27 Ιουνίου 2024

Πώς τα ίδια τα Τίρανα έχουν διαψεύσει τα περί γενοκτονίας των Αλβανοτσάμηδων

Γράφει ο ΜΠΕΤΣΗΣ ΟΡΦΕΑΣ
 
 
Για άλλη μια χρονιά η προπαγάνδα των Αλβανο-Τσάμηδων – καθοδηγούμενων από πολιτικό σχηματισμό που χειραγωγεί η Άγκυρα που επιδιώκει την καλλιέργεια ανθελληνικού ρεύματος στην αλβανική κοινή γνώμη – επανεμφανίστηκε σε εκδηλώσεις για την «γενοκτονία του ελληνικού κράτους σε βάρος των Μουσουλμάνων της Θεσπρωτίας»! Πρέπει να επισημάνουμε τα εξής για τις φετινές προκλητικές εκδηλώσεις τους.
 
Πρώτον, πως για ακόμα μία φορά χρησιμοποιήθηκε η Αίθουσα της αλβανικής Βουλής για μια φολκλορική παράσταση μίσους και αναληθειών από τους Μουσουλμάνους Τσάμηδες. Δεύτερον, στα γερμανικά γήπεδα όπου εξελίσσεται το Euro, όποτε έπαιζε η Εθνική Αλβανίας οι οπαδοί της αναρτούσαν πανό και κασκόλ με συνθήματα για την “Μεγάλη Αλβανία” και την επέτειο της “γενοκτονίας στην Τσαμουριά”…
 
Ανεξαρτήτως των όσων διατείνονται οι Miranda Vickers και James Pettifer – Βρετανοί σύγχρονοι ιστορικοί που εκπόνησαν τη δεκαετία του ’90 για λογαριασμό του Βασιλικού Υπουργείου Αμύνης, έρευνα για τους Αλβανούς στη Βαλκανική – είναι βέβαιο ότι γνωρίζουν, πλην όμως σκοπίμως αποκρύπτουν, ότι οι συγκρούσεις με τους Μουσουλμάνους Τσάμηδες στη Θεσπρωτία σχετίζονταν με τον αντιναζιστικό Συμμαχικό αγώνα. 
 
Στα πλαίσια της κωδικοποιημένης επιχείρησης “Mincemeat” (άνοιξη 1943) των βρετανικών στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών – που στόχο είχε την παραπλάνηση των ναζιστικών δυνάμεων αναφορικά με την απόβαση στη Σικελία – είχαμε την κλιμάκωση των πολεμικών δραστηριοτήτων του ΕΔΕΣ και του ΕΛΑΣ στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα. Ως συνέπεια οι Ναζί κατακτητές προχώρησαν σε αντίποινα, αξιοποιώντας μεταξύ άλλων τους συνεργούς τους και δη στην Θεσπρωτία του Μουσουλμάνους Τσάμηδες, με επικεφαλής τους αδελφούς Ντίνο. Για την ιστορία, τον Νουρί Ντίνο εκτέλεσε δια απαγχονισμού ο ίδιος ο Ενβέρ Χότζα, σε πλατεία του Δελβίνου το 1945.
 
Ήταν αδύνατο να ανεχτούν οι Βρετανοί – και στο πλαίσιο του γενικότερου πολεμικού σχεδιασμού τους – αυτό το προγεφύρωμα των Γερμανών στα Στενά της Κέρκυρας. Για αυτό και δεν ενέκριναν απλώς το σχέδιο πολεμικής δράσης, αλλά συνέδραμαν και σε αυτό. Το σχέδιο αφορούσε την ήττα των γερμανικών κατοχικών δυνάμεων και κατά συνέπεια των ντόπιων συμμάχων τους, των Μουσουλμάνων Τσάμηδων στην Θεσπρωτία. Αυτή είναι η ιστορία. 
 
Όταν επήλθε η ήττα, οι προύχοντες των Μουσουλμάνων που είχαν αναμειχθεί σε εκτελέσεις και λεηλασίες εις βάρος του ελληνικού στοιχείου της περιοχής – αλλά και σε ενέργειες που αποσκοπούσαν στην απόσχιση της περιοχής από την ελληνική επικράτεια, με την εύνοια αρχικά των ιταλικών και μετέπειτα των γερμανικών κατοχικών αρχών – παρακίνησαν σχεδόν το σύνολο του μουσουλμανικού πληθυσμού να ακολουθήσει τα γερμανικά στρατεύματα, κατά την αποχώρηση τους από την Θεσπρωτία. Ορισμένοι από αυτούς απέβλεπαν σε αμνηστία και στην επιστροφή τους στην Θεσπρωτία με τους δικούς τους όρους, όμως τα γεγονότα δεν εξελίχθηκαν έτσι…
 
Το μνημείο του ψεύδους 
 
Στην τοποθεσία Κλόγκερι, πλησίον της κοινότητας του Μουρσί – αμιγώς Ορθόδοξη και ελληνικού φρονήματος – έχει κατασκευαστεί με κρατική χρηματοδότηση «νεκροταφείο θυμάτων της ελληνικής θηριωδίας»! Αυτό κτίστηκε το 2012, επειδή δήθεν στο σημείο υπάρχουν τάφοι Μουσουλμάνων Τσάμηδων (στο μεταξύ ουδέποτε έγινε σχετική έρευνα ή γνωμάτευση). Επιπλέον, οι κάτοικοι της περιοχής απορρίπτουν τους σχετικούς ισχυρισμούς. 
 
Η κυβέρνηση Μπερίσα, προσδοκώντας σε σύμπραξη με τις οργανώσεις των Μουσουλμάνων Τσάμηδων, ενέκρινε κονδύλι για το “νεκροταφείο”, άνω του ενός εκατομμυρίου δολαρίων. Έργο, το οποίο διεκπεραίωσε δήμος αναρμόδιος για την έκδοση σχετικής άδειας. Για να έχει δε ιστορική συνέχεια η σκευωρία, στον σχετικό “διαγωνισμό” ανάδοχος κρίθηκε ιταλική κατασκευαστική εταιρεία! Να θυμίσουμε πως οι Ιταλοί φασίστες είχαν ζητήσει την κήρυξη πολέμου κατά της Ελλάδος για την δολοφονία του Μουσουλμάνου-Τσάμη Νταούτ Χότζα, ενός διαβόητου λήσταρχου της περιοχής. Στο εν λόγω “νεκροταφείο” διοργανώνονται κάθε έτος εκδηλώσεις, συχνά και με την παρουσία ξένων ιμάμηδων, γύρω από το γιγαντιαίο τέμενος που έχει κατασκευαστεί, με άγνωστη χρηματοδότηση…
 
Αλβανικά ντοκουμέντα για τους Τσάμηδες 
 
Η προσεκτική μελέτη και έρευνα των ίδιων των αλβανικών αρχειακών πηγών της επίμαχης περιόδου 1944-1949 καταδεικνύει, αφενός την πραγματική διάσταση των γεγονότων κι αφετέρου το σαθρό υπόβαθρο της εθνικιστικής προπαγάνδας που επιμένει να συντηρεί το αφήγημα περί “γενοκτονίας”. Η Σιγκουρίμι (μυστικές υπηρεσίες του κομμουνιστικού καθεστώτος) δείχνει ιδιαίτερα ανήσυχη τον Μάρτιο του 1947, όταν οι εκπρόσωποι των προσφύγων απ’ τη Θεσπρωτία στο Αργυρόκαστρο δεν κατάφεραν να «ανταποκριθούν στις ντιρεκτίβες» για την απόδειξη των επισήμων ισχυρισμών για «κτηνωδίες» και «σφαγές».
 
Η Περιφερειακή Επιτροπή Αργυροκάστρου αναφέρει για την επιτόπια έρευνα της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα Βαλκάνια (23/3/1947): «Παρόλο που με το Τσάμικο στοιχείο δουλέψαμε πολύ ώστε να είναι προετοιμασμένο… Η κατάθεση του συντρόφου Κασέμ Ντέμι ενώπιον της αποστολής δεν ήταν ικανοποιητική… Παρά τις προσπάθειες μας και τις σχετικές ερωτήσεις του Σοβιετικού συντρόφου δεν κατέστη δυνατό να οδηγηθούν εκεί που έπρεπε τα πράγματα … Δεν κατόρθωσε να περιγράψει με αριθμούς τις σφαγές, τους ιθύνοντες για αυτές και την αθωότητα του Τσάμικου λαού…». 
 
Ακόμη πιο αποκαλυπτική είναι η συντομογραφία πρακτικών του Πολιτικού Γραφείου του Κομουνιστικού Κόμματος Αλβανίας, στις 25 Μαρτίου του 1949. Το ΚΚΑ είχε υποσχεθεί συνδρομή σε σχετικό αίτημα του ΚΚΕ για αποστολή ανθρώπινου δυναμικού προς υποστήριξη των ενόπλων συγκρούσεων στην Ήπειρο. Στα σχέδια των Αλβανών ιθυνόντων ήταν να πετύχουν δύο στόχους: Απ’ τη μια θα συνέδραμαν τον ΕΛΑΣ με ετοιμοπόλεμους άνδρες – που θα είχαν μάλιστα ελληνικά έγγραφα ταυτοποίησης και δεν θα ενοχοποιούνταν η Αλβανία για την ανάμιξη της στον Εμφύλιο – κι απ’ την άλλη θα δημιουργούνταν συνθήκες επαναπατρισμού των πληθυσμών αυτών. Και εκπλήσσονται τα μέλη της ανώτατης ηγεσίας του Κομμουνιστικού Κόμματος Αλβανίας επειδή ουδείς εκ των Μουσουλμάνων Τσάμηδων δέχτηκε να μετέχει. Στον αντίποδα, αιτήθηκαν να μεταβούν στην Τουρκία, σε περίπτωση που τους διώξει και η Αλβανία! 
 
Προκλητικά σχολικά εγχειρίδια 
 
Μάλιστα, θα ήταν κάτι απλό αν αναφερόμασταν σε ορισμένες αλβανικές οργανώσεις εθνικιστικών στοιχείων, αν στο “παιχνίδι” αυτό δεν μετέχει το ίδιο το αλβανικό κράτος και βεβαίως η Τουρκία. Απ’ τις πιο ενδεικτικές αποδείξεις της συμμετοχής αυτής, αποτελεί το περιεχόμενο των σχολικών προγραμμάτων και εγχειριδίων του υπουργείου Παιδείας της Αλβανίας. Οι χάρτες που περιέχονται σ’ αυτά και το ιστορικό αφήγημα που διαποτίζει την αλβανική νεολαία δεν έχουν μεγάλες διαφορές από όσα κυκλοφορούν οργανώσεις Αλβανών εθνικιστών, με αυτές του Κοσσόβου και των Σκοπίων σε ρόλο πρωταγωνιστή! 
 
Μάλιστα τα πονήματα των γεωγράφων και ιστορικών των Τιράνων έχουν πολύ φαντασία, ανάλογη με αυτή των συγγραφέων του αφηγήματος της “Γαλάζιας Πατρίδας” στην Άγκυρα. Από την Κέρκυρα στο Ιόνιο, τη Θεσπρωτία-Πρέβεζα και τα Ιωάννινα μεταφέρονται στην Καστοριά και την Φλώρινα, ώστε να συνδεθούν με το Τέτοβο και το Πριζρέν! 
 
Η ελληνική πολιτεία οφείλει να ζητήσει εξηγήσεις από τα Τίρανα για την παραχώρηση αίθουσας του αλβανικού Κοινοβουλίου για τις προπαγανδιστικές εκδηλώσεις τους και κυρίως για το περιεχόμενο των σχολικών εγχειριδίων, πόσο μάλλον όταν οι Μουσουλμάνοι Τσάμηδες έχουν γνωστές διασυνδέσεις με την Τουρκία…
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.