11 Ιουλίου 2023

«Εθνική αυτοκτονία» με την ελληνική αμυντική βιομηχανία

Του Πάρι Καρβουνόπουλου
 
Λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου, έφθασε άρον-άρον στην Ελλάδα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν. Συνοδευόταν από ομάδα ειδικών σε θέματα αμυντικής βιομηχανίας. Ο κ. Μπρετόν συναντήθηκε με τον τότε υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο. Το θέμα της συζήτησης είχε να κάνει με ένα φλέγον για τους Ευρωπαίους ζήτημα: οι αποθήκες πυρομαχικών τους άδειασαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι συνεχείς παραδόσεις πυρομαχικών στο Κίεβο έχουν προκαλέσει τεράστια προβλήματα και πρέπει άμεσα να αναπληρωθούν, αφού όπως όλα δείχνουν ο πόλεμος θα συνεχιστεί για πολύ ακόμη.
 
Υπολογίζεται ότι οι Ουκρανοί χρειάζονται 100.000 οβίδες των 155 χιλιοστών κάθε μήνα. Για τον λόγο αυτό τα αποθέματα των Ευρωπαίων έχουν «στερέψει». Ο Ευρωπαίος επίτροπος Τ. Μπρετόν εξήγησε στον Ν. Παναγιωτόπουλο ότι με βάση την έρευνα που έκανε η Ε.Ε., 15 βιομηχανίες σε 11 χώρες μπορούν να παράξουν τέτοιου είδους πυρομαχικά. Μεταξύ αυτών και τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, τις εγκαταστάσεις των οποίων στον Υμηττό, ζήτησε να δει άμεσα μαζί με το επιτελείο του. Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο εργοστάσιο των ΕΑΣ στον Υμηττό, Γιάννης Σαράντης περιγράφει όσα είδε και είπε ο κ. Μπρετόν. 
 
Γιάννης Σαράντης -Εκπρόσωπος Εργαζομένων ΕΑΣ Υμηττού 
 
Ο τότε ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος έκανε και μία δήλωση που μάλλον σόκαρε, μετά από τη συνάντηση του με τον Μπρετόν. Είπε ότι κάποιοι στο εξωτερικό εκτιμούν την ελληνική αμυντική βιομηχανία πολύ περισσότερο από ορισμένους στο εσωτερικό της χώρας. 
 
Δήλωση: Υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος 
 
Η επίσκεψη Μπρετόν και των επιτελών του, μαζί με τον τότε ΥΕΘΑ Νίκο Παναγιωτόπουλο έγινε στις 28 Απριλίου 2023. Μεσολάβησαν δύο εκλογικές αναμετρήσεις και οι δύο νικηφόρες για τη ΝΔ. Θα περίμενε κάποιος να έχουν ήδη αρχίσει να τρέχουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες ώστε τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα να «πάρουν μπρος ξανά». Για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, όσο μακάβριο κι αν δυστυχώς είναι, ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί μια τεράστια ευκαιρία για να διασωθούν τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, μια κρατική αμυντική βιομηχανία με τεράστια ιστορία που ξεκινά από τον Μποδοσάκη αλλά και τεράστιες δυνατότητες. 
 
Τα ξημερώματα της 7ης Ιουλίου διαπραγματευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκλεισαν συμφωνία με σκοπό να αυξηθεί μακροπρόθεσμα η ποσότητα των πυρομαχικών του πυροβολικού και των πυραύλων που προμηθεύει στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε η ισπανική προεδρία της ΕΕ. Αντιπρόσωποι των κρατών μελών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συμφώνησαν όσον αφορά στο σχέδιο να δοθούν στην αμυντική βιομηχανία της γηραιάς ηπείρου κίνητρα για να αυξήσει γρήγορα το παραγωγικό δυναμικό της. 
 
Η ελληνική αμυντική βιομηχανία θα αρπάξει την ευκαιρία; Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Γιατί; 
 
Τον Απρίλιο του 2021 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την «μετεγκατάσταση του εργοστασίου Υμηττού των ΕΑΣ». Στην έκταση αυτή είπε ότι θα δημιουργηθεί ένα «πάρκο υπουργείων». Δεν δόθηκε ποτέ μέχρι σήμερα καμία λεπτομέρεια, κανένα σχέδιο, καμία ουσιαστική πληροφορία για το που θα μετεγκατασταθούν τα ΕΑΣ Υμηττού και αυτό επιβεβαιώνει τις υποψίες που υπήρχαν και υπάρχουν για οριστικό κλείσιμο της εταιρείας. Η ανησυχία εξελίχθηκε σε βεβαιότητα με τις κυβερνητικές παλινωδίες ως προς τον χώρο υποδοχής, τον χρόνο απελευθέρωσης του οικοπέδου και την πρόθεση να αποθηκευτούν σημαντικές γραμμές παραγωγής. 
 
Ο Τάκης Μοσχολιός, στέλεχος των ΕΑΣ για πολλά χρόνια και άριστος γνώστης των θεμάτων της εταιρείας, κάνει λόγο για «μεθοδική πολιτική αφαίρεσης περιουσιακών στοιχείων τα οποία θα μπορούσαν με την κατάλληλη αξιοποίηση στα πλαίσια ενός ολιστικού επιχειρησιακού προγράμματος να χρηματοδοτήσουν την επανεκκίνηση της και τις επενδυτικές της ανάγκες. Η αρχή έγινε με το «σκότωμα» του οικοπέδου στην Ελευσίνα, την αφαίρεση των εισπράξεων από το Ιράκ και την αφαίρεση του οικοπέδου στο Χαϊδάρι. Προστιθεμένης της αξίας του οικοπέδου στον Υμηττό, λόγω της μετεγκατάστασης, με την αξία των προαναφερόμενων περιουσιακών στοιχείων θα υπήρχε ένα σημαντικής αξίας αποθεματικό, ικανό να αντιμετωπίσει θέματα επενδύσεων, ρύθμισης χρεών, αρνητικού κεφαλαίου κίνησης κλπ.». 
 
Τίποτα δεν έχει γίνει γνωστό βεβαίως και για το «πάρκο υπουργείων» κι αυτό ενισχύει όσους καχύποπτα υποστηρίζουν ότι η «έκταση φιλέτο» των εγκαταστάσεων των ΕΑΣ στον Υμηττό μάλλον προορίζεται για πώληση σε ιδιώτες. Από τις αρχές της δεκαετίας του 2010 είχαν ακουστεί σενάρια για την μετεγκατάσταση – κλείσιμο των ΕΑΣ Υμηττού και την κατασκευή μεγάλου ξενοδοχειακού συγκροτήματος.
 
Η «ευκαιρία» της Ουκρανίας…
 
Βίντεο ντοκουμέντο των Data Journalists από τη μυστική αποστολή όπλων στην Ουκρανία από τις στρατιωτικές αποθήκες στην Κοζάνη: 
 
Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να διαπιστωθεί πώς η ελληνική κυβέρνηση θα μπορέσει να δικαιολογήσει την απώλεια της ευκαιρίας σωτηρίας των ΕΑΣ, μέσω Ουκρανίας. Ποια είναι αυτή η ευκαιρία; 
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση της European Defense Agency (E.D.A.) στις 20/3/2023, είκοσι τέσσερις (24) χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, αποφάσισαν να ενισχύσουν την Ουκρανία αφενός μεν με ένα διετές πρόγραμμα παραγωγής βλημάτων πυροβολικού 155 χιλ. και αφετέρου με ένα επταετές πρόγραμμα παραγωγής διάφορων πυρομαχικών συμπεριλαμβανομένων βλημάτων πυροβολικού 155 χιλιοστών. 
 
Πιο συγκεκριμένα για τα βλήματα πυροβολικού 155 χιλ. αποφασίστηκε παραγωγή 1.000.000 τεμαχίων συνολικού κόστους 2 δισ. ευρώ με χρηματοδότηση από την Ε.Ε. 
 
Η χρηματοδότηση αυτή αφορά στην ενίσχυση των γραμμών παραγωγής μεταλλικών μερών και γόμωσης με επενδύσεις ή συντηρήσεις και είναι της τάξεως του 40%, ενώ μπορεί να φτάσει η χρηματοδότηση αυτή και το 50%, εφόσον υπάρξουν συνεργασίες με άλλες εταιρίες. 
 
Εναλλακτικά, ένα μέρος των βλημάτων θα μπορούσε να διατεθεί άμεσα από υφιστάμενα κρατικά αποθέματα και τα βλήματα νέας παραγωγής, να καλύψουν την μείωση των αποθεμάτων. 
 
Για την υλοποίηση αυτών των αποφάσεων συγκροτήθηκε επιτροπή εμπειρογνωμόνων που θα αξιολογήσουν ποιες παραγωγικές μονάδες, πιστοποιημένες κατά ΝΑΤΟ, μπορούν να εμπλακούν. 
 
Είναι γνωστό ότι τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (Ε.Α.Σ.) έχουν πιστοποιημένη από το ΝΑΤΟ, γραμμή παραγωγής και έχουν παράξει από το 1939 (σαν πρώην ΠΥΡΚΑΛ) μέχρι σήμερα, χιλιάδες βλήματα πυροβολικού διαμετρημάτων 105 χιλ., 155 χιλ. κλπ. Η γραμμή παραγωγής μεταλλικών μερών βρίσκεται στο εργοστάσιο του Υμηττού και η γόμωση-συναρμολόγηση στο εργοστάσιο του Λαυρίου. 
 
Παράλληλα με τις πιο πάνω εξελίξεις, τα Ε.Α.Σ. δέχονται πλήθος αιτημάτων για εξαγωγή διαφόρων τύπων πυρομαχικών και όπλων. 
 
Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη γραμμή ήταν σε λειτουργία μέχρι και το 2020 για την παραγωγή πυρομαχικών 76/62 χιλ. του Π.Ν. και ότι διαπιστωμένη ανάγκη για παρόμοια πυρομαχικά για τις ανάγκες του ΓΕΝ δεν υλοποιείται λόγω της εντολής για άμεση μετεγκατάσταση. 
 
Οι αυξημένες ανάγκες σε παραγωγή πυραύλων Iris-t ώθησαν την Diehl (project manager του προγράμματος συμπαραγωγής), να ζητήσει από τα Ε.Α.Σ. παραγωγή αυξημένων γομωμένων κεφαλών του πυραύλου οι οποίες κατασκευάζονται στο εργοστάσιο του Υμηττού. Μια τέτοια συμφωνία επικυρώθηκε με απόφαση του Δ.Σ. της εταιρείας. 
 
Συνεπώς, για την εξυγίανση και επιβίωση των Ε.Α.Σ., δημιουργείται μια σημαντική ευκαιρία από το έργο παραγωγής και συμπαραγωγής που δύναται να αναλάβει στην επόμενη τουλάχιστον πενταετία. Δηλαδή συμμετοχή: 
 
– για τις ανάγκες της συμμαχίας σε βλήματα 155 χιλ. σύμφωνα με την προαναφερθείσα απόφαση, 
– στις αυξημένες ανάγκες για τον πύραυλο Iris-t, 
- μεριδίου από την αυξημένη διεθνή ζήτηση, στην προμήθεια του νέου τυφεκίου 
– στα προγράμματα εξοπλισμού των Ε.Ε.Δ. π.χ. στα πυρομαχικά 120 χιλ. αρμάτων, στα πυρομαχικά φρεγατών 76/62 χιλ. στα πυρομαχικά Marder κλπ. 
 
Όπως προκύπτει από τα γεγονότα, η κυβέρνηση στις 3 Απριλίου 2021, είχε αποφασίσει να κλείσει τις κυριότερες γραμμές παραγωγής και έτσι να οδηγήσει την εταιρεία σε κλείσιμο. Προς τούτο, είναι αποκαλυπτικά τα στοιχεία της εταιρείας συμβούλων της κυβέρνησης. Αποκαλύπτεται ότι η εταιρεία συμβούλων είχε λάβει εντολή να κλείσουν οι γραμμές παραγωγής και να αποθηκευτούν τα τεράστιου όγκου μηχανήματα, οπουδήποτε. Το σχέδιο αυτό βρίσκει εμπόδιο στο προαναφερθέν ευρωπαϊκό πρόγραμμα εξοπλισμών, αν και οι δυνάμεις που επιδιώκουν το κλείσιμο φαίνεται ότι επιμένουν. 
 
Είναι προφανές ότι η αξιοποίηση της συγκυριακής αυτής ευκαιρίας προϋποθέτει επιχειρησιακό σχεδιασμό, άριστο management, αγαστή συνεργασία διοικήσεως και μετόχου και επανεξέταση του χρονοδιαγράμματος έναρξης της μετεγκαταστάσεως. Διότι, σημειώνουμε, πως αν και έχει διέλθει διετία από την εξαγγελία της μετεγκατάστασης, καμιά ουσιαστική ετοιμασία δεν έχει γίνει πλην του νομοθετικού πλαισίου. Θα είναι πέρα από κάθε λογική η επιμονή άμεσης έναρξης διαδικασιών μετεγκατάστασης γραμμών παραγωγής που συσχετίζονται με παραγωγή βλημάτων πυροβολικού, πυραύλων Iris-t, φυσιγγίων φορητού οπλισμού. 
 
Ο Πολύκαρπος Αδαμίδης δικηγόρος και καθηγητής της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων επισημαίνει ότι «η παροχή υλικού και πολεμοφοδίων από τις συμμαχικές της Ουκρανίας χώρες, οδήγησε στην εξάντληση, όπως εκτενώς λέγεται και επανειλημμένα διαπιστώνεται, των δικών τους αποθεμάτων. Τα οποία πρέπει να αναπληρωθούν, ως στοιχειώδης και αναγκαία εγγύηση της δικής τους άμυνας και ασφάλειας. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον τομέα των πυρομαχικών. Τα οποία μπορούν να παραχθούν από συγκεκριμένες μονάδες και γραμμές παραγωγής, που με τη σειρά τους έχουν πεπερασμένη δυνατότητα. Και αυτή δεν επαρκεί. Εδώ είναι η πρόκληση για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, ΕΑΣ, να κινητοποιηθούν. Και να αξιοποιήσουν τις δικές τους γραμμές παραγωγής. Και να πραγματοποιήσουν κάθε αναγκαία σχετική επένδυση, για την απόκτηση πρώτων υλών, τη συντήρηση και αναβάθμιση των μηχανών και των απαραιτήτων μέσων. Είναι πρωτόγνωρο όχι απλά να μην υπάρχει ανάγκη αναζήτησης και διεκδίκησης αγοράς, αλλά η ζήτηση να είναι δεδομένη, πιεστική και σε βάθος χρόνου. Κάθε αδυναμία να αξιοποιηθεί η συγκυρία δεν είναι απλά απόδειξη ανεπάρκειας, αλλά συστατικό υπονόμευσης των συμφερόντων του Δημοσίου».
 
Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, ΕΛΒΟ
 
Δυστυχώς το φαινόμενο κατάρρευσης της κρατικής αμυντικής βιομηχανίας δεν αφορά μόνο στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα. Πολύ άσχημη είναι η κατάσταση και στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, όπου όλο και μεγαλύτερο ποσοστό έργου περνά σε χέρια ιδιωτών, με την εταιρεία κυριολεκτικά να «μαραζώνει». Η ΕΛΒΟ… πωλείται από τον έναν ιδιώτη στον άλλον και αν εντάξουμε στην αμυντική βιομηχανία και τον τομέα των ναυπηγείων ,τότε ολοκληρώνεται ένα τρομακτικό παζλ το οποίο απεικονίζει μια θανάσιμη για τα ελληνικά συμφέροντα πραγματικότητα: η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά στο σημείο μηδέν σε ό,τι αφορά στις εγχώριες δυνατότητες παραγωγής ακόμη και απλών πυρομαχικών, έχοντας απέναντι της την Τουρκία, η οποία έχει φθάσει στο σημείο να καλύπτει με δικά της μέσα εξοπλιστικές ανάγκες σε ποσοστό που προσεγγίζει πλέον το 70%. Ο πρέσβης επί τιμή Ελευθέριος Καραγιάννης περιγράφει με στοιχεία που σοκάρουν την ανισορροπία που έχει προκληθεί με δική μας ευθύνη και εξηγεί, γιατί αυτή η δυσάρεστη πραγματικότητα έχει φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση την Ελλάδα έναντι της Τουρκίας. 
 
Ο Πρέσβης ε.τ Ελευθέριος Καραγιάννης στου Data Journalists 
 
Προφανώς και αναμένονται οι αποφάσεις και οι κινήσεις της νέας ηγεσίας του ΥΕΘΑ υπό τον Νίκο Δένδια. Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας που γίνεται αυτές τις ημέρες, το θέμα της κάλυψης των ευρωπαϊκών αποθεμάτων πυρομαχικών θα τεθεί με ένταση. Θα φανεί ποιες είναι τελικά οι προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την κρατική αμυντική βιομηχανία. 
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.