6 Μαρτίου 2024

Ορόσημο για τη μελλοντική εξέλιξη του Πολεμικού Ναυτικού η αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα κόντρα στον ασύμμετρο πόλεμο των Χούθι

Η συμμετοχή της φρεγάτας «Υδρα» F-452 στην ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ασπίδες» στην Ερυθρά Θάλασσα θα αποτελέσει σημαντικό ορόσημο για τη μελλοντική εξέλιξη του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ), που θα βιώσει άμεσα την αποκλειστικά οφειλόμενη στις τεχνολογικές εξελίξεις και στην ευρεία διασπορά τους, ραγδαίως, μεταβαλλόμενη φύση των ναυτικών επιχειρήσεων.
 
Από τον Περικλή Ζορζοβίλη
 
Εξάλλου το χρονικό διάστημα των περίπου εννέα εβδομάδων που μεσολάβησε από τις 21 Δεκεμβρίου 2023, όταν για πρώτη φορά με δήλωσή του ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νικόλαος Δένδιας ανακοίνωσε την πρόθεση συμμετοχής ελληνικής φρεγάτας στην υπό αμερικανική ηγεσία πολυεθνική επιχείρηση «Prosperity Guardian», μέχρι τον νυκτερινό απόπλου της φρεγάτας «ΥΔΡΑ» F-452 το βράδυ της Δευτέρας 26 Φεβρουαρίου, εκτός από περίοδος προετοιμασίας θα μπορούσε να θεωρηθεί και περίοδος αφύπνισης. Εξαρχής, πάντως, ο Δένδιας με ασυνήθιστα ευθύ τρόπο ανέδειξε την επικινδυνότητα της «Ασπίδες». «Κατανοούμε όλοι ότι η συμμετοχή στην επιχείρηση εμπεριέχει κινδύνους, σημαντικούς κινδύνους» δήλωσε κατά την επίσκεψή του στη φρεγάτα, λίγες ώρες πριν από την αναχώρησή της.
 
Ολες οι πληροφορίες συμφωνούν ότι το ΠΝ κατέβαλε αγωνιώδη προσπάθεια για να στελεχώσει τη φρεγάτα στο απαιτούμενο ποσοστό (άνω του 100% του τυπικού πληρώματος), να μεγιστοποιήσει τη λειτουργικότητα των αισθητήρων, όπλων και του συνόλου των συστημάτων του πλοίου και να συμπληρώσει με πρόσθετα συστήματα τον εξοπλισμό της.
 
Σύμφωνα με αυτές, στη φρεγάτα εγκαταστάθηκε σύστημα αντιμετώπισης (παρεμβολής) σμηνών μη επανδρωμένων αεροχημάτων (ΜΕΑ) και σύστημα ηλεκτρονικών μέσων υποστήριξης (ESM: Electronic Support Measures), πρόσθετο των δύο προγενέστερης τεχνολογικής γενεάς (Argo AR 700 και Telegon 10), που κατά ανοιχτές πηγές περιλαμβανόταν στον εξοπλισμό της. Ας σημειωθεί ότι τα ηλεκτρονικά μέσα υποστήριξης επιτρέπουν την ανίχνευση, την αναγνώριση, τον εντοπισμό, την ανάλυση και την καταγραφή της λαμβανόμενης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας και για αυτόν ακριβώς τον λόγο αποτελούν προαπαιτούμενο για την εφαρμογή αντιμέτρων ή ηλεκτρονικών μέσων προστασίας.
 
Χωρίς να υπεισέλθουμε σε λεπτομέρειες θα αναφέρουμε ότι κατά τη φάση της προετοιμασίας αναδείχθηκαν σημαντικά ζητήματα σχετικά με τις παροχές στο προσωπικό, στα μέτρα μέριμνας των υπηρετούντων και των εξαρτώμενων μελών, στις συνθήκες υπηρέτησης, στο ηθικό, στη σταδιοδρομική εξέλιξη, που επιβάλλουν την εκ του μηδενός αναθεώρηση του μοντέλου που υφίσταται σήμερα και το οποίο έχει φτάσει στα όριά του.
 
Επίσης, αναδείχθηκαν σοβαρά ζητήματα σε σχέση με την επιχειρησιακή διαθεσιμότητα και τη λειτουργική κατάσταση των μέσων. Γιατί, όταν περίπου πέντε χρόνια μετά την εθνική διακλαδική άσκηση «Παρμενίων 2019», στη διάρκεια της οποίας ελληνικές ναυτικές δυνάμεις που επιχειρούσαν μεταξύ Κυκλάδων και μικρασιατικών ακτών κατέγραψαν περί τις 35 θεάσεις μικρών ΜΕΑ, δεν έχει υιοθετηθεί έστω πρόσθετη (add-on) λύση για την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης απειλής ή δεν έχει ανανεωθεί κρίσιμος ηλεκτρονικός εξοπλισμός (όπως π.χ. τα συστήματα ESM), αλλά και τα δύο γίνονται με συνοπτικές διαδικασίες λόγω ανάγκης συμμετοχής σε πρακτικά πολεμική αποστολή, τι συμπεράσματα μπορούν να εξαχθούν; Οτι η τουρκική απειλή είναι υποδεέστερη αυτής των Χούθι ή ότι θεωρείται δεδομένο ότι η Τουρκία θα απειλεί μόνο με χρήση όπλων χωρίς να βάλλει όπως οι Χούθι;
 
Το τύπου Arleigh Burke αμερικανικό αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων βλημάτων USS Carney DDG-64 την περίοδο μέσα Οκτωβρίου – μέσα Δεκεμβρίου 2023 κατέρριψε περισσότερα 36 βλήματα πλεύσης και ΜΕΑ αυτοκτονίας που οι Χούθι εκτόξευσαν κατά στρατιωτικών και εμπορικών πλοίων. Ειδικότερα, στις 19 Οκτωβρίου το USS Carney κατέρριψε τέσσερα βλήματα πλεύσης και 15 ΜΕΑ σε διάστημα εννέα ωρών. Στις 3 Δεκεμβρίου 2023 κατέρριψε τρία ΜΕΑ σε διάστημα αρκετών ωρών, ενώ στις 16 Δεκεμβρίου κατέρριψε 14 ΜΕΑ επίσης εντός διαστήματος αρκετών ωρών.
 
Πρόκειται για απολογισμό που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί εντυπωσιακός για επιχειρησιακή ανάπτυξη διάρκειας τριών μηνών. Αλλά κατεγράφη κατά απειλών που εκδηλωνόταν διαδοχικά και κατά μόνας, και όχι ταυτόχρονα ή ως σμήνος. Ομως, πλέον στην Ουκρανία αποτελεί συχνό φαινόμενο η εκτόξευση δεκάδων ή και εκατοντάδων μικρών ΜΕΑ κατά στόχου και τα οποία μπορούν να φέρουν τη φίλια άμυνα σε σημείο κορεσμού. Μπορεί μεν κάθε μικρό ΜΕΑ να φέρει μικρή ποσότητα εκρηκτικής ύλης, αλλά προσβολή από μεγάλο αριθμό θα μπορούσε να προκαλέσει ζημίες ακόμη και σε στόχο του μεγέθους και της ικανότητας αυτοάμυνας ενός αντιτορπιλικού όπως το USS Carney DDG-64.
 
«Αντιγράφοντας» τους Σιίτες αντάρτες στο ελληνικό θέατρο επιχειρήσεων
 
Οι σιίτες αντάρτες Χούθι δεν διαθέτουν ναυτικές δυνάμεις (με τη συμβατική έννοια του όρου) και τα οπλικά συστήματα (ιρανικής προέλευσης ή έκδοχα αυτών) που χρησιμοποιούν δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως τεχνολογίας αιχμής. Ομως, επί πέντε μήνες και παρά τις δυτικές προσβολές κατά των στρατιωτικών υποδομών τους έχουν επιτύχει με τις επιθέσεις τους εντυπωσιακό υπόδειγμα άρνησης θαλάσσιας περιοχής. Για την προσβολή των στόχων επιφανείας οι Χούθι χρησιμοποιούν κατευθυνόμενα βλήματα πλεύσης και βαλλιστικά βλήματα, ΜΕΑ αυτοκτονίας – περιφερόμενα πυρομαχικά και τηλεχειριζόμενα σκάφη επιφανείας με φορτίο εκρηκτικών και νάρκες.
 
Σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ που δόθηκε στη δημοσιότητα πρόσφατα, οι Χούθι με τη χρήση περιφερόμενων πυρομαχικών τύπου Waid 2 (έκδοχο του ιρανικού Shahed 136 που έχει κόστος λίγων δεκάδων χιλιάδων δολαρίων) μπορεί να προσβάλουν στόχους σε βεληνεκή της τάξης των 2.500 χλμ. ενώ με τη χρήση βλημάτων πλεύσης Quds-4 (έκδοχο της ιρανικής οικογένειας Σχέδιο 351) μπορούν να προσβάλουν στόχους ξηράς σε βεληνεκή της τάξης των 2.000 χλμ.
 
Μέχρις στιγμής οι Χούθι προς το παρόν δεν έχουν επιδείξει δυνατότητα εκτέλεσης επιθέσεων σμηνών μεγάλου αριθμού ΜΕΑ αυτοκτονίας, ανεξάρτητα ή συνδυαστικά με βαλλιστικά βλήματα και βλήματα πλεύσης. Ομως, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι η μέχρι σήμερα υψηλή αποτελεσματικότητα των ναυτικών μονάδων της Δύσης που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή δεν έχει διαφύγει την προσοχή του Ιράν, του συμμάχου των Χούθι και παρόχου υποστήριξης και εξοπλισμού. Εξίσου, βέβαιο, θα πρέπει να θεωρείται ότι και οι Ιρανοί έχουν ήδη καταλήξει στη διαπίστωση ότι η αποτελεσματικότητα των επιθέσεων του Χούθι θα αυξηθεί κατακόρυφα με τη χρήση σμηνών ανεξάρτητα ή συνδυαστικά με βλήματα. Οπότε το ζήτημα είναι εάν διαθέτουν ή σε πόσο χρόνο μπορούν να αποκτήσουν τις τεχνολογικές δυνατότητες για να μπορούν να εκτελούν αυτά τα είδη επιθέσεων.
 
Αυτή ακριβώς η πιο εξελιγμένη μορφή των τακτικών των Χούθι μπορεί να αποτελεί για τη χώρα μας ελκυστική και οικονομικά εφικτή επιλογή για τη μετατροπή του Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου σε χώρο καταστροφής των εχθρικών ναυτικών δυνάμεων. Με υποπολλαπλάσιο κόστος αφενός ακυρώνει την επένδυση της Τουρκίας στην ανάπτυξη συμβατικής ναυτικής δύναμης και αφετέρου αποδεσμεύει πόρους για την ανάπτυξη μιας ναυτικής δύναμης όσο το δυνατόν περισσότερο προσαρμοσμένης στις επιχειρησιακές συνθήκες που διαμορφώνουν οι νέες τεχνολογίες που ωριμάζουν ή αναδύονται.
 
Φυσικά, δεν καταργεί την ανάγκη διατήρησης ναυτικών μονάδων για επιχειρήσεις κατά την ειρηνική περίοδο, όμως επηρεάζει τόσο τον αριθμό τους όσο και τα κύρια τεχνικά χαρακτηριστικά και τις επιχειρησιακές δυνατότητές τους, δηλαδή το κόστος προμήθειας και λειτουργίας τους (κόστος κύκλου ζωής).
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.