6 Οκτωβρίου 2020

Τελικά η Ευρωπαϊκή «Αλληλεγγύη» εκδηλώθηκε στην…Τουρκία

Γράφει ο Βασίλειος Λ. Κωνσταντινόπουλος, Καθηγητής Πανεπιστημίου
 
Η πρόσφατη απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέδειξε περίτρανα την ανωριμότητα της εξωτερικής μας πολιτικής, η οποία είχε καλλιεργήσει ελπίδες και το χειρότερο είναι ότι τις πίστευε, ότι η Ευρώπη θα σταθεί αλληλέγγυα στην Ελλάδα, αλλά αποδείχθηκε ότι ο βασιλιάς ήταν γυμνός. Τρεις μεγάλες χώρες με φασιστικό παρελθόν με φασιστικό παρελθόν, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, υποστήριξαν την Τουρκία, λόγω οικονομικών συμφερόντων, αλλά και ιδεολογικών καταβολών.
 
Ο Ερντογάν αποδείχθηκε πολύ μεγάλος παίκτης της Διεθνούς σκηνής, ελισσόμενος με υποδειγματικό τρόπο ακόμα και στην ευρωπαϊκή σκακιέρα. Μόνο ο Μακρόν, τον οποίον προσπάθησε ο Ερντογάν να προσεταιρισθεί, αντιστάθηκε και μίλησε για πραγματική αλληλεγγύη απέναντι στην Ελλάδα και τη χειμαζόμενη Κύπρο.  
 
Στην εξέλιξη αυτή, την οποία δεν κατόρθωσε να αντιληφθεί εγκαίρως η ελληνική διπλωματία, βαυκαλιζόμενη από την ιδέα μιας ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, πρέπει να αντιτάξουμε τις σταθερές αξίες της ρεαλιστικής πολιτικής που πρώτος ο Θουκυδίδης θεμελίωσε. Δυστυχώς τις δημόσιες σχέσεις δεν τις διέπει καμιά άλλη αρχή πλην αυτής του συμφέροντος και καμία αξία πλην αυτής της ισχύος.  
 
Το τραγικό στην περίπτωσή μας είναι ότι η Ελλάδα, ανεπίδεκτη μαθήσεως, δεν συνάγει τα συμπεράσματα που πρέπει από τις διπλωματικές της ήττες. Αν η επίλυση όλων των ζητημάτων βασιζόταν επί του διαλόγου και των ειρηνικών διαπραγματεύσεων, τότε η Κύπρος θα είχε ελευθερωθεί από τον τουρκικό κατοχικό στρατό.  
 
Εδώ και πολλά χρόνια οι Κούρδοι θα είχαν ανακτήσει την πατρίδα τους και τόσοι άλλοι λαοί που αδικούνται και αγωνίζονται γενναία, χωρίς όμως να δικαιώνονται.  
 
Πρέπει κάποτε οι κυβερνήτες μας να αφήσουν τις ρηχές προσεγγίσεις των διεθνών ζητημάτων και να αντιληφθούν ότι μόνο η ισχυρή άμυνα με ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας και με άμεσους εξοπλισμούς θα μπορούσε να αποτελέσει την κατάλληλη εργαλειοθήκη για την αποτροπή μιας νέας κρουαζιέρας του Ορούτς Ρέις στην ελληνική και κυπριακή ΑΟΖ.
 
Η Ελλάδα διαψεύσθηκε πικρά, παρά τις κατανοητές κυβερνητικές θριαμβολογίες. Τί άλλο θα μπορούσε να πει ο Πρωθυπουργός; Θα μπορούσε να παραδεχθεί ευθέως και ειλικρινώς τη διάψευση των προσδοκιών του; Αυτή δυστυχώς η τακτική δίνει το κίνητρο στον Σουλτάνο να συνεχίσει ακώλυτος στην Ανατολική Μεσόγειο και όχι μόνο -ακόμα και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ έφτασε η χάρη του- και στους Ευρωπαίους να συνεχίσουν τις μπίζνες τους.  
 
Πρέπει μια υπεύθυνη Κυβέρνηση να αντιληφθεί ότι έχει χρέος έναντι της χώρας και της ιστορίας της, να θωρακίσει με κατεπείγουσας προτεραιότητας εξοπλιστικά προγράμματα αεροσκαφών, πλοίων, τεθωρακισμένων οχημάτων και πυραυλικών συστημάτων τις Ένοπλες Δυνάμεις και από αύριο κιόλας να κινητοποιήσει την αμυντική βιομηχανία με κυλιόμενη 24ωρη εργασία, όπως έκανε ο Μποδοσάκης το 1936, για την επίτευξη των αμυντικών βιομηχανικών στόχων και επειδή η Κύπρος βρίσκεται 46 χρόνια υπό κατοχή (ελπίζω να μην περιμένουμε να συμπληρωθούν 400 χρόνια σκλαβιάς του νησιού, για να αντιδράσουμε), αδύναμη η ίδια να αντιμετωπίσει την τουρκική εισβολή, πρέπει η ελληνική Κυβέρνηση να ενεργοποιήσει τον Ενιαίο Αμυντικό Χώρο με συνεκπαίδευση και συναγορά και συμπαραγωγή προηγμένων οπλικών συστημάτων, για να αντιμετωπισθεί ο νεοοθωμανικός ιμπεριαλισμός που απειλεί με κατάληψη ολόκληρο το νησί.
 
Είναι υποχρέωση όλων να αντιτάξουν μια ενεργή αμυντική πολιτική και να μην περιορισθούν στα ευχολόγια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η χλωμάδα που αποδέχθηκε με το νέο φωτισμό δυστυχώς το Υπουργείο Πολιτισμού στην Ακρόπολη, μετατρέποντάς την από σύμβολο φωτός σε μαυσωλείο, φαίνεται πως κατατρέχει ολόκληρη την εξωτερική πολιτική μας. Κρίμα!
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.