28 Απριλίου 2020
Τι κοινό έχουν κέρματα και χαρτοπετσέτες και τι σχέση έχουν με τον κορωνοϊό.
Ο κορωνοϊός αναδεικνύει δυο παραμελημένα αντικείμενα της καθημερινότητας: χαρτοπετσέτες και κέρματα. Δυο επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν πως είναι πιο ασφαλή απέναντι στους ιούς.
Τι κοινό έχουν οι χαρτοπετσέτες με τα κέρματα; Και τα δυο τα τελευταία χρόνια είναι εκτός μόδας. Σε εστιατόρια, αεροδρόμια και σιδηροδρομικούς σταθμούς έχουν σχεδόν εξαφανιστεί οι χαρτοπετσέτες μιας χρήσης και τη θέση τους έχουν πάρει συσκευές που εκπέμπουν θερμό αέρα ώστε να στεγνώνουν πιο εύκολα τα χέρια.
Οι διαχειριστές των κτηρίων δικαιολογούν την απόφασή τους λέγοντας πως δεν θέλουν να δημιουργούν σκουπίδια. Ίσως όμως και η εξοικονόμηση πόρων να είναι ένας επίσης σημαντικός παράγοντας.
Παρόμοια είναι η κατάσταση με τα κέρματα. Στην ΕΕ το τελευταίο διάστημα ολοένα και συχνότερα γίνεται συζήτηση για την κατάργηση των κερμάτων. Οι πελάτες το βρίσκουν μάλλον εκνευριστικό να παίρνουν ρέστα πολύ μικρής αξίας ενώ υπάρχει και το επιχείρημα πως η παραγωγή τους είναι ακριβότερη από την αξία που αντιπροσωπεύουν. Εκτός αυτού, εάν οι συναλλαγές γίνονται μέσω καρτών, οι αρχές μπορούν να ελέγξουν καλύτερα τους φοροφυγάδες.
Εθελοντές που μόλυναν τα χέρια τους
Δυο επιστημονικές έρευνες έρχονται όμως τώρα να αποκαταστήσουν την τιμή της χαρτοπετσέτας και των κερμάτων. Οι έρευνες θα παρουσιάζονταν στις 18 Απριλίου στο Παρίσι στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για την Κλινική Μικροβιολογία και τις Μολυσματικές Ασθένειες, το οποίο όμως αναβλήθηκε λόγω του κορωνοϊού.
Οι επιστήμονες Ίνες Μούρα και Ντουνκάν Έβιν από το πανεπιστήμιο του Λιτς με τον καθηγητή τους Μαρκ Γουίλκοξ εξέτασαν πόσο γρήγορα τα μικρόβια μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα κατανέμονται σε επιφάνειες ανάλογα με τον εάν στεγνώνει κανείς τα χέρια του με μηχάνημα θερμού αέρα ή με χαρτοπετσέτες μιας χρήσης.
Στην έρευνα πήρα μέρος τέσσερις εθελοντές, των οποίων τα χέρια μολύνθηκαν με βακτηριοφάγους εντελώς ακίνδυνους για την υγεία του ανθρώπου. Οι βακτηριοφάγοι είναι ειδική κατηγορία ιών που προσβάλλουν βακτήρια. Οι εθελοντές στη συνέχεια δεν έπλυναν καλά τα χέρια τους, μόνο τα έβρεξαν. Έτσι οι επιστήμονες μελέτησαν κακοπλυμένα χέρια.
Στη συνέχεια τα στέγνωσαν οι μισοί με ηλεκτρικό μηχάνημα που εκπέμπει θερμό αέρα και οι άλλοι με χαρτοπετσέτες μιας χρήσης θέλοντας να διαπιστώσουν πόσο διάστημα έμεναν οι ιοί πάνω στα χέρια και εάν αυτοί αργότερα μεταφέρονταν στα ρούχα αλλά και σε αντικείμενα όπως πόμολα πόρτας, κουδούνια, κουμπιά του ασανσέρ, καρέκλες σε αίθουσες αναμονής αλλά ακόμα και πάνω σε στηθοσκόπια, τηλέφωνα και καρέκλες γραφείου.
Το αποτέλεσμα ήταν ότι τόσο οι χαρτοπετσέτες όσο και ο θερμός αέρας περιόριζαν την μόλυνση. Αλλά στις 10 από τις 11 φορές οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι «η μόλυνση ήταν πολύ πιο μεγάλη στο περιβάλλον μετά τη χρήση θερμού αέρα σε σύγκριση με τη χαρτοπετσέτα». Και μάλιστα η μόλυνση αυτή ήταν δέκα φορές μεγαλύτερη σε επιφάνειες, στη δε ιατρική ποδιά πέντε φορές. Οι επιστήμονες λοιπόν συνέστησαν στα νοσοκομεία να παραιτηθούν από τη χρήση συσκευών εκπομπής θερμού αέρα και να τα αντικαταστήσουν με χαρτοπετσέτες.
Νικητές τα κέρματα των πέντε σεντ
Μια άλλη επιστημονική ομάδα υπό τον καθηγητή Γιοχάνες Κνόμπλοχ από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Αμβούργου-Έπεντορφ εξέτασαν τα κέρματα και τα χαρτονομίσματα. Οι επιστήμονες μόλυναν χαρτονομίσματα των 5 ευρώ και κέρματα των 5, 50 σεντ και 1 ευρώ με τα βακτήρια Enterococcus faecium και Staphylococcus aureus.
Η σύνθεση των κερμάτων είναι διαφορετική. Αυτά των 5 σεντ έχουν πυρήνα από ατσάλι και εξωτερικά καλύπτονται από χαλκό. Τα κέρματα των 50 σεντ αποτελούνται από 89% χαλκό, 5% αλουμίνιο, 5% ψευδάργυρο και 1% κασσίτερο. Το κέρμα του ενός ευρώ αποτελείται από 75% χαλκό, 20% ψευδάργυρο και 5% νικέλιο ενώ ο εξωτερικός κύκλος που σχηματίζεται φαίνεται να χρυσίζει. Ο εσωτερικός κύκλος που σχηματίζεται φαίνεται αργυρός αλλά είναι κατά 75% χαλκός και 25% νικέλιο. Το χαρτονόμισμα είναι από βαμβάκι.
Το αποτέλεσμα είναι ότι όλες οι επιφάνειες του χαλκού είχαν μια σαφώς αντιβακτηριδιακή δράση. Έτσι η μόλυνση με Staphylococcus aureus μειωνόταν μετά από 24 ώρες κατά 98,7% και 99,5% ανάλογα με τον τύπο του κέρματος. Για το βακτήριο Enterococcus faecium η μείωση ήταν ανάμεσα σε 96,8% και 99%. Στο χαρτί αντίθετα δεν υπήρχε καμία μείωση.
Είναι πιθανό ο χαλκός στα πόμολα της πόρτας για παράδειγμα να ανθίσταται ικανοποιητικά στον ιό SARS-CoV-2. Τα πόμολα από χαλκό είναι αποδεδειγμένο εδώ και χρόνια ότι είναι πολύ αποτελεσματικά απέναντι στα νοσοκομειακά βακτήρια.
Ίσως τώρα λοιπόν με την πανδημία του κορωνοϊού να ήταν μια καλή ευκαιρία να σκεφθούν οι κεντρικές τράπεζες στο μέλλον να κυκλοφορούν και κέρματα αξίας 5,10,20, 50 και 100 ευρώ.
Βέβαια οι ειδικοί προειδοποιούν ότι είναι πολύ πιο εύκολο να παραποιήσεις κέρματα σε σύγκριση με χαρτονομίσματα. Μια εναλλακτική λύση θα ήταν να πλένετε τα χαρτονομίσματα στους 60 βαθμούς Κελσίου και μαζί και το πορτοφόλι, αν βέβαια αυτό μπορεί να πλυθεί!
Τέλος, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι πληρωμές με κάρτα ήταν και παραμένει ο πιο ασφαλής τρόπος συναλλαγών.
πηγή: DW
το είδαμε ΕΔΩ
Τι κοινό έχουν οι χαρτοπετσέτες με τα κέρματα; Και τα δυο τα τελευταία χρόνια είναι εκτός μόδας. Σε εστιατόρια, αεροδρόμια και σιδηροδρομικούς σταθμούς έχουν σχεδόν εξαφανιστεί οι χαρτοπετσέτες μιας χρήσης και τη θέση τους έχουν πάρει συσκευές που εκπέμπουν θερμό αέρα ώστε να στεγνώνουν πιο εύκολα τα χέρια.
Οι διαχειριστές των κτηρίων δικαιολογούν την απόφασή τους λέγοντας πως δεν θέλουν να δημιουργούν σκουπίδια. Ίσως όμως και η εξοικονόμηση πόρων να είναι ένας επίσης σημαντικός παράγοντας.
Παρόμοια είναι η κατάσταση με τα κέρματα. Στην ΕΕ το τελευταίο διάστημα ολοένα και συχνότερα γίνεται συζήτηση για την κατάργηση των κερμάτων. Οι πελάτες το βρίσκουν μάλλον εκνευριστικό να παίρνουν ρέστα πολύ μικρής αξίας ενώ υπάρχει και το επιχείρημα πως η παραγωγή τους είναι ακριβότερη από την αξία που αντιπροσωπεύουν. Εκτός αυτού, εάν οι συναλλαγές γίνονται μέσω καρτών, οι αρχές μπορούν να ελέγξουν καλύτερα τους φοροφυγάδες.
Εθελοντές που μόλυναν τα χέρια τους
Δυο επιστημονικές έρευνες έρχονται όμως τώρα να αποκαταστήσουν την τιμή της χαρτοπετσέτας και των κερμάτων. Οι έρευνες θα παρουσιάζονταν στις 18 Απριλίου στο Παρίσι στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για την Κλινική Μικροβιολογία και τις Μολυσματικές Ασθένειες, το οποίο όμως αναβλήθηκε λόγω του κορωνοϊού.
Οι επιστήμονες Ίνες Μούρα και Ντουνκάν Έβιν από το πανεπιστήμιο του Λιτς με τον καθηγητή τους Μαρκ Γουίλκοξ εξέτασαν πόσο γρήγορα τα μικρόβια μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα κατανέμονται σε επιφάνειες ανάλογα με τον εάν στεγνώνει κανείς τα χέρια του με μηχάνημα θερμού αέρα ή με χαρτοπετσέτες μιας χρήσης.
Στην έρευνα πήρα μέρος τέσσερις εθελοντές, των οποίων τα χέρια μολύνθηκαν με βακτηριοφάγους εντελώς ακίνδυνους για την υγεία του ανθρώπου. Οι βακτηριοφάγοι είναι ειδική κατηγορία ιών που προσβάλλουν βακτήρια. Οι εθελοντές στη συνέχεια δεν έπλυναν καλά τα χέρια τους, μόνο τα έβρεξαν. Έτσι οι επιστήμονες μελέτησαν κακοπλυμένα χέρια.
Στη συνέχεια τα στέγνωσαν οι μισοί με ηλεκτρικό μηχάνημα που εκπέμπει θερμό αέρα και οι άλλοι με χαρτοπετσέτες μιας χρήσης θέλοντας να διαπιστώσουν πόσο διάστημα έμεναν οι ιοί πάνω στα χέρια και εάν αυτοί αργότερα μεταφέρονταν στα ρούχα αλλά και σε αντικείμενα όπως πόμολα πόρτας, κουδούνια, κουμπιά του ασανσέρ, καρέκλες σε αίθουσες αναμονής αλλά ακόμα και πάνω σε στηθοσκόπια, τηλέφωνα και καρέκλες γραφείου.
Το αποτέλεσμα ήταν ότι τόσο οι χαρτοπετσέτες όσο και ο θερμός αέρας περιόριζαν την μόλυνση. Αλλά στις 10 από τις 11 φορές οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι «η μόλυνση ήταν πολύ πιο μεγάλη στο περιβάλλον μετά τη χρήση θερμού αέρα σε σύγκριση με τη χαρτοπετσέτα». Και μάλιστα η μόλυνση αυτή ήταν δέκα φορές μεγαλύτερη σε επιφάνειες, στη δε ιατρική ποδιά πέντε φορές. Οι επιστήμονες λοιπόν συνέστησαν στα νοσοκομεία να παραιτηθούν από τη χρήση συσκευών εκπομπής θερμού αέρα και να τα αντικαταστήσουν με χαρτοπετσέτες.
Νικητές τα κέρματα των πέντε σεντ
Μια άλλη επιστημονική ομάδα υπό τον καθηγητή Γιοχάνες Κνόμπλοχ από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Αμβούργου-Έπεντορφ εξέτασαν τα κέρματα και τα χαρτονομίσματα. Οι επιστήμονες μόλυναν χαρτονομίσματα των 5 ευρώ και κέρματα των 5, 50 σεντ και 1 ευρώ με τα βακτήρια Enterococcus faecium και Staphylococcus aureus.
Η σύνθεση των κερμάτων είναι διαφορετική. Αυτά των 5 σεντ έχουν πυρήνα από ατσάλι και εξωτερικά καλύπτονται από χαλκό. Τα κέρματα των 50 σεντ αποτελούνται από 89% χαλκό, 5% αλουμίνιο, 5% ψευδάργυρο και 1% κασσίτερο. Το κέρμα του ενός ευρώ αποτελείται από 75% χαλκό, 20% ψευδάργυρο και 5% νικέλιο ενώ ο εξωτερικός κύκλος που σχηματίζεται φαίνεται να χρυσίζει. Ο εσωτερικός κύκλος που σχηματίζεται φαίνεται αργυρός αλλά είναι κατά 75% χαλκός και 25% νικέλιο. Το χαρτονόμισμα είναι από βαμβάκι.
Το αποτέλεσμα είναι ότι όλες οι επιφάνειες του χαλκού είχαν μια σαφώς αντιβακτηριδιακή δράση. Έτσι η μόλυνση με Staphylococcus aureus μειωνόταν μετά από 24 ώρες κατά 98,7% και 99,5% ανάλογα με τον τύπο του κέρματος. Για το βακτήριο Enterococcus faecium η μείωση ήταν ανάμεσα σε 96,8% και 99%. Στο χαρτί αντίθετα δεν υπήρχε καμία μείωση.
Είναι πιθανό ο χαλκός στα πόμολα της πόρτας για παράδειγμα να ανθίσταται ικανοποιητικά στον ιό SARS-CoV-2. Τα πόμολα από χαλκό είναι αποδεδειγμένο εδώ και χρόνια ότι είναι πολύ αποτελεσματικά απέναντι στα νοσοκομειακά βακτήρια.
Ίσως τώρα λοιπόν με την πανδημία του κορωνοϊού να ήταν μια καλή ευκαιρία να σκεφθούν οι κεντρικές τράπεζες στο μέλλον να κυκλοφορούν και κέρματα αξίας 5,10,20, 50 και 100 ευρώ.
Βέβαια οι ειδικοί προειδοποιούν ότι είναι πολύ πιο εύκολο να παραποιήσεις κέρματα σε σύγκριση με χαρτονομίσματα. Μια εναλλακτική λύση θα ήταν να πλένετε τα χαρτονομίσματα στους 60 βαθμούς Κελσίου και μαζί και το πορτοφόλι, αν βέβαια αυτό μπορεί να πλυθεί!
Τέλος, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι πληρωμές με κάρτα ήταν και παραμένει ο πιο ασφαλής τρόπος συναλλαγών.
πηγή: DW
το είδαμε ΕΔΩ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)
1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.
2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.
3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.
4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.
5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).
6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.
7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.
Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.
ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ
2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.
3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.
4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.
5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).
6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.
7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.
Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.
ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ
Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.
1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.
2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.
3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.
Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.
2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.
3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.
Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου