παιδιά μεταναστών. Εχοντας έλλειψη μόρφωσης και μέλλοντος όμως, δείχνουν πολύ μεγάλη βία. Η δικαστής για νέους Κ.Η. αποφάσισε να πάρει σκληρότερα μέτρα για τους νεαρούς παραβάτες, τα οποία να λειτουργούν αποτρεπτικά»

Mία ιδιαίτερα προβληματική περιοχή στο Βερολίνο είναι η "Neukolln-Nord", που κατοικείται από μετανάστες, και η Κ.Η. εργαζόταν στο τοπικό δικαστήριο "Tiergarten", στο δε βίντεο λέει (περιληπτικά) τα εξής:

«Παρά τους επίσημους αριθμούς, η εγκληματικότητα των νέων δεν έχει πέσει καθόλου, ιδιαίτερα οι πράξεις που αφορούν κτηνώδη/ειδεχθή συμπεριφορά (brutality) των παραβατών προς τα θύματά τους. Οι παραβάτες είναι κυρίως Τουρκικής και Αραβικής καταγωγής και τα θύματα είναι, κατά πλειοψηφία, Γερμανοί. Υπάρχει μία ακραία αύξηση της κτηνώδους συμπεριφοράς, η οποία αφορά και εμένα, με 16 χρόνια εργασιακής εμπειρίας. Είναι πράγματι σοκαριστικό να δεις πως δέχονται επιθέσεις τα θύματα σήμερα.».

Ηταν υπέρ της άμεσης σύλληψης του νεαρού παραβατικού και της άμεσης τοποθέτησής του σε ένα ειδικό πρόγραμμα, παρά να αφήνει να περνάει ο καιρός και να γίνει η δίκη μετά από 14 περίπου μήνες, οπότε α) ούτε ο ένοχος ούτε οι μάρτυρες θυμούνται καλά – καλά τι είχε γίνει τότε και β) όταν σε αυτό το χρονικό διάστημα ο ένοχος ζει μέσα σε ένα εγκληματικό περιβάλλον και είναι δυνατόν να διαπράξει και άλλα αδικήματα. Και όσο περισσότερο ο νεαρός εγκληματίας ζει κάτω από άσχημες συνθήκες, υποτροπιάζει χειρότερα και απομακρύνεται η πιθανότητα για ενταχθεί σε μια κανονική ζωή.

Στο Berlin-Neukolln οι συμμορίες των νέων κυριαρχούν στους δρόμους. Ο Fadi Saad, γιός Παλαιστινίων μεταναστών, 28 ετών, Γερμανός πολίτης και πρώην μέλος νεανικής συμμορίας μπήκε στο πρόγραμμα της Κ.Η. Λέει ο ίδιος :

«Δια μέσου του προγράμματος, έμαθα να παίρνω την ευθύνη των πράξεών μου, πράγμα που στην αρχή ήταν σοκαριστικό. Επέστρεψα στο σχολείο, όπου παρακολούθησα μία πλήρη εκπαίδευση στις πωλήσεις». Τώρα έχει αναλάβει βοηθός ενδιάμεσης βαθμίδας, ανάμεσα στις συμμορίες, τους αστυνομικούς και τις Αρχές. Εγραψε ένα βιβλίο για την ζωή του και πως μπορούν να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα σαν το δικό του. Συμφωνεί και αυτός με τις επιταχυνόμενες δικαστικές διαδικασίες (accelerating court procedures).

Η Κ.Η. ενοχλείται ιδιαίτερα, όταν έχει ακροαματική διαδικασία και δεν εμφανίζονται ούτε ο κατηγορούμενος, ούτε οι μάρτυρες. «Αυτό είναι πολύ ενοχλητικό, επειδή είναι μια επιταχυνόμενη δικαστική διαδικασία. Αφού έχει διαπράξει κακούργημα, ο νέος πρέπει να περάσει από ακροαματική διαδικασία, το αργότερο πριν περάσουν 3 βδομάδες, ειδικά όταν εμπεριέχεται σωματική βία. Η απουσία τους αυτή είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ» Παράλληλα η Κ.Η. οργανώνει συναντήσεις για γονείς και καθιερώνει ένα δίκτυο, όπου θέλει όλους όσους εμπλέκονται να συνεργάζονται, ίσως γιατί διαισθάνεται ότι ο χρόνος πιέζει. Την ενοχλούν επίσης και οι λεκτικές επιθέσεις, με βρισιές και βωμολοχίες, για τις οποίες λέει : «Αυτές οι προσβολές και οι ταπεινώσεις είναι πολύ χειρότερες από το να κλέβεις το κινητό κάποιου»

Σε ένα σχολείο του Βερολίνου, ένας νεαρός Τούρκος αποβάλλεται από την τάξη. Αυτός φωνάζει 2 συγγενείς του, οι οποίοι ξυλοκοπούν αλύπητα τον αναπληρωτή διευθυντή του σχολείου Horst F. και τον στέλνουν στο νοσοκομείο με τραύματα στο κρανίο και στον εγκέφαλο, σπασμένα πλευρά και σπασμένη μύτη. O H.F. πηγαίνει καλύτερα, ο σωματικός πόνος του όσο πάει και μειώνεται, όμως εκτότε βιώνει ψυχολογικά προβλήματα. Ο ίδιος λέει, «Εχω σημειώσει σημαντικές αλλαγές, αισθήσεις και αισθήματα που δεν ήταν τυπικά του εαυτού μου, όπως, φόβος, διαταραχές του ύπνου, αλλαγές διάθεσης…»

Η δικαστίνα κατακρίνεται για τον ανοικτό τρόπο που μιλάει για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και τα οποία οι πολιτικοί προτιμούν να αγνοούν. Η υποστήριξή της όμως έρχεται από την Ενωση Αξιωματικών της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας, η οποία επιβεβαιώνει ότι το 80% των ειδεχθών νεαρών εγκληματιών είναι ΜΗ ΓΕΡΜΑΝΟΙ και λέει χαρακτηριστικά «Σήμερα, οι πολιτικοί έχουν την τάση να τηρούν σιγήν ιχθύος για αυτό το θέμα [δηλ. της ειδεχθούς εγκληματικότητας των νεαρών μεταναστών], μέχρις ότου η κοινή γνώμη τους πιέσει να σπάσουν την σιωπή τους».

Επίσης, είναι εξοικειωμένη με την μουσική γεμάτη βία που παίζουν στο Berlin- Neukolln και, εν μέρει, το ότι είναι δημοφιλές για τους νέους αυτούς να επιτίθενται σε οδηγούς λεωφορείων και να μαγνητοσκοπούν τις επιθέσεις αυτές με κινητό. Ονομάζουν την μέθοδο αυτή "Ευτυχισμένο Χαστούκισμα", ληστεία, χτυπήματα, εξευτελισμό και στην συνέχεια ανεβάζουν τα "κατορθώματά" τους στο διαδίκτυο. Παρ’ όλα αυτά, η Κ.Η. δηλώνει αισιόδοξη : «Εχουμε ένα πλήρες πεδίο δράσεως των νόμων στα χέρια μας. Μπορούμε να επιβάλλουμε 10 φυλάκιση στον νεαρό ειδεχθή εγκληματία, αν χρειασθεί».

Μόνο που δεν πρόλαβε να εφαρμόσει το δικό της πρόγραμμά κοινωνικής εξυγίανσης, γιατί την πρόλαβε ο θάνατος. Ενας θάνατος με πολλά ερωτηματικά….




Share

1 σχόλιο:

ΜΑΝΩΛΗΣ ΔΑΦΝΗ είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=boJk8cBA7jY&NR=1

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.