11 Ιουλίου 2019

Χωρίς τις "Πρέσπες" οι εκλογές θα ήταν πιο ζόρικες για τον Μητσοτάκη

Άραγε τι μπορούν να μας ψιθυρίσουν οι τελικοί αριθμοί της Singular Logic για τον ρόλο που έπαιξε η Συμφωνία των Πρεσπών στην εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ; Αν θεωρήσουμε ότι είναι ένα εθνικό θέμα που επηρεάζει κάπως περισσότερο τους Μακεδόνες συμπατριώτες, τότε μάλλον τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών έχουν να μας πουν περισσότερα από όσα έχουν ειπωθεί μέχρι τώρα. Η περιοχή της Μακεδονίας φαίνεται ότι ήταν η πλέον τιμωρητική εκλογική περιφέρεια για την κυβερνητική πολιτική στο Μακεδονικό.

Παρά τις δημοσκοπήσεις που θέλανε συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ με διψήφια διαφορά -η Public Issue μάλιστα έκανε λόγο για 15,5 διαφορά- ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε ένα αξιοπρεπέστατο 31,5%. Ωστόσο, η Μακεδονία είναι η περιφέρεια όπου το κυβερνών κόμμα πόνεσε περισσότερο και αυτό φαίνεται καθαρά από τέσσερις δείκτες:

Πρώτον, στη Μακεδονία ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε ποσοστά που δεν ξεπέρασαν το τελικό του 31,5% που πήρε το κόμμα στις εκλογές, δείχνοντας ότι δεν "μάτωσε" ομοιόμορφα εκλογικά. Έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον το γεγονός ότι, αν δούμε τους χάρτες της ΝΔ, η Μακεδονία δείχνει κάπως πιο αδιάφορη. Ενώ η ΝΔ κέρδισε σε όλη τη χώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε περισσότερο στη Μακεδονία. Η αποδοκιμασία και αντίστοιχα η προτίμηση των ψηφοφόρων προς τη ΝΔ είναι διάχυτη στον εκλογικό χάρτη, ενώ η ήττα ΣΥΡΙΖΑ επικεντρώνεται στη Μακεδονία.

Έτσι, η τελευταία αποτέλεσε κομβικό σημείο της συμπεριφοράς των ψηφοφόρων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Αν ρίξουμε μια ματιά στον χάρτη 1 αντιλαμβανόμαστε τι μεγέθους ζημιά προκάλεσε ο Μακεδόνας ψηφοφόρος στο κόμμα της Κουμουνδούρου κουνώντας της το μαντήλι εγκαταλείποντάς τη. Η Βόρεια Ελλάδα είναι καταθλιπτικά βαμμένη στα κόκκινα της απώλειας.

Δεύτερον, οι μεγαλύτερες διαφορές με τη ΝΔ σημειώθηκαν στη Μακεδονία. Ένας σημαντικός δείκτης που δείχνει την αιμορραγία του κυβερνώντος κόμματος στη Μακεδονία είναι η έκταση της διαφοράς από τη ΝΔ.

Στους 9 από τους 13 νομούς της Μακεδονίας καταγράφηκε το μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ συγκριτικά με την υπόλοιπη χώρα. Έτσι, στους παρακάτω νομούς βλέπουμε διαφορές που κυμαίνονται από 15% μέχρι 25%:

ΣΕΡΡΩΝ, 24,79%
ΠΙΕΡΙΑΣ 24,12
ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 23,12
ΔΡΑΜΑΣ 21,18
ΚΙΛΚΙΣ 19,13
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ 18,28
Β’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 17,86
ΚΑΒΑΛΑ 16,35
ΗΜΑΘΙΑΣ 14,95


Τρίτον, ο "Μακεδονομάχος" Βελόπουλος συγκέντρωσε τα μεγαλύτερα ποσοστά στη Μακεδονία. Μπορεί η Χρυσή Αυγή να εξαφανίστηκε από το κοινοβούλιο, αλλά ο Βελόπουλος κατάφερε να συγκεντρώσει σημαντικό ποσοστό ψηφοφόρων με σημαία του το Μακεδονικό. Η Μακεδονία, όπως φαίνεται και στον χάρτη 3, αποτέλεσε το κάστρο του νεοπαγούς ακροδεξιού, αλλά όχι νεοναζιστικού κόμματος Ελληνική Λύση. Σημειώνεται ότι, Ελληνική Λύση και Χρυσή Αυγή συγκέντρωσαν 6.63%, με το συνολικά μεγαλύτερο ποσοστό τους να αντλείται από τη Μακεδονία.

Τέταρτον, στη Μακεδονία σημειώθηκε η μεγαλύτερη πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ. Αν θελήσουμε να δούμε τις περιοχές όπου οι ψηφοφόροι έστριψαν την πλάτη στο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα συγκριτικά περισσότερο από ότι στην υπόλοιπη επικράτεια, θα δούμε και πάλι τη Βόρεια Ελλάδα να πρωτοστατεί (Χάρτης 3).

Η αδέξια επικοινωνία του κυβερνώντος κόμματος με την κοινωνία και η βίαιη αντιμετώπιση των διαφωνούντων στις "Πρέσπες" ενέτεινε τη δυσαρέσκεια των πολιτών που χλευάστηκαν και στιγματίστηκαν από το κυβερνών κόμμα.

Η δεύτερη σημαντικότερη περιφέρεια

Η προοπτική μιας νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης της ΝΔ, η όχι και τόσο χαρισματική ρητορική προσωπικότητα του κ. Μητσοτάκη και το ένοχο παρελθόν της ΝΔ ήταν δυνατά χαρτιά που διέθετε ο ΣΥΡΙΖΑ. Εξάλλου, ακόμα και στο ασφυκτικό πλαίσιο που επέβαλαν οι Ευρωπαίοι και στην κυβέρνηση Τσίπρα, η τελευταία έδειξε ότι αντεπεξήλθε κάπως καλύτερα συγκριτικά με τις προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις.

Παρά το γεγονός ότι ο Τσίπρας εφάρμοσε εν μέρει νεοφιλελεύθερες πολιτικές, ακολουθώντας τις εντολές των θεσμών κράτησε τις δυνάμεις του σε βαθμό ανησυχητικό για τη ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ στα μάτια πολλών ψηφοφόρων αποτελεί το λιγότερο κακό. Ως εκ τούτου, αν δεν υπήρχε η Συμφωνία των Πρεσπών το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη να περνούσε μια εξαιρετικά εφιαλτική 7η Ιουλίου.

Το δεύτερο μεγαλύτερο πληθυσμιακά διαμέρισμα της χώρας θα ήταν λιγότερο αποδοκιμαστικό για το -μέχρι την 7η Ιουλίου-κυβερνών κόμμα. Ενδεχομένως, η κυβέρνηση Τσίπρα να έπαιρνε μία παράταση άλλης μια 4ετίας στη βάση του μικρότερου κακού και πάντως όχι εθνικά επιζήμιου.

Βαγγέλης Γεωργίου 

SLPress



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.