20 Οκτωβρίου 2024

Που το πάει ο Έλον Μασκ με το Χ

 
Όταν τελικά και μετά από αρκετές παλινωδίες, ο Έλον Μασκ εξαγόρασε το Twitter (πλέον Χ) με τη συνδρομή του Κατάρ, της Σαουδικής Αραβίας και του μυστηριώδους ομίλου Binance, η αγορά διερωτήθηκε για τις πραγματικές του προθέσεις και ειδικά για την εμπλοκή του συγκεκριμένου ομίλου.
 
Ο Binance ανήκει στον κινεζικής καταγωγής Changpeng Zhao στη Σιγκαπούρη, αλλά δεν έχει μόνιμη έδρα και διώκεται από την αμερικανική Δικαιοσύνη για λαθραίες και παράνομες συναλλαγές. Οι επικριτές της εξαγοράς επισημαίνουν πως η ελευθερία του λόγου αποτελεί τη βάση των δημοκρατικών αξιών και δεν την εγγυάται ούτε αποφασίζεται από ένα πρόσωπο, αλλά από τις κοινωνίες με αξιολόγηση και εξονυχιστικούς ελέγχους. Η μεταβολή κατά συνέπεια στην ιδιοκτησία του Χ χωρίς ιδιαίτερη διαφάνεια, συνεπάγεται αλλαγή στον πυρήνα των θεσμών της δημοκρατίας.
 
Αμέσως μετά την εξαγορά τον Οκτώβριο του 2022 το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης κινήθηκε κατά του ομίλου Binance με την κατηγορία της διακίνησης παράνομων κεφαλαίων. Η υπόθεση κατέληξε σε συμβιβασμό, με τον όμιλο να αποδέχεται το Νοέμβριο του ιδίου έτους να καταβάλλει 4.000.000.000 δολάρια στο αμερικανικό δημόσιο. Έκτοτε το Χ και ο νέος ιδιοκτήτης του κατηγορούνται για παραπληροφόρηση και έλλειψη προστασίας δεδομένων, κυρίως από κύκλους του Δημοκρατικού Κόμματος, που αντιλαμβάνονταν πως ο Μασκ προσεγγίζει τους αντιπάλους τους, τον Ντόναλντ Τραμπ. 
 
Το Χ πάντως θεωρείται μοναδικό στον χώρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τη στιγμή που εστιάζει στην κυκλοφορία ειδήσεων, ειδικά πολιτικών, με τρόπο που κανένα άλλο μέσον δεν έχει την δυνατότητα να προσφέρει. Χάρη σ’ αυτό το πλεονέκτημα συγκεντρώνει την πλειονότητα των δημοσιογράφων, αλλά και των πολιτικών, που βασίζονται στο συγκεκριμένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης για την ταχύτατη συλλογή πληροφοριών. Κατά τρόπο ανάλογο, αν και μάλλον ερασιτεχνικό, το ακολουθούν και οι απλοί χρήστες. Οπωσδήποτε η διαφαινόμενη πρόθεση του Μασκ είναι η απορρύθμιση της καθεστηκυίας ισχύος των παραδοσιακών Μέσων, αλλά σε βάθος χρόνου ήδη πολλές ενδείξεις συγκλίνουν προς το γεγονός ότι το Twitter θα παύσει να υπάρχει με την μορφή που έχει αυτή την περίοδο.
 
Ψηφιακή κεντρική πλατεία το Χ 
 
Στις δηλώσεις του αναφορικά με τις προθέσεις του, ο νέος ιδιοκτήτης υπερτονίζει το γεγονός ότι το μέσον κοινωνικής δικτύωσης που εξαγόρασε αποτελεί μία ψηφιακή κεντρική πλατεία, ζωτική για το μέλλον της ανθρωπότητας από την στιγμή που συνδιαλέγεται ελεύθερα. Δεν αποκαλύπτει όμως το πως οραματίζεται την δημιουργία της πλατείας και τον σχεδιασμό της, αλλά ούτε και τα μέσα που πρόκειται να αξιοποιηθούν για την εύρυθμη λειτουργία της. Επιπλέον η εξαγορά επιβαρύνεται με τεράστια χρέη και μόνον οι τόκοι σε ετήσια βάση ανέρχονται σε δισ. δολάρια, οπότε κάποιοι δύσκολα πείθονται ότι ο Μασκ δαπάνησε 44 δισ. δολάρια και μάλιστα μετά από μεγάλο αγώνα απλώς και μόνον για να προασπισθεί την ελευθερία του λόγου. 
 
Η απάντηση στους συγκεκριμένους προβληματισμούς αφορά το γεγονός ότι το Twitter, όπως και τα άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αποτελεί έναν ωκεανό δεδομένων. Το ερώτημα, λοιπόν, εστιάζεται πλέον στο πως πρόκειται να αξιοποιηθούν και τι ακριβώς θα αποδώσουν. Στο ζήτημα αυτό υπεισέρχεται η τεχνητή νοημοσύνη και οι δυνατότητές της να επιτυγχάνει απίστευτη ακρίβεια και σαφήνεια μέσω εκτενών νευρωνικών δικτύων. Λόγου χάρη συσκευές, όπως η Alexa ή μηχανές αναζήτησης, όπως η Google, βασίζονται στις δυνατότητες των αυτομανθάνουσων μηχανών.
 
Ο Μασκ έχει πλέον αποκτήσει τη δυνατότητα να επεξεργάζεται όλα τα στοιχεία και τα δεδομένα του Χ, αλλά και τους αλγορίθμους του για την Neuralink AI. Η Neuralink AI συνιστά την πρώτη εφαρμογή μεγάλου εύρους που προγραμματίζει αμφίδρομη διάδραση μηχανής-ανθρώπινου εγκεφάλου για να μιμηθεί τη συνείδηση. Παρέχει έτσι τη δυνατότητα κατασκευής των πλέον προηγμένων και φυσιολογικά αντιδρώντων ρομπότ σε σχέση με οτιδήποτε έχει κατασκευασθεί. 
 
Η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη 
 
Το Χ προσφέρει τη δυνατότητα να αξιοποιηθεί με την μορφή ενός διαύλου μεταφοράς μεγάλου όγκου δεδομένων και στοιχείων για την εκπαίδευση πρωτοτύπων AI/ML, με αυτομανθάνουσες ικανότητες για την Neuralink AI. Το ζητούμενο στην περίπτωση αυτή αφορά το γεγονός ότι εάν πρόκειται να εμφανισθεί μία επανάσταση στους αυτοματισμούς ή εάν τα νέα ρομπότ θα λειτουργήσουν παρεμβατικά στο διαδίκτυο, όπως οι νέες εφαρμογές “δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης” (generative AI).
 
Οπωσδήποτε η Τεχνητή Νοημοσύνη προσφέρει απίστευτα οφέλη στον τομέα της παραγωγικότητας που μόλις έχουν αρχίσει να γίνονται αντιληπτά. Όπως, όμως, όλες οι επαναστατικές τεχνολογίες, από την τυπογραφία έως την πυρηνική σχάση και το διαδίκτυο, ενώ επιταχύνουν την ανθρώπινη πρόοδο, έχουν και την ικανότητα να μεγιστοποιούν τις χειρότερες καταστροφικές τάσεις. Η πρώτη υπερπροβάλλεται και προάγεται, ενώ η δεύτερη περιθωριοποιείται ή και αγνοείται έως ότου ξεσπάσει μία δεινή κρίση.
 
Η ειρωνεία στη συγκεκριμένη περίπτωσή αφορά το γεγονός ότι ενώ οι ΗΠΑ έχουν αποτελέσει γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη καινοτομιών που ευνοούνται και από την αντιπροσωπευτική δημοκρατία, τις ελεύθερες αγορές και την ανοικτή κοινωνία, έχουν μετακινηθεί στο αντίθετο άκρο. Επιτρέπουν όχι μόνο την ανάπτυξη, αλλά και τον εκτροχιασμό των τεχνολογικών καινοτομιών, σε σημείο που να απειλούν πλέον τα πολιτικά συστήματα, τα οποία τις έχουν εκθρέψει.
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.