20 Ιουνίου 2024

Που οφείλεται η χαλάρωση των εθνικών δεσμών Ελλάδας - Κύπρου

Γράφει η Κρινιώ Καλογερίδου
 
Οσοι αμφισβητούν εδώ και μισό αιώνα τη δολιότητα και την αρπακτικότητα της Τουρκίας καθησυχάζοντας την εθνική τους συνείδηση με την απατηλή ιδέα ότι προέχει η προστασία του ελλαδικού οίκου μας έναντι της ασφάλειας της Κύπρου, ας κοιταχτούν μπροστά στον καθρέφτη και ας αναγνωρίσουν - έστω κι αργά - ότι δεν έκαναν τίποτα οι ίδιοι για να γνωρίσουν και να σεβαστούν την ελληνικότητα της Μεγαλονήσου.
 
Δεν έκαναν τίποτα οι ίδιοι - υπό το κράτος, ενδεχομένως, της ανευθυνότητας και της ηθελημένης αμνησίας για την κυπριακή τραγωδία (1974) - για να "ξορκίσουν το δαιμονικό" της εξίσωσης του εθνικού φιλότιμου με την εθνική υπεροψία, τον τοπικιστικό εγωισμό και το ιδιωτικό συμφέρον.
 
Δεν έκαναν τίποτα, γιατί δεν κατάλαβαν - και δεν θέλουν να καταλάβουν ακόμα και τώρα - ότι η Κύπρος και η σωτηρία της (η απελευθέρωση του υπό τουρκική κατοχή 37% βόρειου τμήματός της και η ένωσή του με την ελεύθερη Κυπριακή Δημοκρατία) είναι πάνω και πέρα από αυτά.
 
Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για τον Ελληνισμό, που έχει πλούσια και μακραίωνη ιστορία στην κοιτίδα του αυτή στην Ανατολική Μεσόγειο (όπου ευδοκιμεί από εποχής αποικισμού των Αχαιών: 1.250-1.000 π.Χ, αν και τα μέχρι τώρα αρχαιολογικά ευρήματα επιβεβαιώνουν την έλευση των "Αχαιών" Ελλήνων γύρω στο 1220-1200/1100 π Χ. 
 
Κοιτίδα η οποία γέννησε τη γνώση και το ελληνικό αλφάβητο, πριν μεταλαμπαδευτούν αυτά στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο και "ριζώσουν βαθιά, ανθίσουν και καρποφορήσουν", κατά τον Αλεξανδρινό Ησύχιο, γραμματικό και λεξικογράφο του 5ου αι. μ Χ ("Συναγωγή πασῶν λέξεων κατά στοιχεῖον, ἐκ τῶν Άριστάρχου καί Ἀπίωνος καί Ἠλιοδώρου", εκδ. Μ.Schmidt, Jena, 1858-1868). 
 
Κοιτίδα με προνομιούχα θέση γεωπολιτική, καθώς η Κύπρος βρίσκεται ανάμεσα σε τρεις ηπείρους (Ευρώπη-Ασία-Αφρική) και, ως εκ τούτου, είχε διαφαλισμένη εμπορική αξία (γέφυρα Ανατολής-Δύσης & ενδιάμεσος σταθμός στο εκτεταμένο μυκηναϊκό εμπόριο) και ρόλο σύγχρονης "Άνω Ελλάδας", που προσιδιάζει με αυτήν της ιδεατής και υπερκόσμιας "Άνω Ιερουσαλήμ" της Αποκάλυψης (βλ. Γ.Π. Σαββίδης: "Με μια πινέζα στην καρδιά").
 
Σε ρόλο "Μικρής Ελλάδας" της Ανατολικής Μεσογείου, στο σταυροδρόμι λαών, πολιτισμών και θρησκειών από τότε που, κατά την παράδοση, ένα τεράστιο κύμα μετέφερε - απ' τα ελληνικά νερά ανοιχτά των Κυθήρων - το όστρακο από το οποίο αναδύθηκε η Κύπριδα Αφροδίτη στη θάλασσα της Πάφου (η οποία ιδρύθηκε από τον βασιλιά της αρκαδικής Τεγέας Αγαπήνορα το 264/'63 κατά το "Πάριο Χρονικό/Μάρμαρο", Εποχή του Χαλκού στο Αιγαίο).
 
"Μικρής Ελλάδας" με σήμα κατατεθέν την Ελληνικότητα 3.500 ετών+ και τη χριστιανικότητα 2000+. Στοιχεία ταυτότητας τα οποία έχει αναγνωρίσει και μια Τουρκάλα δημοσιογράφος, που εκπέμπει λόγο ελευθερίας και αλήθειας από δεκαετίας σχεδόν (Σεπτέμβριος 2014-Ιούλιος 2023) κόντρα στο Ερντογανικό καθεστώς φίμωσης διανοούμενων και δημοσιογράφων στην Τουρκία.
 
"Η Κύπρος ήταν και είναι ελληνική", λέει η σπουδαία Uzay Bulut (σ.σ: η Σαλαμίνα, η Κερύνεια και οι άλλες ελληνικές πόλεις της Κύπρου είναι αρχαιότερες από την Έφεσο και τη Σμύρνη της Μ. Ασίας, αλλά και από τον Τάραντα και τις Συρακούσες της Μεγάλης Ελλάδας στην Κάτω Ιταλία και Σικελία).
 
Υποστηρίζει μάλιστα σε άρθρα της, που εκπέμπουν μηνύματα στον Τούρκο Πρόεδρο, ότι "η φιλία, η συνεργασία και η ειρήνη δεν οικοδομούνται πάνω στην πολιτισμική και εθνική ισοπέδωση των άλλων", πολύ περισσότερο όταν "όλος ο κόσμος έγινε μάρτυρας για το τι έκανε η Τουρκία το 1974", πράξη για την οποία "ο Ερντογάν πανηγυρίζει μέχρι σήμερα", από κοινού με τον εθνικιστή Μπαχτσελί φυσικά.
 
Πανηγυρίζει για τις... "προσχεδιασμένες εκτελέσεις, το εθνικό ξεκαθάρισμα και το συνεχιζόμενο δημογραφικό και πολιτισμικό βιασμό της Κύπρου...", λέει πικρόχολα η Τουρκάλα δημοσιογράφος (την οποία απειλούν ανοιχτά τουρκικές οργανώσεις προειδοποιώντας την ότι θα την δολοφονήσουν) και ξεσπά σ' ένα ντελίριο γυμνής αλήθειας που συγκινεί και συγκλονίζει:
"Αυτό που έγινε στην Κύπρο ήταν εισβολή (που εορτάζεται επίσημα σαν γιορτή ειρήνης) και η Τουρκία είναι ξένος εισβολέας στην Κύπρο" (σ.σ: τη διπλή τουρκική εισβολή στην Κύπρο το '74 την αποτύπωσαν σε φωτογραφίες αμερικανικοί δορυφόροι με κωδική ονομασία "Κλειδαρότρυπα" - KH-9 Hexagon - από ύψος 150 χλμ).
 
Την ελληνική Κύπρο, αφού - κατά την Uzay Bulut - "η τουρκοκυπριακή μειονότητα (στη σύντομη παρουσία της στην Κύπρο) δεν είχε δικό της μέρος στο νησί από το 1500 π Χ μέχρι τον 20ο αιώνα" (σ.σ: το 1878 η Οθωμανική Αυτοκρατορία παραχώρησε την Κύπρο έναντι ενοικίου στην Αγγλία -Αγγλοκρατία στην Κύπρο 1878-1960 - σε ανταπόδοση της βρετανικής υποστήριξης υπέρ της Τουρκίας στον ρωσοτουρκικό πόλεμο του 1877-'78).
 
Αλήθειες που δύσκολα να τις πουν και οι Έλληνες της Κύπρου ακόμα, γιατί - στη συντριπτική πλειοψηφία τους, δυστυχώς - δείχνουν να έχουν ξεχάσει πως το μισό τους νησί βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή και για τον λόγο αυτό αντιμετωπίζουν τα Κατεχόμενα ως πρώτης τάξεως τουριστικό προορισμό και όχι ως παράνομο κράτος.
 
Όχι ως παράνομο κράτος που πουλιέται σταδιακά απ' τους ίδιους τους εκτοπισμένους - αντί πινακίου φακής - στους Τούρκους, αν και κανένα αντίτιμο (όσο ακριβό και να ήταν) δε θα έπρεπε να είναι ικανό να εξαγοράσει την ιστορία της ιερής γης της κατεχόμενης Κύπρου.
 
Της γης των απογόνων του Θησέα (Σόλοι Κύπρου, ίδρυση γύρω στα 1250 π Χ), του Αίαντα, του Τελαμώνα και του Τεύκρου (σ.σ: η ίδρυση της Σαλαμίνας απ' τον τελευταίο αναφέρεται στην "Ελένη" του Ευριπίδη και στους λόγους του Ισοκράτη "Ευαγόρας" και "Νικοκλής"), της γενιάς του Αγαμέμνονα, του Ορέστη και του γιου του Τισαμενού (τελευταίου μυθικού βασιλιά της Λακεδαιμονίας, του Άργους και της Αχαῒας), των οικιστών Πράξανδρου και Κηφέα στη Λάπηθο και την Κερύνεια, οι οποίοι προέρχονταν από τη Σπάρτη και την Αιγιαλεία (Αχαῒα) αντίστοιχα.
 
Της γης που πότισαν με το αίμα τους Ελλαδίτες και Ελληνοκύπριοι από το οδόφραγμα της Δερύνειας μέχρι τη Σαλαμίνα της Αμμοχώστου (αναφορά στην ίδρυσή της -- 1202-'1 πΧ, με τους πρώτους Έλληνες να εγκαθίστανται γύρω στο 1300 -- κάνει ο Αισχύλος στο έργο του "Πέρσαι").
 
Της γης (πόλεις, χωριά, εκκλησίες, μονές, κοιμητήρια, αρχαιότητες) η οποία στενάζει σκλαβωμένη κάτω απ' το πόδι του Τούρκου κατακτητή μισό αιώνα τώρα. Τα... κύτταρα των Αχαιών της αρχαίας Λακωνίας ("Πελλάνας", 1200 π Χ), των απογόνων του βασιλιά της Αθήνας Θησέα (του γιου του Ακάματα & του εγγονού του Χύτρου, οικιστών της Κύπρου [Σόλοι και Χύτροι ιδρύονται μεταξύ 1250-1050 π Χ]) και του Φαληρέα (εγγονού του βασιλιά της Αθήνας Ερεχθέα), καθεύδουν υπό μανδραγόρα ως φαίνεται, στον λαό της Μεγαλονήσου. Δε βρίσκουν καλή υποδοχή και σωπαίνουν...
 



Share

7 σχόλια:

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΝΤΩΝΑΣ είπε...

Αγαπητή Κρινιώ σαν γνήσια ΕΛΛΗΝΙΔΑ, άριστα και εύτολμα τα λες. Που οφείλεται λοιπόν αυτή η χαλάρωση των εθνικών δεσμών Ελλάδας και Κύπρου; Προσθέτω εν συντομία.
Οφείλεται κυρίως στην εγκατάλειψη από την μητέρα πατρίδα (των κυβερνώντων όχι του απλού αδελφού Ελληνικού λαού που πάντα συμπαραστέκεται) σε δύσκολες στιγμές της θυγατέρας Ελληνικής Κύπρου. Την θεωρούν μάλλον νόθα κόρη ... και κείται μακράν ενώ η ... αδελφή Ουκρανία, που ποτέ δεν συμπαραστάθηκε στον Ελληνισμό κείται εγγύς ..... Το ενιαίο αμυντικό δόγμα το καταχώνιασαν και βέβαιον είναι ότι αν η Κύπρος δεχτεί ξανά επίθεση από τους βαρβάρους και πάλι μόνη θα είναι. Το 1974 ο ηρωικός δτής ΕΛΔΥΚ Σταυρουλόπουλος είπε την μεγάλη ωμή αλήθεια .... ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΥΡΙΟΙ ΔΕΝ ΗΤΤΗΘΗΚΑΜΕ, ΑΛΛΑ ΠΡΟΔΟΘΗΚΑΜΕ ...
Από ποιους ...; Είναι τοις πάσι γνωστό .... ΜΠΟΝΑΝΟΥΣ, ΚΑΡΑΜΑΝ-ΑΛΗΔΕΣ, ΧΟΥΝΤΑ, CIA, KISSINGER KAI Σια ....
34 ΑΙΩΝΕΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΚΡΙΤΙΚΟ ΝΗΣΙ ΠΟΛΕΜΑ ΜΟΝΟ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΕΦΙΑΛΤΕΣ, ΙΟΥΔΕΣ, ΝΕΝΕΚΟΙ ΤΟ ΑΦΗΝΟΥΝ ΕΡΜΑΙΟ ΣΤΟ ΑΔΗΦΑΓΟ ΣΤΟΜΑ ΤΩΝ ΒΑΡΒΑΡΩΝ. ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΘΕΛΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ... ΚΑΙ ΑΝ ΠΑΛΙ Η ΚΥΠΡΟΣ ΩΣ ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΘΥΣΙΑΣΤΕΙ ... ΤΙ ΜΑΣ ΝΟΙΑΖΕΙ;
ΟΠΩΣ ΕΙΠΕ ΚΑΙ Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΜΠΟΝΑΝΟΣ ΤΟ 1974 ... ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΒΟΜΒΑΡΔΙΖΟΥΝ ... ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΑΣ .... ΞΕΝΗ ΧΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ... ΑΣ ΠΑΕΙ ΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ .... ΑΙΔΩΣ ΑΧΡΕΙΟΙ.
ΑΝ ΠΕΘΥΜΑΣ ΤΗΝ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΕ ΞΕΝΟΥΣ ΜΗΝ ΕΛΠΙΖΕΙΣ. ΠΑΡΤΗΝΕ ΜΟΝΟΣ ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΤΗΝ ΑΞΙΖΕΙΣ .... ΘΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΜΕΧΡΙ ΥΣΤΑΤΗΣ ΠΝΟΗΣ ΚΑΙ ΑΝ ΠΕΣΟΥΜΕ ΕΣΤΩ ΟΛΟΙ ΜΑΧΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΜΕ ... ΚΑΙ ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΓΝΩΣΤΟ ΝΕΚΡΙΚΟ ΕΠΙΓΡΑΜΜΑ ... Ω ΞΕΙΝ ΑΓΓΕΛΕΙΝ ΤΟΙΣ ΕΛΛΗΣΙ(Ν) ΟΤΙ ΤΗΔΕ ΚΕΙΜΕΘΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΥΠΡΙΟΙ.... ΤΟΙΣ ΚΕΙΝΩΝ ΡΗΜΑΣΙ ΠΕΙΘΟΜΕΝΟΙ!
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΝΤΩΝΑΣ - ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΠΟ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΑΓΙΑ ΜΕΣΑΟΡΙΑ, ΓΗ ΑΓΙΩΝ ΚΑΙ ΗΡΩΩΝ, ΠΟΥ ΘΡΗΝΗΣΕ ΔΕΚΑΔΕΣ ΣΤΕΝΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ, ΑΝΑΜΕΣΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΘΝΟΜΑΡΤΥΡΑ ΑΔΕΛΦΟ ΤΟΥ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΤΗΝ ΥΣΤΑΤΗ ΒΡΟΝΤΟΦΩΝΑΞΕ ΣΤΟΥΣ ΒΑΡΒΑΡΟΥΣ ... ΕΓΩ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΔΕΝ ΠΑΡΑΔΙΔΟΜΑΙ ΚΑΙ ΑΝΕΒΗΚΕ ΤΑ ΣΚΑΛΟΠΑΤΙΑ ΠΟΥ ΠΑΝ ΣΤΗΝ ΛΕΥΤΕΡΙΑ .....

Ανώνυμος είπε...

Γεώργιος Σεφέρης. Τα σοφά και προφητικά του λόγια που συμβολικά δίνουν πολλές απαντήσεις ….
Αποσπάσματα.
Έγραφε και λαλούσε για τους Κυπρίους Έλληνες: Η Κύπρος πλάτυνε το αίσθημα μου που είχα για την Ελλάδα…Κάποτε λέω ότι με πήρε ψυχοπαίδι της. …Τον έχω αγαπήσει αυτό τον τόπο. Ίσως γιατί βρίσκω εκεί πράγματα παλιά, που ζουν ακόμα, ενώ έχουν χαθεί στην άλλη Ελλάδα….. Ίσως γιατί αισθάνομαι πως αυτός ο λαός έχει ανάγκη από όλη μας την αγάπη και όλη μας την συμπαράσταση…. Ένας πιστός λαός πεισματάρικα και ήπια σταθερός…. Υπάρχουν σε μια γωνιά 400 χιλιάδες ψυχές από την καλύτερη, την πιο ατόφια Ρωμιοσύνη που προσπαθούν να τις αποκόψουν από τις πραγματικές τους ρίζες…
Λόγια ανεπανάληπτης αλήθειας…, λόγια προφητικά για την Ελληνική Κύπρο…..
«Η γης δεν έχει κρικέλια για να την πάρουν στον ώμο και να φύγουν...», έγραψε ο Σεφέρης. Εάν αν δεν την πουλήσουμε δεν μπορούν να μας την πάρουν. Και η γη μας, που είναι ποτισμένη με τον ιδρώτα και τον κόπο των παππούδων μας, η γη μας, που έχει θαμμένα τα κόκκαλα των προπάππων μας, η γη μας, που είναι αγιασμένη με το αίμα των πατεράδων, θείων και αδελφών μας, είναι η Πατρίδα μας. Και αυτή η Πατρίδα δεν πουλιέται. Δεν έχει τιμή προς πούληση η Πατρίδα μας.
«Η γης δεν έχει κρικέλια για να την πάρουν στον ώμο και να φύγουν μήτε μπορούν, όσο κι αν είναι διψασμένοι να γλυκάνουν το πέλαγο με νερό μισό δράμι. Και τούτα τα κορμιά πλασμένα από ένα χώμα που δεν ξέρουν, έχουν ψυχές. Μαζεύουν σύνεργα για να τις αλλάξουν, δε θα μπορέσουν· μόνο θα τις ξεκάμουν αν ξεγίνουνται οι ψυχές.
Δεν αργεί να καρπίσει τ' αστάχυ δε χρειάζεται μακρύ καιρό για να φουσκώσει της πίκρας το προζύμι, δε χρειάζεται μακρύ καιρό το κακό για να σηκώσει το κεφάλι, κι ο άρρωστος νους που αδειάζει δε χρειάζεται μακρύ καιρό για να γεμίσει με την τρέλα, νῆσός τις ἔστι … ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΠΡΟΣ.».
ΑΠΟΤΥΠΩΣΤΕ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ. Η ΟΠΟΙΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΗΣ ΠΙΚΡΑΣ ΤΟ ΠΡΟΖΥΜΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ. ΑΔΙΚΟ ΕΧΟΥΝ;
Μαρία Ρ. ΑΠΟ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΕΡΥΝΕΙΑ.

Ανώνυμος είπε...

Απιθανο ...απιθανο σχολιο που πολυ δυσκολα καταγραφετε απο πενα.
Κυπρος δεν σε ξεχναμε ποτε.
Οι επιλησμονες ειναι συνειδητα προδοτες.
Κωνσταντινα

Ανώνυμος είπε...

Μπραβο Α.Α. Σε μερικες αραδες κατορθωσες να δωσεις αποστομωτικη απαντηση σε αυτους που εγκατελειψαν την Κυπρο και οι απογονοι τους δεν θα διστασουν να πραξουν το ιδιο.
Κ.Κ.

Ανώνυμος είπε...

Ναι και οι περισσοτεροι Κυπραιοι λησμονησαν την κατοχη. Ειναι αυτοι που μπαινοβγαινουν στα κατεχομενα για ντολτσε βιτα. Ειναι αυτοι που αφηνουν τα αργυρια τους στους κατακτητες για να τα μετατρεψουν σε σφαιρες που στοχευουν την καρδια της Κυπρου.
Και σε αυτους τους αχρειους διπλη ντροπη με μια μουντζα οση του Πενταδακτυλου.
Π.Β.

Ανώνυμος είπε...

Επειδή σε προηγούμενο σχόλιο μου αναφέρθηκα στον Πενταδάκτυλο, που έχει σχήμα αποτυπώματος 5 δακτύλων του Διγενή Ακρίτα και ίσως κάποιοι να μην κατάλαβαν ότι εννοώ το θρυλικό βουνό της Κύπρου, που είναι υπό κατοχή και τον μολύνει μεγάλη τουρκική σημαία, προσθέτω ένα μεγαλειώδες ποίημα του εθνικού μας ποιητή Κ. Μόντη.
Π.Β.
*Μητέρα=η μάνα Ελλάδα.
*Μητέρα, αν το βρεις βαρύ το γράμμα μου,/ είναι που σκύβει απάνω του ο Πενταδάκτυλος φορτωμένος Τούρκο,/ αν το βρεις ασήκωτο,/ είναι που γονατίζει απάνω του ο Πενταδάκτυλος φορτωμένος Τούρκο./ Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα ο Πενταδάκτυλος, μητέρα./ Στο κάτω-κάτω το Μόρφου δεν το βλέπουμε,/ στο κάτω-κάτω την Κερύνεια δεν τη βλέπουμε,/ την Αμμόχωστο δεν τη βλέπουμε,/ όμως αυτός είν’ εκεί απέναντί μας ,/ όμως αυτός είναι διαρκώς εκεί απέναντί μας/ και μας κοιτάζει , και μας κοιτάζει μ’ ένα τρόπο …/ και κάθεται βραχνάς και μολύβι στο στήθος μας,/ όμως αυτόςείν’ εκεί απέναντί μας ,/ και δεν μπορεί να κρυβεί σαν το Μόρφου,/ και δε μπορεί να κρυβεί σαν την Κερύνεια/ και σαν την Αμμόχωστο./ Και λέει: “Λοιπόν”; και μας ρωτά: “Λοιπόν”;
[…]
Την περιμέναμε μέσʼ απʼ τους καπνούς και τις φλόγες της κοιλάδας των Κέδρων,
Την περιμέναμε απʼ το ξάγναντο του Τρίπυλου,/ την περιμέναμε βουτηγμένοι ως το λαιμό/ στη θάλασσα της Κερύνειας,/ συγκρατούσαμε το ξεψύχισμά μας να μας προφτάξει./ Φυλλομετρούσαμε την Ιστορία της./ Φυλλομετρούσαμε σαν ευαγγέλιο την Ιστορία της-«να εδώ κʼ εδώ κʼ εδώ»-/ και την περιμέναμε,/ κι «όχι, δεν μπορεί να μην έρθει», λέγαμε/ κι «όχι, δεν γίνεται να μην έρθει», λέγαμε/ κι όπου ναʼ ναι άκου την με τους Σπαρτιάτες της/ και τα «Υπό σκιάν» και τα «Μολών λαβέ» και τον «Αέρα»,/ κι όπου ναʼ ναι άκου την!/ Και πραγματικά μια νύχτα έφτασε το μήνυμα πως η Ελλάδα ήρθε./ Τι νύχτα ήταν εκείνη, μητέρα,
τι αντίλαλος ήταν εκείνος,/ τι βουητό ήταν εκείνο που σάρωσε το νησί!
Αγκαλιαστήκαμε κλαίγοντας και πηδούσαμε/ και φιλιόμαστε και νοιώθαμε ρίγη να μας περιλούουν/ και τα στήθια μας φούσκωναν να διαρραγούν
κʼ η καρδιά μας χτυπούσε να της ανοίξουμε να βγει./ οι χαροκαμένοι ξέχασαν τα παιδιά τους/ και τους αδελφούς και τους πατέρες/ κʼ έκλαιγαν για την Ελλάδα πια,/ κʼ έχασκαν μʼ ένα γελόκλαμα./ Κʼ έλεγαν οι δάσκαλοι «Είδατε;»/ Και λέγαμε όλοι «Είδατε;»/ Ώσπου την άλλη μέρα πέσαμε ως το βυθό/ ώσπου την άλλη μέρα πέσαμε πέρα απʼ το βυθό,/ ώσπου την άλλη μέρα βούλιαξε το Τρίπυλο, ώσπου την άλλη μέρα πισωπάτησε/ σιωπηλό το Τρόοδος να βρει βράχο να καθίσει,/ ώσπου την άλλη μέρα γούρλωσε τα μάτια η Αίπεια,/ ώσπου την άλλη μέρα γούρλωσαν τα μάτια οι Σόλοι και το Κούριο/ κʼοι αγχόνες της Λευκωσίας/ γιατί η Ελλάδα δεν ήρθε,/ γιατί ήταν ψεύτικο το μήνυμα,/ ψέμα η Ελληνική μεραρχία στην Πάφο,/ γιατί μας είπαν ψέμα οι ουρανοί και ψέμα οι θάλασσες/ και ψέμα τα χελιδόνια και ψέμα η καρδιά/ και ψέμα οι Ιστορίες μας,/ ψέμα, όλα ψέμα./ Είχε λέει, άλλη δουλειά η Ελλάδα,/ κάτι πανηγυρισμούς,/ κ ήμαστε και μακριά και δεν μπορούσε, λέει,/ λυπόταν, δεν το περίμενε,/ ειλικρινά λυπόταν,/ ειλικρινά λυπόταν πάρα πολύ./ Κʼ οι δάσκαλοί μας έσκυψαν ντροπιασμένοι,/ και τα «Εγχειρίδια» έσκυψαν ντροπιασμένα/ κʼ οι δάσκαλοί μας τρέμουν τώρα πια,/ και τα «Εγχειρίδια» τρέμουν τώρα πια/ όσο πλησιάζουν τα περί Θερμοπυλών και τα περίΣαλαμίνος… Δεν κάνω ποίηση, μητέρα, έχω αντίγραφα.
Απόσεισέ τους βαρβάρους Πενταδάκτυλε μου και μούντζωσε τους απάτριδες ... και προδότες.

Ανώνυμος είπε...

Αυτοι ειναι οι γνησιοι Ελληνες της Ελληνικης Κυπρου που δεν σκυβουν το κεφαλι.
Ειναι η ψυχη της Κυπρου και μεσα απο τα σχολια τους φαινεται και η λεβεντια τους.
Πηλιτσης ΕΛΔΥΚ

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.