16 Ιανουαρίου 2021

Δεν φίμωσαν τον Τραμπ. Φίμωσαν την ελευθερία έκφρασης

Στην Ελλάδα ήγειρε ελάχιστο προβληματισμό η απόφαση των κοινωνικών δικτύων twitter, και στην συνέχεια των facebook, Snapchat και Twitch, να αναστείλουν τον λογαριασμό του Ντόναλντ Τραμπ. Κυριάρχησαν τα επιφωνήματα ικανοποίησης. 
 
Αναμενόμενο, αφού στον δημόσιο λόγο έχουν κυριαρχήσει δύο τάσεις. Ο καθωσπρεπισμός της πολιτικής ορθότητας που έχει κάνει την comme il faut έκφραση ευαγγέλιο, και ο αριστερός απαξιωτισμός, με την μονίμως αλληθωρίζουσα άποψη, ότι η φίμωση όταν αφορά τον αντίπαλο… δεν είναι φίμωση.
 
Κατά την πολιτική ορθότητα, μπορούν να λέγονται σχεδόν όλα αρκεί ο πολιτικός λόγος να μην έχει «γωνίες» και εξτρεμισμό. Να είναι στρογγυλεμένος, δηλαδή να είναι λογοκριμένος εκ των προτέρων. Για την Αριστερά η ελευθερία λόγου δεν είναι αυταξία. Πρέπει να υπηρετεί φιλολαϊκές και δικαιωματικές σκοπιμότητες. Κάθε τι που τις αντιστρατεύεται μπορεί να φιμωθεί.  
 
Αυτά βέβαια εν Ελλάδι και Αμέρικα. Αντιθέτως προβληματισμός επικράτησε στη Δύση, και δη σε υψηλά κλιμάκια.  
 
Η Καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ για παράδειγμα, θεώρησε «προβληματικό» τον μόνιμο αποκλεισμό Τραμπ από το twitter. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός της Στέφεν Ζάιμπερτ «το θεμελιώδες δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης είναι στοιχειώδους σημασίας». Πρόσθεσε ότι «παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν μόνο σύμφωνα με τους νόμους, όχι όμως έπειτα από απόφαση των διαχειριστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης».
 
Στο ίδιο πνεύμα, ο επικεφαλής της Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ (CSU) με δηλώσεις του στο Politico τόνισε την ανάγκη για περισσότερη εποπτεία στα συγκεκριμένα δίκτυα. Όπως είπε «Δεν μπορούμε να αφήσουμε στις αμερικανικές εταιρίες το πώς θα συζητούμε και πώς όχι». Τάχθηκε δε υπέρ αυστηρότερων κανονισμών ρύθμισης.  
 
Την ίδια ώρα, Γάλλοι πολιτικοί, από όλα σχεδόν τα πολιτικά κόμματα, καταδίκασαν τον αποκλεισμό του Ντόναλντ Τραμπ. Ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Γκαμπριέλ Ατάλ εκτίμησε ότι το να φιμώσεις κάποιο πρόσωπο στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίοι έχουν μετατραπεί σε «ένα είδος δημόσιου χώρου», εγείρει ερωτηματικά «λόγω της απουσίας συγκεκριμένων κριτηρίων, καθορισμένων από τον νόμο».  
 
Ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε ότι «ο έλεγχος των ψηφιακών κολοσσών δεν μπορεί να διεξάγεται από την ίδια την ψηφιακή ολιγαρχία». Δηλώνοντας «σοκαρισμένος» από την απόφαση, ο υπουργός επισήμανε την «απειλή» που συνιστά αυτή η «ψηφιακή ολιγαρχία» για «τα κράτη και τη δημοκρατία», και τόνισε ότι μόνο «ο κυρίαρχος λαός», «τα κράτη» και «η δικαιοσύνη» νομιμοποιούνται να καθορίσουν το ρυθμιστικό πλαίσιο των γιγάντων του διαδικτύου.  
 
Ακόμη και στην αντιπολίτευση, από τον ηγέτη της ριζοσπαστικής Αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν (!) μέχρι την ηγέτιδα της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, καταδίκασαν την απόφαση του Twitter.  
 
Επίσης ο Ευρωπαίος επίτροπος Τιερί Μπρετόν δήλωσε «σαστισμένος» από τις εξελίξεις.  
Οι επικροτητές της φίμωσης υποστηρίζουν ότι οι πλατφόρμες αυτές είναι ιδιωτικές εταιρίες και έχουν κανονισμούς λειτουργίας. Όποιος συμμετέχει σημαίνει ότι αποδέχεται τους κανονισμούς, και ότι οι ίδιες δικαιούνται να τον αποβάλουν εάν κρίνουν ότι τους παραβιάζει.  
 
Δεν είναι ακριβώς έτσι. Είναι μεν ιδιωτικές εταιρίες, τα κέρδη είναι δικά τους, αλλά με την στρατηγική θέση που έχουν κατακτήσει πλέον ως κανάλια επικοινωνίας παγκοσμίου επιπέδου, το προϊόν τους έχει μεταπλασθεί σε δημόσιο αγαθό. Twitter και Facebook έχουν εξοβελίσει τα mainstream media από την στρατηγική τους θέση, και έχουν απομειώσει τον κυρίαρχο λόγο τους.  
 
Η φίμωση του όποιου Προέδρου ενός κράτους, και πολύ περισσότερο του Προέδρου μιας υπερδύναμης τον οποίο ψήφισαν 70 εκατομμύρια πολίτες, δεν εναπόκειται στην απόφαση ενός CEO μιας ψηφιακής επιχείρησης. Δεν μπορεί να γίνεται ισχυρότερος από έναν εκλεγμένο Πρόεδρο, όποιος κι αν είναι αυτός.
 
Και για όσους αριστερούς που χαίρονται, σημειώνουμε ότι αν σήμερα φίμωσαν τον γελοίο Τραμπ, αύριο θα μπορούσαν να φιμώσουν ένα ριζοσπάστη ηγέτη, επειδή ο λόγος του αποκλίνει από τον κατ΄ αυτούς παραδεκτό.  
 
Γι’ αυτό χρειάζεται επειγόντως διεθνής ρύθμιση που θα καθορίζει τις αρμοδιότητές τους. Δεν μπορεί οι ιδιοκτήτες παγκοσμίων ψηφιακών πλατφορμών να είναι ισχυρότεροι από ψηφισμένους ηγέτες. Τότε να τους παραδώσουμε και την παγκόσμια διακυβέρνηση.  
 
Γιάννης Σιδέρης 
 
το είδαμε ΕΔΩ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.