1) Υπήρξεν ο Κολοσσός; Ναί, υπήρξε. Από το 293 πΧ ως το 227 πΧ, ήτοι 66 χρόνια ζωής του, οπότε κατέρρευσε με ισχυρό σεισμό, σπάζοντας από τα γόνατά του (Στράβων).
2) Από τι υλικό ήτο; Εξωτερικά από χαλκό. Εσωτερικά από εγκάρσιες δοκούς και ογκώδεις πέτρες.
3) Ποιός τον φιλοτέχνησε; Ο Χάρης ο Λίνδιος, μαθητής του Λυσίππου, που του πήρε 12 χρόνια (και ο οποίος λέγεται πως αυτοκτόνησε και συνέχισε το έργο ο επίσης Λίνδιος Λάχης).
4) Πόσο ύψος είχε; 70 πήχεις (Στράβων). Δηλδ 32-40 μέτρα, ανάλογα με τον πήχυ (Ροδιακός, Αττικός, Ολυμπίας). Ένας ενήλικας άνδρας μετά βίας αγκάλιαζε δάκτυλό του.
5) Πόσο στοίχισε; 300 τάλαντα!
6) Γιατί τον έφτιαξαν; Τιμή και δόξα στον θεό Απόλλωνα (ήλιο) που έσωσε τους προγόνους μας Ροδίους από την πολιορκία του Δημητρίου το 305 πΧ.
7)Πώς ήτο; Ως άνδρας ρωμαλέος, όρθιος, με ανασηκωμένο στο ένα χέρι πυρσό να φωτίζει το πέλαγος. Εδώ διίστανται οι γνώμες, αν ήτο με ανοικτά τα σκέλη και να περνούν από κάτω τα πλοία ή αν ήτο με κλειστά σ' ένα βάθρο-βάση.
8) Τι απέγινε; Το 653 μΧ οι Άραβες (Μωαβίας) τον πήραν ως χαλκό στη Μ.Ανατολή (Συρία), για τα σπαθιά τους.
9) Πού ήτο τοποθετημένος; Μα πού αλλού; Φως φανάρι. Στο λιμάνι της πόλεως Ρόδου. (Μερικοί ιστορικοί υποστηρίζουν ότι το παλιό λιμάνι της Ρόδου έφθανε ως εκεί που είναι το σημερινό Castello=κάστρο των Ιπποτών και πως εκεί τον είχαν τοποθετήσει). Εγώ υιοθετώ την γνώμην του μακαρίτου δ/ντή της Αρχαιολογίας κ. Κόλια, ότι ήτο εκεί που είναι ο Φάρος, το πρώην Ενετικό φρούριο με τον εκεί ναό του αγ. Νικολάου. Σ' αυτό συνηγορούν όχι μόνον τα ερείπια των τεραστίων μαρμάρων στη βάση του (που δεν ήσαν του ναού, ούτε των πορολιθικών πλακών του μετέπειτα Ιπποτικού φρουρίου. Δλδ ούτε Ρωμαικά, ούτε Οθωμανικά, ούτε Ιπποτικά) αλλά και η επιγραφή που είχε η βάση του αγάλματος του Κολοσσού και έλεγε χαρακτηριστικά: "....ου γαρ υπερ πελάγευς μόνον άνθεσαν, αλλά και εν γά, αβρόν αδουλώτου φέγγος ελευθερίας...."(Παλατινή Ανθολογία). Δηλαδή, δεν τον έστησαν μόνον πάνω από την θάλασσα αλλά και στέρεα πάνω στη γή.. αγλαόμορφο φως της αδούλωτης Ελευθερίας. ... Και ο φάρος του αγ. Νικολάου έχει όλα τα εχέγγυα τοποθεσίας. Από μακρυά εφαίνετο να είναι μέσα στην θάλασσα ο Κολοσσός. Και μόνον όταν πλησίαζε το πλοίο καταλάβαιναν και την στέρεη γήινη βάση του.
1) Αυτή με ανοικτά τα σκέλη και ανυψωμένη δάδα στο ένα χέρι και
2) Αυτή με στάση προσοχής, όπως το άγαλμα της Ελευθερίας στο ομώνυμο νησάκι στο λιμάνι της Νέας Υόρκης (ΗΠΑ). Για τον υπογράφοντα που το επεσκέφθη (αλλά και για όσους πήγαν να το δουν), στη βάση του και στο πωλούμενο βιβλίο του αναφέρεται ρητά ότι είναι αντίγραφο του Κολοσσού της Ρόδου! Και για να το λένε, κάτι θα ήξεραν οι δημιουργοί του. Για τους δύσπιστους που αρνούνται τα πάντα και κολλούν μόνον στην αναφορά του Στράβωνα, πιστεύοντες ότι δεν υπάρχουν άλλες πηγές, τους λέω τούτο: Ποιος μας διαψεύδει ότι πιθανόν ξένοι περιηγητές να βρήκαν σχέδια και μαρτυρίες για τον Κολοσσό και να τα διέσωσαν στη Δύση; Τέτοιες διασώσεις έγιναν κι αργότερα (πχ με την καταστροφή της Βιβλιοθήκης της Αλεξανδρείας και τον θάνατο της Υπατίας από φανατικούς χριστιανούς. Επί Τουρκοκρατίας επίσης για να μην καούν ή καταστραφούν έργα Ελλήνων από φανατικούς ισλαμιστές κλπ). Οι Βιβλιοθήκες και αρχαιολογικά Μουσεία της Δύσης βρίθουν από ελληνικά έργα και χειρόγραφα. Από κεί ξαναδιαβάσαμε τον Όμηρο, Πλάτωνα, Αριστοτέλη, Θουκυδίδη, Πυθαγόρα κλπ. Επίσης, αν δεν ήτο ο Γκαιρέν να διασώσει τα παραδοσιακά τραγούδια και σκοπούς της Ρόδου, δεν θα τα είχαμε τώρα ως σήμερα. Άρα οι κατασκευαστές του αγάλματος της Ελευθερίας κάπου στηρίχθησαν και λένε πως είναι αντίγραφο του Κολοσσού της Ρόδου.
Σε λίγο καιρό τόσον εγώ όσον και οι μαχητές του Κολοσσού θα έχουμε γίνει σκόνη. Αυτός όμως, αν θα γίνει, θα είναι ΑΘΑΝΑΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΛΟ ΥΠΕΡΑΙΩΝΙΟ ΤΟΥ ΡΟΔΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ. Φωνάζω, κραυγάζω, βοώ:
Ο Κολοσσός ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ. Και να γίνει όμορφος , με χαλκό πάλιν και στις ίδιες διαστάσεις του αρχαίου. Κι ας μην περνούν τα πλοία από τα ανοικτά του σκέλη. Να γίνει! Κι ας επισκιάσει τα τούρκικα τζαμιά και μιναρέδες και τα ιταλικά κτίρια. Να γίνει!! Κι ας φωνάζουν αλλόκοτοι και παρδαλοί για φτωχούς και επαίτες. Τέτοιοι είπαμε, υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν ανά τους αιώνες, όσα εκατομμύρια κι αν δίνει η οργανωμένη πολιτεία γι αυτούς . Να γίνει! Και χρηματοδότες θα βρεθούν (όπως βρέθηκε και στην αρχαιότητα ο Πτολεμαίος της Αιγύπτου). Να γίνει! Μόνο ανθρώπους με θέληση, φαντασία, όραμα, μεράκι για δουλειά θέλουμε. Όχι φραπεδο-καναπεδάκηδες! Αχ και να ήμουν αιρετός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για μιά 5ετία μόνον. Αχ...
Ρόδος 21 Μαρτίου 2024
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου