11 Δεκεμβρίου 2024

Η φινλανδοποίηση της Ελλάδος

Στη Nέα Διαδρομή οι βαλκανικές χώρες, η Ουκρανία και η Ελλάδα τοποθετήθηκαν εκτός Ευρώπης, ενώ επί τη βάσει της αρχής του αυτοπροσδιορισμού των μειονοτήτων για πρώτη φορά διατυπώθηκαν θέσεις αλλαγής συνόρων
 
Γράφει ο Αλκιβιάδης Κ. Κεφαλάς
 
Το 2016 δημοσιεύτηκε από τον καθηγητή Αστροφυσικής Μάνο ∆ανέζη άρθρο το οποίο ερμηνεύει τα γεγονότα που σήμερα βιώνουμε (https://www.tribune.gr/politics/news/article/259459/chartis-tou-1990-apokalipti-ti-nea-evropi-vretania-ke-ellada-ine-ektos.html).
 
Στις 2 Ιουνίου 2002 ο τότε αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γ. Ρωμαίος δημοσίευσε στο «ΒΗΜΑ» άρθρο, όπου, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Στις 2 ∆εκεμβρίου 1989 ο Μπους και ο Γκορμπατσόφ συναντήθηκαν ανοιχτά της Μάλτας, στο κρουαζιερόπλοιο “Μαξίμ Γκόργκι”, τερματίζοντας τη συμφωνία της Γιάλτας, επανατοποθετούμενοι επί ενός νέου πλαισίου συνεργασίας…». Ένδεκα χρόνια νωρίτερα, στις 27 Ιανουαρίου 1991, στην ίδια εφημερίδα ο ίδιος δημοσιογράφος έγραφε: «Ερήμην των Ευρωπαίων, με τη συμφωνία της Μάλτας οι Μπους και Γκορμπατσόφ συνέταξαν τον χάρτη της “Νέας διαδρομής”. Το Ιράκ δεν χρειαζόταν πλέον… Η συμφωνία ήταν ο έλεγχος του συνόλου των πετρελαίων της περιοχής, ώστε οι ΗΠΑ να επηρεάζουν την πορεία της οικονομίας των χωρών που εξαρτώνται από τα αραβικά πετρέλαια…». Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι δύο ημέρες μετά τη συμφωνία της Μάλτας ο ∆. Κωνσταντακόπουλος, ανταποκριτής της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» στη Μόσχα, μετέδιδε: «Μετά τη συνάντηση της Μάλτας τερματίστηκαν οι αποστολές όπλων στην κεντρική Αμερική».
 
Στην ίδια συνάντηση συμφωνήθηκε, επίσης, η ενοποίηση των δύο Γερμανιών, με την προϋπόθεση της έκδοσης ενός κοινού νομίσματος, που θα υιοθετούσαν όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ η επανένωση των δύο Γερμανιών σηματοδοτούσε την απαγόρευση της πρόσβασης της Γερμανίας στη φτηνή ενέργεια της Μέσης Ανατολής, που ήταν απαραίτητη για τη βιομηχανία της.
 
Η συμφωνία όμως προϋπέθετε την αρπαγή των πλουτοπαραγωγικών πηγών των ευρωπαϊκών χωρών και κυρίως της Ελλάδος από τη Γερμανία, την οποία τα τελευταία 35 χρόνια η Γερμανία λεηλατεί, μέσω του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιβάλλοντας μία νέα συγκεκαλυμμένη Κατοχή.
 
Έναν χρόνο μετά τη συμφωνία της Μάλτας, την 1η Απριλίου 1990, δημοσιεύτηκαν στο «ΒΗΜΑ» αποσπάσματα της μελέτης του Philip Peterson, ειδικού επί της Σοβιετικής Ένωσης, που εκείνη την εποχή υπηρετούσε στο υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ. Σύμφωνα με την έκθεση, «με στόχο την οικονομική εξουδετέρωση της Γερμανίας, οι Σοβιετικοί ήθελαν την Ευρώπη διηρημένη σε περιφερειακές οικονομικές ομάδες». Το αντάλλαγμα των Ρώσων ήταν μία μικρότερη Ρωσική Συνομοσπονδία, χωρίς τις βαλτικές δημοκρατίες και την Ουκρανία. Το σχέδιο των Σοβιετικών προέβλεπε ότι «η Αυστρία και η Ουγγαρία θα σχηματοποιούσαν ένα ενιαίο σύνολο, που μαζί με την Ισπανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία θα αποτελούσαν την ομάδα των κεντρικών ευρωπαϊκών κρατών. Τα σκανδιναβικά κράτη μαζί με τις δημοκρατίες της Βαλτικής θα αποτελούσαν το σύμπλεγμα των βόρειων ευρωπαϊκών κρατών.
 
Στη Νέα ∆ιαδρομή οι βαλκανικές χώρες, η Ουκρανία και η Ελλάδα τοποθετήθηκαν εκτός Ευρώπης, ενώ επί τη βάσει της αρχής του αυτοπροσδιορισμού των μειονοτήτων για πρώτη φορά διατυπώθηκαν θέσεις αλλαγής συνόρων (στα Βαλκάνια, την Ουκρανία και την Ελλάδα). Το 1992, μεταξύ άλλων κρατών, τη θέση της αλλαγής των συνόρων υπέγραψε και η Ελλάδα, με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, υποκαθιστώντας, όπως δήλωσε ο τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, τη Συνθήκη της Λωζάννης, που προσδιόριζε ότι η μειονότητα της Θράκης είναι μόνο θρησκευτική».
 
Προκύπτει, λοιπόν, το εξής ερώτημα:
Αφού στη συμφωνία της Μάλτας η Μόσχα και η Ουάσινγκτον τοποθετούν την Ελλάδα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ποιο σημείο της Νέας ∆ιαδρομής τοποθετείται η Ελλάδα; ∆οθέντος ότι η Ουάσινγκτον, με τη συναίνεση της Μόσχας, θεωρεί τη Νοτιανατολική Μεσόγειο και κυρίως τα στενά των ∆αρδανελίων και τα νησιά της εξόδου των στο Αιγαίο ενιαίο γεωγραφικό χώρο, η «φινλανδοποίηση» της Ελλάδος από την Τουρκία είναι το μοναδικό λογικό σημείο της Νέας ∆ιαδρομής. Η ανάλυση των ελληνοτουρκικών σχέσεων τα τελευταία χρόνια, με πρόσφατη την καθολική αφωνία της κυβέρνησης της Ν.∆. στον διωγμό των χιλιάδων Ελληνο-ορθόδοξων χριστιανών της Συρίας από τους Τούρκους, συνηγορεί υπέρ αυτής της θέσης.
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.