30 Ιουνίου 2024

ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΑΓΝΩΣΤΩΝ ΘΕΩΝ

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης Αμφικτύων 
 
Είναι πράγματι να απορεί κανείς πόσο είχαν προχωρήσει στη σκέψη οι αρχαίοι πρόγονοι μας και μάλιστα σε ένα κρίσιμο θέμα που αφορά τα « θεία» για τα οποία αλληλοσπαράσσεται ο κόσμος ακόμη και σήμερα και σφάζονται λαοί στη Μέση Ανατολή, Ασία και αλλού.
 
Πρώτος ο Ορφεύς έγραψε Κοσμογονία, Θεολογίαν, μυστήρια, όργια και άλλα . Ποτέ όμως δε χρησιμοποίησε βία για την επιβολή της. Τα συγγράμματα του χάθηκαν αλλά η διδασκαλία όμως έμεινε στους Πυθαγορείους και Πλατωνικούς φιλοσόφους. Ζωγράφιζε την αρχή του Κόσμου σαν Δράκοντα με δύο κεφαλές ταύρου και λέοντος και πρόσωπο θείον στην μέση , και χρυσά φτερά στους ώμους. Σας λέγει τίποτα ο Κινεζικός Δράκων; 
 
Ο Ορφεύς δίδαξε τον Ιερόν Λόγον στους Έλληνες και σε άλλους λαούς (Φοίνικες, Χαλδαίους, Αιγύπτιους, Πέρσες ,Ινδούς, και Κινέζους(Σίνους), περί του προτύπου «αγέννητου αυγού». Εξ αυτού γεννήθηκε ο Έρως, η Ανάγκη, και ο Κρόνος(=Χρόνος) γέννησε τον Αιθέρα και τον Ερώτα διφυή(τουτέστιν ανδρόγυνον-αιδώς σήμερα να θέλουν να τροποποιήσουν τους φυσικούς νόμους) οι νεώτεροι τον ονόμαζαν Φάνητα κλπ . Ο Ορφεύς είναι ο ιδρυτής της Ορφικής λατρείας και αρχηγός μαζί με τον Ιάσωνα της Αργοναυτικής Εκστρατείας . Εκ των Ορφικών Ύμνων πληροφορούμαστε ότι οι Έλληνες είχαν προηγμένη γνώση για το Ηλιακό σύστημα, τις κινήσεις των Αστέρων και για πλείστα θέματα της καθημερινής ζωής πολλές χιλιάδες χρόνια πριν . 
 
Η Θρησκεία από τον Ερμή Τρισμέγιστο 
 
Ο φοινικικός συγγραφεύς Σαγχουνιάθων εξέτασε τα συγγράμματα του Τααυτου (=Ερμή του Τρισμέγιστου) του πλέον σοφού ανθρώπου που γεννήθηκε στον Κόσμο. Ο Ερμής ο Τρισμέγιστος πρώτος βρήκε τα γράμματα και έγραψε και ιστορία των όντων και ότι η ιστορία αυτή ήταν η αληθινή των όσων συνέβησαν. Αλλά οι δεισιδαίμονες και κενόδοξοι ιερείς την φύλαγαν μυστική σαν μυστήριο και την μετέβαλαν σε ψυχρές αλληγορίες της αλήθειας . Τελικά έφτιαξαν νομιζόμενους θεούς, τους ενάρετους και ευεργέτες των τότε άγριων και ελεεινών ανθρώπων . Για τον λόγον αυτόν τους αποθέωσαν και τους τίμησαν για την αρετή την ευεργεσία τους και για να παρακινήσουν την άμιλλα των ανθρώπων να τους μιμηθούν. Ο Διόνυσος είναι ο πρώτος μιμούμενος το Δία περιήρχετο την οικουμένη ευεργετών τους ανθρώπους τους δίδαξε τέχνες και εμπειρίες. Ο Ηρακλής μιμήθηκε τον Διόνυσο, ο Θησέας τον Ηρακλή και μεσολάβησαν πολλοί μεγάλοι άνδρες ως την ιστορική εποχή όπου ο Θεμιστοκλής ηγέτης της ναυμαχίας της Σαλαμίνας μιμήθηκε τον Μιλτιάδη ηγέτη της Μάχης του Μαραθώνα. Τέτοιους μεγάλους ηγέτες λίγους έβγαλε η σύγχρονη Ελλάδα μετρημένους στα δάχτυλα, όπως λ.χ τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, Ιωάννη Καποδίστρια, Γεώργιο Καραϊσκάκη, Δημήτριο Υψηλάντη, Ελευθέριο Βενιζέλο, Ιωάννη Μεταξά κ.α. 
 
Τα Άσυλα στην αρχαιότητα Οι αρχαίοι προγονοί μας σέβονταν ιδιαίτερα το άσυλον. Άσυλα λέγονταν ορισμένοι τόποι με προνόμια τα οποία σέβονταν οι ηγέτες και οι διοικήσεις στα οποία εύρισκαν καταφύγιον οι ακουσίως φονεύοντες, οι μισούμενοι εχθροί των τυράννων και οι διατρέχοντες κίνδυνο να εκτελεσθούν αν συλληφθούν. Τέτοιοι τόποι ήταν: Ναοί,, Βωμοί, Άλση, Τεμένη, τάφοι και ανδριάντες Ηρώων. Η συνήθεια αυτή είναι τόσο παλιά ώστε χάνεται στα βάθη της προϊστορίας. Κανένας άλλος λαός δεν εφάρμοζε τον σεβασμό του ασύλου. Ο Δημοσθένης ήπιε το φάρμακο (δηλητήριο) και απέθανε στο ιερό του Ποσειδώνος και ο Παυσανίας αποτειχίστηκε στο ναό της Χαλκιοίκου Αθηνάς και πέθανε από πείνα . Οι άλλοι λαοί δεν σέβονταν τα άσυλα. Λ.χ ο Σολομών φόνευσε τον Ιωάβ στο θυσιαστήριο. Όταν διεφθάρη η κοινωνία τα Άσυλα κατάντησαν καταγώγια κακούργων και εγκληματιών και βαθμιαία καταργήθηκαν. (Όμως αυτά ακόμη ισχύουν στα ΑΕΙ όπου καταφεύγουν ταραξίες, ναρκέμποροι, κομματόσκυλα κ.α και παρακωλύουν την παιδεία). Ο σκοπός του Ασύλου ήταν να προστατευτούν οι αδικούμενοι όπως λέγει ο Ευριπίδης. 
 
Πως προέκυψε η λατρεία των Αγνώστων Θεών; 
 
Πρώτος ο Επιμενίδης εισήγαγε τη λατρεία των αγνώστων θεών στην Αθήνα ολίγον προ των Μηδικών πολέμων. Η αιτία ήταν η εξής: Ο Κύλων ο Αθηναίος Ολυμπιονίκης γαμβρός του Θεαγένους τυράννου των Μεγάρων και άνθρωπος επιφανής θέλησε να αρπάξει την τυραννία των Αθηνών, προς τον σκοπό δε αυτό κατέλαβε την Ακρόπολη. Μαζί του είχε και άλλους πολλούς συνωμότες είχε δε και την βοήθεια του πεθερού του. Το εγχείρημα τους απέτυχε και πολιορκηθέντες από τον άρχοντα της Αθήνας Μεγακλή αναγκάσθηκαν να καταφύγουν ικέτες στο Άγαμα της θεάς Αθηνάς . Οι Αθηναίοι πρώτον υποσχέθηκαν να μην τους φονεύσουν, έπειτα τους φόνευσαν όλους. Μερικοί όπως ο Κύλων και ο αδελφός του προσέφυγαν στο βωμό των Σεμνών Θεών . Όμως και αυτούς τους φόνευσαν μη σεβόμενοι την ασυλία τους. Αυτό είναι το θρυλούμενο «κυλώνειον άγος», το οποίον συντάραζε την Αθήνα με διάφορες δυστυχίες επειδή οργίσθηκε η Αθηνά για την ασέβεια που έδειξαν στο πρόσωπο της όταν προσήλθαν σαν ικέτες της και τους φόνευσαν. Οι φονείς αυτών ονομάστηκαν «εναγείς» (ντροπιασμένοι) και τους έδιωξαν από την πόλη των Αθηνών. Τέλος έλαβαν χρησμό να καθαρίσουν από το άγος την πόλη. Τότε σκέφθηκαν τον Επιμενίδη άνθρωπο θεοφιλή και επειδή ήταν στην Κρήτη έστειλαν πλοίο με τον Νικία του Νικηράτου να τον φέρει στην Αθήνα. 
 
Ο Επιμενίδης ήλθε κατά την 46ην Ολυμπιάδα, καθάρισε την πόλη και σταμάτησε τον λοιμό με τον εξής τρόπο: Ελαβε πρόβατα λευκά και μαύρα και τα έφερε στον Άρειο Πάγο. Έπειτα τα απόλυσε και είπε να τα ακολουθήσουν άνθρωποι και όπου σταθεί έκαστον , εκεί να το θυσιάσουν στο θεό εκείνο στον οποίον ανήκει το πλησιέστερον ιερό.Τα πρόβατα όμως τράβηξαν προς στην πεδιάδα όπου δεν υπήρχε ιερόν αλλά πράσινο χορτάρι να φάνε. Εκεί λοιπόν τα θυσίασαν που στάθηκαν και έφτιαξαν βωμούς ανωνύμους, τους οποίους ονόμασαν των «Αγνώστων Θεών». Μόνο στην Αττική είχαν οι Άγνωστοι Θεοί βωμούς και σ’ αυτούς προσεύχονταν όχι μόνον Αθηναίοι πολίτες αλλά και ξένοι 
 
Σχολίαση 
 
1/ Πηγαίνετε στο Πακιστάν, Αφγανιστάν ή και στην Τουρκία η οποία ονομάζεται κατ’ ευφημισμόν «Τουρκική Δημοκρατία» να φτιάξετε ένα εκκλησάκι, ή να στήσετε ένα εικονοστάσι σε μια γειτονιά που μένουν αλλοδαποί; Ασφαλώς θα καταδικαστείτε σε πολυχρόνια φυλακή. Εδώ οι Κούρδοι μια εθνότητα 20 εκατ. περίπου και τους απαγορεύουν να μιλάνε τη γλώσσα τους, να τιμούν τους ήρωες τους, να γιορτάζουν τις γιορτές τους, να τραγουδάνε τα τραγούδια τους επί ποινή φυλακίσεως. Οι εκλεγμένοι ηγέτες τους είναι στη φυλακή. Στην κατεχόμενη Βόρεια Κύπρο η τουρκική διοίκηση έχει μεταβάλει χριστιανικούς ναούς σε ποιμνιοστάσια, μπαρ, μουσεία κ.α. Στο Νταγκεστάν προ ημερών σκότωσαν σε χριστιανικό ναό και σε ιουδαϊκή συναγωγή 19 άτομα οι ισλαμιστές. 
 
2/ Το Ισραήλ κατά τους βομβαρδισμούς στη Γάζα δε σεβάστηκε την Ορθόδοξη Εκκλησία. 
 
3/ Οι Τούρκοι του Αττίλα το 1974 δε σεβάστηκαν τη Σύμβαση του Πολέμου για τους 1650 Έλληνες και Κύπριους αιχμαλώτους τους οποίους μετέφεραν στην Τουρκία και μετά χάθηκαν ως δια μαγείας. Υπεύθυνες βέβαια και οι Ελληνικές Κυβερνήσεις που δεν έφεραν το ζήτημα στα ανώτερα όργανα ακόμη και στον ΟΗΕ , αλλά αντίθετα τους λησμόνησαν 
 
4/ Είναι λυπηρό ο τέως Π.τ.Δ κ. Προκόπης Παυλόπουλος να μην γνωρίζει ότι οι Έλληνες ανακάλυψαν την πρώτη γραφή όπως έχει αποδείξει η αποκρυπτογράφηση της Ελληνικής Γραμμικής Γραφής Β’ από τον Μάικλ Βέντρις και ο αιφνίδιος και περίεργος θάνατος του εν όψει και της αποκρυπτογράφησης της επίσης Ελληνικής Γραμμικής Γραφής Α’ και να επαναλαμβάνει το γνωστό «τροπάριο» σε συνέδριο στη Ιταλία ότι δανειστήκαμε τα γράμματα από τους Φοίνικες. 
 
5/ Σήμερα ακόμη και το άσυλο της κατοικίας έχει παραβιαστεί με τον τεχνητό πολιτισμό και η κάθε εξουσία είναι σε θέση να σε παρακολουθεί που βρίσκεται, τι λές, τι αγοράζεις, ποια η συμπεριφορά σου κ.α , Άσυλο πλέον για τον μαρτυρικό «ανθρωπάκο»της σήμερον δεν υπάρχει. 
 
6/ Κατόπιν τούτων ο καθένας μπορεί να βγάλει αβίαστα τα συμπεράσματα του πόσο εμπρός θα είχε φθάσει ο κόσμος αν οι αντιδραστικές, σκοταδιστικές και θεοκρατικές δυνάμεις της Ανατολής αλλά και της Δυτικής Ευρώπης δεν του έκαναν τον 3-4ον αιώνα την πλήρη καταστροφή (κατάργηση πατρώας θρησκείας, καταστροφή ναών, μνημείων, βιβλιοθηκών,  ηθών –εθίμων, ονομάτων, Ολυμπιακών Αγώνων, ακόμη την κατάργηση του ονόματος «Έλλην» κ.α) 
 
Πόσα ψέματα και παραμύθια στους λαούς δεν έχουν πει; Ποιος είδε ως τώρα το θεό πέραν των εικόνων της εκκλησίας και των ενυπνίων οραμάτων ορισμένων ονειροπόλων; 
 
Η Ελληνική Ορφική λατρεία έχει το Ζαγρέα (Ζαγρεύς) σαν μέγα θεό των Ορφικών. Αυτός γεννήθηκε από την Περσεφόνη και τον μεταμορφωμένο σε όφη Δία. Σύμφωνα με την παράδοση, ο Ζαγρεύς έμενε έξη μήνες στον Αδη και έξη μήνες με τον ερχομό της Άνοιξης ανέβαινε στη Γη.
 
Ο Μωυσής των Ιουδαίων πήρε από τον Θεό τις Δέκα Εντολές στο όρος Σινά και του δόθηκαν, (δύο φορές), χαραγμένες σε δύο πέτρινες πλάκες, όπου αφήνεται να εννοηθεί ότι ο ίδιος ο Θεός (και τις δύο φορές) λατόμησε και εγχάραξε. 
 
Ο Χριστιανισμός κατέβασε στη Γη τον «Υιό του Θεού» για να σταυρωθεί και να πάρει τις αμαρτίες του κόσμου. Μια πανάρχαια διαδικασία που συμβολίζει τη ζωή και το θάνατο σε μια συνεχή αλληλουχία και τη θέληση του ανθρώπου να τον υπερβεί και να αναστηθεί όπως συμβαίνει με τη φύση κάθε άνοιξη . 
 
Ο Σωκράτης είπε την Αλήθεια Ο κόσμος αρέσκεται στο μύθο και αντιπαθεί την ψυχρή αλήθεια όπως την αντίκρισε ο μέγας φιλόσοφος Σωκράτης, ο οποίος είπε «Εν οίδα ότι ουδέν οίδα» και αυτό τον οδήγησε στη φυλακή και στο κώνειο. 
 
Οι επιστήμονες πολιορκούν το Σύμπαν Προσπαθούν να εισχωρήσουν στα μυστικά του και ακόμη δεν έχουν βρεί τα δομικά υλικά του. Κάθε φορά ξεπετιέστε και ένα νέο σωματίδιο και διαψεύδει όσους δήθεν βρήκαν το «σωματίδιο του θεού Χιγκς» 
 
Επομένως η «ανακάλυψη» του Επιμενίδη ήταν και παραμένει για την ανθρωπότητα ακόμη και σήμερα σωτήρια και αναγκαία για να δώσει τέλος σε ένα κόσμο σπαρασσόμενο από θρησκευτικές έριδες. Η Ελλάδα έχει δώσει όλα τα πρότυπα στην ανθρωπότητα δωρεάν και αφιλοκερδώς. Το πρόβλημα είναι ότι λόγω αμάθειας δε μπορούν να αντιληφθούν ότι υπάρχουν λύσεις, δηλαδή να χτίσουν ναούς σε όλες τις χώρες του ΟΗΕ στους «Αγνώστους Θεούς»
 
(29/6/24)
Αμφικτύων 
 
*Αμφικτύων είναι ο Υποστράτηγος ε.α Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης 
Συγγραφεύς, Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών 
amphiktyon@gmail.com 



Share

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Άλλος ένας 12θειστής, που για όλα του φταίει ο Χριστιανισμός.
Κατηγορεί τους άλλος για αμάθεια ενώ ο ίδιος βλέπει με τα μάτια της ιδεοληψίες του.
Αυτός προφανώς θα έχει δει τον Δια-βολον....

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.