17 Αυγούστου 2016

ΙοΤ: τα πάντα όλα online.

Η Ολλανδία έγινε πριν από λίγες ημέρες η πρώτη χώρα του κόσμου που προσθέτει στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας ειδική υπηρεσία για το λεγόμενο Ιnternet των Πραγμάτων ή IoT. Εκατομμύρια καθημερινά αντικείμενα θα μπορούν πλέον να λαμβάνουν και να μεταδίδουν δεδομένα, όπως για παράδειγμα οι αποσκευές στο αεροδρόμιο του Αμστερνταμ και οι αισθητήρες στάθμης στο λιμάνι του Ρότερνταμ. 
Η ολλανδική εταιρεία επικοινωνιών KPN υπερηφανεύεται σε ανακοίνωσή της για την υλοποίηση του πρώτου εθνικού δικτύου μεγάλης εμβέλειας LoRa. Ανάλογο δίκτυο ετοιμάζεται ωστόσο και στη Νότια Κορέα, ενώ δοκιμές πραγματοποιούνται στην Αυστραλία και στην Κίνα, μεταξύ άλλων. 

Το δίκτυο LoRa επιτρέπει στις συσκευές να συνδέονται στο Διαδίκτυο ακόμη και χωρίς Wi-Fi χρησιμοποιώντας ένα σύστημα που λειτουργεί συμπληρωματικά στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας. Μια επιπλέον μικρή κεραία που προστίθεται στους σταθμούς βάσης των δικτύων κινητής επιτρέπει τη μετάδοση και λήψη ραδιοσημάτων χαμηλής ισχύος αλλά μεγάλης εμβέλειας. 

Το δίκτυο ενεργοποιήθηκε σε πιλοτική βάση τον Νοέμβριο στη Χάγη και στο Ρότερνταμ, επεκτάθηκε όμως γρήγορα σε όλη την Ολλανδία λόγω «σημαντικού ενδιαφέροντος», λέει η KPN. Η εταιρεία έχει εξασφαλίσει συμφωνίες για τη σύνδεση 1,5 εκατ. συσκευών, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί μετά τη διάθεση της υπηρεσίας σε όλη την Ολλανδία.

Δοκιμές πραγματοποιούνται στο αεροδρόμιο Σίπολ του Αμστερνταμ για την παρακολούθηση των αποσκευών, ενώ ο σιδηροδρομικός σταθμός της Ουτρέχτης πειραματίζεται με το IoT για την παρακολούθηση των μηχανισμών που επιτρέπουν στα τρένα να αλλάζουν ράγες.

Οι πληρωμές 

Οπως αναφέρει ο Ματ Κομορόφσκι, στέλεχος της παγκόσμιας πλατφόρμας πληρωμών PayPal για την Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη,  δεν αργεί η στιγμή που οι πληρωμές θα αυτοματοποιηθούν και θα απλοποιηθούν σταδιακά πλήρως, με αποτέλεσμα να μην απασχολούν τον καταναλωτή ως διαδικασία καθώς θα πραγματοποιούνται αυτόματα και σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Και αυτό γιατί ο καταναλωτής θα έχει τη δυνατότητα να εξουσιοδοτεί μια συσκευή που θα επιλέγει ο ίδιος με τη μέθοδο του tokenization (διαδικασία κωδικοποίησης), στην οποία θα αποθηκεύονται για ένα προκαθορισμένο διάστημα τα στοιχεία πληρωμής προκειμένου η φυσική ή ηλεκτρονική πληρωμή να γίνεται αυτόματα μέσω φορητών συσκευών. 

Το 2015 το 28% από τα περίπου 5 δισ. πληρωμών έγινε μέσω φορητών συσκευών. Στις ΗΠΑ και στη Βρετανία παρέχεται η υπηρεσία PayPal check in: προεπιλέγοντας ο χρήστης κάποια καταστήματα μέσω εφαρμογής σε μια εξουσιοδοτημένη συσκευή, τα στοιχεία με μια φωτογραφία του γίνονται διαθέσιμα στον έμπορο, οπότε προσεγγίζοντας το ταμείο εκείνος μπορεί να τον αναγνωρίσει χωρίς να χρειάζεται καν να βγάλει από την τσέπη του το κινητό τηλέφωνο. Επιβεβαιώνει λεκτικά την αγορά και την ίδια στιγμή η συσκευή δονείται. Με ανάλυση της καταναλωτικής συμπεριφοράς και ειδικούς αλγόριθμους που λειτουργούν ως φίλτρα προλαμβάνονται περιστατικά απάτης και κακόβουλης χρήσης. «Οι συναλλαγές γίνονται πλέον αόρατες» επισημαίνει ο Κομορόφσκι.

Κινητά τηλέφωνα 

Ως το 2018 το «οικοσύστημα» δικτυωμένων συσκευών Internet of Things (ΙοΤ) θα έχει εκτοπίσει τα κινητά από τον «θρόνο» των περισσότερο συνδεδεμένων συσκευών, σύμφωνα με το εφετινό Mobility Report της Ericsson. 

Συγκεκριμένα οι ειδικοί προβλέπουν ότι μεταξύ 2015 και 2021 ο αριθμός των συσκευών που θα είναι συνδεδεμένες στο IoT θα παρουσιάσει αύξηση 23% ετησίως, με τον μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης να εντοπίζεται στο «κινητό» ΙοΤ. Μεταφράζοντας τα στοιχεία αυτά, οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι από τα 28 δισεκατομμύρια των συσκευών που θα έχουν συνδεθεί ως το 2021 σχεδόν 16 δισεκατομμύρια θα αντιπροσωπεύουν συσκευές ΙοΤ. 

Στη Δυτική Ευρώπη ο αριθμός των συσκευών ΙοΤ στην αγορά προβλέπεται να παρουσιάσει αύξηση 400% ως το 2021. «Το ΙοΤ αναπτύσσεται καθώς μειώνεται το κόστος των συσκευών και εμφανίζονται καινούργιες εφαρμογές. Από το 2020 η εμπορική υλοποίηση των δικτύων 5G θα προσφέρει επιπλέον δυνατότητες κρίσιμες για το ΙοΤ, όπως ο "τεμαχισμός" του δικτύου και η ικανότητα σύνδεσης συσκευών των οποίων ο αριθμός θα είναι εκθετικά μεγαλύτερος σε σχέση με σήμερα» εξηγεί η Ρίμα Κιουρέσι, αντιπρόεδρος και επικεφαλής Στρατηγικής της Ericsson.

Οικιακές εφαρμογές 

H εταιρεία παρουσίασε το νέο σύστημά της για μια «δικτυωμένη» καθημερινότητα Samsung SmartThings Hub. Συνοδευόμενο από υπερευαίσθητους αισθητήρες, κάμερες και μια αναβαθμισμένη εφαρμογή για smartphones, το νέο σύστημα μετατρέπει όλο το νοικοκυριό σε ένα «έξυπνο» οικοσύστημα. Ετσι προσφέρει στους χρήστες τον έλεγχο εξ αποστάσεως επιμέρους συνδεδεμένων ή του συνόλου των συσκευών τους. Το σύστημα οικιακής δικτύωσης είναι πλέον διαθέσιμο στις ΗΠΑ και στη Βρετανία. Στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης θα κάνει σταδιακά την εμφάνισή του μέσα στο 2016. 

«Προκειμένου να επιτύχει το Ιnternet των Πραγμάτων οι δικτυωμένες συσκευές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα εύχρηστες, να δίνουν τη δυνατότητα στους χρήστες να προσαρμόζουν το όλο σύστημα στα μέτρα τους και να έχουν πρόσβαση σε εργαλεία τα οποία θα οδηγούν στην ψυχική τους γαλήνη, ακόμη και όταν βρίσκονται μακριά από το σπίτι τους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλεξ Χόκινσον, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας που «έχτισε» την πλατφόρμα ελέγχου οικιακών συσκευών μέσω Διαδικτύου SmartThings, η οποία πριν από περίπου έναν χρόνο εξαγοράστηκε από τον νοτιοκορεατικό κολοσσό. 

Το λεγόμενο Hub της Samsung διαθέτει ισχυρό επεξεργαστή, ο οποίος επιτρέπει τον έλεγχο μέσω βίντεο, όπως επίσης και μπαταρία ασφαλείας με διάρκεια ζωής 10 ωρών για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, όπως π.χ. μια διακοπή ρεύματος. 

Η νέα λύση Smart Home Monitor χαρίζει στους χρήστες πρόσβαση και λήψη μέτρων ενάντια σε εισβολές, στον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς ή πλημμύρας στο σπίτι. Το σύστημα παρακολούθησης του νοικοκυριού ενημερώνει τον χρήστη σε πραγματικό χρόνο με ειδοποιήσεις και υλικό βίντεο από πολλαπλές κάμερες μέσω της εφαρμογής SmartThings.

Θοδωρής Λαϊνας 
Πηγή: tovima.gr
το είδαμε ΕΔΩ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.