11 Δεκεμβρίου 2024

Οι Χριστιανοί στη Συρία τρέμουν τον «Ισλαμικό Μεσαίωνα»

Κούρδοι, Χριστιανοί, Αρμένιοι, Αλεβίτες και Σιίτες: Η κατάληψη της εξουσίας από τους τζιχαντιστές στη Συρία έχει πυροδοτήσει φόβους για την τύχη των μειονοτήτων που υπάρχουν στη χώρα. 
 
Γράφει ο Μιχάλης Ψύλος, Ναυτεμπορική
 
Η διάλυση της Συρίας είναι ένας πραγματικός κίνδυνος ξεκινώντας από τις βορειοανατολικές περιοχές , που είναι στα χέρια των Κούρδων, αλλά ήδη δέχονται επίθεση από τις υποστηριζόμενες από τους Τούρκους, πολιτοφυλακές. Πρόκειται για Τουρκμένους αντάρτες που εξοπλίζονται και χρηματοδοτούνται από την Άγκυρα. 
 
Την ίδια ώρα, οι τζιχανιστές της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ έχουν καταλάβει το προπύργιο των Αλαουιτών του Άσαντ στη Λατάκια, όπου υπάρχουν επίσης η ρωσική ναυτική βάση στην Ταρτούς και η αεροπορική βάση στο Χμέιμιμ. 
 
Φόβοι υπάρχουν όμως και για το μέλλον των χριστιανών, ιδιαίτερα στο Χαλέπι, όπου ένα νέο κύμα διώξεων φαίνεται αναπόφευκτο. 
 
Μαστιζόμενη από τη βία και την απομόνωση, η χριστιανική κοινότητα της Συρίας βρίσκεται σε μια τραγική καμπή, ανάμεσα στον αφανισμό της ιστορικής της παρουσίας και στον αγώνα για την επιβίωσή της», λένε Σύροι Χριστιανοί στην Αντιόχεια με τους οποίους επικοινώνησε η Ναυτεμπορική. 
 
Σχεδόν 30.000 χριστιανοί, κυρίως από την ελληνορθόδοξη κοινότητα, αλλά και Αρμένιοι και Μαρωνίτες, ζουν σήμερα στο Χαλέπι ,σε σύγκριση με περισσότερους από 150.000 πριν από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου. 
 
Ο Μπενζαμάν Μπλνσάρ, διευθυντής της οργάνωσης “SOS Chretiens d` Orient”, εκφράζει τις σοβαρές ανησυχίες του: « Αν και η κατάσταση παραμένει υπό έλεγχο προς το παρόν, πολλοί Χριστιανοί στο Χαλέπι γνωρίζουν ότι δεν θα διαρκέσει». 
 
«Οι Χριστιανοί του Χαλεπίου βρίσκονται απομονωμένοι, εγκλωβισμένοι από τις τζιχαντιστικές ομάδων» λέει η Ναταλί Σαμπόν, εκπρόσωπος της MKO “Aid to the Church is need” (AED). «Η ανθρωπιστική βοήθεια δεν φτάνει και οι ασθένειες κινδυνεύουν να πολλαπλασιαστούν», προειδοποιεί. H AED έχει ήδη διαθέσει 350.000 ευρώ για να βοηθήσει τους Σύρους Χριστιανούς που έχουν ανάγκη. Στο Χαλέπι, παρά τις υποσχέσεις για ασφάλεια που δόθηκαν από τους ισλαμιστές στον πληθυσμό, πολλοί φοβούνται την εντατικοποίηση των διώξεων, ιδιαίτερα εκείνων που υποστήριξαν το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ. 
 
Το τελευταίο διάστημα, χιλιάδες Χριστιανοί είχαν καταφύγει στη Δαμασκό αναζητώντας καταφύγιο, αλλά τώρα δεν μπορούν να πάνε πουθενά. Οι ΜΚΟ που βρίσκονται στη Δαμασκό προσπαθούν να βοηθήσουν τους εκτοπισμένους από το Χαλέπι πολίτες, μοιράζοντας ρούχα, κουβέρτες και θερμάστρες, καθώς ο συριακός χειμώνας υπόσχεται να είναι ιδιαίτερα σκληρός. 
 
Εξαφάνιση της χριστιανικής μνήμης 
 
Οι Χριστιανοί της Συρίας φοβούνται ότι η κατάσταση θα είναι πολύ χειρότερη από το 2013, όταν περισσότερες από 300 χριστιανικές οικογένειες τράπηκαν σε φυγή λόγω της προέλασης των τζιχαντιστών, που τότε πολεμούσαν υπό την αιγίδα του Μετώπου Al-Nusra-παρακλάδι της Αλ Κάιντα. 
 
«Από την απελευθέρωση του Χαλεπίου το 2017, η ανοικοδόμηση ήταν αργή, αλλά κυρίως δεν αρκούσε για να πείσει τους χριστιανούς να επιστρέψουν. « Ακόμα κι αν οι εκκλησίες και τα σπίτια ξαναχτίστηκαν, πολλοί Χριστιανοί δεν επέστρεψαν», εκμυστηρεύεται ο Μισέλ στις στήλες του Le Monde, ένας από τους Χριστιανούς που έχουν απομείνει στην πόλη. 
 
Οι μαζικές καταστροφές, ιδιαίτερα χώρων λατρείας, και η απουσία οικονομικών ή κοινωνικών προοπτικών, απομακρύνουν περαιτέρω τους Χριστιανούς από την προγονική τους γη. «Σήμερα, η χριστιανική παρουσία στη Συρία έχει μειωθεί σε ένα κλάσμα από ό,τι ήταν πριν από την έναρξη του πολέμου, μια ανησυχητική κατάσταση που επισημάνθηκε από θρησκευτικούς και πολιτικούς ηγέτες: « Η εξαφάνιση αυτής της κοινότητας εν μέσω γενικής αδιαφορίας είναι μια απαράδεκτη τραγωδία», λέει ο Βενσάν Γκελό, διευθυντής της ΜΚΟ “Οuevre d’Orient”. 
 
Aβέβαιο μέλλον για τους χριστιανούς 
 
Οι προοπτικές για τους εναπομείναντες Χριστιανούς στη Συρία παραμένουν ζοφερές και αβέβαιες. «Ο πόλεμος και η οικονομική κρίση έχουν ήδη επιδεινώσει σοβαρά την πίεση σε μια καταπιεσμένη κοινότητα. Η μαζική φυγή, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων, τροφοδοτούν μια έξοδο που απειλεί το μέλλον αυτής της ιστορικής μειονότητας. «Ήμασταν μια μειοψηφία που είχε μεγάλο ειδικό βάρος, αλλά ελάχιστο σήμερα », λέει ο Ναμπίλ Αντάκι, ένας Χριστιανός από το Χαλέπι. 
 
Στην υπόλοιπη Συρία, οι Χριστιανοί αγωνίζονται να διατηρήσουν μια θέση στη συριακή κοινωνία. Οι νέες τοπικές γενιές χάνουν σταδιακά τη μνήμη μιας πλουραλιστικής Συρίας, κάποτε κοιτίδα του Χριστιανισμού. Καθώς ο πόλεμος συνεχίζει να μαίνεται, η συριακή χριστιανική κοινότητα παλεύει για την επιβίωσή της. 
 
Σύροι «Ταλιμπάν» 
 
Το Ισλαμικό Εμιράτο ήταν το πρώτο που επαίνεσε τους τζιχαντιστές αντάρτες της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ. Ο χρόνος θα δείξει βέβαια αν η Συρία θα γίνει μια σύγχρονη χώρα, χωρίς πολέμους ή ένα ασφαλές καταφύγιο για σαλαφιστές εξτρεμιστές και τρομοκράτες, όπως στο Αφγανιστάν, μια νάρκη που ενεργοποιήθηκε στην καρδιά της Μέσης Ανατολής. 
 
Οι τζιχαντιστές θέλουν να δείξουν προς το παρόν ένα μετριοπαθές πρόσωπο. Αλλά οι Χριστιανοί φοβούνται ότι μόλις οι ισλαμιστές εδραιώσουν την εξουσία τους, θα μεταμορφωθούν σε «Σύρους Ταλιμπάν». Ακολουθώντας ένα σενάριο τρόμου παρόμοιο με αυτό των ομογάλακτών τους στην Καμπούλ, που επέβαλαν την επιστροφή του Αφγανιστάν στον Ισλαμικό Μεσαίωνα.
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.