22 Μαρτίου 2024

Το λάθος του Ερντογάν

Γράφει ο Γιώργος Βενετσάνος
 
Δήλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: «το 1974 ίσως κάναμε λάθος Αν είχαμε προχωρήσει στο νότο, σήμερα δεν θα υπήρχε βόρεια και νότια Κύπρος. Αλλά η επέμβασή μας έσωσε τους Τουρκοκύπριους από σφαγή».
 
Ο ένας λέει κάναμε λάθος που δεν το πήραμε όλο, λες και μπορούσε. Ο τουρκικός στρατός το 74 κατά την διάρκεια της βάρβαρης εισβολής, χρησιμοποίησε τα εφτά ανώτατα στελέχη στην στρατιωτική ιεραρχία, Νουρεντίν, Μπεντρεττίν, Ντεμιρέλ, Πολκάτ, Ντουγκέρ, Μπορατά, Ντεμιρμπάγκ, Εβρέν κ.ά. και την αφρόκρεμα του τουρκικού στρατού. Και όμως ντροπιάστηκαν από τους ολιγάριθμους ΕΚ, τις πρώτες μέρες στην ακτή της Κερύνειας θρηνώντας αμέτρητα θύματα, παρά τις υπέρτερες δυνάμεις τους, ενώ η ΕΛΔΥΚ αν και μικρή σε αριθμό πολέμησε ηρωικά και αν οι δυνάμεις των όπλων του ελληνισμού δεν είχαν παραδοθεί, το αποτέλεσμα για τους εισβολείς κάθε άλλο πάρα ευνοϊκό θα ήταν.
 
Οπότε καλό είναι μια και λέτε (τελείως υποκριτικά) ότι θέλετε καλές σχέσεις τέτοιες ανοησίες να μην λέγονται γιατί εκτίθεσαι ανεπανόρθωτα, όπως και ο έτερος υπαλληλίσκος που τον έχει η Άγκυρα στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη, ο Ε.Τατάρ ο οποίος πρέπει να έχει ελλείπει νου για να ξεστομίζει τέτοιες ανοησίες, ότι η Κύπρος «Ανήκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και τώρα στην Τουρκία». Δυστυχώς για τον υπάλληλο σας η ιστορία της Ελληνικής Κύπρου χάνεται στα βάθη της προϊστορίας, το ελληνικό όνομα Κύπρος απαντάται τόσο στην Ιλιάδα όσο και την Οδύσσεια. Κατά πρώτον απαντάται στο Λ 21 της Ιλιάδας μαζί με την Κινύρα παράδοση. Επίσης στην Οδύσσεια στους στίχους δ.83, θ 363, ρ 442, και 448. Στη δε Ιλιάδα στους στίχους Ε 330, 422, 458, 768 και 873. Επίσης το όνομα Κύπρις φέρεται ως επίθετο της θεάς Αφροδίτης. Αρχαιότερη επιγραφή με το όνομα Κύπρος ανάγεται στο 459 π.Χ..
 
Η πρώτη ανθρώπινη εγκατάσταση στην Κύπρο βρίσκεται στην Ακροκέραμο την νότια ακτή του νησιού από το 10.000 π.Χ.. Οι Αχαιοί και οι έμποροι από τις Μυκήνες άρχισαν να έρχονται στην Κύπρο γύρω στο 1.400 π.Χ.. Οι Αρχαίοι Έλληνες συνεχίζουν να έρχονται στην Κύπρο σε μαζικά κύματα γύρω στον 12ο αιώνα π.Χ. με το δεύτερο μεγαλύτερο κύμα να έρχεται στο νησί μετά την πτώση των Μυκηνών. Η Κύπρος στην Ελληνική μυθολογία έπαιξε σημαντικό ρόλο μιας και θεωρείται η γενέτειρα της Αφροδίτης και του Άδωνι.
 
Η Κύπρος αποτελούσε στρατηγικό σημείο για τη Μέση Ανατολή. Κυβερνήθηκε από την Ασσυρία από το 708 π.Χ. για έναν περίπου αιώνα και για ένα μικρό διάστημα από την Αίγυπτο ενώ το 545 π.Χ. πέρασε στους Πέρσες. Το 333 π.Χ ο Μέγας Αλέξανδρος κατέκτησε την Κύπρο, με τη διαίρεση της αυτοκρατορίας του την Ελληνιστική περίοδος κυβερνήθηκε από τη Δυναστεία των Πτολεμαίων. Τώρα ανθίζουν οι τέχνες και η αρχαία ελληνική θρησκεία προς τους 12 θεούς του Ολύμπου με ιερά σε όλο το νησί με μεγαλύτερο της Θεάς Αφροδίτης στην Πάφο. Ο Κύπριος φιλόσοφος Ζήνων ο Κιτιεύς σε αυτή την περίοδο ίδρυσε την περίφημη Σχολή των Στωικών στην Αθήνα. Ακολουθεί η Ρωμαϊκή περίοδος η οποία διήρκεσε από το 58 π.Χ. έως 330 μ.Χ. Ο Απόστολος Παύλος και ο Απόστολος Βαρνάβας επισκέφθηκαν την Πάφο και κατορθώνουν να εκχριστιανίσουν το Ρωμαίο Ανθύπατο Σέργιο Παύλο, η Κύπρος έτσι γίνεται το πρώτο νησί που αποκτά Χριστιανό ηγέτη. Ακολουθούν οι χρόνοι του Βυζαντίου.
 
Η Κύπρος γίνεται τμήμα της Ανατολικής αυτοκρατορίας με πρωτεύουσα την Κωνσταντινούπολη. Την Βυζαντινή περίοδο ο Ελληνικός πολιτισμός, σε συνδυασμό με τη χριστιανική θρησκεία δημιούργησε μια συμπαγή Ελληνοχριστιανική κοινότητα που διατηρείται μέχρι σήμερα. Όμως ο πλούτος του νησιού και των κατοίκων του προσελκύει πειρατικές επιδρομές, έτσι από το 649 και για περισσότερο από 300 χρόνια δέχτηκε σκληρές πειρατικές επιδρομές από την Ανατολή, με δραματικές συνέπειες. Η επιστροφή στα χέρια του Βυζαντίου γίνεται όταν ο αυτοκράτορας Νικηφόρος Β´ Φωκάς με τα λαμπρά στρατιωτικά κατορθώματά του συνέβαλε στην ενδυνάμωση και ανάπτυξη της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.
 
Δεν ήταν δυνατόν από ένα τέτοιο σπουδαίο νησί να λείψουν οι συνήθεις ύποπτοι Εγγλέζοι, βρίσκουν την ευκαιρία να την κατακτήσουν όταν ο στόλος του Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου βασιλιά της Αγγλίας προσάραξε στο νησί λόγω θαλασσοταραχής το 1191, αιχμαλωτίζοντας τον τελευταίο Βυζαντινό κυβερνήτη Ισαάκιο Κομνηνό της Κύπρου. Ο Ριχάρδος την πούλα στους Ναΐτες Ιππότες και αργότερα την παραχωρεί στον σύμμαχο του Γκυ των Λουζινιάν.
 
Την περίοδο που κυβερνούσαν το βασίλειο της Κύπρου οι Γάλλοι των Λουζινιάν, αρκετοί Έλληνες διορίστηκαν σε ψηλά αξιώματα δημιουργώντας ενώ έγιναν πολλοί γάμοι των Ελλήνων με μέλη του βασιλικού νοικοκυριού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Ιωάννης Β΄ της Κύπρου που παντρεύτηκε διαδοχικά δυο Ελληνίδες: την Αμαδέα Παλαιολογίνα καθώς και την Ελένη Παλαιολογίνα. Με τον θάνατο του Ιακώβου Β΄ το 1473 η Βενετική Δημοκρατία απέκτησε τον απόλυτο έλεγχο στο νησί. Οι Βενετοί οχυρώνουν τη Λευκωσία, έκτισαν τα τείχη της και τη μετέτρεψαν σε μεγάλο εμπορικό κέντρο. Η Κύπρος κατακτήθηκε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στο τέλος της ηγεμονίας του Δόγη Πιέτρο Λορεντάν (1570).
 
Δεν μου λες βρε ρεμπεσκέ φερέφωνο του νεοσουλτάνου είδες πουθενά όλους αυτούς τους αιώνες να υπάρχουν τουρκαλάδες απάνω στο νησί; Έλληνες, Ασσύριοι, Αιγύπτιοι, Πέρσες, Άγγλοι, Γάλλοι, Ενετοί και πάντα με βασικό πληθυσμιακό στοιχείο το Ελληνικό. Από τα χρόνια της προϊστορίας μέχρι το 1570 μ,Χ μηδέ κουνούπι οθωμανικό δεν υπήρχε, που τολμάτε και ξεστομιζεται τέτοιες ηλιθιότητες, αλλά δεν φταίτε εσείς φταίνε όλοι αυτοί που σε Ελλάδα και Κύπρο είτε κοιμούνται όρθιοι, είτε επί τούτου προσπαθούν να κοιμίσουν το έθνος μας στο όνομα μιας δήθεν ελληνοτουρκικής (ανύπαρκτης) φιλίας και που αγνοούν επιδεικτικά να κάνουν σύγκριση της εισβολής και κατοχής εδαφών στην Ουκρανία, με την εισβολή και κατοχή εδαφών στην Κυπριακή δημοκρατία.
 
Πληροφορίες: 
«Οι Αχαιοί έρχονται στην Κύπρο…». Politic. 3 Ιουνίου 2022. «Ποιοι είναι οι πρώτοι κάτοικοι της Κύπρου;». Cyprus Alive. 3 Ιουνίου 2022. https://el.wikipedia.org/wiki/Κύπρος



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.