28 Ιουλίου 2019

Υποθετικό σενάριο θερμού επεισοδίου στην Κύπρο (2ο μέρος)

συνέχεια από το 1ο μέρος

Γράφει ο Θουκιδίδης

Ο ενθουσιώδης ΣυΟπ Αρχιφύλακας πλέον χωρίς ενθουσιασμό, χωρίς να σκέφτεται πατρίδες και ιστορίες, ματαίως ψάχνει ψήγματα εκπαιδεύσεως που θα κρατήσουν τον ίδιο και τους στρατιώτες του ζωντανούς (12). Τα τακτικά λάθη του είναι απανωτά. Η ευθύνη όμως δεν βαραίνει εκείνον, ή τους στρατιώτες του. Καθ’ όλη την θητεία τους υπήρξαν πρόθυμοι και πειθαρχικοί. Δυστυχώς όμως το εκπαιδευτικό σύστημα δεν τους προετοίμασε ρεαλιστικά για πόλεμο. Πάντα η έγνοια ήταν η αποφυγή ταλαιπωρίας, η τήρηση του προγράμματος εξόδων και αποδέσμευσης του μόνιμου προσωπικού, η επιδίωξη της απόλυτης ασφάλειας της κάθε ενέργειας έναντι του οφέλους εκπαίδευσης. Όλα αυτά ήρθαν τώρα να στοιχειώσουν τον Δεκανέα. 

Ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες έσβησε όλο τον φωτισμό του Φυλακίου δίνοντας άθελά του ένα κρίσιμο πλεονέκτημα στους επιτιθέμενους που στο σύνολο τους είναι εφοδιασμένοι με ΔΝΟ (Διόπτρες Νυχτερινής Όρασης) οι οποίες πλέον απαλλάχθηκαν από το ενοχλητικό blooming λόγω του περιμετρικού φωτισμού. Έτσι οι αμυνόμενοι, ουσιαστικά τυφλοί πλην του ενός ΟΝΥΠΑΣ (Όργανο Νυχτερινής Παρατήρησης και Σκόπευσης) Nighthawk MWS2500 που διέθεταν για τα ατομικά τους G3. Δεν θα τους βοηθούσε και πολύ. Δεν ήταν ρυθμισμένο σε κάποιο τυφέκιο. Δεν ήταν χρεωμένο σε κάποιον. Πάντα ήταν στην αποθήκη «για να μην χαλάσει» (13). Το αντίστοιχο του MG3 που απαιτούσε την χρήση του τρίποδα έμεινε μαζί με τον τρίποδα στο Φυλάκιο ξεχασμένο πάνω στην βιασύνη. Το RPG-7V ούτως ή άλλως δεν διαθέτει νυχτερινή δυνατότητα, μια τραγική έλλειψη για ένα τόσο ευέλικτο όπλο! Παρατημένα στο Φυλάκιο έμειναν και πολλά από τα πυρομαχικά του πολυβόλου. Το βάρος των κιβωτίων έκανε απαγορευτική την ταχεία μεταφορά τους. 

Πλέον οι 7 υπερασπιστές του Φυλακίου βρίσκονται σε 3 ορύγματα στην νότια πλευρά της περίφραξης προσπαθώντας να καταλάβουν την απειλή που βρίσκεται ενώπιόν τους. Κάποιοι κοιτούν προς το δρομολόγιο πρόσβασης στο Φυλάκιο με την ελπίδα να δουν κάποια βοήθεια να φτάνει, ένας δύο προσπαθούν απεγνωσμένα να γεμίσουν τις άδειες γεμιστήρες τους. Ο Δεκανέας προσπαθεί ψιθυριστά να τους δώσει οδηγίες και συντονισμό. Ξαφνικά ακούγεται θόρυβος από το συρματόπλεγμα. Κάποιος προσπαθεί να μπει μέσα. «Πυρ-Πυρ!» φωνάζει ο Δεκανέας πανικόβλητος! Σαστισμένα στην αρχή, αλλά με περισσότερο πείσμα σχεδόν αμέσως, οι στρατιώτες ρίχνουν προς την κατεύθυνση του θορύβου. Τα σταθερά σκοπευτικά των G3, εξαφανισμένα στο σκοτάδι, δεν τους επιτρέπουν ούτε μια υποτυπώδη σκόπευση. Άλλωστε και να τα έβλεπαν ήταν αρρύθμιστα… 

Η ανύπαρκτη πειθαρχία πυρός, απόρροια των λίγων «αποστειρωμένων», υπό τύπο σκοποβολής, εκπαιδευτικών βολών 10 φυσιγγίων οδηγεί σε τάχιστη απώλεια πολύτιμων έτοιμων σε γεμιστήρες πυρομαχικών χωρίς κανένα αποτέλεσμα πάνω στους επιτιθέμενους (14). Ψύχραιμοι οι Τούρκοι καταδρομείς κινούνται μεθοδικά προς τα πλευρά των θέσεων των υπερασπιστών. Κάποιος ελληνομαθής εξ αυτών τους καλεί να παραδοθούν. Άλλωστε αυτές τις οδηγίες είχαν. Οι αιχμάλωτοι θα αποτελούσαν διαπραγματευτικό χαρτί. Ο Διοικητής τους ήταν σαφής. Φέρτε μου αιχμαλώτους, αλλά μην λυπηθείτε κανένα αν αντισταθούν. Ο ελληνομαθής Τούρκος επαναλαμβάνει «Παραδοθείτε και δεν θα πάθετε τίποτε!». Στον ήχο της φωνής του οι 7 απαντούν με ένα ακόμα καταιγισμό πυρών. Έχουν ήδη εξαντλήσει σχεδόν όλα τα έτοιμα σε γεμιστήρες πυρομαχικά τους και νιώθουν πιεστικά την ανάγκη επαναγέμισης των γεμιστήρων που άδειασαν. Μακάρι να είχαμε περισσότερες, σκέφτηκε ένας. Και πάλιν οι κανονισμοί και οι οδηγίες στο πως διανέμονται και κατανέμονται οι γεμιστήρες θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των υπερασπιστών (15). Κάποιες χρήσιμες γι αυτούς γεμιστήρες βρίσκονται στα χέρια μαγείρων, οδηγών, γραφέων κλπ που δεν τις έχουν ανάγκη στις κρίσιμες αυτές ώρες! Εξαντλώντας και τα τελευταία τους πυρομαχικά καταφέρνουν μια ανέλπιστη επιτυχία καθώς μια βολίδα πετυχαίνει έναν Τούρκο ο οποίος ενθαρρυμένος από την αναποτελεσματικότητα των έως τώρα πυρών βγήκε απρόσεκτα από την κάλυψη. 

Τα βογγητά πόνου που ακούγονταν από τα βόρεια ορύγματα ήταν αδιαμφισβήτητη απόδειξη μιας μικρής έστω επιτυχίας. Ο επικεφαλής Τούρκος αποφασίζει να μην το διακινδυνεύσει άλλο. Ήδη στο δίκτυο C4I του βλέπει ότι καταφθάνουν ενισχύσεις από το Τάγμα. Διατάσσει τον χειριστή του Tamburlu Bombaatar Revolver (τουρκικής παραγωγής MGL της Milkor) να προσβάλει τις θέσεις των υπερασπιστών (16). Σε δευτερόλεπτα 6 βομβίδες 40χιλ εκρήγνυνται κοντά και πάνω στους στρατιώτες. Δυστυχώς οι υπερασπιστές δεν έχουν αντίστοιχης ισχύος όπλα. Τα δύο ορύγματα εξουδετερώνονται άμεσα. Οι εν αυτά ήδη νεκροί ή βαρύτατα τραυματισμένοι. Ανάμεσά τους και ο Δεκανέας. Στο τρίτο όρυγμα ματαίως οι δύο στρατιώτες φωνάζουν απεγνωσμένα ζητώντας οδηγίες. Κανένας δεν τους ακούει… Οι επόμενες 6 βομβίδες εξουδετερώνουν και αυτούς. Το Φυλάκιο έχει πλέον ασφαλιστεί από τους επιτιθέμενους. Ο Νοσοκόμος Μάχης του περιπόλου, κρίσιμη ειδικότητα, ήδη περιποιείται τον βαρύτατα τραυματία. Ζητά επειγόντως αεροδιακομιδή. Θα ζήσει αν μεταφερθεί άμεσα σε χειρουργείο. Δύο Τ-129 και ένα S-70 είναι ήδη καθ’ οδόν πετώντας χαμηλά (17). Οι τακτικές επισκέψεις τέτοιων μέσων στα κατεχόμενα απόκρυψαν τον λόγο της εδώ παρουσίας τους τις τελευταίες μέρες. 

Η ώρα είναι τώρα 02:55. Πέραν από δύο ώρες μετά από την εκδήλωση των πρώτων τουρκικών ενεργειών η ΔΤΑ είναι καθοδόν προς τα δύο Φυλάκια. Καμιά πληροφορία δεν έχουν για το τι πρόκειται να αντιμετωπίσουν, κανένα σαφές σχέδιο δράσης. Τα 3 VAB VTT και το 1 VAB VCI κινούνται ταχέως στο αγροτικό δρομολόγιο έχοντας αναμμένα τα φώτα πορείας καθώς δύο από τα νυχτερινά περισκόπια οδήγησης δεν λειτουργούν ενώ ούτως ή άλλως η σχετική εμπειρία των οδηγών είναι μικρή. Οι κανονισμοί υπηρεσίας των ΣυΟπ περιορίζουν πολύ τις ευκαιρίες ουσιαστικής νυχτερινής εκπαίδευσης. Επί των VTT οι πολυβολητές έχουν ήδη γεμίσει τα πολυβόλα 0,50¨ ελπίζοντας να έχουν σαφής ορατούς στόχους, φωτισμένους, καθώς τα πολυβόλα τους στερούνται νυχτερινών σκοπευτικών… Μόνο το πυροβόλο 20χιλ του VCI έχει νυχτερινή δυνατότητα που όμως περιορίζεται δραστικά. Το ενίσχυσης φωτός 2ης γενεάς περισκόπιο δεν επιτρέπει εκμετάλλευση του βεληνεκούς του πυροβόλου ενώ οι δύσκολες συνθήκες φωτισμού και η αυξημένη υγρασία δημιουργούν επιπλέον προβλήματα (18).
 
Αντιθέτως η αποκοπή του τουρκικού περιπόλου απολαμβάνει σαφή εικόνα από τις θερμικές τους διόπτρες. Σε μια στροφή, 500 μέτρα από το πρώτο Φυλάκιο, η ενέδρα των Τούρκων ενεργοποιείται. Ένας Eryx προσβάλλει το VCI ενώ μια ομοβροντία 3 HAR-66 (τουρκικής κατασκευής LAW Μ-72Α3) που διαθέτει σε αφθονία η αποκοπή καταφέρνει ένα πλήγμα στο προπορευόμενο VTT. Η προσβολή από τον Eryx φονεύει ακαριαία 3 στρατιώτες, ανάμεσά τους και τον ΕΠΥ χειριστή του πυροβόλου, ενώ οι λοιποί επιβαίνοντες τραυματίες ή μη προσπαθούν να βγουν και να βρουν κάλυψη στα παρακείμενα χωράφια. Κάποιοι θα πεθάνουν αβοήθητοι κοντά στο όχημά τους. Οι επιβαίνοντες του VTT στέκονται πιο τυχεροί καθώς η μικρή κεφαλή ΗΕΑΤ του HAR-66 καταφέρνει μόνο να τραυματίσει τον οδηγό και πολυβολητή. Και αυτό το όχημα εγκαταλείπεται με το προσωπικό απεγνωσμένα να ψάχνει στα τυφλά μέρος να καλυφθεί. 

Τα υπόλοιπα δύο VTT έχουν εγκλωβιστεί πίσω από τα δύο VAB που έχουν προσβληθεί και οι οδηγοί τους προσπαθούν να ελιχθούν για να απεγκλωβιστούν. Μέσα στα οχήματα επικρατεί πανδαιμόνιο… Το ένα VTT σε έναν ελιγμό δίνει άριστο στόχο σε ένα στοιχείο Ελεύθερων Σκοπευτών (19) που υπομονετικά παραμονεύουν σε ένα λοφίσκο 600 μέτρα μακριά. Η βολή του Rauffus SAPHEI (Semi Armor Piercing High Explosive Incendiary) από το ΑΧ-50 τρυπά εύκολα την πλευρική θωράκιση του VAB σκορπώντας θραύσματα και σπίθες στο εσωτερικό. Μια μικροδιαρροή λαδιού από τον κινητήρα αναφλέγεται. Πλέον οι στρατιώτες συνειδητοποιούν ότι και οι Μηχανοκίνητοι θα πολεμήσουν πεζοί. Τα οχήματά τους λειτουργούν σαν μαγνήτες για κάθε λογής πυρά. Πρέπει να αποβιβαστούν! Ανοίγουν τις πίσω πόρτες αντικρίζοντας σκοτάδι! Δεν έχουν ΔΝΟ, κανένας. Νιώθουν τελείως αποπροσανατολισμένοι μετά την διαδρομή και τους ελιγμούς του οχήματος. Τρέχουν δεξιά αριστερά. Οι έλλειψη οργανικών δεσμών και τακτικών Ομάδας, το basic soldiering, στερούν κάθε πιθανότητα αποτελεσματικής αντίδρασης. Μοιραία κάποιοι τρέχουν προς τους Τούρκους. Τα πυρά της αποκοπής είναι φονικά. Το βάρος του αλεξίσφαιρου και η έλλειψη κινητικότητας υπό το βάρος του άβολου και περιοριστικού φόρτου τους καθιστά εύκολους στόχους (21). Ποτέ δεν εκπαιδεύτηκαν με πλήρεις επιχειρησιακούς φόρτους. Πάντα ο φόρτος ήταν αντικείμενο επιθεώρησης παρά επιχειρήσεων. Τα υλικά πτωχής ποιότητας, και μη επιχειρησιακού προσανατολισμού.

Ο πολυβολητής του τελευταίου VAB εντοπίζει τις λάμψεις από το Mk-48 (Minimi 7,62X51) του περιπόλου. Προσπαθεί να σκοπεύσει προς την κατεύθυνση του. Η συνεχείς κινήσεις του VAB δεν του επιτρέπουν. Η έλλειψη νυχτερινών σκοπευτικών αποδεικνύεται μοιραία για την ΔΤΑ… Μια δεύτερη ομοβροντία HAR-66 αστοχεί και το τελευταίο VAB καταφέρνει να διαφύγει προς τα πίσω. Αδυνατεί όμως να διαβιβάσει οποιαδήποτε πληροφορία. Οι παρεμβολές συνεχίζονται.

Πίσω στην έδρα της Ταξιαρχίας η κρισιμότητα της κατάστασης είναι πλέον πασιφανής. Δύο Φυλάκια έχουν καταληφθεί, μια Διμοιρία ΔΤΑ αγνοείται. Ο Ταξίαρχος ετοιμάζει μεγαλύτερη δύναμη για να στείλει ως ενίσχυση. Έχουν ήδη περάσει 4 ώρες από την εκδήλωση του πρώτου περιστατικού. Ο χώρος εγγύς διασποράς σφύζει από δραστηριότητα. Πολλοί στρατιώτες προσπαθούν με τα κινητά τους να επικοινωνήσουν με τους δικούς τους. Κάποιοι από αυτούς τον τελευταίο καιρό έχουν προσθέσει στο facebook τους μια νεαρή όμορφη κοπέλα η οποία έστειλε σε αρκετούς αίτημα φιλίας. Ενθουσιασμένοι οι στρατιώτες χωρίς να το γνωρίζουν εγκατέστησαν στο κινητό τους κακόβουλο λογισμικό που ανάπτυξε ένα τουρκικό πανεπιστήμιο το οποίο ήταν κρυμμένο στο περιεχόμενο φωτογραφιών και βίντεο που τους έστελνε συχνά η νεαρή κοπέλα. Το λογισμικό αυτό επιτρέπει στα τμήματα Κυβερνοπολέμου του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου να ελέγχουν λειτουργίες του κινητού όπως την κάμερα ή το μικρόφωνο ενώ γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή την θέση της συσκευής.

Πλέον τα δεδομένα είναι ικανοποιητικά ώστε να επιτρέψουν στοχοποίηση (21). Στις οθόνες των χειριστών του λογισμικού φαίνονται πολλές συσκευές γνωστών, από την πολύμηνη παρακολούθηση, στρατιωτών και στελεχών να είναι σε ένα χώρο πλησίον ενός από τα στρατόπεδα της Ταξιαρχίας. Η ανάλυση των πληροφοριών επιβεβαιώνει ότι αυτός είναι ο χώρος συγκέντρωσης δυνάμεως μεγέθους Τακτικού Συγκροτήματος Μηχανοκίνητου Λόχου. Η στοχοποίηση διαβιβάζεται άμεσα μέσω του δικτύου C4I σε δύο πυροβολαρχίες Τ-122 οι οποίες τάχιστα εξέρχονται από τις θέσεις απόκρυψης προς τις θέσεις βολής. Σε χρόνο λιγότερο του 1’ δώδεκα Τ-122 έχουν εκτοξεύσει πέραν των 400 ρουκετών 122χιλ προς τον χώρο συγκεντρώσεως. Παρά το πτωχό CEP (Circular Error Probability) του συστήματος ο όγκος πυρός εγγυάται πλήρη καταστροφή του στόχου (22). 

Έχει πλέον χαράξει. Η Εθνική Φρουρά βρίσκεται σε πλήρη κινητοποίηση. Περαιτέρω ενέργειες από πλευράς των Τούρκων δε θα έχουν τις ίδιες πιθανότητες επιτυχίας. Όμως οι Αντικειμενικοί Σκοποί τους επιτεύχθηκαν. Δύο φυλάκια έχουν καταληφθεί, 6 στρατιώτες είναι αιχμάλωτοι ενώ το σοκ από την θέα των κατεστραμμένων VAB και των νεκρών στρατιωτών έχει πετύχει σαφές ψυχολογικό αποτέλεσμα. Η διαπραγμάτευση για τον έλεγχο της «Νεκρής Ζώνης», το μέλλον του Λιμανιού Αμμοχώστου και του Αεροδρομίου «Ερτζιάν» και του διαμοιρασμού των κερδών από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων θα γίνουν από θέση σαφέστατης ισχύος για τους Τούρκους.

Ο τακτικός αιφνιδιασμός της Εθνικής Φρουράς σε μικρής κλίμακας επεισόδιο με στρατηγικού επιπέδου οφέλη για τον επιτιθέμενο κατέδειξε εμφανώς την ανάγκη εκπαίδευσης, υλικών και ηγεσίας ακόμα και στο μικρότερο τακτικό επίπεδο της Ομάδας και Διμοιρίας Πεζικού (23). 

Σημειώσεις (2ου μέρους):

12. Ο ενθουσιασμός, η γενναιότητα και η φιλοπατρία, αν και σημαντικά στοιχεία χαρακτήρα που κρίνουν σε μεγάλο βαθμό την «εκπαιδευσιμότητα» κάποιου, από μόνα τους δεν παράγουν μαχητική ισχύ ή ικανότητα/δυνατότητα.  
13. Η απουσία σύγχρονων νυχτερινών βοηθημάτων και η «παραδοσιακή» αντιμετώπιση των νυχτερινών επιχειρήσεων με τα ίδια κριτήρια που αυτές διεξάγονταν πριν 30 χρόνια οδηγεί σε λανθασμένες απόψεις για το τι είναι χρήσιμο και τι όχι στον νυχτερινό αγώνα. Επίσης, η αντιμετώπιση των όποιων σκοπευτικών βοηθημάτων ως ευαίσθητων υλικών που χρήζουν προστασίας δεν επιτρέπει ουσιαστική εκπαίδευση με αυτά και δεν θα επιτρέψει ουσιαστική αξιοποίηση τους στις επιχειρήσεις.  
14. Η αντιμετώπιση των βολών ως σκοποβολή δεν παράγει ουσιαστικό όφελος στην ικανότητα του Στρατιώτη να χρησιμοποιήσει τον οπλισμό του σε πραγματικές επιχειρήσεις. Τα σενάρια βολών, πέραν της αρχικής εξοικείωσης και απόκτησης σκοπευτικής ικανότητας πρέπει να διεξάγονται στη μορφή «stress shoot», υπό πίεση και κούραση δηλαδή. Ταυτόχρονα οι μικροί ηγέτες πρέπει να διοικούν οργανικά αντίστοιχα κλιμάκια και να εκπαιδεύονται ως Ομαδάρχες/Διμοιρίτες στην πράξη, επί το έργω.  
15. Δούρειος Ίππος, «Τακτική Χρησιμοποίηση Ελαφρών Όπλων»  
16. Η ισχύς πυρός από μεταφερόμενα πεζή όπλα επιτρέπει σε μικρά τμήματα να αποκτούν ή να ανακτούν υπεροχή πυρός που θα επιτρέψει τον ελιγμό. Τα βομβιδοβόλα και η επάρκεια αυτών καθώς και τα ελαφρά πολυβόλα και φορητοί πολλαπλοί εκτοξευτές βομβίδων είναι χαρακτηριστικά δείγματα τέτοιων όπλων. Στην Ε.Φ. υπάρχουν σε αδικαιολόγητα μικρούς αριθμούς.  
17. Η ύπαρξη σαφούς και υλοποιήσιμου σχεδιασμού διακομιδών είναι χαρακτηριστικό κάθε σύγχρονου Στρατού. Η έγκαιρη αντιμετώπιση πολεμικών τραυμάτων σώζει ζωές.  
18. Είναι αδιανόητο βαρέα όπλα Πεζικού όπως Πολυβόλα, Πολυβόλα Βομβίδων, Αντιαρματικοί Εκτοξευτές κλπ να μην έχουν δυνατότητα χρήσης όλο το 24ωρο. Τέτοια όπλα επιβάλλεται να διαθέτουν σύγχρονες θερμικές διόπτρες που να επιτρέπουν την αξιοποίηση του συνόλου των δυνατοτήτων τους βράδυ ή σε συνθήκες μειωμένης ορατότητας.  
19. Δούρειος Ίππος, «Ελληνικοί Στρατοί και Ελεύθερος Σκοπευτής – Σχέση Ανύπαρκτη»  
20. Δούρειος Ίππος, «Ατομική Θωράκιση Πεζού Μαχητή» 
21. Τα παραδείγματα από τον πόλεμος στην Ουκρανία είναι πολλά. Ολόκληρες Μονάδες χάθηκαν από αλόγιστη χρήση κινητών τηλεφώνων  
22. Οι δυνατότητες τέτοιων συστημάτων δύνανται να κρίνουν την εξέλιξη των επιχειρήσεων σε τακτικό, και υπό προϋποθέσεις, σε στρατηγικό επίπεδο.  
23. Τα μικρά κλιμάκια, ειδικά Μονάδων Πεζικού έχουν κρίσιμο ρόλο να επιτελέσουν. Ακόμα ο πόλεμος διεξάγεται και κρίνεται σε επίπεδο μικρών κλιμακίων. Ικανά μικρά κλιμάκια Πεζικού επιτρέπουν στον Στρατηγό να σχεδιάσει και να διεξάγει επιχειρήσεις βάσει των αρχών του πολέμου που είναι παγκόσμιες χωρίς να αποτελεί η Κύπρος εξαίρεση. 

http://e-amyna.com
το είδαμε ΕΔΩ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.