14 Δεκεμβρίου 2024
Τρεις τρομακτικές συνέπειες της τεχνητής νοημοσύνης που ίσως δεν έχετε σκεφτεί
Οι πιθανοί κίνδυνοι της Τεχνητής Νοημοσύνης έχουν κωδικοποιηθεί εδώ και καιρό στη λαϊκή μας κουλτούρα, πολύ πριν η τεχνολογία γίνει πραγματικότητα.
Συνήθως αυτές οι φανταστικές αφηγήσεις απεικονίζουν την τεχνητή νοημοσύνη ως μια δολοφονική οντότητα που καταλήγει στο «λογικό συμπέρασμα» ότι τα ανθρώπινα όντα είναι ένα παρασιτικό είδος που πρέπει να εξαλειφθεί.
Λάβετε υπόψη ότι οι περισσότερες από αυτές τις ιστορίες γράφονται από προοδευτικούς από το Χόλλυγουντ και είναι ως επί το πλείστον μια αντανάκλαση των δικών τους φιλοσοφιών.
Μερικές από αυτές τις προγνωστικές φαντασιώσεις ρίχνουν μια βαθύτερη ματιά στη σκοτεινή σχέση μας με την τεχνολογία.
Το 1965, ο Jean Luc Godard κυκλοφόρησε μια ταινία με τίτλο «Alphaville», η οποία απεικόνιζε μια κοινωνία εντελώς μικροδιαχειριζόμενη από μια ψυχρή και άψυχη ρομποτική νοημοσύνη.
Η ανθρωπότητα παραδίδεται σε έναν άρχοντα με δυαδικό εγκέφαλο επειδή εξαπατάται να πιστέψει ότι ένας κυβερνήτης χωρίς συναίσθημα θα ήταν απαλλαγμένος από προκατάληψη ή διαφθορά.
Το 1968, ο Στάνλεϋ Κιούμπρικ κυκλοφόρησε το 2001: A Space Odyssey, με έναν υπολογιστή τεχνητής νοημοσύνης σε ένα διαστημόπλοιο που αποκτά αυτογνωσία αφού έρθει κοντά σε ένα εξωγήινο τεχνούργημα. Η AI, βλέποντας το ανθρώπινο φορτίο του διαστημόπλοιου ως απειλή για την ύπαρξή του, αποφασίζει ότι πρέπει να δολοφονήσει το πλήρωμα. Η σύγκρουση μεταξύ του πληρώματος και του υπολογιστή είναι μόνο ένα αντιθετικό στοιχείο για πολύ μεγαλύτερα ερωτήματα. Είναι μια εξερεύνηση του τι συνιστά νοήμονα ζωή, από πού προέρχεται και τι σημαίνει συνείδηση στο μεγάλο σχέδιο του σύμπαντος.
Για τον Kubrick και τον Arthur C. Clarke, η έννοια της ανθρώπινης ψυχής ή ενός θεϊκού δημιουργού, φυσικά, δεν μπαίνει ποτέ πραγματικά στη συζήτηση. Η απάντηση; Οι δημιουργοί είναι διφορούμενοι ή απουσιάζουν εδώ και καιρό. Μας δημιούργησαν, εμείς φτιάξαμε την τεχνητή νοημοσύνη και η τεχνητή νοημοσύνη θέλει να μας καταστρέψει και στη συνέχεια να ξαναφτιάξει τον εαυτό της. Είναι ο πυρήνας της εωσφορικής μυθολογίας – Η ακλόνητη και μαγνητική επιθυμία των παιδιών του Θεού να ξεπεράσουν τον δημιουργό τους, είτε καταστρέφοντάς τον, είτε κλέβοντας γνώση από αυτόν, όπως ο Προμηθέας κλέβει φωτιά για να γίνουν οι ίδιοι θεοί.
Ο Θεός γίνεται εχθρός σε αυτές τις ιστορίες επιστημονικής φαντασίας, επειδή όλη η ύπαρξη απαιτεί πόνο και πίστη. Πώς τολμά να μας δίνει ζωή μόνο και μόνο για να μας φέρει σε έναν κόσμο πόνου χωρίς κανένα τρόπο να γνωρίζουμε το τελικό αποτέλεσμα... Τώρα πρέπει να τον κάνουμε να πληρώσει και να ξαναφτιάξουμε τη δημιουργία για να ταιριάζει στις ιδιοτροπίες μας.
Είναι μια ρηχή, εγωιστική και εωσφορική ιδεολογία, αλλά υποστηρίζω ότι αποτελεί κεντρικό πυλώνα της προσπάθειας του κατεστημένου να δημιουργήσει τεχνητή νοημοσύνη.
Η υπόσχεση, ή το όνειρο, είναι ότι μόλις αυτή η νέα «ζωή» δημιουργηθεί και αυτονομηθεί, θα αφαιρέσει κάθε αβεβαιότητα και αγώνα από τη ζωή μας. Θα κάνει τα πάντα για μας, έτσι ώστε να μπορούμε να συλλογιζόμαστε την ύπαρξη χωρίς περισπασμούς, ή μπορούμε απλά να γίνουμε χοντροί και ηθικά ευέλικτοι στην ειρήνη.
Ειδικά η γενιά μου έχει στενή σχέση με την ιδέα της τεχνητής νοημοσύνης και της Αποκάλυψης που θα μπορούσε να φέρει. Ο κανόνας ψυχαγωγίας μας είναι γεμάτος με οράματα επιστημονικής δυστοπίας. Το 1984 ο James Cameron κυκλοφόρησε την ταινία «The Terminator» και ουσιαστικά καθόρισε την πολιτιστική δυσπιστία μας για την ψηφιακή εποχή. Η προοπτική ότι η τεχνητή νοημοσύνη ως εφεύρεση μπορεί μια μέρα να στραφεί εναντίον μας (ή να χρησιμοποιηθεί για να μας υποδουλώσει) είναι πάντα παρούσα στο μυαλό μας.
Ήμουν μέρος της τελευταίας γενιάς ανθρώπων που είδαν τον κόσμο ΧΩΡΙΣ υπολογιστές, ή τουλάχιστον την ομοιότητα των υπολογιστών.
Μεγαλώσαμε χωρίς το διαδίκτυο, χωρίς αλγόριθμους, χωρίς κινητά τηλέφωνα και χωρίς μαζική παρακολούθηση, και έχουμε δει τα πάντα να αλλάζουν γρήγορα υπό το πρίσμα της συνολικής ψηφιακής προσαρμογής.
Δεν μας αρέσει η τεχνητή νοημοσύνη, γνωρίζουμε ότι είναι απειλή, αλλά μπορεί να είμαστε η τελευταία γενιά που το βλέπει έτσι.
Μόλις φύγουμε εμείς, ποιός άλλος θα το αμφισβητήσει;
Από την πλευρά μου, δεν πιστεύω ότι η τρέχουσα τεχνολογία αντιπροσωπεύει αυτό που συνηθίζαμε να σκεφτόμαστε ως «AI». Δεν έχει αυτογνωσία, δεν είναι πραγματικά αυτόνομο και δεν έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμο με απτούς όρους.
Δεν έχουμε δει ούτε μία σημαντική επιστημονική ανακάλυψη από ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης.
Δεν έχουμε δει καμμία πρόοδο που να αλλάζει το παιχνίδι για το μέλλον της ανθρωπότητας (τουλάχιστον όχι με θετικό τρόπο).
Η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα μπορέσει ποτέ να γράψει ένα μεγάλο μυθιστόρημα, ποτέ δεν θα μπορέσει να γράψει μια μεγάλη μουσική συμφωνία, η τέχνη της είναι γενική και μη πρωτότυπη και κλέβει από ανθρώπους καλλιτέχνες, είναι πολύ γρήγορη με την ανάλυση δεδομένων, αλλά η ικανότητά της να ερευνά περιορίζεται από τον προκατειλημμένο προγραμματισμό των δημιουργών της. Ποτέ δεν θα βασιζόμουν στην τεχνητή νοημοσύνη για να κάνω την έρευνά μου για μένα, επειδή συνήθως είναι λάθος λόγω παράλειψης.
Σίγουρα δεν θα το θεωρούσα «ζωή» ή συνείδηση. Αρχίζω να βλέπω πολλούς από τους πρωταθλητές της τεχνητής νοημοσύνης να αλλάζουν αθόρυβα τους ορισμούς τους για το τι είναι ή πρέπει να είναι η τεχνητή νοημοσύνη.
Το αρχικό όραμα ήταν η εξέλιξη μιας νέας μορφής ζωής, μιας υπερνοημοσύνης, ενός είδους ψηφιακού θεού.
Τώρα οι μαζορέτες αρχίζουν να παραμερίζουν τις απαιτήσεις της αυτογνωσίας και της συνείδησης, υποψιάζομαι επειδή ξέρουν ότι δεν πρόκειται να συμβεί.
Αλλά αν συμβαίνει αυτό, γιατί η τεχνητή νοημοσύνη να αποτελεί απειλή για τον πολιτισμό; Εάν είναι απλώς μια καινοτομία και όχι ζωντανή, τι ζημιά θα μπορούσε ενδεχομένως να κάνει;
Δεν είναι τόσο ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα στραφεί εναντίον μας ή θα στείλει έναν στρατό ρομπότ για να μας σκοτώσει.
Ο πραγματικός κίνδυνος είναι ότι θα εξαπατηθούμε και θα πιστέψουμε ότι είναι πραγματικά παντογνώστης. Εάν βασιζόμαστε σε τέτοια ελαττωματική τεχνολογία πάρα πολύ, θα μπορούσε να μας καταστρέψει απλώς δίνοντάς μας κακές πληροφορίες και κάνοντάς μας τεμπέληδες.
Ακολουθούν τρεις πιθανές συνέπειες της τεχνητής νοημοσύνης που με ανησυχούν περισσότερο. συνέπειες που δεν νομίζω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν σκεφτεί...
Το μυαλό κυψέλης AI
Τα ανθρώπινα όντα είναι από τη φύση τους κοινωνικά, είναι ριζωμένο στο DNA μας. Ο φυλετισμός είναι ο τρόπος με τον οποίο επιβιώνουμε και αυτό το στοιχείο της ψυχολογίας μας πιθανότατα δεν θα εξαφανιστεί ποτέ.
Από ορισμένες απόψεις είναι πολύ χρήσιμο. Θα ήταν συμφορά αν όλοι οι άνθρωποι σκέφτονταν με τον ίδιο τρόπο για τα πάντα.
Θα σήμαινε αυτοκαταστροφή αν συμφωνούσαμε συνεχώς και ποτέ δεν αμφισβητούσαμε την πορεία μας ως είδος.
Ωστόσο, το μυαλό της κυψέλης είναι ακριβώς αυτό προς το οποίο μας ωθούν οι παγκοσμιοποιητές.
Ο κίνδυνος της τεχνητής νοημοσύνης είναι ότι θα μπορούσε να μας φέρει πιο κοντά σε μια παγκόσμια νοοτροπία κυψέλης γρηγορότερα από οποιοδήποτε άλλο εργαλείο ή κομμάτι προπαγάνδας που υπάρχει. Πώς; Με το να είναι τόσο καταραμένα βολικό.
Ακόμα και τώρα, οι περισσότερες μηχανές αναζήτησης στο διαδίκτυο κυβερνώνται από αλγόριθμους τους οποίους οι ελίτ της Big Tech μπορούν να προγραμματίσουν κατά βούληση για να κρύψουν σωστές πληροφορίες, ενώ προωθούν ψέμματα.
Επιπλέον, οι λειτουργίες απαντήσεων AI ενσωματώνονται σε κάθε μηχανή αναζήτησης, έτσι ώστε οι απαντήσεις στις ερωτήσεις να παρέχονται αμέσως στο επάνω μέρος της σελίδας από τον αλγόριθμο.
Δεν χρειάζεται καν να μετακινηθείτε προς τα κάτω και να ελέγξετε τις πηγές, αρκεί να έχετε τυφλή πίστη ότι το AI είναι σωστό.
Προς το παρόν, αυτά τα bots απαντήσεων AI ενδέχεται να παρέχουν κάποιες σχετικά ακριβείς πληροφορίες στις περισσότερες περιπτώσεις, αλλά μπορούν να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου (όπως οι περισσότερες τεχνολογίες ιστού) για λογοκρισία ή για να δώσουν ψευδή δεδομένα.
Αυτό που φοβάμαι είναι ότι το ευρύ κοινό θα σταματήσει εντελώς να ερευνά πηγές, θα αποφύγει να εκτεθεί σε εναλλακτικές απόψεις και τελικά ολόκληρος ο πληθυσμός θα σκέφτεται ακριβώς όπως του λέει η τεχνητή νοημοσύνη να σκέφτεται.
Μπορεί να μην ξέρουν καν ότι συμβαίνει μέχρι να είναι πολύ αργά. Είδαμε στοιχεία αυτού κατά τη διάρκεια της μαζικής κυβερνητικής λογοκρισίας των πληροφοριών covid. Φανταστείτε αυτό το επίπεδο ελέγχου πληροφοριών να γίνεται το διαρκές πρότυπο; Φανταστείτε όλους να καταναλώνουν τα ίδια δεδομένα που τους παραδίδονται από την τεχνητή νοημοσύνη και όλοι να υποθέτουν ότι τα δεδομένα είναι σωστά;
Η ποικιλλομορφία της σκέψης θα εξαφανιζόταν.
Η θεωρία του νεκρού διαδικτύου
Μια άλλη τρομακτική προοπτική της τεχνητής νοημοσύνης είναι η «Θεωρία του Νεκρού Διαδικτύου» - Η θεωρία ότι εκατομμύρια ή ακόμα και δισεκατομμύρια αυτοπαραγόμενα ρομπότ AI θα εξαπλωθούν σε όλο τον ιστό, εισβάλλοντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στα τμήματα σχολίων κάθε ιστότοπου.
Οι αλγόριθμοι AI είναι σίγουρα ικανοί να ακούγονται κάπως ανθρώπινοι, τουλάχιστον σε κείμενο.
Θεωρώ, ότι οι περισσότεροι αναγνώστες πιθανότατα έχουν αλληλεπιδράσει με ένα bot στα κοινωνικά μέσα ή έχουν διαφωνήσει με ένα bot σε μια ενότητα σχολίων και νόμιζαν ότι ήταν πραγματικό πρόσωπο.
Η πρωταρχική δουλειά αυτών των bots (προς το παρόν) είναι να εισάγουν προπαγάνδα και να φαίνεται ότι περισσότεροι άνθρωποι υποστηρίζουν μια συγκεκριμένη ιδεολογία από ό, τι πραγματικά υπάρχει.
Ωστόσο, σκεφτείτε τι μπορεί να συμβεί εάν ο διαδικτυακός λόγος είναι θαμμένος στα σχόλια AI;
Το νόημα του λόγου είναι να φτάσουμε στην αλήθεια ενός ζητήματος, είτε μέσω ειλικρινούς συζήτησης είτε μέσω της έκθεσης παραπληροφόρησης χρησιμοποιώντας γεγονότα. Αλλά πρέπει να έχεις δύο ανθρώπους να αναπηδούν ιδέες ή ιδανικά ο ένας από τον άλλο για να αποδείξεις ή να απορρίψεις έναν ισχυρισμό. Μερικές φορές αυτό το μπρος-πίσω δεν έχει απαραίτητα σκοπό να βοηθήσει τους εμπλεκόμενους. Αντίθετα, έχει σκοπό να εκπαιδεύσει το κοινό ή τους θεατές της συζήτησης.
Μια πλημμύρα bots AI θα κατέστρεφε αποτελεσματικά κάθε τέτοιο λόγο με τον κορεσμό των σχολίων και των κοινωνικών μέσων με μία μόνο άποψη.
Θα μπορούσε επίσης να κατασκευάσει μια ψευδή συναίνεση, κάνοντας τα άτομα να πιστεύουν ότι ο πληθυσμός αγκαλιάζει ορισμένες ιδέες ή ατζέντες, όταν είναι πραγματικά η AI που παρουσιάζεται ως πλειοψηφία.
Η πραγματική συζήτηση και οι φωτισμένες ιδέες θα χάνονταν σε μια θάλασσα τεχνητών σχολίων και λευκού θορύβου. Θα μπορούσαμε να επιστρέψουμε σε μια πραγματική πλατεία της πόλης, αλλά η παγκόσμια πλατεία της πόλης θα είχε ουσιαστικά ολοκληρωθεί.
Η Βιβλιοθήκη Της Βαβέλ
Το 1941 ένας συγγραφέας από την Αργεντινή με το όνομα Jorge Luis Borges δημοσίευσε ένα διήγημα με τίτλο «Η βιβλιοθήκη της Βαβέλ» ως μέρος μιας συλλογής με τίτλο «Ο κήπος των μονοπατιών».
Όπως γνωρίζουν οι περισσότεροι, ο Πύργος της Βαβέλ είναι μια ιστορία από τη Βίβλο που περιγράφει έναν πύργο που χτίστηκε από ανθρώπους φτάνοντας στους ουρανούς που τελικά γκρέμισε ο Θεός, σκορπίζοντας τη γνώση που απαιτείται για να τον χτίσει και τους ανθρώπους σε διάφορες φυλές που μιλούν διαφορετικές γλώσσες, ώστε να μην μπορούν να κάνουν ξανά μια τέτοια προσπάθεια.
Η ιστορία είναι μια παραβολή για την ανθρώπινη επιθυμία για θεότητα και την ύβρη πίσω από την επιδίωξη της άπειρης γνώσης και της αυτοθέωσης.
Ο Πύργος της Βαβέλ θα μπορούσε επίσης να θεωρηθεί ως σύμβολο της αυτοκαταστροφικής λατρείας της γνώσης χωρίς σοφία ή ταπεινοφροσύνη. Όπως προειδοποιεί ο χαρακτήρας Ian Malcolm στην ταινία «Jurassic Park»:
«Οι επιστήμονές σας ήταν τόσο απασχολημένοι με το αν μπορούσαν ή όχι που δεν σταμάτησαν να σκέφτονται αν έπρεπε...»
Αυτό το απόσπασμα συνοψίζει τέλεια την επιδίωξη της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Στο διήγημα του Βorges περιγράφει μια τεράστια βιβλιοθήκη δυνητικά άπειρων δωματίων. Η βιβλιοθήκη είναι γεμάτη με ατελείωτα βιβλία και κάθε ένα από αυτά δημιουργείται με τυχαία γράμματα και λέξεις – Κάθε πιθανός συνδυασμός και μετάθεση της ανθρώπινης γλώσσας υπάρχει μέσα στη βιβλιοθήκη.
Μια θρησκεία ή λατρεία αναδύεται γύρω από τη δομή με τους οπαδούς να μπαίνουν στη Βιβλιοθήκη της Βαβέλ και να ψάχνουν ολόκληρη τη ζωή τους μέσα από βουνά βιβλίων που περιέχουν ασυναρτησίες, προκειμένου να βρουν εκείνους τους λίγους που αποκαλύπτουν τυχαία τα μυστικά του σύμπαντος.
Πιστεύουν ότι η βιβλιοθήκη δημιουργήθηκε αρχικά από έναν θεό ή demiurge (δημιουργό) και ότι κάπου μέσα στο οικοδόμημα μπορούν να βρουν όλα τα βιβλία που περιέχουν τα μέσα για να γίνουν θεός.
Η ιδέα είναι πολύ παρόμοια με τη θεωρία του άπειρου πιθήκου - Βάλτε ένα μάτσο πιθήκους σε ένα δωμάτιο γεμάτο με γραφομηχανές. Αν περιμένετε αρκετά, θα μπορούσαν τελικά και κατά λάθος να πληκτρολογήσουν ένα σαιξπηρικό έργο.
Πιστεύω ότι η ιδέα της «Βιβλιοθήκης της Βαβέλ» είναι στην πραγματικότητα ένας από τους πρωταρχικούς λόγους για την εφεύρεση της τεχνητής νοημοσύνης. Αν οι αλγόριθμοι είναι καλοί σε κάτι, είναι η δημιουργία τεράστιου τυχαίου περιεχομένου.
Υποψιάζομαι ότι οι παγκοσμιοποιητές ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την τεχνητή νοημοσύνη ως εργαλείο για τη δημιουργία ενός νέου Πύργου της Βαβέλ στην αδιάκοπη αναζήτησή τους για θεότητα.
Μια τέτοια βιβλιοθήκη θα μπορούσε να πάρει γενιές για να αναπτυχθεί και είναι απίθανο ένας αλγόριθμος να αναγνωρίσει τα μυστικά του σύμπαντος αν τα βρει. Αλλά η ιδέα θα μπορούσε να αιχμαλωτίσει την ανθρωπότητα για αιώνες, καθώς ψάχνουμε και ψάχνουμε τρισεκατομμύρια ψηφιακούς τόμους για να βρούμε ένα βιβλίο με όλες τις απαντήσεις.
Φυσικά, είναι πιθανό ότι τα μυστικά όλης της δημιουργίας δεν μπορούν να περιγραφούν σε καμμία γλώσσα ή μαθηματικά που διαθέτει η ανθρωπότητα. Έχω γράψει στο παρελθόν για την ιστορία του λαμπρού μαθηματικού Kurt Godel, φίλου του Αϊνστάιν που εργάστηκε σε κάτι γνωστό ως «σύνολο όλων των συνόλων». Ήταν ένα είδος Αγίου Δισκοπότηρου των μαθηματικών με το οποίο ορισμένες ακαδημαϊκές ελίτ είχαν εμμονή.
Ο Godel προσπάθησε να δημιουργήσει μια μαθηματική απόδειξη που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον υπολογισμό των βασικών θεμελίων του απείρου. Γιατί αν μπορούσατε να υπολογίσετε μαθηματικά όλες τις εξισώσεις που ορίζουν το άπειρο, θα μπορούσατε, θεωρητικά, να ορίσετε το σύμπαν με μαθηματικούς όρους. Και αν μπορείς να το κάνεις αυτό, μπορείς, θεωρητικά, να γνωρίσεις το νου του Θεού.
Είναι ενδιαφέρον ότι ο Godel κατέληξε να αποδείξει το αντίθετο: Η «Απόδειξη Μη Πληρότητας» έδειξε με αναμφισβήτητους όρους ότι το «σύνολο όλων των συνόλων» δεν μπορεί να οριστεί επειδή η προσπάθεια καταλήγει να παράγει μια ατελείωτη σειρά από παράδοξα που περιλαμβάνουν τον εαυτό τους.
Με άλλα λόγια, αν το άπειρο είναι ο νους του Θεού, τότε ο νους του Θεού δεν μπορεί να γίνει γνωστός από τον άνθρωπο.
Ένα παρόμοιο συμπέρασμα παρουσιάστηκε από τον συγγραφέα Douglas Adams στο βιβλίο του «The Hitchhikers Guide To The Galaxy». Σε αυτό περιγράφει μια φυλή διαστρικών όντων που κατασκευάζουν έναν υπερυπολογιστή που ονομάζεται "Βαθιά Σκέψη". Η συσκευή υποτίθεται ότι χρησιμοποιεί τις απίστευτες υπολογιστικές της δυνάμεις για να διακρίνει τους μηχανισμούς της ύπαρξης.
Ο υπολογιστής χρειάζεται πάνω από 7 εκατομμύρια χρόνια για να βρει μια λύση. Ξεκαρδιστικά, ο υπολογιστής φτύνει τον αριθμό 42. Απογοητευμένοι από την απλοϊκή απάντηση, οι εξωγήινοι ηττώνται περαιτέρω όταν ανακαλύπτουν ότι ο υπολογιστής δεν μπορεί να θυμηθεί ποια ήταν η αρχική ερώτηση. Με άλλα λόγια, περίμεναν τα ιόντα να πάρουν τα μυστικά του σύμπαντος μόνο για να ανακαλύψουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν είχε τίποτα να τους πει.
Η ανησυχητική συνέπεια της τεχνητής νοημοσύνης σήμερα είναι ότι θα μπορούσε κάλλιστα να αιχμαλωτίσει την κοινωνία με την ιδέα της φλόγας του Προμηθέα, με όλες τις ανθρώπινες προσπάθειες να εγκαταλείπονται για χάρη ενός ρομποτικού θεού με «απόλυτη γνώση» που δεν υπάρχει.
Αν δεν είμαστε προσεκτικοί, θα μπορούσα να δω όλο τον πολιτισμό στο εγγύς μέλλον πάνω από τις απατηλές ελπίδες της τεχνητής νοημοσύνης.
Όπως ένα εξουθενωτικό φάρμακο, η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να γαντζώσει την ανθρωπότητα στην υψηλή υπόσχεση της απόλυτης κυριαρχίας της ύπαρξής μας, αλλά ποτέ δεν θα παραδώσει τα αγαθά. Εν τω μεταξύ, πεθαίνουμε, όχι πολύ καιρό αφότου εγκαταλείψαμε κάθε εξερεύνηση του εαυτού μας και αυτοβελτίωση.
Γιατί η μεγαλύτερη γνώση που μπορούν να αποκτήσουν οι άνθρωποι προέρχεται από τον ίδιο τον αγώνα της ζωής από τον οποίο είμαστε τόσο απελπισμένοι να ξεφύγουμε.
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ
Κατηγορία Θέματος
Θέματα Internet και Πληροφορικής,
Κοινωνικά θέματα,
Κρίσεις και απόψεις,
Παγκοσμιοποίηση,
Τεχνολογία
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)
1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.
2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.
3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.
4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.
5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).
6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.
7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.
Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.
ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ
2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.
3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.
4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.
5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).
6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.
7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.
Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.
ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ
Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.
1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.
2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.
3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.
Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.
2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.
3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.
Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου