16 Απριλίου 2020

Η Κίνα, οι ευθύνες τoυ Π.Ο.Υ. και ο κορωνοϊός

Γράφει η Φανούλα Αργυρού 

Η βρετανική κυριακάτικη Mail με ένα 5σέλιδο δημοσιευμάτων της, ένα εκ των οποίων υπογράφει ο Ian Birrell, κατηγορεί ευθέως τόσο την Κίνα, «Η Κίνα στο εδώλιο» («China in the dock – China’s toxic lackey»), όσο και τον Tedros Adhanom Ghebreyesus , Director-General του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) με πηχυαίους τίτλους, ότι «ο επικεφαλής της Π.Ο.Υ. βρίσκεται υπό κατηγορίαν ότι έθεσε σε κίνδυνο ζωές με το να παπαγαλίζει τα ψέματα της Κίνας και να αποτυγχάνει να εκθέσει τα όσα καλύπτει. Κάποτε ένας απολογητής του Mugabe…»

Διάβασα, όπως πάντα, με ενδιαφέρον το άρθρο του αγαπητού μας Σάββα Ιακωβίδη στη «Σημερινή», 5.4.2020, «Ο κινεζικός κορωνοϊός του αυταρχισμού γοητεύει κυβερνήσεις και κοινή γνώμη…», στο οποίο επισημαίνει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Είναι πλέον γεγονός ότι ο κορωνοϊός αποτελεί την αιχμή του δόρατος και το πεδίο νέας μάχης της κινεζικής προπαγάνδας για την προβολή των επιτευγμάτων μιας χώρας, η οποία καταπιέζει και παραβιάζει θεμελιώδεις ελευθερίες και ανθρώπινα δικαιώματα του κινεζικού λαού…

»Να πούμε τα πράγματα ωμά: Ο κορωνοϊός, ο οποίος εξελίχθηκε σε πανδημία και σαρώνει τον πλανήτη, ξεκίνησε από την πόλη Ουχάν της Κίνας. Η ύπαρξή του ανακοινώθηκε επίσημα από τις κινεζικές Αρχές στις 31 Δεκεμβρίου 2019, ενώ εκδηλώθηκε από τον Νοέμβριο του 2019. Η κινεζική ηγεσία απέκρυψε από τους πολίτες τής χώρας και από τον υπόλοιπο κόσμο την ύπαρξή του, διότι, προφανώς, προείχε η σταθερότητα του καθεστώτος… Όταν ο Κινέζος γιατρός, δρ Λι Γουενλιάνγκ, προειδοποίησε για το ξέσπασμα του κορωνοϊού, κατηγορήθηκε ότι ‘έκανε ψευδή σχόλια και διατάρασσε την κοινωνική τάξη’. Υποχρεώθηκε να ανακαλέσει και λίγο αργότερα, σε ηλικία 33 ετών, πέθανε από την ασθένεια. Μπροστά στην κατακραυγή της κοινής γνώμης, το Πεκίνο τον αποκατέστησε μετά θάνατον και αναγνώρισε την προσφορά του. Όπως γινόταν στην πάλαι ποτέ Σοβ. Ένωση…

»Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, εάν η Κίνα είχε ανταποκριθεί στην έξαρση του ιού τρεις εβδομάδες νωρίτερα, τα κρούσματα θα μπορούσαν να είχαν μειωθεί κατά 95%. Εξάλλου, σύμφωνα με τον Steve Tsang, διευθυντή του Ινστιτούτου Κίνας SOAS του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, ‘η συγκάλυψη από το Κομμουνιστικό Κόμμα τους πρώτους δύο μήνες περίπου ευθύνεται για τη δημιουργία συνθηκών που προκάλεσαν παγκόσμια πανδημία…’».

Ευθύνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας 

Την ίδια μέρα η βρετανική κυριακάτικη Mail με ένα 5σέλιδο δημοσιευμάτων της, ένα εκ των οποίων υπογράφει ο Ian Birrell, κατηγορεί ευθέως τόσο την Κίνα «Η Κίνα στο εδώλιο» («China in the dock - China’s toxic lackey»), όσο και τον Tedros Adhanom Ghebreyesus , Director-General του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) με πηχυαίους τίτλους, ότι «ο επικεφαλής της Π.Ο.Υ. βρίσκεται υπό κατηγορίαν ότι έθεσε σε κίνδυνο ζωές με το να παπαγαλίζει τα ψέματα της Κίνας και να αποτυγχάνει να εκθέσει τα όσα καλύπτει. Κάποτε ένας απολογητής του Mugabe…».

O Αιθίοπας Tedros Adhanom και οι σχέσεις του με την Κίνα

Η εφημερίδα κατηγορεί τον Tedros Adhanom ότι στην κρίσιμη συνάντησή του με τον Κινέζο Πρόεδρο Xi Jinping προς το τέλος του Ιανουαρίου 2020 (28 Ιανουαρίου), δέχθηκε τα υποκριτικά λόγια του τελευταίου ότι «η επιδημία είναι ένας διάβολος» και ότι «δεν θα το άφηναν στο κρυφό» και δεν απάντησε. Αντίθετα, επαίνεσε την Κίνα για τη «διαφάνεια». Το δημοσίευμα κατηγορεί τον Tedros Adhanom ότι ευθύνεται, εφόσον πριν από τη συνάντηση είχε ο ίδιος εμποδίσει τον Π.Ο.Υ. από του να ανακήρυττε ως «έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία» τον κορωνοϊό.

Εκπληκτικές λέξεις από τον επικεφαλής του ΟΗΕ για την υπεράσπιση της παγκόσμιας υγείας, έγραψε. Όμως, ο Tedros και οι ανώτεροι αξιωματούχοι του αδιάκοπα προώθησαν την εικόνα της Κίνας ως ήρωα αυτής της πανδημίας, και όχι, όπως το συζητούν πολλοί, τον κακό της υπόθεσης, τόνισε.

Και πρόσθεσε το δημοσίευμα: «Καθώς αυτός ο ιός σπείρει παγκόσμια καταστροφή, αυξάνονται οι φόβοι ότι αυτός ο άνθρωπος που ηγείται μιας κρίσιμης παγκόσμιας οργάνωσης που χρηματοδοτείται αδρά από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία προωθεί κινέζικα συμφέροντα». «Είναι πολύ καθαρό ότι θωρακίζει την Beijing», είπε ανώτερη πηγή του βρετανικού Υπουργικού, και συνέχισε (η ίδια πηγή): «Τα συγχαρητήρια σχόλιά του για την Κίνα για εξαίσιο χειρισμό της κρίσης δεν δικαιολογούνται από τα πραγματικά γεγονότα».

Ο Αιθίοπας επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Tedros Adhanom, ο οποίος απέκτησε το Δοκτοράτο Φιλοσοφίας του από το Πανεπιστήμιο του Nottingham, υπήρξε προηγουμένως ανώτερη φυσιογνωμία σε ένα από τα πλέον καταπιεστικά καθεστώτα στην Αφρική, που υποστηριζόταν έντονα από την Κίνα. Απέκτησε την υψηλή θέση του στον Π.Ο.Υ. με την υποστήριξη της Κίνας, παρ’ όλες τις επικρίσεις ότι, κατά τη διάρκεια της θητείας του, ως υπουργού Υγείας της Αιθιοπίας, είχε συγκαλύψει επιδημίες χολέρας στη χώρα το 2006, το 2009 και το 2011…

Ο αντιπρόεδρος της Taiwan, Chen Chien-jen, που είναι και επιδημιολόγος, είπε «ότι ο Π.Ο.Υ. απέτυχε να εξασφαλίσει πληροφορίες από πρώτο χέρι… που οδήγησε σε σημαντική καθυστέρηση και χάθηκε η ευκαιρία για συναγερμό τόσο στην Κίνα, όσο και παγκοσμίως». 

Σύμφωνα με τη Mail της Κυριακής, ο Π.Ο.Υ. γνώριζε για τις ειδήσεις για τύπο πνευμονίας και ότι οι Αρχές της Wuhan πίστευαν πως δεν ήταν SARS, αλλά αρνείται ότι γνώριζε ότι είχε προσβληθεί ιατρικό προσωπικό. Λέγεται ότι οι κινεζικές Αρχές γνώριζαν για τη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο ενωρίς τον Ιανουάριο (2020) ακόμα, καθώς συνελάμβαναν γιατρούς που απεγνωσμένα προσπαθούσαν να προειδοποιήσουν για την πιθανότητα επιδημίας, κατηγορώντας τους ότι έσπερναν ψευδείς «ψιθύρους»…

Βρετανική Επιτροπή COBR (Γραφείου Υπουργικού)

Σε άλλο ειδησεογραφικό της (5 σελίδων), με τίτλο «Διέρρευσε ο ιός από εργαστήριο της Wuhan;», το οποίο υπογράφει ο πολιτικός της συντάκτης Glen Owen, η Mail αποκαλύπτει ότι, τώρα, Βρετανοί υπουργοί φοβούνται την πιθανότητα ο θανατηφόρος ιός να αφέθηκε να διαρρεύσει από κινέζικο εργαστήριο, παρόλο που ακόμα διατηρείται η θέση ότι αρχικά μεταδόθηκε από ζωντανό ζώο από την αγορά στην Wuhan. Τώρα, γράφει, η διαρροή από εργαστήριο στην κινέζικη πόλη δεν αποκλείεται πλέον. Και αυτό σύμφωνα με μέλος της Επιτροπής COBR (Cabinet Office Briefing Rooms - Επιτροπή Κρίσεων Υπουργικού), γνωστής ως COBRA, η οποία ενημερώνεται με απόρρητες πληροφορίες από τις βρετανικές μυστικές πληροφορίες. 

Το δημοσίευμα αναφέρεται σε δύο κινέζικα εργαστήρια ερευνών κοντά στην περιοχή της Wuhan και ότι, παρόλη τη φήμη τους για μεγάλη ασφάλεια, για το ένα, το Institute of Virology, το πιο προηγμένο εργαστήριο, υπήρξαν αδιευκρίνιστες τοπικές πληροφορίας ότι εργαζόμενοι σ’ αυτό είχαν μολυνθεί από αίμα και στη συνέχεια μετέφεραν τη μόλυνση στον τοπικό πληθυσμό. Στο δεύτερο ινστιτούτο, το Wuhan Centre for Disease Control, ούτε τρία μίλια από την αγορά - επίσης πιστεύεται ότι γίνονται πειράματα με ζώα, όπως νυκτερίδες, για να πειραματίζονται για τη μετάδοση κορωνοϊών. 

Ανεπαρκής ασφάλεια

O πολιτικός συντάκτης της εφημερίδας προσθέτει ότι, σύμφωνα με τον Αμερικανό ειδικό Καθηγητή Richard Ebright, του Πανεπιστημίου Rutgers, Waksman Institute of Microbiology, New Jersey, «μπορεί ο ιός Covid-19 να μη δημιουργήθηκε σε ένα από τα κινέζικα εργαστήρια, μπορεί όμως εύκολα να δραπέτευσε από εκεί καθώς τον ανέλυαν». Ο καθηγητής είπε ότι είδε μαρτυρία πως επιστήμονες στο Centre for Disease Control και στο Institute of Virology μελετούσαν ιούς με μόνο «level 2» ασφάλεια - παρά τη «level 4» που συνιστάται, καθώς η πρώτη προσφέρει μόνο μίνιμουμ προστασία εναντίον μόλυνσης εργαζομένων.

Εν όψει όλων αυτών που προβάλλονται, αν πάμε και πιο πίσω στον χρόνο, μπορούμε να προσθέσουμε για προβληματισμό, σε σχέση με τα σημερινά συμβάντα, και μια μελέτη που διεξήχθη το 2015 από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στις ΗΠΑ με τίτλο «A SARS-like cluster of circulating bat coronaviruses show potential for human emergence» και η οποία δημοσιεύθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2015 στο περιοδικό www.nature.com. Σ’ αυτήν, οι επιστήμονες πειραματίστηκαν μ’ έναν υποτιθέμενο ιό από νυχτερίδα στην Κίνα και αποφάνθηκαν ότι ίσως η απευθείας μόλυνση από ζώο σε άνθρωπο να είναι πιο συχνή απ’ ό,τι πιστευόταν προηγουμένως…

Το πιο σημαντικό στη μελέτη του 2015 ήταν η προειδοποίηση ότι ουσιαστικά πειράματα με ιούς που έχουν την πιθανότητα πανδημίας είναι επικίνδυνα.

Πηγή εδώ - https://www.nature.com/articles/nm.3985.pdf
«Engineered bat virus stirs debate over risky research» 

Εδώ καταγράφονται οι διάφορες απόψεις για τα πειράματα αυτά, τα υπέρ και τα κατά, τι αληθεύει και τι όχι. Όμως, αξίζει να αναφερθεί η άποψη του ιολόγου Simon Wain-Hobson από το Pasteur Institute του Παρισιού, ο οποίος επεσήμανε: «Παρόλο που το μέγεθος οποιουδήποτε κινδύνου είναι δύσκολο να εκτιμηθεί, οι ερευνητές έχουν δημιουργήσει έναν νέο ιό ‘που μεγαλώνει εκπληκτικά καλά σε ανθρώπινα κύτταρα’. Αν ο ιός δραπετεύσει, κανένας δεν μπορεί να προβλέψει την τροχιά του».

Simon Wain-Hobson, a virologist at the Pasteur Institute in Paris, points out that the researchers have created a novel virus that “grows remarkably well” in human cells. “If the virus escaped, nobody could predict the trajectory,” 
https://www.nature.com/news/engineered-bat-virus-stirs-debate-over-risky-research-1.18787 

Σήμερα, η τροχιά του θανατηφόρου κορωνοϊού COVID-19 είναι γνωστή. Θανάτωσε πέραν των 55.000 ανθρώπων (εννοεί όταν έγραψε το άρθρο πριν 4 μέρες, σήμερα είναι πάνω από 120.000). Κάλυψε ολόκληρο τον κόσμο. Στη Βρετανία αδειάζουν τα γηροκομεία. Και, το τραγικότερο: Μπορούσε, καθώς αποκαλύπτεται μέρα παρά μέρα, να προβλεφθεί και να φραχτεί, αλλά…

Ο Θεός ας βάλει το χέρι του.

*Ερευνήτρια/δημοσιογράφος


πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.