13 Οκτωβρίου 2024

ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΕΙ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ;

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης Αμφικτύων 
 
Κατά τον θεωρητικό του Πολέμου Κλάουζεβιτς «ο πόλεμος είναι η πολιτική δι’ άλλων μέσων». Επομένως ο πόλεμος είναι μια πράξη βίας, για να καταναγκάσει τον αντίπαλο να εκτελέσει τη θέλησή του αντιπάλου». Ο πόλεμος δεν είναι αυτοσκοπός απλώς και μόνο για να καταστρέψεις τον αντίπαλο, αλλά αποσκοπεί να βρεθείς σε πλεονεκτικότερη θέση ώστε να επιτύχεις τους στόχους σου στο διπλωματικό τραπέζι της ειρήνης Αν έτσι έχουν τα πράγματα το Ισραήλ ως τώρα έχει δηλώσει ότι σκοπός του είναι:
 
1/ Να καταστρέψει τη Χαμάς και να την σβήσει από το χάρτη, κάτι που έπραξε ήδη με την ισοπέδωση της Γάζας και τον σκοτωμό 50.000 περίπου Παλαιστινίων, μαχητών της Χαμάς και των πλείστων αμάχων, χωρίς όμως να τη σβήσει από το χάρτη και ακόμη δέχεται πυρά 
 
2/ Να καταστρέψει τη Χεζμπολάχ από τα βόρεια σύνορα του. Τούτο κάνει σήμερα εισβάλλοντας με χερσαίες δυνάμεις στο Νότιο Λίβανο και καταστρέφοντας τα προπύργια της Χεζμπολάχ με σκοπό να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας για τους βόρειους οικισμούς του. Προς τούτο έχει εμπλακεί σε μάχες σώμα με σώμα στο Νότιο Λίβανο, ενώ με την Πολεμική του Αεροπορία πλήττει το «χταπόδι» του Ιράν ήτοι: α/ τη Χαμάς της Γάζας, β/ τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο, γ/ την Πολιτοφυλακή στη Συρία δ/ την Πολιτοφυλακή στο Ιράκ ε/ την Πολιτοφυλακή της Δυτ. Όχθης και στ/ τους Χούθι της Υεμένης. Ως τώρα δεν πέτυχε το στρατιωτικό σκοπό του να εξαφανίσει τη Χεζμπολάχ διότι ακόμη και τώρα δέχεται τα πυρά της. 
 
Το Ισραήλ σχεδιάζει το μεγάλο πλήγμα στο Ιράν σε ανταπόδοση αντίστοιχου πλήγματος του τελευταίου εναντίον του με βαλλιστικούς πυραύλους. Ο σχεδιασμός ακόμη είναι εν εξελίξει, διότι οι ΗΠΑ διαφωνούν όχι φυσικά για το χτύπημα, αλλά με τους στόχους που θα πληγούν. Οι ακροδεξιοί στο πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ θέλουν να δώσουν τη χαριστική βολή στο Ιράν, δηλαδή να το καταστήσουν ακίνδυνο για μελλοντικά πλήγματα. Τούτο σημαίνει να πλήξουν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, οι οποίες όμως είναι άτρωτες και ασφαλείς βαθιά εντός ορεινών όγκων. Επομένως, για να πληγούν πρέπει να χρησιμοποιήσουν τα πλέον ισχυρά οπλικά συστήματα, ακόμη και πυρηνικά ή θερμοβαρικά πυρομαχικά, γεγονός που διαφωνεί κάθετα η Αμερική τώρα μάλιστα εν όψει των προεδρικών εκλογών, διότι αυτό μπορεί να δώσει το έναυσμα ενός ευρύτερου πολέμου. Άλλοι στόχοι είναι οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, αεροδρόμια, θέσεις οπλικών συστημάτων, βιομηχανίες, κέντρα επικοινωνιών και ελέγχου , στρατηγεία, ηγετικές προσωπικότητες κ.α. Εξ αιτίας της διαφωνίας το Ισραήλ καθυστερεί την προσβολή. 
 
Αν επικρατήσει η αντίληψη των ακροδεξιών Ισραήλ τότε θα υπάρξει ισχυρότερη ανταπόδοση από το Ιράν και ο πόλεμος θα κλιμακωθεί επικίνδυνα σε Περιφερειακό Πόλεμο χωρίς πλέον να αποκλείονται και η χρήση πυρηνικών όπλων. Δεδομένου ότι το Ισραήλ και το Ιράν είναι δυο χώρες που ενεργούν σαν προωθημένα φυλάκια των ΗΠΑ αφ’ ενός και της Κίνας και Ρωσίας αφ’ ετέρου, η δράση τους υπάρχει κίνδυνος να εμπλέξει τις ισχυρές πυρηνικές δυνάμεις του πλανήτη, με ότι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον της ανθρωπότητας και του πολιτισμού. 
 
Οι στρατιωτικοί σκοποί του Ισραήλ δεν φαίνεται να έχουν επιτευχθεί. Ασαφείς και οι γεωπολιτικοί και οικονομικοί στόχοι της Δύσης μετά την αποτυχία των «συμφωνιών του Αβραάμ». Ήδη ο πόλεμος βαίνει στο δεύτερο έτος χωρίς τη διεθνή ηθική στήριξη λόγω των τεράστιων απωλειών αμάχων και εκπροσώπων του ΟΗΕ, αλλά και λόγω αντίδρασης εκ μέρους της κοινής γνώμης του Ισραήλ εξ αιτίας της εγκαταλείψεως των ομήρων στην τύχη τους. Όλα δείχνουν ότι το Ισραήλ έχει πέσει σε στρατιωτικά αδιέξοδα με τεράστιο κόστος χρήματος αίματος και ηθικής και αυτό επιδρά στην προεκλογική μάχη για τον Λευκό Οίκο.
 
Οι ΗΠΑ σκοπεύουν να κάνουν το Ισραήλ κομβικό σημείο στον άξονα ανεφοδιασμού που ξεκινά από Ινδία μέσω των Αραβικών χωρών του Κόλπου και εκείθεν οδικώς προς Ισραήλ μέσω της Μεσογείου να καταλήγει στην Ευρώπη. 
 
Ο άξονας αυτός έρχεται να παρεμποδίσει τον διπλό άξονα ανεφοδιασμού της Κίνας (δρόμο του μεταξιού) με κομβικό του σημείο το Ιράν και μέσω Τουρκίας προς Ευρώπη αφενός και τον θαλάσσιο ο οποίος δια της Ερυθράς Θάλασσας μέσω της Διώρυγας του Σουέζ οδηγεί προς Ευρώπη. 
 
Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή καθυστερεί τον επίγειο δρόμο του μεταξιού μέσω Τουρκίας για λόγους που δεν είναι του παρόντος να εκθέσουμε, αλλά παράλληλα έχει εκτρέψει και τον θαλάσσιο άξονα μέσω της διώρυγας του Σουέζ , εξ αιτίας της δράσεως των Χούθι, αναγκάζοντας τα πλοία να κάνουν το γύρο της Αφρικής και να ανεβάζουν το κόστος των προϊόντων, αλλά και του πετρελαίου των Αραβικών κρατών. Το Γεωπολιτικό παιχνίδι είναι στη βάση του Οικονομικό και τόσο πολυσύνθετο που κανείς αδυνατεί να πει μετά βεβαιότητος τι διακυβεύεται για τον καθένα από τους μεγάλους παίχτες Κίνα και ΗΠΑ. Εμείς βλέπουμε τα δυο τους πιόνια: Ιράν και Ισραήλ να βρίσκονται σε πόλεμο και τα θύματα είναι ο Αραβικός πληθυσμός του Λιβάνου, οι Παλαιστίνιοι της Γάζας και ο λαός του Ισραήλ λιγότερο, διότι αυτοί υφίστανται τα δεινά του πολέμου. 
 
Το Ιράν αποτελεί ισχυρό προγεφύρωμα της Κίνας που μπορεί να κλείσει ακόμη και με νάρκες τα Στενά του Ορμούζ και να απαγορεύει την είσοδο και έξοδο σκαφών προς τον Κόλπο με ότι τούτο συνεπάγεται για τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες (Σαουδική Αραβία, Κατάρ, ΗΑΕ κ.α) και την εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου Ήδη η απειλή των Χούθι εναντίον των πλοίων στον Κόλπο του Αντεν και στην Ερυθρά θάλασσα πλήττει και την Αίγυπτο με τη μείωση των πλοίων που διέρχονται μέσω της διώρυγας του Σουέζ κάνοντας δαπανηρό τον ανεφοδιασμό της Δύσης δια της εκτροπής των πλοίων, μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας. Τούτο ωφελεί προσωρινώς την Ελληνική ποντοπόρο ναυτιλία διότι ανεβάζει τους ναύλους αλλά παράλληλα και τις ασφάλειες των πλοίων. Εάν το Ισραήλ και το Ιράν εμπλακούν σε περιφερειακό πόλεμο οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι διότι ο πόλεμος αυτός ενδέχεται να ανάψει το φιτίλι ενός παγκόσμιου πολέμου που θα σημάνει το τέλος του κόσμου όπως τον ξέρουμε σήμερα. Επομένως, ελπίζουμε ότι οι ισχυρές δυνάμεις του πλανήτη θα δείξουν αυτοσυγκράτηση και θα βρουν ειρηνική λύση στο γεωπολιτικό και οικονομικό τους διακύβευμα. Εμείς οι πολίτες όλης της γης πρέπει να διατρανώσουμε τη θέληση μας να σταματήσουμε την Γενοκτονία στη Μέση Ανατολή και να απαιτήσουμε την επίτευξη ΕΙΡΗΝΗΣ 
 
* Αμφικτύων είναι ο Υποστράτηγος ε.α Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης 
Συγγραφεύς, Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών 
amphiktyon@gmail.com 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.