29 Οκτωβρίου 2024
Moskowitz: Η Ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων είναι επιβλαβής, Αλλά λίγοι θέλουν να το πιστέψουνε
Mετάφραση: Απολλόδωρος
1 Ιουλίου 2021 | Anne Brice | Διαβάστε το εδώ
Η βιομηχανία τηλεπικοινωνιών επιμένει ότι η τεχνολογία των κινητών τηλεφώνων είναι ασφαλής. Αλλά ο διευθυντής του Κέντρου Οικογενειακής και Κοινοτικής Υγείας του UC Berkeley είναι αποφασισμένος να αποδείξει ότι κάνει λάθος.
Η συντριπτική πλειονότητα των Αμερικανών ενηλίκων - το 97% - κατέχει ένα κινητό τηλέφωνο κάποιου είδους, σύμφωνα με το Pew Research Center. (Photo by Susanne Nilsson via Flickr)
Για περισσότερο από μια δεκαετία, ο Joel Moskowitz, ερευνητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του UC Berkeley και διευθυντής του Κέντρου Οικογενειακής και Κοινοτικής Υγείας του Berkeley, έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια να αποδείξει ότι η ακτινοβολία από τα κινητά τηλέφωνα είναι επικίνδυνη. Αλλά, όπως είπε, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θέλουν να το ακούσουν.
«Οι άνθρωποι είναι εθισμένοι στα smartphones τους», δήλωσε ο Moskowitz. "Τα χρησιμοποιούμε πλέον για τα πάντα και, κατά πολλούς τρόπους, τα χρειαζόμαστε για να λειτουργούμε στην καθημερινή μας ζωή. Νομίζω ότι η ιδέα ότι ενδεχομένως βλάπτουν την υγεία μας είναι υπερβολική για μερικούς ανθρώπους».
Από το 1983 που πρωτοεμφανίστηκαν στην αγορά τα κινητά τηλέφωνα, από τις ογκώδεις συσκευές με κακή λήψη έχουν φτάσει στα σημερινά κομψά, πολυλειτουργικά smartphones. Και παρόλο που τα κινητά τηλέφωνα χρησιμοποιούνται πλέον από σχεδόν όλους τους Αμερικανούς ενήλικες, σημαντικές έρευνες δείχνουν ότι η μακροχρόνια χρήση εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία από την ακτινοβολία που εκπέμπουν, δήλωσε ο Moskowitz.
Ο Joel Moskowitz είναι ερευνητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας και διευθυντής του Κέντρου Οικογενειακής και Κοινοτικής Υγείας στο UC Berkeley. (Φωτογραφία της Σχολής Δημόσιας Υγείας)
«Τα κινητά τηλέφωνα, οι πύργοι κινητής τηλεφωνίας και άλλες ασύρματες συσκευές ρυθμίζονται από τις περισσότερες κυβερνήσεις», δήλωσε ο Moskowitz. «Η κυβέρνησή μας, ωστόσο, σταμάτησε να χρηματοδοτεί την έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις της ακτινοβολίας ραδιοσυχνοτήτων στην υγεία τη δεκαετία του 1990».
Έκτοτε, είπε, η έρευνα έχει δείξει σημαντικές δυσμενείς βιολογικές επιπτώσεις και επιπτώσεις στην υγεία - συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του εγκεφάλου - που σχετίζονται με τη χρήση κινητών τηλεφώνων και άλλων ασύρματων συσκευών. Και τώρα, είπε, με την πέμπτη γενιά της κυψελοειδούς τεχνολογίας, γνωστή ως 5G, υπάρχει ακόμη μεγαλύτερος λόγος ανησυχίας.
Το Berkeley News μίλησε με τον Moskowitz για τους κινδύνους της ακτινοβολίας των κινητών τηλεφώνων για την υγεία, γιατί το θέμα είναι τόσο αμφιλεγόμενο και τι μπορούμε να περιμένουμε με την ανάπτυξη του 5G.
Berkeley News: Νομίζω ότι πρέπει να αναφερθούμε εκ των προτέρων στο πόσο αμφιλεγόμενη είναι αυτή η έρευνα. Ορισμένοι επιστήμονες έχουν πει ότι τα ευρήματα αυτά είναι αβάσιμα και ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων είναι επιβλαβής για την υγεία μας. Πώς απαντάτε σε αυτό;
Joel Moskowitz: Επιστήμονες σε αυτή τη χώρα μπορούν να μιλήσουν με γνώση για τις επιπτώσεις της ασύρματης τεχνολογίας στην υγεία. Έτσι, δεν εκπλήσσομαι που οι άνθρωποι είναι επιφυλακτικοί, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα ευρήματα δεν είναι έγκυρα.
Ένας σημαντικός λόγος που δεν υπάρχουν περισσότερες έρευνες σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία από την έκθεση σε ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων είναι ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ σταμάτησε να χρηματοδοτεί αυτή την έρευνα τη δεκαετία του 1990, με εξαίρεση μια μελέτη τρωκτικών αξίας 30 εκατομμυρίων δολαρίων που δημοσιεύθηκε το 2018 από το Εθνικό Πρόγραμμα Τοξικολογίας του Εθνικού Ινστιτούτου Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας, η οποία βρήκε «σαφείς ενδείξεις» καρκινογένεσης από την ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων.
Το 1996, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών, ή FCC, ενέκρινε κατευθυντήριες γραμμές έκθεσης που περιόριζαν την ένταση της έκθεσης σε ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων. Οι οδηγίες αυτές σχεδιάστηκαν για να αποτρέψουν τη σημαντική θέρμανση των ιστών από τη βραχυπρόθεσμη έκθεση σε ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων και όχι για να μας προστατεύσουν από τις επιπτώσεις της μακροχρόνιας έκθεσης σε χαμηλά επίπεδα διαμορφωμένης ή παλμικής ακτινοβολίας ραδιοσυχνοτήτων, η οποία παράγεται από τα κινητά τηλέφωνα, τα ασύρματα τηλέφωνα και άλλες ασύρματες συσκευές, συμπεριλαμβανομένου του Wi-Fi. Ωστόσο, η πλειονότητα των ερευνών που έχουν δημοσιευτεί από το 1990 και μετά διαπιστώνει δυσμενείς βιολογικές επιπτώσεις και επιπτώσεις στην υγεία από τη μακροχρόνια έκθεση σε ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της βλάβης του DNA.
Περισσότεροι από 250 επιστήμονες, οι οποίοι έχουν δημοσιεύσει πάνω από 2.000 άρθρα και επιστολές σε επαγγελματικά περιοδικά σχετικά με τις βιολογικές και υγειονομικές επιπτώσεις των μη ιονίζοντων ηλεκτρομαγνητικών πεδίων που παράγονται από ασύρματες συσκευές, συμπεριλαμβανομένων των κινητών τηλεφώνων, έχουν υπογράψει τη Διεθνή Έκκληση Επιστημόνων για τα ΗΜΠ, η οποία ζητά προειδοποιήσεις για την υγεία και αυστηρότερα όρια έκθεσης. Έτσι, υπάρχουν πολλοί επιστήμονες που συμφωνούν ότι αυτή η ακτινοβολία είναι επιβλαβής για την υγεία μας
Σας άκουσα για πρώτη φορά να μιλάτε για τους κινδύνους της ακτινοβολίας των κινητών τηλεφώνων για την υγεία στο Berkeley το 2019, αλλά κάνετε αυτή την έρευνα από το 2009. Τι σας οδήγησε να συνεχίσετε αυτή την έρευνα;
Στην πραγματικότητα, μπήκα σε αυτόν τον τομέα τυχαία. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 40 ετών, το μεγαλύτερο μέρος της έρευνάς μου επικεντρώθηκε στην πρόληψη ασθενειών που σχετίζονται με το κάπνισμα. Ενδιαφέρθηκα για πρώτη φορά για την ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων το 2008, όταν ο Δρ Seung-Kwon Myung, ιατρός-επιστήμονας του Εθνικού Κέντρου Καρκίνου της Νότιας Κορέας, ήρθε να περάσει ένα χρόνο στο Κέντρο Οικογενειακής και Κοινοτικής Υγείας. Συμμετείχε στα προγράμματά μας για τη διακοπή του καπνίσματος και συνεργαστήκαμε με αυτόν και τους συναδέλφους του σε δύο βιβλιογραφικές ανασκοπήσεις, μία από τις οποίες αφορούσε τον κίνδυνο όγκων από τη χρήση κινητών τηλεφώνων.
Εκείνη την εποχή, ήμουν επιφυλακτικός ότι η ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων θα μπορούσε να είναι επιβλαβής. Ωστόσο, δεδομένου ότι είχα αμφιβολίες ότι η ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων θα μπορούσε να προκαλέσει καρκίνο, βυθίστηκα στη βιβλιογραφία σχετικά με τις βιολογικές επιδράσεις της μικροκυματικής ακτινοβολίας χαμηλής έντασης, που εκπέμπεται από τα κινητά τηλέφωνα και άλλες ασύρματες συσκευές.
Αφού διάβασα πολλές τοξικολογικές μελέτες σε ζώα, οι οποίες διαπίστωναν ότι η ακτινοβολία αυτή θα μπορούσε να αυξήσει το οξειδωτικό στρες - ελεύθερες ρίζες, πρωτεΐνες στρες και βλάβες στο DNA - πείστηκα όλο και περισσότερο ότι αυτό που παρατηρούσαμε στην ανασκόπηση των μελετών σε ανθρώπους ήταν πράγματι ένας πραγματικός κίνδυνος.
Ενώ ο Myung και οι συνεργάτες του επισκέπτονταν το Κέντρο Οικογενειακής και Κοινοτικής Υγείας, εξετάσατε μελέτες ελέγχου περιπτώσεων που εξέταζαν τη σχέση μεταξύ της χρήσης κινητού τηλεφώνου και του κινδύνου εμφάνισης όγκων. Τι βρήκατε;
Η ανασκόπησή μας το 2009, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Oncology, διαπίστωσε ότι η βαριά χρήση κινητού τηλεφώνου σχετιζόταν με αυξημένη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του εγκεφάλου, ιδίως σε μελέτες που χρησιμοποιούσαν μεθόδους υψηλότερης ποιότητας και μελέτες που δεν είχαν χρηματοδότηση από τη βιομηχανία τηλεπικοινωνιών.
Πέρυσι, επικαιροποιήσαμε την αναθεώρησή μας, που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Environmental Research and Public Health, με βάση μια μετα-ανάλυση 46 μελετών ελέγχου περιπτώσεων - διπλάσιες μελέτες από όσες χρησιμοποιήσαμε για την αναθεώρησή μας του 2009 - και καταλήξαμε σε παρόμοια ευρήματα. Το κύριο συμπέρασμά μας από την τρέχουσα ανασκόπηση είναι ότι περίπου 1.000 ώρες χρήσης κινητού τηλεφώνου σε όλη τη ζωή, ή περίπου 17 λεπτά την ημέρα για μια περίοδο 10 ετών, συνδέονται με στατιστικά σημαντική αύξηση κατά 60% του καρκίνου του εγκεφάλου.
Γιατί η κυβέρνηση σταμάτησε να χρηματοδοτεί αυτού του είδους την έρευνα;
Η βιομηχανία τηλεπικοινωνιών έχει σχεδόν πλήρη έλεγχο της FCC, σύμφωνα με το Captured Agency, μια μονογραφία που έγραψε ο δημοσιογράφος Norm Alster κατά τη διάρκεια της υποτροφίας του 2014-15 στο Κέντρο Ηθικής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Υπάρχει μια περιστρεφόμενη πόρτα μεταξύ των μελών της FCC και των υψηλόβαθμων ανθρώπων της βιομηχανίας τηλεπικοινωνιών, η οποία συνεχίζεται εδώ και δύο δεκαετίες.
Ο κλάδος δαπανά περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια ετησίως για την άσκηση πίεσης στο Κογκρέσο. Η CTIA, η οποία είναι η σημαντικότερη ομάδα πίεσης των τηλεπικοινωνιών, δαπανά 12,5 εκατομμύρια δολάρια ετησίως για 70 λομπίστες. Σύμφωνα με έναν από τους εκπροσώπους τους, οι λομπίστες συναντώνται περίπου 500 φορές το χρόνο με την FCC για να ασκήσουν πιέσεις για διάφορα θέματα. Ο κλάδος στο σύνολό του δαπανά 132 εκατομμύρια δολάρια ετησίως για λόμπι και παρέχει 18 εκατομμύρια δολάρια σε πολιτικές συνεισφορές σε μέλη του Κογκρέσου και άλλους σε ομοσπονδιακό επίπεδο.
Η επιρροή της βιομηχανίας τηλεπικοινωνιών στην FCC, όπως την περιγράφετε, μου θυμίζει την καπνοβιομηχανία και τη διαφημιστική δύναμη που είχε στην υποβάθμιση των κινδύνων του καπνίσματος τσιγάρων.
Ναι, υπάρχουν ισχυροί παραλληλισμοί μεταξύ αυτού που έκανε η βιομηχανία τηλεπικοινωνιών και αυτού που έκανε η καπνοβιομηχανία, όσον αφορά το μάρκετινγκ και τον έλεγχο των μηνυμάτων προς το κοινό. Στη δεκαετία του 1940, οι καπνοβιομηχανίες προσέλαβαν γιατρούς και οδοντιάτρους για να υποστηρίξουν τα προϊόντα τους, ώστε να μειώσουν τις ανησυχίες της δημόσιας υγείας σχετικά με τους κινδύνους του καπνίσματος. Η CTIA χρησιμοποιεί σήμερα έναν πυρηνικό φυσικό από τον ακαδημαϊκό χώρο για να διαβεβαιώσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής ότι η ακτινοβολία μικροκυμάτων είναι ασφαλής. Η βιομηχανία τηλεπικοινωνιών όχι μόνο χρησιμοποιεί το εγχειρίδιο της καπνοβιομηχανίας, αλλά είναι οικονομικά και πολιτικά πιο ισχυρή από ό,τι ήταν ποτέ η Big Tobacco. Φέτος, η βιομηχανία τηλεπικοινωνιών θα ξοδέψει πάνω από 18 δισεκατομμύρια δολάρια για τη διαφήμιση της κυψελοειδούς τεχνολογίας παγκοσμίως.
Αναφέρατε ότι τα κινητά τηλέφωνα και άλλες ασύρματες συσκευές χρησιμοποιούν διαμορφωμένη ή παλμική ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων. Μπορείτε να εξηγήσετε πώς λειτουργούν τα κινητά τηλέφωνα και άλλες ασύρματες συσκευές και πώς η ακτινοβολία που εκπέμπουν διαφέρει από την ακτινοβολία άλλων οικιακών συσκευών, όπως ο φούρνος μικροκυμάτων;
Βασικά, όταν κάνετε μια κλήση, έχετε ένα ραδιόφωνο και έναν πομπό. Αυτός μεταδίδει ένα σήμα στον πλησιέστερο πύργο κινητής τηλεφωνίας. Κάθε πύργος κινητής τηλεφωνίας έχει μια γεωγραφική κυψέλη, για να το πούμε έτσι, στην οποία μπορεί να επικοινωνεί με τα κινητά τηλέφωνα εντός της συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής ή κυψέλης.
Στη συνέχεια, αυτός ο πύργος κινητής τηλεφωνίας επικοινωνεί με έναν σταθμό μεταγωγής, ο οποίος στη συνέχεια αναζητά ποιον προσπαθείτε να καλέσετε, και συνδέεται μέσω ενός χάλκινου καλωδίου ή οπτικών ινών ή, σε πολλές περιπτώσεις, μέσω ασύρματης σύνδεσης μέσω ακτινοβολίας μικροκυμάτων με το ασύρματο σημείο πρόσβασης. Στη συνέχεια, αυτό το σημείο πρόσβασης είτε επικοινωνεί απευθείας μέσω χάλκινων καλωδίων μέσω σταθερού τηλεφώνου είτε, εάν καλείτε ένα άλλο κινητό τηλέφωνο, θα στείλει σήμα σε έναν πύργο κυψέλης εντός της κυψέλης του δέκτη κ.ο.κ.
Η διαφορά είναι το είδος της μικροκυματικής ακτινοβολίας που εκπέμπει κάθε συσκευή. Όσον αφορά τα κινητά τηλέφωνα και τα Wi-Fi και Bluetooth, υπάρχει ένα στοιχείο συλλογής πληροφοριών. Τα κύματα διαμορφώνονται και παλμοδοτούνται με πολύ διαφορετικό τρόπο από τον φούρνο μικροκυμάτων σας.
Ποιες είναι, συγκεκριμένα, ορισμένες από τις επιπτώσεις στην υγεία που σχετίζονται με τη μακροχρόνια έκθεση σε χαμηλού επιπέδου διαμορφωμένη ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων που εκπέμπεται από ασύρματες συσκευές;
Πολλοί βιολόγοι και επιστήμονες του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου πιστεύουν ότι η διαμόρφωση των ασύρματων συσκευών καθιστά την ενέργεια πιο βιολογικά ενεργή, η οποία παρεμβαίνει στους κυτταρικούς μας μηχανισμούς, ανοίγοντας, για παράδειγμα, τους διαύλους ασβεστίου και επιτρέποντας στο ασβέστιο να ρέει στο κύτταρο και στα μιτοχόνδρια μέσα στο κύτταρο, παρεμβαίνοντας στις φυσικές κυτταρικές μας διεργασίες και οδηγώντας στη δημιουργία πρωτεϊνών στρες και ελεύθερων ριζών και, ενδεχομένως, σε βλάβη του DNA. Και, σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε κυτταρικό θάνατο.
Το 2001, με βάση τη βιολογική και την επιδημιολογική έρευνα στον άνθρωπο, τα πεδία χαμηλών συχνοτήτων ταξινομήθηκαν ως «πιθανώς καρκινογόνα» από τη Διεθνή Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Το 2011, η IARC ταξινόμησε την ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων ως «πιθανώς καρκινογόνο για τον άνθρωπο», με βάση τις μελέτες για την ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων και τον κίνδυνο εμφάνισης όγκων στον εγκέφαλο σε ανθρώπους. Επί του παρόντος, διαθέτουμε σημαντικά περισσότερα στοιχεία που θα δικαιολογούσαν μια αυστηρότερη ταξινόμηση.
Πιο πρόσφατα, την 1η Μαρτίου 2021, κυκλοφόρησε έκθεση του πρώην διευθυντή του Εθνικού Κέντρου Περιβαλλοντικής Υγείας των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει «υψηλή πιθανότητα» η ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων που εκπέμπεται από τα κινητά τηλέφωνα να προκαλεί γλοιώματα και ακουστικά νευρώματα, δύο τύπους όγκων του εγκεφάλου.
Ας μιλήσουμε για την πέμπτη γενιά τεχνολογίας κινητής τηλεφωνίας, γνωστή ως 5G, η οποία είναι ήδη διαθέσιμη σε περιορισμένες περιοχές στις ΗΠΑ.Τι σημαίνει αυτό για τους χρήστες κινητής τηλεφωνίας και ποιες αλλαγές θα επέλθουν μαζί της;
Για πρώτη φορά, εκτός από τα μικροκύματα, η τεχνολογία αυτή θα χρησιμοποιεί κύματα χιλιοστού, τα οποία είναι πολύ υψηλότερης συχνότητας από τα μικροκύματα που χρησιμοποιούνται από το 3G και το 4G. Τα χιλιοστομετρικά κύματα δεν μπορούν να ταξιδέψουν πολύ μακριά και εμποδίζονται από την ομίχλη ή τη βροχή, τα δέντρα και τα οικοδομικά υλικά, οπότε η βιομηχανία εκτιμά ότι θα χρειαστούν 800.000 νέες θέσεις κεραιών κινητής τηλεφωνίας.
Κάθε μία από αυτές τις τοποθεσίες μπορεί να έχει κεραίες κυψέλης από διάφορους παρόχους κινητής τηλεφωνίας, και κάθε μία από αυτές τις κεραίες μπορεί να έχει μικροσυστοιχίες που αποτελούνται από δεκάδες ή ίσως και εκατοντάδες μικρές κεραίες. Τα επόμενα χρόνια στις ΗΠΑ, θα δούμε να αναπτύσσονται περίπου 2,5 φορές περισσότερες τοποθεσίες κεραιών από ό,τι χρησιμοποιούνται σήμερα, εκτός αν οι υπέρμαχοι της ασφάλειας των ασύρματων δικτύων και οι εκπρόσωποί τους στο Κογκρέσο ή το δικαστικό σύστημα βάλουν ένα τέλος σε αυτό.
Σε τι διαφέρουν τα χιλιοστομετρικά κύματα από τα μικροκύματα, όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζουν το σώμα μας και το περιβάλλον;
Η ακτινοβολία των χιλιοστομετρικών κυμάτων απορροφάται σε μεγάλο βαθμό από το δέρμα, τους ιδρωτοποιούς αδένες, τα περιφερικά νεύρα, τα μάτια και τους όρχεις, με βάση το σύνολο των ερευνών που έχουν γίνει για τα χιλιοστομετρικά κύματα. Επιπλέον, η ακτινοβολία αυτή μπορεί να προκαλέσει υπερευαισθησία και βιοχημικές μεταβολές στο ανοσοποιητικό και το κυκλοφορικό σύστημα - την καρδιά, το συκώτι, τα νεφρά και τον εγκέφαλο.
Τα χιλιοστομετρικά κύματα μπορούν επίσης να βλάψουν τα έντομα και να προωθήσουν την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών ανθεκτικών στα φάρμακα, οπότε είναι πιθανό να έχουν κάποιες εκτεταμένες περιβαλλοντικές επιπτώσεις στα μικροπεριβάλλοντα γύρω από αυτές τις τοποθεσίες κεραιών κυψελών.
Ποια είναι μερικά απλά πράγματα που μπορεί να κάνει ο καθένας μας για να μειώσει τον κίνδυνο βλάβης από την ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων και άλλων ασύρματων συσκευών;
Πρώτον, ελαχιστοποιήστε τη χρήση κινητών ή ασύρματων τηλεφώνων - χρησιμοποιήστε σταθερό τηλέφωνο όποτε είναι δυνατόν. Εάν χρησιμοποιείτε κινητό τηλέφωνο, απενεργοποιήστε το Wi-Fi και το Bluetooth εάν δεν τα χρησιμοποιείτε. Ωστόσο, όταν βρίσκεστε κοντά σε δρομολογητή Wi-Fi, θα ήταν προτιμότερο να χρησιμοποιείτε το κινητό σας τηλέφωνο στο Wi-Fi και να απενεργοποιείτε την κινητή τηλεφωνία, επειδή αυτό θα έχει πιθανότατα ως αποτέλεσμα μικρότερη έκθεση σε ακτινοβολία από ό,τι η χρήση του δικτύου κινητής τηλεφωνίας.
Δεύτερον, η απόσταση είναι ο φίλος σας. Το να κρατάτε το κινητό σας τηλέφωνο 10 ίντσες μακριά από το σώμα σας, σε σύγκριση με το ένα δέκατο της ίντσας, έχει ως αποτέλεσμα 10.000 φορές λιγότερη έκθεση. Επομένως, κρατήστε το τηλέφωνό σας μακριά από το κεφάλι και το σώμα σας. Αποθηκεύστε το τηλέφωνό σας σε μια τσάντα ή ένα σακίδιο πλάτης. Αν πρέπει να το βάλετε στην τσέπη σας, βάλτε το σε λειτουργία αεροπλάνου. Να στέλνετε μηνύματα, να χρησιμοποιείτε ενσύρματα ακουστικά ή ανοιχτή ακρόαση για κλήσεις. Μην κοιμάστε με αυτό δίπλα στο κεφάλι σας - κλείστε το ή βάλτε το σε άλλο δωμάτιο.
Τρίτον, χρησιμοποιήστε το τηλέφωνό σας μόνο όταν το σήμα είναι ισχυρό. Τα κινητά τηλέφωνα είναι προγραμματισμένα να αυξάνουν την ακτινοβολία όταν το σήμα είναι φτωχό, δηλαδή όταν εμφανίζονται μία ή δύο μπάρες στο τηλέφωνό σας. Για παράδειγμα, μην χρησιμοποιείτε το τηλέφωνό σας σε ασανσέρ ή σε αυτοκίνητο, καθώς οι μεταλλικές κατασκευές παρεμβαίνουν στο σήμα.
Επίσης, ενθαρρύνω τους πολίτες να μάθουν περισσότερα για τις 150 και πλέον τοπικές ομάδες που συνδέονται με τους Αμερικανούς για την Υπεύθυνη Τεχνολογία, οι οποίες εργάζονται για την εκπαίδευση των φορέων χάραξης πολιτικής, προτρέποντάς τους να υιοθετήσουν κανονισμούς για τους πύργους κινητής τηλεφωνίας και τα όρια έκθεσης που προστατεύουν πλήρως εμάς και το περιβάλλον από τις βλάβες που προκαλούνται από την ασύρματη ακτινοβολία.
Για συμβουλές ασφαλείας σχετικά με τον τρόπο μείωσης της έκθεσης στην ασύρματη ακτινοβολία από το Τμήμα Δημόσιας Υγείας της Καλιφόρνιας και άλλους οργανισμούς, ο Moskowitz συνιστά στους αναγνώστες να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του, saferemr.com, τους Physicians for Safe Technology και το Environmental Health Trust.
Δικτυογραφία:
Moskowitz: Cellphone radiation is harmful, but few want to believe it - Berkeley News
Κατηγορία Θέματος
Απολλόδωρος,
Επιστημονικά θέματα,
Θέματα Υγείας,
Παγκοσμιοποίηση,
Τεχνολογία
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)
1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.
2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.
3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.
4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.
5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).
6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.
7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.
Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.
ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ
2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.
3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.
4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.
5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).
6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.
7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.
Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.
ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ
Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.
1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.
2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.
3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.
Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.
2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.
3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.
Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου