Του Κώστα Δημ Χρονόπουλου*
Φαίνεται πως κάποιες θείες εντολές του Θεανθρώπου όπως εκείνη: «ο έχων δύο χιτώνες ….» έχει αγγίξει κάποιους πρώην Πρωθυπουργούς μας βαθύτερα από πολλούς από εμάς τους υπόλοιπους Χριστιανούς: «Να συνεκμεταλλευτούμε το Αιγαίο. Τον ήλιο, τον άνεμο….». Καμιά αντίρρηση. Να τα μοιράσουμε (ακόμη και τα ψάρια, στα οποία άλλωστε ανήκει το Αιγαίο), να τα συνεκμεταλλευτούμε.
Όμως εδώ ανακύπτουν εύλογα ερωτήματα όπως:
- Πως μοιράζει κανείς τον …. ήλιο και τον άνεμο;. Υπάρχει πρόσφατη μέθοδος ευρεσιτεχνία, που εκείνος γνωρίζει και εμείς αγνοούμε;. Ας μας την παρουσιάσει.
- Είναι –και – «ηλίου φαεινότερο» πως ο ήλιος δεν μοιράζεται, ούτε και ενεργειακά όπως κάποιοι φαντασιώνονται.
- Ο άνεμος επίσης δεν τιθασεύεται /ηνιοχείται/ χαλιναγωγείται κατά το δοκούν. Βέβαια ενδέχεται να τον παρακαλέσουμε να φυσήξει, να πάρει και να σηκώσει μακρυά (ένα πανί όπως την σημαία στα Ίμια), αλλά πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό ήσσονος εθνικής σημασίας, λησμονημένο, ακόμα και από συνδαιτυμόνες που απασχολούνται να τρώνε /αποτελειώσουν το Ελληνικό Εθνικό Κεφάλαιο, όλοι μαζί.
- Ας πάμε τώρα στο ….βαθύτερο νόημα των συστάσεων περί ανέμων, υδάτων, φωτοδότη ηλίου και … σκοτεινών πτυχών του ζητήματος:
- Όταν μοιράζεσαι κάτι (με τους Τούρκους ειδικά), οφείλεις να γνωρίζεις –έστω και αν δεν έχει διατελέσει Πρωθυπουργός –ότι διαμελίζεις και μοιράζεις μόνον τα δικά σου ιμάτια και ποτέ τα Τουρκικά!... Αξίωμα!.
Όταν οι γείτονες λένε να «καθίσουμε στο τραπέζι, να συζητήσουμε, να λύσουμε φιλικά και ειρηνικά τις διαφορές μας, να τα βρούμε», εννοούν να δούμε τι θα μας δώσετε. Την ίδια ώρα πετούν παράνομα στον ελληνικό εναέριο χώρο τα μαχητικά τους παραβιάζοντας τον. Προδήλως σε ένδειξη καλής θέλησης, ειρηνικής διάθεσης και διευκόλυνσης των συζητήσεων μεταξύ μας(!).
Παράλληλα (και ενώ αμφισβητεί ΑΟΖ νησιών μας και Υφαλοκρηπίδα) η Τουρκία –αυθαίρετα με δικό της χάρτη - χαράσσει ΑΟΖ με μακρυνές τις χώρες πχ Λιβύη και θέλει να ισχύει η αυθαιρεσία της, αγνοώντας την, ενδιάμεση, ύπαρξη, άλλων κυρίαρχων Κρατών.
Ταυτόχρονα μας απειλεί με casus beli αν επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 μίλια!. Τόσο φιλικά και …. εταιρικά!.
Υποστηρίζει ο κύριος πρώην Πρωθυπουργός την συνεκμετάλλευση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Θεωρητικά καλή και φιλειρηνική πρόταση. Του διαφεύγει (υποθέτω καλόπιστα, όχι σκόπιμα) πως πρόκειται για συνεκμετάλλευση περιοχών που ανήκουν στην Ελλάδα και μόνον. Την ύπαρξη / κυριαρχία τους, αμφισβητεί η Τουρκία, με τον άρπαγα «αναθεωρητισμό» της. (Σ.Σ Λάθος όρος όταν πρόκειται για την Τουρκία). Επομένως τι να συζητήσουμε; Την εφαρμογή της καραγκιοζίστικης νοοτροπίας, τουρκικής εκδοχής: «Και τα δικά μου, δικά μου, αλλά και τα δικά σου δικά μου».
- Η Τουρκία δεν επιτρέπει την πόντιση καλωδίου ανάμεσα σε ελληνικά νησιά. Με ποιο δικαίωμα; Από φιλική, συμμαχική διάθεση συνεννόησης; Αστεία πράγματα.
- Ισχυρίζεται πως «δεν ξέρουμε αν υπάρχει ή όχι πετρέλαιο και αέριο». Υπάρχει όμως. «Να δημιουργήσουμε μια εταιρική σχέση χρησιμοποιώντας τον ήλιο και τον άνεμο του Αιγαίου». Αλήθεια υπάρχουν τόσο αφελείς Έλληνες που θα προχωρούσαν σε εταιρική σχέση με την τουρκική ηγεσία που διακατέχεται –και δεν το κρύβει- από ιδέες μεγαλείου και τάσεις νεκρανάστασης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας; Θα αντιπρότεινα το εξής: Η κάθε χώρα να εκμεταλλευτεί τον δικό της αποκλειστικά ήλιο και άνεμο του Αιγαίου. Το δέχονται οι Τούρκοι;. Όχι βέβαια. Λοιπόν; ……
Προσωπικά και για να μη θεωρηθώ άσχετος (μη έχοντας άλλωστε διατελέσει Πρωθυπουργός ή κακός /εχθρικός διαπραγματευτής), θα πρότεινα τα εξής στα ….. καρτάσιά μας:
- Αποχωρήστε από την Κύπρο.
- Εφαρμόστε τα ψηφίσματα διεθνών οργανισμών ΟΗΕ, Σ.Α
- Μην συνεχίζετε να ζητάτε αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάνης.
- Συμμορφωθείτε με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της θάλασσας.
- Αναγνωρίστε ως Μουσουλμανική –και όχι τουρκική – την θρησκευτική μειονότητα των Ελλήνων υπηκόων της Θράκης.
- Μην ξαναεπιχειρήσετε παραβάσεις και παραβιάσεις.
- Σεβαστείτε την ΑΟΖ /Υφαλοκρηπίδα των ελληνικών νησιών.
- Εγκαταλείψτε τα νταηλίκια και τις απειλές αφού ούτως ή άλλως ποτέ (αν και κατ’ επανάληψη σας το ζήτησα … στα κείμενά μου) δεν τολμήσατε να προχωρήσετε στην ελληνοπρεπή πρόταση / πρόκληση του «Μολών λαβέ».
Με αυτές τις παραπάνω προϋποθέσεις /προαπαιτούμενα δεν υπάρχει αντίρρηση για γόνιμη συζήτηση περί ΑΟΖ και Υφαλοκρηπίδας και μόνον.
ΥΓ Είναι καιρός να σοβαρευτεί ο πολιτικός κόσμος και να τερματίσει τις ατελέσφορες / αλυσιτελείς συζητήσεις με τους γείτονες. Αλήθεια κανείς από τους εκάστοτε εξουσιαστές μας δεν πρόσεξε και δεν συνυπολόγισε ότι πέρασαν ήδη 50 χρόνια κατοχής της Κύπρου μας;
Τι επιτέλους προσδοκούν από την ελληνοτουρκική συνεννόηση;
*Ιατρού
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου