25 Οκτωβρίου 2024

Κλιματική αλλαγή και γενική συναίνεση

Γράφει ο Μίτσιγκαν

 
Πριν κάποιο καιρό ενδιαφέρθηκα να καταλάβω τι γίνεται με την κλιματική κρίση. Το θέμα αυτό είναι βαθύ λαγούμι. Φυσικά από την αρχή δεν βγάζουν νόημα αυτά που λένε οι ζηλωτές της κλιματική κρίσης. Καταρχάς δεν βγάζει νόημα που αυτοανακηρύσσονται ειδικοί ενώ δεν είναι τίποτα παραπάνω από ζηλωτές. Θα σας συμβούλευα να κάνετε μια μικρή έρευνα πάνω στο θέμα επειδή είναι αρκετά αφελές απλά να πιστεύετε στη κλιματική κρίση ενώ είναι τόσο πασιφανές πως δεν ισχύει. Εγώ ωστόσο για ακόμα μια φορά θα σας βοηθήσω να ξεκινήσετε την έρευνά σας λέγοντάς σας τις σκέψεις μου.
 
Γενικά τα μαθηματικά της κλιματικής κρίσης δεν καταλήγουν πουθενά. Το φαινόμενο του θερμοκηπίου δεν βγάζει νόημα. Η ατμόσφαιρα έχει 0.04% διοξείδιο του άνθρακα το οποίο —με την επίδραση των ηλιακών ακτίνων— θερμαίνει το υπόλοιπο τις ατμόσφαιρας. Αυτό το διοξείδιο του άνθρακα λένε πως είναι ο λόγος που η ατμόσφαιρα της Γης είναι αρκετά ζεστή για να είναι η Γη βιώσιμη. Χωρίς αυτό λένε πως η θερμοκρασία της επιφάνειας της Γης θα ήταν κατά μέσο 32°C πιο ψυχρή (πηγή: Βικιπαίδεια).
 
Η τιμή 0.042% σημαίνει πως μεταξύ ενός εκατομμυρίου μορίων αέρα υπάρχουν 420 μόρια του διοξειδίου του άνθρακα. Δηλαδή μεταξύ αυτού του εκατομμυρίου υπάρχουν 999.580 μόρια που δεν είναι του διοξειδίου του άνθρακα —είναι κυρίως του αζώτου και το οξυγόνου. Σύμφωνα με τη θεωρία του θερμοκηπίου τα 420 μόρια θερμαίνονται αρκετά από τον ήλιο για να μπορούν να θερμάνουν τα υπόλοιπά 999.580, 32°C. Ένα μόριο του διοξειδίου του άνθρακα ζεσταίνει 2.480 μόρια 32°C. Καταλαβαίνετε τι εκροή θερμότητας μπορεί να έχει ένα μόριο διοξειδίου του άνθρακα για να μπορέσει να ζεστάνει τόσο πολύ 2.480 μόρια;
 
Δυστυχώς δεν έχω τις απαραίτητες γνώσεις θερμοδυναμικής για να σας δείξω πόσο παλαβή είναι η υπόθεση του θερμοκηπίου. Ξέρω ωστόσο στοιχειώδη αριθμητική για να υποθέσω τι θα γινόταν σύμφωνα με αυτή την θεωρία του θερμοκηπίου αν είχαμε ένα γυάλινο κιβώτιο με 100% διοξείδιο του άνθρακα —σε ατμοσφαιρική πίεση. Αυτό το κιβώτιο με έκθεση στον ήλιο θα έφτανε τους 76.000°C. Αυτή η θερμοκρασία είναι πάνω από 10 φορές η θερμοκρασία του πυρήνα της Γης, και με έναν αντιδραστήρα θα ήταν μια πάρα πολύ αποδοτική πηγή ενέργειας. Ξεφτίλα θεωρία δηλαδή.
 
Τη ξεφτιλίζω τη θεωρία του θερμοκηπίου και τη κλιματική κρίση. Τη ξεφτιλίζω ίσια, και την ξεφτιλίζω ανάποδα αν θέλω. Μπορώ να την πιάσω από αλλού. Μπορώ να αρχίσω να μιλάω για το πως φθίνει το διοξείδιο του άνθρακα με το υψόμετρο και πόσο μικρό φάσμα ακτίνων απορροφάει. Θα μπορούσα να μιλάω για το φαινόμενο του radiative cooling που είναι μηχανισμός ψύξης της ατμόσφαιρας με αντίστοιχη δυναμική. Μπορώ να γράψω βιβλίο για αυτό το θέμα και την παράνοιά του. Και είναι πάρα πολύ εύκολο να το κάνω αυτό. Είναι τόσο απλό. Ένα και ένα κάνουν δύο· η θεωρία του θερμοκηπίου δεν ισχύει. 
 
Γίνεται ζήτημα για μια λογική εξήγηση του κλίματος και της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας. Και η εξήγηση είναι υπερβολικά απλή· η ατμόσφαιρα ζεσταίνεται από αντικείμενα της επιφάνειας της Γης που ζεσταίνονται από τον ήλιο. Τόσο απλά. Οπότε η θερμοκρασία εξαρτάται από την ποσότητα ακτινοβολίας που πέφτει από τον Ήλιο, και από τα αντικείμενα της επιφάνειας της Γης. Δεν εξαρτάται από το πόσο οδηγάμε αυτοκίνητα —ή και τα ιδιωτικά μας αεροπλάνα ακόμα. Δεν χρειάζεται να τρώμε μαμούνια για να αλλάξουμε την θερμοκρασία. Και αυτοί που θεωρούν πως πρέπει να τρώμε μαμούνια έχουν νοητικό πρόβλημα· δεν εξηγείται αλλιώς η κατάστασή τους.
 
Αυτά είναι απλά να τα καταλάβετε. Αλλά δυστυχώς η συναίνεση του γενικού πληθυσμού διαφωνεί. Η κλιματική αλλαγή είναι θέμα που δεν μπορούμε να προκαλέσουμε και να αποδοκιμάσουμε εμείς που δεν έχουμε τα μέσα. Κάθε φορά που κάποιος μιλάει για κλιματική αλλαγή στην τηλεόραση, τα λόγια του παραμένουν αδοκίμαστα· σαν να ήταν αλήθειες. Το ίδιο συμβαίνει και στα κοινωνικά δίκτυα με ευρέα κοινά όπως το youtube, το reddit, και το tiktok. Αν προσπαθήσω να σχολιάσω με τα επιχειρήματα μου, δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει συζήτηση· το σχόλιό μου θα το θάψει ο αλγόριθμος. Δεν μπορώ να αποδοκιμάσω το σενάριο της κλιματική αλλαγής. Αν μπορούσα θα το έκανα· τα έχουμε πει αυτά. Είναι ένα θέμα ταμπού. Είναι ένα θέμα που δείχνει πόσο πρωτόγονη παραμένει να είναι οι κοινωνία μας που ακόμα έχει τόσο γελοία ταμπού.
 
Και δεν φταίει η κοινωνία. Φταίει το σύστημα που έχει κάποια ατζέντα πίσω από το αφήγημα της κλιματική κρίσης. Αυτά έχουν συμβεί επανειλημμένα στην ιστορία του ανθρώπου που υποτάσσεται σε μια πολιτική τάξη. Κάποτε η πολιτική τάξη χρησιμοποιούσε την θρησκεία και την εκκλησία για να χειραγωγεί τους υπόλοιπους. Τότε η εκκλησία υποστήριζε πως η Γη είναι το κέντρο του κόσμου· οπότε κάθε αμφισβήτηση σε αυτή τη θεωρία έπρεπε να εγκριθεί από την πολιτική τάξη που είχε ως εργαλείο την εκκλησία. Και όταν ο Γαλιλαίος την αμφισβήτησε και πρότεινε κάποια άλλη, τότε η πολιτική τάξη δεν ενέκρινε την αμφιβολία του και τον σιώπησε —με φυσικά μέσα, κλείνοντάς τον στο σπίτι του.
 
Η πολιτική τάξη άλλαξε τακτικές από τότε, οπότε μας επέτρεψε να αναγνωρίσουμε τη αθωότητα του Γαλιλαίου και να δεχτούμε την αμφιβολία του. Μας επέτρεψαν ακόμα να κατατάξουμε ως κακούς τους ιεροδικαστές που ήταν τα τσιράκια της πολιτικής τάξης. Αυτό όμως που δεν επιτρέπεται να κάνουμε, είναι να νομίζουμε πως τα πράγματα είναι τα ίδια με τότε και πως δεν υπήρχε πραγματική πρόοδος. Και η αλήθεια είναι πως είναι πάνω κάτω τα ίδια. Απλά η πολιτική τάξη άρχισε να χρησιμοποιεί και την επιστήμη ως εργαλείο χειραγώγησης. Και τώρα εμείς πρέπει να θεωρούμε πως είμαστε τρανότεροι από τους ανθρώπους του 17ου αιώνα επειδή απελευθερωθήκαμε από την εκκλησία ενώ στην ουσία δεν απελευθερωθήκαμε καθόλου. Δεν είμαστε τρανότεροι· η πολιτική τάξη συνεχίζει να καταδικάζει διανοούμενους όπως έκανε και τότε. Και εμείς δεν θα το μάθουμε ποτέ· ίσως να το μάθουν οι επόμενες γενιές. 
 
Εγώ σας πρότεινα μια πάρα πολύ απλή εξήγηση για το κλίμα, αλλά δεν έχει σημασία επειδή δεν προκαλεί την γενική συναίνεση καθόλου. Την γενική συναίνεση την προστατεύει η πολιτική τάξη. Και προστατεύει κάθε γενική συναίνεση που βοηθάει την ύπαρξή της. Για αυτό ετοιμαστείτε να παίξετε τον ρόλο που έπαιξε και ο Γαλιλαίος. Ετοιμαστείτε να δεχτείτε την απλή και ξεκάθαρη αλήθεια και να σας σιωπήσουν για αυτό. Ετοιμαστείτε να νιώσετε την οδύνη της απόρριψης της αλήθειας. Ετοιμαστείτε να νιώσετε ότι νιώσετε κατά την παράνοια της πλανη-δημίας. Εκτός αν χάψατε το σενάριο της πλανη-δημίας, αν το χάψατε δεν υπάρχει νόημα· δεν μπορείτε να προσφέρετε λύση στον σκοταδισμό, επειδή είστε μέρος του προβλήματος. 
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.